Ugrás a tartalomhoz
  • bejegyzés
    11
  • hozzászólás
    3836
  • megtekintés
    78120

Sagemcom F@st 3686AC egy új remény


anonymus

765218 megtekintés

Ahogy a cím is sugallja ebben az írásomban, Telekom legújabb üdvöskéjét, a Francia gyártmányú  Sagemcom F@st 3686AC HGW-t fogom bemutatni.

Specifikáció:

  • EuroDOCSIS 3.0
  • DualMode: DOCSIS és EuroDOCSIS compatible.
  • 24 Downstream és 8 Upstream chanel bonding.
  • 4db Gigabit Ethernet LAN port, 1db RJ11 telefon interfész, USB 2.0 csatlakozó.
  • Két teljesen független processzor (Egy processzor a DOCSIS kezeléshez és egy dedikált processzor a LINUX alapú alkalmazások futtatására).
  • WI-FI: IEEE 802.11b/g/n 3x3 2.4 GHz és IEEE 802.1a/n/ac 5GHz Video Grade 3x3 (Dinamikus frekvencia kiválasztás DFS) Dual Band
  • Full Capture 1Ghz tuner
  • DLNA 1.5 DMS alkalmazás.
  • IPv4 és IPv6 támogatás.
  • Szülői felügyelet.
  • Magyar - Angol menü

Egész lelkét Broadcom SoC-al szerelt vas adja. Régóta égető szükség volt már erre a vérfrissítésre. Ha azt vesszük így lehet csak későbbiekben új nagyobb csomagokat bevezetni, amire egyre nagyobb valós igény van már. 

Állapot visszajelző ledekből sajnos nem vagyunk eleresztve. Lentről felfele haladva: Power Led miután áram  alá helyeztük kb egy percig világít. Utána sorban Signal és Online led. Ezt követően az ETH led következik amennyiben csatlakoztattunk hozzá UTP kábelt. Forgalom függvényében nem villog sajnos. Majd a telefon led következik, ami fixen világít ha van telefon előfizetésünk, utána  Wi-fi és Wps.

vmi2.jpg

Hátul a szokásos csatlakozókat találjuk, F csatlakozó koax hálózathoz, négy darab gigabites ethernet. Végül V1 esetén usb V2 esetén usb telefon és táp csatlakozók.

Funkciókat tekintve kaptunk egy FTP, DLNA, Cups servert. Természetesen ezek csak helyi hálózatról érhetőek el, a Sagemcom biztonsági irányelvei szerint.

Bridge mód bekapcsolása,  a 1414-es központi számon kérhető amennyiben nincs Iptv előfizetésetek

V1 és V2 Sagemcom pusztán kinézetbeli változásokon ment keresztül. Telefon és táp csatlakozó alulról hátra került. Újratervezett nyáknak és háznak köszönhetően kisebb és kevésbé melegszik.

Menürendszerről néhány kép képeket ide kattintva eléritek. Használati utasítás Sagemcom-F3686AC-v2.pdf 

 

Új szoftver érkezik hamarosan, ami a következő változásokat hozza:

-Számos új funkció

-Linux alapú szoftver,  így pl 5000 egyidejű kapcsolat helyett 20.000 egyidejű kapcsolatot tud kezelni

-Fon

-Számtalam hibajavítás

-Korábiaknál jobb wifi performencia AC-n akár 600M+

 

Sagemcom GYIK

 

Sagemcom F@st 3686AC V1 & V2 : MAGYAR_3.97.

 

 

Köszönöm a figyelmet, Anonymus.

3527 megjegyzés


Recommended Comments



A router a tv mögött van, ha ez mond valamit....a szerelő anno idáig húzta a kábelt :-( Van mindegyik, a TKIPet most javasoltátok..ilyen van még, hogy WPA-PSK(TKIP)/WPA2-PSK(AES), ez így 1 sorban....

Az 5GHz-st nem látja a wifi analyzer....

Link kommenthez

Csak jelezném, hogy most volt egy áramszünetünk, és a V2 HGW megint nem tudott saját magától bootolni. Csak az alsó két LED és a WIFI LED világított, a többi meg sem nyekkent (net és WIFI sem volt persze). Aztán kb. két perc után már csak a legalsó és a WIFI LED világított folyamatosan, az összes többi meg összevissza villogott. Még ott is villogtak LED-ek, ahol mellette még jel sincs :D.

Jött egy áramtalanításos (most persze szándékos) újraindítás, 2 perc 20 mp alatt felépült teljesen, és most minden rendben van.

Nem túl gyakoriak nálunk az áramszünetek, de azért nem öröm hogy magától nem tér észhez a SAGE.

Most nézem, hogy az FW 3.97.0

Link kommenthez
2 perce, anonymus írta:

Nálad volt ez miatt anno Sagem csere?

Nálam még nem volt csere, ez az eszköz van a 250-re váltás óta. Ezt a hibát csak egyszer csinálta, de akkor nem volt semmilyen külső behatás. Előtte két nappal volt a WIFI elvesztés, de az (kop-kop) azóta nem ismétlődött. Talán most még az FW csere is bezavarhatott.

Nem hiszem hogy összefügg a fentivel, de megnéztem a jelszinteket is. A DS jónak látszik (24 csatorna, -4 és +3 változik, egyenletesen), az US viszont nem igazán szimpatikus (3 csatorna, 54 és 55,5 között). A speedtest egyébként jókat mutat, 5ms ping, 264/21.

Link kommenthez
21 perce, anonymus írta:

Sagemcom gyik-ban írtam a jelszintekröl. Szerintem nézd meg :)

Megnéztem, de ott a visszirányra, 3-4 csatorna esetén max. 51-et írtál. Nálam meg ez van:

SAGE-US-20180403.JPG

Az FW-hez nincs valami hozzátennivalód? Eddig a 3.91.0 volt emlegetve.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: OldMike
Link kommenthez

Docsis szabvány annyit enged meg 0 tartalék mellet. Ami ezen felül van az a rf moduloknak köszönhetö csak. De nem lehet kijelenteni hogy minden modem, node és erösítőnél ilyen jelszintel minden rendben müködik.

Mit tegyek az fw-hez hozzá? 

Link kommenthez
Épp most, anonymus írta:

Mit tegyek az fw-hez hozzá?

Eddig nekem 3.87.0 volt, a hozzászólásaidban írtad, hogy aki újként kapja a HGW-t, megkapja a 3.91.0 szoftvert. Nálam viszont most a 3.97.0 van, amiről - ha emlékeim nem csalnak - számszerűen még nem is történt említés.

Link kommenthez
13 perce, OldMike írta:

Eddig nekem 3.87.0 volt, a hozzászólásaidban írtad, hogy aki újként kapja a HGW-t, megkapja a 3.91.0 szoftvert. Nálam viszont most a 3.97.0 van, amiről - ha emlékeim nem csalnak - számszerűen még nem is történt említés.

Voltam veled olyan jo arc hogy kérés nélkül, leküldtem a teszt fw-t ami nem ront semmin. Max javit, de ha gond nem lesz ilyen többet. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Épp most, anonymus írta:

Voltam veled olyan jo arc hogy kérés nélkül, leküldtem a teszt fw-t ami mem ront semmin. Max javit, de ha gond nem lesz ilyen többet.

Köszönöm, hálából még jobban figyelem az eszköz működését, bár az 5 GHz-et sajnos nem tudom, mert olyan eszközeim nincsenek. Egyáltalán nem gond, a múltkorit is bevállaltam. Most csak azért nem jelentkeztem, mert úgy tűnt hogy inkább az 5 GHz a téma. 

Link kommenthez

5ghz igen de gyárilag azonos ssid van 5 és 2,4ghz né. Nem tudom 110% an azt mondani hogy  kettö közti váltás okés vagy nem okés. 

Nektek csak olyan teszt fw megy ki ami rontani nem ront. Ha még is soron kivül megy vissza a régi.

Link kommenthez

Még egy kérdés: eddig a 40 MHz-re váltás nem jött össze (a trükkös megoldással egyszer sikerült, de azt inkább hanyagolnám), ebben esetleg történt valami változás, vagy nem érdemes próbálkozni? A társasházunkban legalább 10, időnként több erős WIFI adó van a 20 MHz-en. A HGW-vel azonos szobában a telefonon lévő WIFI Analyzer 35-ös értéket mutat, míg egy 30 cm-es betonfallal elválasztott másik szobában csak legfeljebb 55-60 van. Ilyen értékű jel pedig elég sok távolabbi lakásból is jön. Nem okozott eddig gondot a telefonos internet használatban, csak rossz nézni ezeket a grafikonokat, inkább nem is idegelem magamat velük :).

Link kommenthez

Régen 20 és 40 Mhz volt mint lehetőség, ezért tudtál türközni. Viszont most már 20 és 20/40Mhz van így nem lehet vele játszani. Ha szennyezett  a  rádiós közeg nem fog át állni 40mhz-re. Lényeg annyi hogy plusz  helyet foglalsz a 13 lehetőségből ha 40mhz-en vagy. Így max kioltana valami mást a te Sagemed. Ezt meg a Sagem nem akarja és ezért van ez így. 

Link kommenthez

@csabesz1971 Halkan kérdezem csak meg de a málnából nem próbáltál wifi-ap készíteni ?  Most vettem meg legújabbat

Wifi: IEEE 802.11 b/g/n/ac szabványú kétsávos rendszer (2.4 GHz és 5GHz) - ez egy ütős változás!LAN: Gigabit Ethernet (Microchip LAN7515), ami jelen esetben max. 300Mbps - ez háromszorosa a korábbi verziókénak.

 

Mondjuk nem próbáltam még ki mit tud wifi routernak álcázva.

1 órája, aTom írta:

Van valaki, akinek bridge módban megy a Sage, és megkapta már a 3.91.0-t? Nálam 'elfelejtette' a bridge módot, újra meg kellett kérni. Más is tapasztalt ilyet?

Nem halottam ilyenről eddig. Sikerült újra beállíttatnod a bridged? 

Link kommenthez

anonymus, tegnap írtam Neked itt az oldalon, hogy mizu a hibajeggyel és egyebek...Na most kiderült, hogy megint akadozik az IPTV. 1 végpont van jelenleg, mármint 1 TV van bekapcsolva, és félórája szakadozik, kimered.....visszajön magától, de messze áll a tökéletestől...Az 5GHz-es wifin 2 eszköz van, 2 mobil, a 2,4-esen jelenleg semmi...Mi a fenét tudok kezdeni ezzel szerinted?

Link kommenthez

Vendég
Hozzászólás

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Új...