Ugrás a tartalomhoz
  • bejegyzés
    11
  • hozzászólás
    3836
  • megtekintés
    78115

Dupla router beállítás, Home, Barbone, szerver, Otthoni hálózatokról minden


anonymus

231689 megtekintés

Dupla router beállítás

Lakossági előfizetőként most már csak Home Gatewayt kapunk, ez a állat fajta egy három funkciós eszköz modem router és switch így egyben. A nagy probléma csak az hogy nyertünk egy dupla natolást. Francnak nem hiányzik, kívülről befele haladva T-s HGW oszt nekünk egy 192.168.X.X címet e mögött, a mi routerünk is oszt egy hasonló címet. Ez után a mi gépünk meg nagyon nem lát kifele semmit. Ami gond ha üzemeltetünk bármilyen szolgáltatást aminek kell egy port nyitás.   Torrent, NAS, VPN, FTP, online játékok stb a lista hosszú rengeteg ilyen van. 

Kábelnet előfizető vagyok

  • Ha nincs iptv előfizetésed és mellé Cisco EPC3925 vagy Sagemcom F@st 3686AC HGW nálad. Akkor a 1412 felhívása után kérhetsz bridge módot. Ez a legszebb legtisztább megoldás, ilyenkor eszköz 1-es sorszámú csatlakozójára elég egy utp kábelt kötni, másik felét saját routerünk wan portjára és meg is vagyunk.
     
  • Van iptv előfizetésem: Saját routerben akkor ki kell kapcsolni a dhcp servert és az egyik lan lábára kötni az utp kábelt. Ilyenkor fontos módosítani azt a címet amin eléred. Tehát ha a saját routert a 192.168.0.1 címen éred el és  a T-s HGW-nek is ez a címe, akkor a saját routered nem fogod elérni. Ezért célszerű módosítani egy másik címre.  Illetve a T-s eszközben célszerű egy statikus címgofalást csinálni és dmz be rakni azt a címet amit ki osztott, a saját routerünknek.

Xdsl előfizető vagyok

  • Speedport W724V esetén van PPPoE Passthrough pipa be. Ezután saját routerrel hozhatjuk létre a PPPoE kapcsolatot. 

Optinet előfizető vagyok

  • Ha tudja a HGW PPPoE Passthrough funkiciót akkor ugyan az a teendőnk mint az Xdsl előfizetőknek.

Wifi sebesség és egyéb tippek

Vezeték nélküli hálózatoknál gyakori tünetek. Sebesség csökkenés, magas ping megbízhatatlan szakadozó kapcsolat. Gyenge jelszint ház másik felében alig vagy egyáltalán nincs kapcsolat. Számítógépre inSSIDer, androidos eszközökre Wifi Analyzer  programokat tudom javasolni.  Környezetünkben lévő vezeték nélküli hálózatok felderítésére. Nézzünk is meg egy képet ehhez kezdésnek. 

inSSIDerGraph1.png

Jól látszik hogy azonos csatornán van, az én wifi hálózatom HG520b és egy másik. Amennyiben lehetőség van rá próbáljuk szabad csatornára átenni. Esetünkben 9-13 között bárhol. Ez megoldhatja a wifi szakadásokat sávszél gondot.  

Mindezek mellet számos hgw/router bele hallgat a rádiós közegbe, hogy melyik csatorna lenne a legjobb.  Sajnos ez is okozhat problémákat. Nagyobb sebességet tudunk elérni ha 40 mhz width re állítjuk a csatorna szélességet. 

Iptv  alternatív bekötése 

Talán hat éve már hogy T Iptv szolgáltatás elindulása mellet tette le a voksot, amivel xDsl és Optinet hálózaton is nyújthat tv szolgáltatást.  Ez alapjáraton nem lenne akkora gond, de  valljuk be oké mégis gond több okból. Nézzük a T álláspontját adok egy HGW-t amiből közvetlen útvonalat húzok a set top box-hoz utp kábellel és kész. Ez jó mert egyszerű és egy  kisebb kvalitású szerelő is meg tudja csinálni, viszonylag olcsón és kvázi hiba mentes megoldás. De valljuk be ez nem mindenkinek jó, vannak pöpet nagyobb igényű felhasználók akik teszem azt integrálni szeretnék egy meglévő hálózatba az iptv-t.  Ehhez  elhoztam most pár szituációt, ami a közösségi média felületein többször szembe jött velem.

Egy utp kábel van a szobában, amire már rá van kötve a birodalmi lépegető. Nem akarok több kábelt nem is fér el stb

100Mbps-on működik a  a következő megoldás ami elég egyszerű. Szét bontjuk a 8 eret 1,2,3,6 vagyis a sárga fehér, sárga, zöld fehér, zöld ereket kell jó helyre kötni. Majd a fennmaradó ereket 4,5,7,8 ugyan ezekre a helyekre kell bekötni csak egy másik csatlakozón. De ha nem akarunk ezzel szórakozni vegyünk két darab y utp osztót két toldót és kb 2000 Ft-ból meg is úsztuk.

UTP_kozosites_PC.png                                                                                                                                        Forrás IT café

Nem akarok kábeleket mert fúrni faragni kéne vezeték nélküli megoldások híve vagyok. 

HGW és a Iptv beltéri egység közt egy vezeték nélküli hálózatot kell létre hozni. Ennek a hátránya hogy átviteli minőség messze alul maradhat a többi megoldáshoz képest, helyszíni felmérésé szükséges hozzá. Előnyei közé sorolható minimális szerelési munka, később könnyen áthelyezhetőek a végpontok.

 

Vasbeton házban élek és különben is veszélyes az egészségemre és nem akarok kábeleket. 

Semmi gond powerline azaz plc adapter lesz a számodra egy jó megoldás.  Történet két végére kel egy egy adapter ami a meglévő, elektromos hálózaton továbbítja az internetet. Viszont olyan formában hogy a szomszéd erre nem tud csatlakozni ami jó.

PLC-550+-Duo-scenario_devices-xl-2954.jpg

 

Van már egy meglévő csillagpontos koax hálózat a lakásomban. Nem akarok több kábelt, fúrást faragást. 

Eoc technológia használata javasolt.  Meglévő koax hálózaton kerül továbbításra az iptv szolgáltatás, ami minimális többlet költséggel jár. Viszont nem fogyaszt áramot ami valljuk be jó dolog.  Ennek a megoldásnak hátrányaihoz sorolható talán az hogy, fix végpontunk lesz és nem lehet olyan könnyen A-bol B-be vinni. nagy.jpg                                                                                                                                  Forrás: www.telekom.hu

Alternatív vezetékezési lehetőségek iránti igényt, szerződés kötéskor de legkésőbb létesítéskor jelezni kell. De jobb ha szerződés kötéskor kerül jelzésre, nem biztos hogy lesz minden szakértő kollégánál a kocsiban eszköz.  

Eszközök

Cable Vision EOC-IN:

  • egy összegben: 4 440 Ft
  • Telekom TV előfizetőknek 3 havi kamatmentes részletre (THM 0%): 1 480 Ft

Technicolor TG234 WiFi Bridge:

  • egy összegben: 16 900 Ft
  • Telekom TV előfizetőknek 10 havi kamatmentes részletre (THM 0%): 1 690 Ft

D-Link DHP-P509:

  • egy összegben: 11 900 Ft
  • Telekom TV előfizetőknek 10 havi kamatmentes részletre (THM 0%): 1 190 Ft

 

Mit tehetek áramszünet esetén ?

Xdsl előfizető vagyok

Szerencsés vagy elég egy szünet mentes tápegységet vásárolnod, és pillanatnyi vagy huzamosabb áramszünet alatt is aktív internet kapcsolatod lesz.  Ennek az a egyszerű oka hogy DSLAM és közted nincs olyan hálózati elem ami külön áramot igényelne. Továbbá azért is hasznos mert így elkerülhetjük snr lock-ot, ez annyit jelent ha megszakad a kapcsolat előfordul hogy a DSLAM kisebb sebességre vissza tesz minket. 

Optinet előfizető vagyok

Szintén szerencsés vagy, mivel az optikai hálózat egy nagyon egyszerű passzív hálózat. Így áramszünet esetén neked is segít egy szünet mentes tápegység.

Kábelnet előfizető vagyok

Nem vagy szerencsés előfizető :( , vehetsz szünetmentes tápot viszont esetek nagy többségében nem jelent megoldást ez neked. CMTS szünetmentes árameltátása megoldott eddig pipa. Viszont az Onu szünet mentes ellátása nem megoldott, ez nem csak a T-nél van így.  Ha ez nem kap áramot akkor utána következő hálózat se.  Akkor lehet megoldás ha CMTS  Onu páros rendben van és egy lokális áram szünet van ami előfizetőket érinti csak. Volt erre Amerikában próbálkozás sőt Cisco gyártott is akkumulátorral ellátott modemet. Viszont ezek DOCSIS és nem EuroDOCSIS szabványosak voltak. 

273 megjegyzés


Recommended Comments



Wifi sebesség ellenőrzésre a legtöbb program sajnos nem jó, mert sok egyéb dolog befolyásolja pl, merevlemez sebessége stb.

Fontos hogy nem csak a kapcsolat jelölt sebessége a mérvadó hanem sok egyéb dolog, pl ha mindkét végpont wifin van, a sebesség töredéke lehet az egyirányú adat átvitelnek, más sebesség lehet folytonos adatkapcsolat (tpc) és szórt addat kapcsolat (udp) mellett. Fájlátvitel általában tcp kapcsolatot használ, a képmegosztó szolgáltatások upnp, dlna viszont udp-t. 

Egyéb hibák is csökkenthetik a sebességet amelyek a vevő-  kompatibilitásából adódhatnak (titkosítás típusa stb)

Tehát ha akadozik a kép a tableten vagy időnként eldobódik  wifi kapcsolat érdemes megnézni a konkrét sebességeket. Esetleg a rputer áthelyezésével próbálgatni  legjobb sebességet adó helyet.


Én egy androidos-windowsos szerver párt használok amelyhez van windows kliens is amellyel alkalmas vezetékes hálózat sebesség mérésére is. nem fájlokat mozgat, tehát a merevlemezek, tárolók sebessége nem befolyásolja. Érdemes ellenőrizni a vezetékes-vezetékes, vezetékes-wifi, wifi-wifi közötti sebességeket is hogy átfogó képet kapjunk.

Wiki:

https://bitbucket.org/pzolee/tcpserver/wiki/Home

A szerver és a windows kliens letöltése: 

https://bitbucket.org/pzolee/tcpserver/downloads

Android kliens

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pzolee.android.localwifispeedtester

A csatolt képeken látható a szerver ablaka, ahol megjelenítődik a kliensekbe beírandó ip cím és port szám.
valamint a windows-os és androidos képernyő screenshotjai.

2016-04-16 (1).png

2016-04-16.png

Screenshot_2016-04-17-18-49-49.png

Screenshot_2016-04-17-18-50-12.png

Screenshot_2016-04-17-18-50-32.png

Link kommenthez

#Kiegészítés: Bekerültek a vásárolható eszközök listája, Ruckus forgalmazása megszűnt. Helyette Technicolor  és D-link eszközöket lehet választani. + Be került pár kiegészítő leírás. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez

Szia!

Dunakeszire az Ábrahám P utcába költözök és állítólag ott kábelnet van, azaz ez a rész vonatkozik rám:

Kábelnet előfizető vagyok
Van iptv előfizetésem: Saját routerben akkor ki kell kapcsolni a dhcp servert és az egyik lan lábára kötni az utp kábelt. Ilyenkor fontos módosítani azt a címet amin eléred. Tehát ha a saját routert a 192.168.0.1 címen éred el és  a T-s HGW-nek is ez a címe, akkor a saját routered nem fogod elérni. Ezért célszerű módosítani egy másik címre.  Illetve a T-s eszközben célszerű egy statikus címgofalást csinálni és dmz be rakni azt a címet amit ki osztott, a saját routerünknek.

Nem teljesen világos amit itt írsz, " egyik lan lábára kötni az utp kábelt" azt mondod, h  a HGW lan 1. portjából kijövő utp kábelt a sajár routeremnek NEM  WAN porjába, hanem az egyik LAN-jába kell dugni? azaz a 4 portból 1 ugrik is és a többi eszközömből jövő LAN kábelt meg a maradék 3ba kell dugni? és hova dugom a settopboxokat?

felhívtam a 1412-t a műszaki osztályt és ott meg azt mondták, h a HGW-t rakjam bridge üzemmódba és a HGW 1. LAN protját kössem a saját routerem WAN  portjára, az iptv settobox-kat kössem a HGW lan 2,3,4 portokra és a saját routerem LAN portjaira kössem a saját egyéb eszközeim.

köszi a segítséget előre is!

Link kommenthez

Set top boxot ahova szeretnéd, igen úgy gondolom. Maradhat a wan lábra ha marad a dhcp de akkor dupla nat lesz.  Vicces kábelnettnél CSAK a felügyeleti rendszerből lehet bridge módot be állítani, és csak akkor ha nincs iptv.  

Link kommenthez

Szia! Azt olvastam egy hup.hu-s fórumon, hogy a set top boxot nem lehet csak úgy akárhova kötni, mert - "a set-top-box és a modem között nem routeolhatsz/natolhatsz"  illetve  " csak nagy teljesítményű, multicastot kezelő eszközök lehetnek. (volt olyan a kezem között ami ugyan tudott IGMP-t de az IPTV simán túlterhelte a cuccot)"

Duppla NAT-t pedig nem szeretnék ahogy te is írod az elején.  Tehát úgy akkor biztos nem megy h bridge módba rakják a HGW-t, hogy ne legyen duppla natolás, de a set top box-ok továbbra is a HGW-re vannak kötve? 

A célom igazából nekem az lenne hogy 2-3 helyen legyen set top box és azok ne a LAN-on legyenek a fenti problémák miatt, legyen egy saját WiFi-s router mert állítólag a HGW egy gyenge kütyü és ne legyen dupla NAT

Link kommenthez

Biztos hogy nem, mert nem adható ki a bridge mód MS féle iptv mellé. Sőt tovább megyek le is van tiltva a gomb, nem lehet rá se nyomni :(  Olyan téren gyenge vasak hogy belső hálón ne akarj forgalmaz pl nas ---> pc és közbe wan oldalról meg full sávszéllel letölteni.  De ez a sz*r preferencia okozza szal nem hardveres gyengeség. Talán a Sagem kövi utáni fw-ben lesz ebben előre mozdulás. 

De hogy ha te ki kapcsolod a saját routereden a dhcp-t és a hgw felől érkező utp kábelt a saját routered egyik lan lábára kötöd akkor nem fogsz duplán natolni. Mivel a saját routered switch üzemsódban fojtatja az életét amiben van wifi is. Meg kapja a csomagokat és amerre kell tovább küldi.

Árul az MT egy Technicolor TG234 kütyüt is szóval nem ördögtől való amire te készülsz. 

De ha megvan a saját router nyugodtan próbáld ki teszteld le a dolgot.

Link kommenthez

Köszi!

ok értem, tehát nem megy a bridge módban a HGW ha van iptv-m is... de igazság szerint nem szívesen veszítenék el 1 lan portot a 4ből, h switch módba rakjam a saját routerem, már a 4 szabad portot is keveselltem, így meg csak 3 maradna. Nincs más mód? És ha mégis marad a duppla NAT, de ahogy te írod statikus IP-re és DMZ-be rakom a saját routerem, az nem elég ahhoz, h kintről elérjem a NAS-t, Plex-t ill. játszak, torrentezzek otthon?

Technicolor cucc ha jól látom wireless, nekem az nem pálya egyrészt minimalizálni akarom a sugárzást hátha káros, másrészt meg szeretném  a lehető legjobb kép minőséget elérni, az meg kábelen garantált.

Ha esetleg van többféle HGW is van most a telekomnál, te tudod melyik a legjobb/legerősebb?  megpróbálom kisírni, h azt kapjam :)

Link kommenthez

Jelenleg egy erős, Mikrotik eszközt használok a Cisco (3925) kütyü mögött, amit az ügyfélszolgálat segítségével bridged módba állíttattam. Jól sejtem, hogyha IPTV-t rendelek, akkor a bridged mód ugrik, és a saját eszközt csak dupla NAT-tal tudom használni vagy a Cisco subnetjében accesspointként?

Mi a helyzet a bejövő forgalommal? Működik rendesen a DMZ funkió? 6over4 is átmegy?

Félek a Cisco eszközön lévő NAT-tól, mert ameddig router üzemmódban volt, mindenféle megbízhatósági és teljesítmény problémám volt vele...

Link kommenthez

Jól sejted. IPTV-n nincs bridge, mert az IGMP protokol támogatása nem minden eszközön megoldott és a T nem fog ezzel még külön vacakolni. Nem, nem mondhatod, hogy a Mikrotik megoldja és akkor is kéred a bridget:(((( Dupla NAT mehet, de lesznek problémák. Inkább AP ként. Én is úgy használtam a Sage mellett, de aztán előjött mindenféle sebesség probléma, így inkább visszatettem mindent a sagera. DMZ megy, 6 is. Nekem is volt anno 3925, nem volt vele semmi gond NAT szempontjából. Ha rám hallgatsz keresel vmi másik megoldást a TV-re és nem nyúlsz a mostani rendszerhez. Pl. egy ***** direktet egy jó linuxos boxxal és máris van saját TV-god a létező összes csatornára. 

 

Király, ki is modizta. Szóval egy holland 3 betűs társaság az:))

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: root
Link kommenthez

Köszi! Hát ez nem jó hír. Pláne, hogy az IPTV-t nem is használnám, csak azért rendelném, mert így olcsóbb szummában. Ha esetleg valamilyen véletlen folyamán lenne optika, az változtat ezen? Valahonnan rémlik, hogy workaroundként működhet egy PPPoE pass-through megoldás...?

Link kommenthez
12 perce, anonymus írta:

Alap telefon csomag meglévő internet mellé ?

Ez egy jó tipp, köszönöm.

14 perce, root írta:

A hangsúly az IGMP-n van szóval IPTV esetén soha nincs bridge mód. Teljesen mindegy milyen platform alatt használod. PPPOE passt?ÉS ki ad Neked még egy külső lábat? A Cisco biztos nem:))))

A tipp amit kaptam optikáról szólt. Végeszközön PPPoE passthrough bekapcsol, mikrotik eszközön PPPoE kapcsolatot kialakít. Ehhez nyilván kéne egy login/pass kombináció is, ami ha jól sejtem nincs optikánál?

Link kommenthez
3 órája, root írta:

Akkor mondom másképp: A T soha nem fog adni egynél több külső lábat:DDDDD Ha azt gondolod, hogy a passal kapcsolhatod kvázi bridge módba a T cuccát, akkor tévedsz:DDDD

Ok, köszi az infókat. Biztos vagyok benne, hogy 1-nél több "lábat" nem ad, ebben nem érzem magam tévúton.

Ha jól értem, az optikai kapcsolat (Optinet) PPPoE-t használ, azaz a T által adott optikai eszköz egyfelől leválasztja a multicast stream(ek)et és a belső oldalra (egészen pontosan a wifi-lan bridge-nek szigorúan csak a lan oldalára) "varázsolja", másfelől felépít egy PPPoE kapcsolatot (WAN oldal), amire NAT-olja a LAN oldalt (eszköz LAN portjai).

Ha eddig helyes a feltevésem, és az optikai eszköz támogatja a PPPoE passthrough-t, akkor nem lenne akadálya annak, hogy az optikai eszköz mögött lévő saját eszközön végződjön a PPPoE csatorna, és ezáltal a dupla NAT elkerülhető lenne. Nemde?

Link kommenthez

Elvileeg igen. gyakorlatilag ezzel azonban bridge módba kapcsolnád a routert és felvetődne ismét az IGMP protokoll problémája. Tehát sztem ezt nem engedi a T. A pass akkor tudna működni sztem, ha kapnál egy 2. külső lábat és az elsőn átdobná a multicastot lanra és a 2. menne passra. Sztem csak így tudna működni.

Link kommenthez

Szia

Én úgy tudom hogy a optikán egyik eszköz se támogatja a
PPPoE passthrough- funkciót. Ha esetleg saját routert akarsz rákötni akkor ONT kell kérjél viszont azon csak a lan1-s csatlakozón lehetséges a net kapcsolat a többi az iptvre van. Viszont én úgy tudom hogy 120/mb vagy a felet már HGW-t adnak nem Ont-t
 

Link kommenthez

Optikán mindenféleképpen ONT van. (Optical Network Terminal).

A LAN1 portra kötés maga a passthrough, ugyan az a funkció.

Arra kell vigyázni, hogy csak egy pppoe session van így az ONT-bol törölni kell a pppoe nevet és jelszót.

Link kommenthez


Szia

Van a  huawei hg8245h ez nem támogatja meg van a huawei hg8245 ami fekete abba nem vagyok biztos viszont a fehér az biztos nem tudja. Meg van a Huawei HG 850a na ez aminek csak a Lan1 portja működik és ez nem wifif-s eszköz mint a másik kettő. Ennek a többi lan portja csak IPTV megy. Viszont hogy van e valami új eszköz azt most nem tudom optikához. 

Link kommenthez

Vendég
Hozzászólás

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Új...