Ugrás a tartalomhoz
  • bejegyzés
    11
  • hozzászólás
    3836
  • megtekintés
    78127

Dupla router beállítás, Home, Barbone, szerver, Otthoni hálózatokról minden


anonymus

231702 megtekintés

Dupla router beállítás

Lakossági előfizetőként most már csak Home Gatewayt kapunk, ez a állat fajta egy három funkciós eszköz modem router és switch így egyben. A nagy probléma csak az hogy nyertünk egy dupla natolást. Francnak nem hiányzik, kívülről befele haladva T-s HGW oszt nekünk egy 192.168.X.X címet e mögött, a mi routerünk is oszt egy hasonló címet. Ez után a mi gépünk meg nagyon nem lát kifele semmit. Ami gond ha üzemeltetünk bármilyen szolgáltatást aminek kell egy port nyitás.   Torrent, NAS, VPN, FTP, online játékok stb a lista hosszú rengeteg ilyen van. 

Kábelnet előfizető vagyok

  • Ha nincs iptv előfizetésed és mellé Cisco EPC3925 vagy Sagemcom F@st 3686AC HGW nálad. Akkor a 1412 felhívása után kérhetsz bridge módot. Ez a legszebb legtisztább megoldás, ilyenkor eszköz 1-es sorszámú csatlakozójára elég egy utp kábelt kötni, másik felét saját routerünk wan portjára és meg is vagyunk.
     
  • Van iptv előfizetésem: Saját routerben akkor ki kell kapcsolni a dhcp servert és az egyik lan lábára kötni az utp kábelt. Ilyenkor fontos módosítani azt a címet amin eléred. Tehát ha a saját routert a 192.168.0.1 címen éred el és  a T-s HGW-nek is ez a címe, akkor a saját routered nem fogod elérni. Ezért célszerű módosítani egy másik címre.  Illetve a T-s eszközben célszerű egy statikus címgofalást csinálni és dmz be rakni azt a címet amit ki osztott, a saját routerünknek.

Xdsl előfizető vagyok

  • Speedport W724V esetén van PPPoE Passthrough pipa be. Ezután saját routerrel hozhatjuk létre a PPPoE kapcsolatot. 

Optinet előfizető vagyok

  • Ha tudja a HGW PPPoE Passthrough funkiciót akkor ugyan az a teendőnk mint az Xdsl előfizetőknek.

Wifi sebesség és egyéb tippek

Vezeték nélküli hálózatoknál gyakori tünetek. Sebesség csökkenés, magas ping megbízhatatlan szakadozó kapcsolat. Gyenge jelszint ház másik felében alig vagy egyáltalán nincs kapcsolat. Számítógépre inSSIDer, androidos eszközökre Wifi Analyzer  programokat tudom javasolni.  Környezetünkben lévő vezeték nélküli hálózatok felderítésére. Nézzünk is meg egy képet ehhez kezdésnek. 

inSSIDerGraph1.png

Jól látszik hogy azonos csatornán van, az én wifi hálózatom HG520b és egy másik. Amennyiben lehetőség van rá próbáljuk szabad csatornára átenni. Esetünkben 9-13 között bárhol. Ez megoldhatja a wifi szakadásokat sávszél gondot.  

Mindezek mellet számos hgw/router bele hallgat a rádiós közegbe, hogy melyik csatorna lenne a legjobb.  Sajnos ez is okozhat problémákat. Nagyobb sebességet tudunk elérni ha 40 mhz width re állítjuk a csatorna szélességet. 

Iptv  alternatív bekötése 

Talán hat éve már hogy T Iptv szolgáltatás elindulása mellet tette le a voksot, amivel xDsl és Optinet hálózaton is nyújthat tv szolgáltatást.  Ez alapjáraton nem lenne akkora gond, de  valljuk be oké mégis gond több okból. Nézzük a T álláspontját adok egy HGW-t amiből közvetlen útvonalat húzok a set top box-hoz utp kábellel és kész. Ez jó mert egyszerű és egy  kisebb kvalitású szerelő is meg tudja csinálni, viszonylag olcsón és kvázi hiba mentes megoldás. De valljuk be ez nem mindenkinek jó, vannak pöpet nagyobb igényű felhasználók akik teszem azt integrálni szeretnék egy meglévő hálózatba az iptv-t.  Ehhez  elhoztam most pár szituációt, ami a közösségi média felületein többször szembe jött velem.

Egy utp kábel van a szobában, amire már rá van kötve a birodalmi lépegető. Nem akarok több kábelt nem is fér el stb

100Mbps-on működik a  a következő megoldás ami elég egyszerű. Szét bontjuk a 8 eret 1,2,3,6 vagyis a sárga fehér, sárga, zöld fehér, zöld ereket kell jó helyre kötni. Majd a fennmaradó ereket 4,5,7,8 ugyan ezekre a helyekre kell bekötni csak egy másik csatlakozón. De ha nem akarunk ezzel szórakozni vegyünk két darab y utp osztót két toldót és kb 2000 Ft-ból meg is úsztuk.

UTP_kozosites_PC.png                                                                                                                                        Forrás IT café

Nem akarok kábeleket mert fúrni faragni kéne vezeték nélküli megoldások híve vagyok. 

HGW és a Iptv beltéri egység közt egy vezeték nélküli hálózatot kell létre hozni. Ennek a hátránya hogy átviteli minőség messze alul maradhat a többi megoldáshoz képest, helyszíni felmérésé szükséges hozzá. Előnyei közé sorolható minimális szerelési munka, később könnyen áthelyezhetőek a végpontok.

 

Vasbeton házban élek és különben is veszélyes az egészségemre és nem akarok kábeleket. 

Semmi gond powerline azaz plc adapter lesz a számodra egy jó megoldás.  Történet két végére kel egy egy adapter ami a meglévő, elektromos hálózaton továbbítja az internetet. Viszont olyan formában hogy a szomszéd erre nem tud csatlakozni ami jó.

PLC-550+-Duo-scenario_devices-xl-2954.jpg

 

Van már egy meglévő csillagpontos koax hálózat a lakásomban. Nem akarok több kábelt, fúrást faragást. 

Eoc technológia használata javasolt.  Meglévő koax hálózaton kerül továbbításra az iptv szolgáltatás, ami minimális többlet költséggel jár. Viszont nem fogyaszt áramot ami valljuk be jó dolog.  Ennek a megoldásnak hátrányaihoz sorolható talán az hogy, fix végpontunk lesz és nem lehet olyan könnyen A-bol B-be vinni. nagy.jpg                                                                                                                                  Forrás: www.telekom.hu

Alternatív vezetékezési lehetőségek iránti igényt, szerződés kötéskor de legkésőbb létesítéskor jelezni kell. De jobb ha szerződés kötéskor kerül jelzésre, nem biztos hogy lesz minden szakértő kollégánál a kocsiban eszköz.  

Eszközök

Cable Vision EOC-IN:

  • egy összegben: 4 440 Ft
  • Telekom TV előfizetőknek 3 havi kamatmentes részletre (THM 0%): 1 480 Ft

Technicolor TG234 WiFi Bridge:

  • egy összegben: 16 900 Ft
  • Telekom TV előfizetőknek 10 havi kamatmentes részletre (THM 0%): 1 690 Ft

D-Link DHP-P509:

  • egy összegben: 11 900 Ft
  • Telekom TV előfizetőknek 10 havi kamatmentes részletre (THM 0%): 1 190 Ft

 

Mit tehetek áramszünet esetén ?

Xdsl előfizető vagyok

Szerencsés vagy elég egy szünet mentes tápegységet vásárolnod, és pillanatnyi vagy huzamosabb áramszünet alatt is aktív internet kapcsolatod lesz.  Ennek az a egyszerű oka hogy DSLAM és közted nincs olyan hálózati elem ami külön áramot igényelne. Továbbá azért is hasznos mert így elkerülhetjük snr lock-ot, ez annyit jelent ha megszakad a kapcsolat előfordul hogy a DSLAM kisebb sebességre vissza tesz minket. 

Optinet előfizető vagyok

Szintén szerencsés vagy, mivel az optikai hálózat egy nagyon egyszerű passzív hálózat. Így áramszünet esetén neked is segít egy szünet mentes tápegység.

Kábelnet előfizető vagyok

Nem vagy szerencsés előfizető :( , vehetsz szünetmentes tápot viszont esetek nagy többségében nem jelent megoldást ez neked. CMTS szünetmentes árameltátása megoldott eddig pipa. Viszont az Onu szünet mentes ellátása nem megoldott, ez nem csak a T-nél van így.  Ha ez nem kap áramot akkor utána következő hálózat se.  Akkor lehet megoldás ha CMTS  Onu páros rendben van és egy lokális áram szünet van ami előfizetőket érinti csak. Volt erre Amerikában próbálkozás sőt Cisco gyártott is akkumulátorral ellátott modemet. Viszont ezek DOCSIS és nem EuroDOCSIS szabványosak voltak. 

273 megjegyzés


Recommended Comments



Sziasztok!

Talán fogtok tudni nekem segíteni. Van egy ADSL előfizetésem a T-nél (IPTV+telefon+internet), viszont szeretnék egy saját routert használni majd, a Telekomos eszköz helyett. A T-s HGW neve: Speedport W724V. A leírás alapján a HGW LAN1-es portjához kötöttem a saját routeremet, a saját routerbe pedig beállítottam a WAN portra az ADSL adatokat. A HGW-be bekapcsoltam a PPPoE pass through-ot, de mégse csatlakozik a külső Reuterrel az internetre. Kipróbáltam ezt a verziót is: A HGW-be a Settings-External modem fül alatt bepipáltam ezt: Allow an Internet connection on socket LAN1/link via external modem. Ennek következtében nincs IPTV és telefon se, valamint a külső saját routeremmel se tudok csatlakozni.  Kérdem én, hogy egyáltalán kivitelezhető-e az amit én szeretnék? Saját router használata IPTV és telefon működőse mellett?

 

Köszi!

Link kommenthez
3 órája, btz írta:

@adam900331

Üdv!

Az első variációnak működni kéne. A második módszert ne használd. A kérdés, hogy miért nincs internet. Talán helytelenül írtad be a pppoe user/passwd-t.

@root

Igmp kell, ha az iptv boxok a HGW-n maradnak, a HGW és a saját router között nincs LAN kapcsolat?

Szia!

Azt már sikerült elérnem, hogy a HGW-en a PPPoE pass throughot bekapcsoltam a külső routert a LAN1-re dugtam, majd beconnectál a külső router. Viszont az normális, hogy a HGW is online van? Szóval az is csatlakozva van az internetre... Ha a HGW-en bontom a kapcsolatot akkor a külső routeren sincs net. Köszi!

Link kommenthez

Sziasztok!

Szeretnék kérni egy kis segítséget! Ma lecserélték a Cisco modememet, mert nagyobb netcsomagra váltottam/250/20/! Sagemcom modemet kaptam. Van mögötte egy asus rtac87 router, viszont a csere óta nem működik az asus-ban beállított portforward. A sagem modemen már gyakorlatilag mindent lekapcsoltam de akkor se mükszik!  Vkinek vmi ötlete? Előre köszönöm szépen a segítséget!

Link kommenthez

Sziasztok!

Nemsokára bekötik az optinetet +iptv-t hozzám, és az alábbi két lehetőség közül melyiket lehet megoldani?

1, hgw-n marad az iptv de a netet saját routerrel osztom meg (nem switch-ként!hanem a hgw-t bridge módba használva)

2, hgw bridge módba rakva az iptv is az én routerem portjairól megy (8 portos a routerem, belefér..)

köszi, Attila

Link kommenthez

@Sefter

Optikai internetnél nincs bridge mód, max Pppoe passthrough van Huawei ONT esetén, az új Sagemmel nemtudom mire van lehetőség. Ez a bridge módhoz hasonlatos. 

Az IPTV-t saját routered portján, max akkor tudod használni, ha switchként használod azt. Ha passtroughal internet gatewayként, akkor csak az első variáció marad, azaz IPTV az ONT-ba (Optikai internet esetén ONT-ról beszélünk, de lényegét tekintve ugyan az mint a HGW

Link kommenthez

Üdv!

Eddig NetMánia M és Telefon előfizetésem volt (TV nincs). ZTE Speedport Entry 2i járt hozzá, PPPoE Passthrough pipa be, így a mögötte lévő Linksys WRT320N router dolgozott tökéletesen. Most váltottam NetMánia L és Telefon előfizetésre (TV nincs), ehhez ZTE ZXHN H368N eszközt kaptam (valamint kihúztak még egy érpárt, ?bonding?). Van a menüben PPPoE Passthrough, azonban hiába pipálom be, a Linksys-em nem tudom használni a régi összeállításban, nincs internetkapcsolat (lehet, hogy a régi Linksys már nem tudja ezt az új technológiát?). Így csak a H368N-t használom, de azóta több tucat, naponta felkeresett weblap nem jön be, timeout miatt, ezt a PC-n és a laptopon is tapasztalom. Átvittem haverhoz, munkahelyre is a vasakat, ottani neten minden oldal bejött, valamint mobilnetes megosztással is tökéletesen megjelenik minden.

 

Egyébként a NetMánia L nagyon stabil, a 30/5 folyamatosan megy, de ragaszkodnék a régi routeremhez (illetve most akarok egy komolyabb AC-s routert venni), ha ki tudnám kerülni a ZTE-t. Mivel a ZTE ZXHN H368N-nél nem tudom használni a PPPoE Passthrough-t, megoldás lehet, hogy kérem a bridge módot (erre a típusra lehet kérni)?

 

Segítségeteket kérném. Köszönöm!

Link kommenthez

@level00

Sajnos ennél a típusnál nincs bridge mód. A passthroughnak kéne működni, mint az előző HGW-d esetén. Passtrhough esetén a Linksysnek teljesen transzparens, hogy milyen DSL technológia.

Linksysben kéne nézni a logokat, ha van rá lehetőség. Ebből kiderülhet, hogy mi a gondja, a pppoe kapcsolat miért nem jön létre. 

Link kommenthez

Kedves btz!

Köszönöm a gyors választ. Ettől tartottam, hogy nincs bridge mód. A hét végén megnézem a Linksys logokat, remélem találok benne megoldást. Ez akkor azt is jelenti, hogy megvehetem a profibb routert, alapvetően nem számít, hogy milyen eszköz van a HGW mögött.

Üdv: level00

Link kommenthez

Üdv!

A Linksys logjában csak ennyi van:
Thu, 01 Jan 1970 00:00:12 received REQUEST from (MAC cím)
Thu, 01 Jan 1970 00:00:12 sending NAK to (MAC cím)
Thu, 01 Jan 1970 00:00:12 received DISCOVER from (MAC cím)
Thu, 01 Jan 1970 00:00:13 sending OFFER to 255.255.255.255 with 192.168.1.103
Thu, 01 Jan 1970 00:00:13 received REQUEST from (MAC cím)
Thu, 01 Jan 1970 00:00:13 sending ACK to 255.255.255.255
Thu, 01 Jan 1970 00:01:38 received REQUEST from (MAC cím)
Thu, 01 Jan 1970 00:01:38 sending ACK to 192.168.1.103
Thu, 01 Jan 1970 00:01:45 received REQUEST from (MAC cím2)
Thu, 01 Jan 1970 00:01:45 sending NAK to (MAC cím2)
Thu, 01 Jan 1970 00:01:45 received DISCOVER from (MAC cím2)
Thu, 01 Jan 1970 00:01:46 sending OFFER to 255.255.255.255 with 192.168.1.104
Thu, 01 Jan 1970 00:01:47 received REQUEST from (MAC cím2)
Thu, 01 Jan 1970 00:01:47 sending ACK to 255.255.255.255

(a MAC címeket átírtam)

Ebből én nem tudok semmit kihámozni.

A Linksys nem tudja pingelni a HGW-t, a tracerouting azt válaszolja, hogy Network is unreachable. A Linksys státuszban PPPoE authentication fail-t ír. Minden felhasználó/jelszó párost ellenőriztem, azok rendben vannak.
 

Link kommenthez

A HGW-t így próbáltam beállítani, hogy csak modem legyen:
- a ZTE-ben a "PPPoE pass-through" négyzetbe pipát tettem,
- kikapcsoltam a ZTE-ben az IPv4 és IPv6 DHCP szervert,
- kikapcsoltam a ZTE-ben a WIFI sugárzást,
- kikapcsoltam a ZTE-ben a Port forwardingot és a DMZ Host-ot,
- egy (többet is kipróbáltam, ezek szerint nem kábel hiba) LAN kábellel összekötöttem a ZTE 1-es LAN portját és a Linksys bemenetét, a hálózati kábeleket átdugtam a Linksys LAN csatlakozóiba,
- mindhárom masinát újraindítottam.

Sajnos így nem megy, nincs internetkapcsolat sem PC-n, sem a laptopon. Tanácstalan vagyok.

Megpróbálok szerezni havertól egy másik routert, bár a HGW cseréig nem volt semmi hiba a Linksys-szel.
 

Link kommenthez

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni az alábbi problémámban:

Adott egy sagemcom fast 5655 ont iptv-vel. Szeretnék saját routert használni, pontosan mi a teendőm? Az iptv miatt a sagemen hagyjam a dhcp-t? Hol találom a ppp passtrough-t? Az iptv lan kábele maradhat az ont-ba ,vagy át kell dugjam a saját routerbe?

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Sefter
Link kommenthez

Ezt egy másik fórumról másolom be, így az ont osztja az ip-t (dhcp bekapcsolva az iptv miatt)?

"UTP kábellel kösd a saját router-ed WAN portját az ONT LAN1 portjára, add meg a PPPoE adatokat a saját router-edben. Ezek után az ONT-ból töröljétek a felhasználót és jelszót (vagy rontsátok el valamelyiket), különben nem fog feljelentkezni a saját router-ed a hálózatra. Ha nincs IPTV-d kikapcsolhatod a DHCP-t is, viszont IPTV előfizetés esetén ne kapcsold ki a DHCP-t külön a STB-ok nem kapnak IP címet és nem lesz adás."

Link kommenthez

@Sefter

Ha a saját routert akarod használni internet átjátónak akkor ezt a leírást kell követned, bár ezt gondolom a Huawei ONT-hoz készítették.

Megnéztem a készülék user manual-ját. Ebben nem látok külön pppoe passthrough on/off menüt, de akkor valószínűleg gyárilag "on" állásban van, mint a Huaweinél. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: btz
Link kommenthez

Vendég
Hozzászólás

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Új...