Ugrás a tartalomhoz
  • bejegyzés
    11
  • hozzászólás
    3836
  • megtekintés
    78148

Sagemcom F@st 3686AC egy új remény


anonymus

765704 megtekintés

Ahogy a cím is sugallja ebben az írásomban, Telekom legújabb üdvöskéjét, a Francia gyártmányú  Sagemcom F@st 3686AC HGW-t fogom bemutatni.

Specifikáció:

  • EuroDOCSIS 3.0
  • DualMode: DOCSIS és EuroDOCSIS compatible.
  • 24 Downstream és 8 Upstream chanel bonding.
  • 4db Gigabit Ethernet LAN port, 1db RJ11 telefon interfész, USB 2.0 csatlakozó.
  • Két teljesen független processzor (Egy processzor a DOCSIS kezeléshez és egy dedikált processzor a LINUX alapú alkalmazások futtatására).
  • WI-FI: IEEE 802.11b/g/n 3x3 2.4 GHz és IEEE 802.1a/n/ac 5GHz Video Grade 3x3 (Dinamikus frekvencia kiválasztás DFS) Dual Band
  • Full Capture 1Ghz tuner
  • DLNA 1.5 DMS alkalmazás.
  • IPv4 és IPv6 támogatás.
  • Szülői felügyelet.
  • Magyar - Angol menü

Egész lelkét Broadcom SoC-al szerelt vas adja. Régóta égető szükség volt már erre a vérfrissítésre. Ha azt vesszük így lehet csak későbbiekben új nagyobb csomagokat bevezetni, amire egyre nagyobb valós igény van már. 

Állapot visszajelző ledekből sajnos nem vagyunk eleresztve. Lentről felfele haladva: Power Led miután áram  alá helyeztük kb egy percig világít. Utána sorban Signal és Online led. Ezt követően az ETH led következik amennyiben csatlakoztattunk hozzá UTP kábelt. Forgalom függvényében nem villog sajnos. Majd a telefon led következik, ami fixen világít ha van telefon előfizetésünk, utána  Wi-fi és Wps.

vmi2.jpg

Hátul a szokásos csatlakozókat találjuk, F csatlakozó koax hálózathoz, négy darab gigabites ethernet. Végül V1 esetén usb V2 esetén usb telefon és táp csatlakozók.

Funkciókat tekintve kaptunk egy FTP, DLNA, Cups servert. Természetesen ezek csak helyi hálózatról érhetőek el, a Sagemcom biztonsági irányelvei szerint.

Bridge mód bekapcsolása,  a 1414-es központi számon kérhető amennyiben nincs Iptv előfizetésetek

V1 és V2 Sagemcom pusztán kinézetbeli változásokon ment keresztül. Telefon és táp csatlakozó alulról hátra került. Újratervezett nyáknak és háznak köszönhetően kisebb és kevésbé melegszik.

Menürendszerről néhány kép képeket ide kattintva eléritek. Használati utasítás Sagemcom-F3686AC-v2.pdf 

 

Új szoftver érkezik hamarosan, ami a következő változásokat hozza:

-Számos új funkció

-Linux alapú szoftver,  így pl 5000 egyidejű kapcsolat helyett 20.000 egyidejű kapcsolatot tud kezelni

-Fon

-Számtalam hibajavítás

-Korábiaknál jobb wifi performencia AC-n akár 600M+

 

Sagemcom GYIK

 

Sagemcom F@st 3686AC V1 & V2 : MAGYAR_3.97.

 

 

Köszönöm a figyelmet, Anonymus.

3527 megjegyzés


Recommended Comments



Sziasztok!

Keresnék egy olyan szoftvert amivel mondjuk 24 órán keresztül látnám és visszanézhetném eme remek eszköz processzor és memória használatát.

Ha esetleg valaki tudna segíteni...

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Péterem
Link kommenthez

Sziasztok,

hátha valakinek van megoldása, most már lassan kettő hónapja kínlódunk a családban ezzel a csoda hgw-vel, amivel kb. 2020. novemberig várakozásokon felül elégedett voltam, ekkor érkezett a MAGYAR_4.121.0 fw.

Az eszközön egy darab STB lóg és egy Netgear router (dd-wrt-vel, NAT-ol, csinál mindent.) Sagemcomon wifi, kutyafüle minden lekapcsolva, nem kell csináljon semmit.
Az "új" fw. telepítése óta szinte pontosan 48 óra elteltével az STB-n a kép szétesik, először a HD, majd egy pár óra múlva már az SD adások is megállnak. Speedtesttel pl. a sebességek nagyjából a helyén vannak, a ping nő.
Sagemcom kikapcs-bekapcsot követően a timer újraindul és kb. 48 óra van a következő újraindításig, addig ok minden. (Mintha valami buffer/puffer megtelne és elkezd megfulladni az IPTV adásokkal a szerkezet.)

Bejelentést követően teki jött és lecserélte azonos tipusra, azonos firmware verzióval. Meg lettem volna lepve ha megoldódik a probléma, 48 boldog óránk volt és minden indult elölről.

Bárkinek bérmi ötlete, javaslata, hack, akármi? 
(Kapcsolóórát vettem, ha nincs más megoldás éjjel majd automatikusan lesz egy 1 perces kikapcs. Nadehát hardveres reset 2021-ben kicsit, hát - nem annyira mennő.)

köszi!

Link kommenthez

Sziasztok!

Nekem is ilyen kütyüm van. Teljesen jól működött amíg még a gagyi FW volt rajta. Mióta frissítettek (MAGYAR_4.121.0) sok gond van vele. Eddig azokat elviseltem, de most a HO idejében előjött mégegy hiba. Messengeren, Skypeon, MicrosoftTeams-en is egyaránt jelentkezik. Mégpedig, hogy videó chat/konferencia esetében messengernél a teljes viceochat megszakad kb. 5 percen belül, Skypeon is percenként kidob, MSTeamsen meg a kép ugyan folyamatos egy ideig, de közben elmegy a hang, idővel meg a kapcsolat is megszakad. A szomorú, hogy nem csak a WIFI esetében, hanem LAN esetében is ugyanez történik.

Semmi beállítási lehetőséget nem találok. 5leteket kérek szépen. Az, hogy ***** a router, nem fogadom el :) Mert azt már tudom. De a legújabb noname kínaira meg nem szeretnék cserélni, mert annak meg a wifi hatótávolsága 30 centiméter.

Előre is köszönöm, ha valaki válaszol.

Link kommenthez

Kedves fzsolte, Sorompo!

Szerintem ez a fórum már csak annyit ér, mint maga a HGW. Talán nem segítség nektek, de én is hasonló cipőben jártam a szakadozó nettel LAN-on és saját WiFi mellett. Telekom szerelő javaslatára sokadik eszköz csere után vettem saját routert, a szolgáltatóit DMZ-be téve saját AP-tal. A helyzeten nem javított. Végül tehetetlen dühömben bővítettem a netet 1000/25 re havi egy ezressel többért, azóta nincsenek problémáim a nettel. Ehhez a Kaon 3000 HGW-t kaptam, amit egyébként sokan szidnak, nekem a DMZ-re csupaszon, WiFi nélkül eddig tökéletes. Persze az 1000-es net barokkos túlzás, átlagban LAN-on cirka 2/3-a, de legalább az stabilan.

Link kommenthez

Kedves fzsolte, Sorompo!

Nekem egy teljes gyári visszaállítás után rendeződtek a problémák. Nem mondom, hogy jó az új firmware, mert pl. port forwardot most nem tudok állítani (pedig ment már az újjal egyszer), de legalább a súlyos dolgok már nincsenek.

Ami nálam volt:

- VPN kapcsolaton keresztül a távoli asztal 1 percenként megszakadt

- IPTV-n 5 percenként fagyott 1 perce, csatornaváltás megoldotta

Az IPTV-s gondot valamilyen tűzfal policy beállítás oldotta meg végül.

Nem mondom, hogy biztosan segít, de egy próbát azért megér. Én emiatt nem váltanél 1000/25-re a 300/25-ről. Ha lenne nálunk 1000/300 azt már meggondolnám, de nincs lehetőség.

Üdvözlettel:

Gábor

Link kommenthez
5 perce, Péterem írta:

Kedves fzsolte, Sorompo!

Szerintem ez a fórum már csak annyit ér, mint maga a HGW. Talán nem segítség nektek, de én is hasonló cipőben jártam a szakadozó nettel LAN-on és saját WiFi mellett. Telekom szerelő javaslatára sokadik eszköz csere után vettem saját routert, a szolgáltatóit DMZ-be téve saját AP-tal. A helyzeten nem javított. Végül tehetetlen dühömben bővítettem a netet 1000/25 re havi egy ezressel többért, azóta nincsenek problémáim a nettel. Ehhez a Kaon 3000 HGW-t kaptam, amit egyébként sokan szidnak, nekem a DMZ-re csupaszon, WiFi nélkül eddig tökéletes. Persze az 1000-es net barokkos túlzás, átlagban LAN-on cirka 2/3-a, de legalább az stabilan.

Sziasztok!

Én az előbb említett "magyar" firmwarrel csapatom, 1000/25-ös nettel, IPTV-vel, saját routerrel a HGW után, és így megy minden tökéletesen. (Mivel van IPTV, így nálam csak dupla NATolás megoldható) Az átlag sebesség 927/29.*

Szal' az siralmas, hogy dupla router kell (mert pl. ha nincs net, akkor a local DHCP és DNS is kiesik...) viszont mióta megléptem, azóta, kisimultak a ráncaim...

De amúgy amitől meg én f*sok, amikor jön az SMS, hogy "Kedves Ügyfelünk! A XXXXX MT azonosítóhoz tartozó... hálózat fejlesztést végeznek"... mert olyankor hetekig használhatatlan a hálózat (az elmúlt 4 alkalommal biztos így volt)

-----

(*) Érdemes tudni a sebességteszteléskor, hogy

  1. Nem minden speedtest.net server képes a gigabit tesztelésére (vagy legalábbis nem csúcsidőben)
  2. A böngészős sebességen tesztelés a gépedet is megeszi már ilyen sebességnél!
    Szal' ha valami megy a háttérben, vagy pl. gyenge a géped, a gigabitet nem fogod kitesztelni (ettől még kihasználhatod, csak a teszt nem feltétlen fogja megmutatni)

amúgy ezzel a linux paranccsal jársz a legjobban, ha sebességet akarsz tesztelni (szerintem):

  curl -s https://raw.githubusercontent.com/sivel/speedtest-cli/master/speedtest.py | python -

Link kommenthez

Sziasztok,

köszönöm az együttérző hozzászólásokat!
A helyzetet én nem látom katasztrofálisnak, mert egyébként működik minden - csak átlag 2 naponta újra kell indítani a HGW-t, a XXI. században ez kissé fura, de ugye ilyen dolgok vannak mindenhol. 

Gondoltam hogy a HGW LAN oldalára ragasztott eszközöm okozhat valami zűrt így fejlesztettem egy kicsit az infrastruktúrán (teljesen más gyártó más eszközével, NAT-ol; DMZ-ben van) - a helyzet sajnos újraindítás fronton változatlan.
Ami az én esetemben érdekes, hogy nálunk lényegében csak a(z) (IP)TV adásoknál látszik, ha "gáz" van - ketten homeofficeolunk, van távtanuló gyerek. van játszó/videózó gyerek; tehát egész nap van egy masszív terhelés itt azért jól vizsgázik a Telekom. (500-as csomag speedtest most 6ms / 524Mbps / 24Mbps a saját belső hálózatomból.)

Amin most töröm a fejem az az, hogy megpróbálok egy jó analitikai készségekkel rendelkező switchet rakni az STB és HGW közé és elkezdeném naplózni a csomagforgalmat és amikor szétesik a kép, akkor ránéznék mi is történik. (Nagyjából vszinüleg feleslegesen.)

 

Link kommenthez

Udv olyan problemam lenne hogy 150/5 os netem van online filmek akadoznak sokszor a smart tvn kabellal  mertem sebesseget 150 140 mb megvan wifivel probaltam ugyszinten nezhetetlen viszont ha telefonon megosztom a mobilnetet azzal viszont tokeletes mi lehet a gond akkor milyen sebesseget mutat akkor ha 150mb a net es akad a musor kerdem en....ja es sagemcom f@st 3686 ac a router 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: slityu
Link kommenthez

Sziasztok.Egy nagyon láma kérdésem lenne: lakásfelújítás lesz, nem túl nagy, de érinti a Telekom eszközét is. Alapból ugye van rajta egy bemenet, ahová bemegy a Koax, ezen jön a TV és a net is. Van rajta 3 TV kimenet: ez ugye 3 TV-hez a 3 külön TV-beltérihez kell, hogy eljusson. Ezeket a kábeleket internetre is lehet használni? Arra gondolok, hogy mondjuk az egyik TV kimenetet a szobában a TV beltéri előtt megfogom egy swith-el, és a TV is a switch-ből kapná a "TV-jelet", illetve szintén a switchre lenne rádugva az X-Box, esetleg egy laptop? Vagy ezeknek legalább 1 külön kábel kell, és azt osztani switch-el az eszközök között? IPTV-m van természetesen. Köszönöm.

Link kommenthez
Ekkor: 18/04/2021 at 18:21, csabesz1971 írta:

Sziasztok.Egy nagyon láma kérdésem lenne: lakásfelújítás lesz, nem túl nagy, de érinti a Telekom eszközét is. Alapból ugye van rajta egy bemenet, ahová bemegy a Koax, ezen jön a TV és a net is. Van rajta 3 TV kimenet: ez ugye 3 TV-hez a 3 külön TV-beltérihez kell, hogy eljusson. Ezeket a kábeleket internetre is lehet használni? Arra gondolok, hogy mondjuk az egyik TV kimenetet a szobában a TV beltéri előtt megfogom egy swith-el, és a TV is a switch-ből kapná a "TV-jelet", illetve szintén a switchre lenne rádugva az X-Box, esetleg egy laptop? Vagy ezeknek legalább 1 külön kábel kell, és azt osztani switch-el az eszközök között? IPTV-m van természetesen. Köszönöm.

Ugyanebben a helyzetben voltam. Elkövettem azt a "hibát", hogy csak egy kábelt húztam be. Ha valaha is szeretnéd, hogy az IPTV-ktől szeparált hálózat legyen a kütyüjeidnek, akkor ne spórolj rakass be vastagabb csövet és huzass be 2db kábelt, egyet a TV-nek, egyet a switch-nek.

Link kommenthez

Sziasztok, 

Belső kamerám forwardolva van a routeren ugye hogy kívülről is elérhető legyen, de egy bizonyos címről folyamatosan próbálnak bejutni rá. Lehet valahogy külső ipre blokkolást/tiltást/fekete listát beállítani az eszközön? 

Link kommenthez

Sziasztok,

egy barátomnak ilyen eszköze van a ház egyik sarkában. Úgy hozta a sors, hogy nyilván a felső szinten a távoli szobákban már nincs értékelhető wifi jelerősség, és egy kertet néző wifi kamerának sem, ezért kellene egy másik router vagy extender, ami tudna normális wifit varázsolni a fenti helyiségekbe egyelőre lan-os összekötés nélül. (Tudom a telekomnak van mesh-es megoldása, de nem szeretnék azt megvenni.) Gondoltam veszünk neki egy valamilyen AC1200es routert és azzal extendálnánk a 2.4ghz  és 5ghz wifiket. Képes erre az eszköz? Kell valami extra beállítás? Vagy ezt csak egy wifi extender eszközzel lehet megoldani? Később ki lesz húzva kábel a fenti eszközhöz, de első körben wireless kapcsolattal kellene megoldani.

Link kommenthez

Köszi @btz. Úgy gondoltam én is, hogy ezt alapból tudnia kellene. Úgy néz ki, hogy egy TPLINK AX55 lesz mellé megvéve, az már hosszú távon is jó lesz, ha esetleg tkom majd cseréli ezt az eszközt valami erősebbre, újabbra...

Link kommenthez

Üdv!
Adott egy sagemcom f@st 3686 V1 4.121.0 szoftverrel. Egy másik ugyan ilyen (munkahely) de V2es hardverrel szintén 4.121.0 szoftverrel. Mindkettő ugyan úgy hibázik laggol egy játék esetén. Az az 1-2-3 másodpercre megakad a fogadott adat és megakad a játék is. Itt olvastam hogy ennek a szoftververziónak vannak ilyen másodperces elakadási problémái távoli elérés esetén vagy handshake kapcsolat esetén. Kb én is azóta tapasztalom a játékban a laggolást. Viszont adott egy sagemcom f@st 3686 V2 es DE MAGYAR _4.151.0-T1 szoftverrel. Erre nem találtam sehol, hogy milyen szoftver vagy hogy kerülhetett rá. Tud erről bárki valamit milyen verzió ez? Megoldhatja az előző verzió problémáit? Van esetleg megoldás a jelenlegi 4.121.0-ás nyűgre. Már mindent kipróbáltam és sose lett jobb. Köszönöm!

lag.jpg

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Attila
Link kommenthez

Tudna valaki segíteni? Korábban mindig sikerült távolról elérnem a routert, de utoljára vagy fél éve próbáltam, most viszont egyáltalán nem megy. Keresem a konfigárlási lehetőséget, de már teljesen megváltozott a menürendszer, a Halado beállítások alatt nincs több ki-/bepipálható "Távoli konfigurálás". Hova rejtették?

 

Link kommenthez
1 perce, Botond írta:

Tudna valaki segíteni? Korábban mindig sikerült távolról elérnem a routert, de utoljára vagy fél éve próbáltam, most viszont egyáltalán nem megy. Keresem a konfigárlási lehetőséget, de már teljesen megváltozott a menürendszer, a Halado beállítások alatt nincs több ki-/bepipálható "Távoli konfigurálás". Hova rejtették?

 

Üdv 

Valószínűleg ez már ilyen marad. Nálam is ez van. Nem lehet elérni az admin panelt kívülről. 

Viszont portforwardal a rákötött cuccokat elérheted. 

Link kommenthez
11 perce, btz írta:

Üdv 

Valószínűleg ez már ilyen marad. Nálam is ez van. Nem lehet elérni az admin panelt kívülről. 

Viszont portforwardal a rákötött cuccokat elérheted. 

Köszi a gyors választ! Hát sajna, akkor ez van. Korábban mindig inkább távoli eléréssel írtam át, hogy melyik gépet akarom elérni, most akkor be kell állítanom mindegyikre külön-külön portot.
Azt nem tudod, az FTP már működik? (Az is anno régen működött, és nagyon frankón tudtam használni a routerre kötött usb-s vinyót, de egy ideje az sem működik már.)

Link kommenthez
2 perce, Botond írta:

Köszi a gyors választ! Hát sajna, akkor ez van. Korábban mindig inkább távoli eléréssel írtam át, hogy melyik gépet akarom elérni, most akkor be kell állítanom mindegyikre külön-külön portot.
Azt nem tudod, az FTP már működik? (Az is anno régen működött, és nagyon frankón tudtam használni a routerre kötött usb-s vinyót, de egy ideje az sem működik már.)

Azt nem tudom. Nekem nem ez a típusom van, de minden más típusnál ugyan ezek a problémák jönnek elő, egyre inkább butítják a funkcionalitásukat. 
Az ilyen "egzotikus" funkciókhoz én inkább a saját router használatát javaslom.

Link kommenthez

Vendég
Hozzászólás

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Új...