Ugrás a tartalomhoz
  • bejegyzés
    11
  • hozzászólás
    3836
  • megtekintés
    78142

Sagemcom F@st 3686AC egy új remény


anonymus

765570 megtekintés

Ahogy a cím is sugallja ebben az írásomban, Telekom legújabb üdvöskéjét, a Francia gyártmányú  Sagemcom F@st 3686AC HGW-t fogom bemutatni.

Specifikáció:

  • EuroDOCSIS 3.0
  • DualMode: DOCSIS és EuroDOCSIS compatible.
  • 24 Downstream és 8 Upstream chanel bonding.
  • 4db Gigabit Ethernet LAN port, 1db RJ11 telefon interfész, USB 2.0 csatlakozó.
  • Két teljesen független processzor (Egy processzor a DOCSIS kezeléshez és egy dedikált processzor a LINUX alapú alkalmazások futtatására).
  • WI-FI: IEEE 802.11b/g/n 3x3 2.4 GHz és IEEE 802.1a/n/ac 5GHz Video Grade 3x3 (Dinamikus frekvencia kiválasztás DFS) Dual Band
  • Full Capture 1Ghz tuner
  • DLNA 1.5 DMS alkalmazás.
  • IPv4 és IPv6 támogatás.
  • Szülői felügyelet.
  • Magyar - Angol menü

Egész lelkét Broadcom SoC-al szerelt vas adja. Régóta égető szükség volt már erre a vérfrissítésre. Ha azt vesszük így lehet csak későbbiekben új nagyobb csomagokat bevezetni, amire egyre nagyobb valós igény van már. 

Állapot visszajelző ledekből sajnos nem vagyunk eleresztve. Lentről felfele haladva: Power Led miután áram  alá helyeztük kb egy percig világít. Utána sorban Signal és Online led. Ezt követően az ETH led következik amennyiben csatlakoztattunk hozzá UTP kábelt. Forgalom függvényében nem villog sajnos. Majd a telefon led következik, ami fixen világít ha van telefon előfizetésünk, utána  Wi-fi és Wps.

vmi2.jpg

Hátul a szokásos csatlakozókat találjuk, F csatlakozó koax hálózathoz, négy darab gigabites ethernet. Végül V1 esetén usb V2 esetén usb telefon és táp csatlakozók.

Funkciókat tekintve kaptunk egy FTP, DLNA, Cups servert. Természetesen ezek csak helyi hálózatról érhetőek el, a Sagemcom biztonsági irányelvei szerint.

Bridge mód bekapcsolása,  a 1414-es központi számon kérhető amennyiben nincs Iptv előfizetésetek

V1 és V2 Sagemcom pusztán kinézetbeli változásokon ment keresztül. Telefon és táp csatlakozó alulról hátra került. Újratervezett nyáknak és háznak köszönhetően kisebb és kevésbé melegszik.

Menürendszerről néhány kép képeket ide kattintva eléritek. Használati utasítás Sagemcom-F3686AC-v2.pdf 

 

Új szoftver érkezik hamarosan, ami a következő változásokat hozza:

-Számos új funkció

-Linux alapú szoftver,  így pl 5000 egyidejű kapcsolat helyett 20.000 egyidejű kapcsolatot tud kezelni

-Fon

-Számtalam hibajavítás

-Korábiaknál jobb wifi performencia AC-n akár 600M+

 

Sagemcom GYIK

 

Sagemcom F@st 3686AC V1 & V2 : MAGYAR_3.97.

 

 

Köszönöm a figyelmet, Anonymus.

3527 megjegyzés


Recommended Comments



Ha tényleg jól működne, kicsit erősebb wifi sugárzással, valóban tök jó lenne a Sagem. Ipv6 egyelőre itt is csak elméletben van, sajnos... Ez már tudná az ED3.1-et, úgy tudtam, hogy ez is csak 3.0? Ha igen az is tök jó, de egyelőre az  ED3.0-a sincs kihasználva, bőven nincs kihasználva, legalábbis max sebességek tekintetében. o.O

Link kommenthez
6 órája, anonymus írta:

D-linkel se bridge, se ipv6, usb is köhög el lehet mondani hogy van és ennyi  Egyenlőre úgy néz ki a Sagem legkisebb rossz .  Egyiknek sincs szerintem 24/8 vagy ED3.1

Helló

eloszlatnám a tévhiteket az ipv6-al kapcsolatban.. 

szóval pár hónapos levelezés és telefonálás után kaptam egy szép levelet, miszerint :

"Az IPv6 működés DSL és Optika technológia esetében csak kisebb számú ügyfélnél
lett aktiválva. Ennek oka, hogy eszköz gyártói oldalon tapasztalt bizonytalan
működést, így a további aktiválást, a gyártó által történő hiba javításáig nem
biztosítjuk."

szóval lehet várni a csodára.. majd 2020 ban talán :D

a háttér pedig, hogy nem csak a modemek / hvg-k nem tudják rendesen, de sok helyen még maga az elosztók sincsenek rendesen felprogramozva (az hogy vagy nem tudják / nincs rá ember, vagy nem akarják, ez nem tiszta), hogy tudják az ipv6 ot.. szóval, ha tudnák is a modemek / hvg-k akkor sem lenne ipv6, ha csak nem valami szerencse folytán olyan helyen laksz ahol már véletlenül valaki felkonfigurálta, és működik.. 

ha jól tudom a cisco-s modemek elvileg kezelnék az ipv6-ot, a sagecomos nem  / vagy nem jól, nekem sagecomos van, bridge módban, kihoztak egy Ciscot aztán vissza is vitték, mert mondván ezzel nem javul meg nem lesz ipv6, mert a hálózat sem tudja. 

persze ezzel szemben az oldalon nagy címmel hirdetik, hogy van, 

ui.: azt már nem is részletezem, hogy volt tesztidőszak meg minden..

röviden ennyi az eddig ipv6 történetem, de várom az ügyfélszolgálat válaszát, hogy mikorra lesz ipv6..

Üdv

Link kommenthez

Részemről titok tartási szerződés van nem feltétlen tévhit :)

"Az IPv6 működés DSL és Optika technológia esetében csak kisebb számú ügyfélnél
lett aktiválva. Ennek oka, hogy eszköz gyártói oldalon tapasztalt bizonytalan
működést, így a további aktiválást, a gyártó által történő hiba javításáig nem
biztosítjuk."

Ez inkább úgy állja meg a helyét : Bizonyos OSX, Android verziók illetve bizonyos Samsung telefonok.  Ezek miatt ahol bekapcsolásra került ott egy auto script napokon belül levágja a hgw-t és vissza teszi ipv4 módba.  Nálunk már van hálózat szinten ipv6 de mind1 hogy Sagem vagy Cisco hgw nálam 2-3 nap után ki kapcsolja az auto script. Szal nem erőltetem magam vele...

Igen vannak olyan helyek ahol nincs felkonfigolva se szerintem le is álltak az egésszel amíg nem oldják a eszköz hibát 

Szerelőnek ki kellet volna próbálnia a Cisco-n ipv6 + dual stack módot. 

Ui : Régi szép idők de jó is volt :D Én meg azt nem részletezném hogy bőven utána derült ki ez a "nagy" gond. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, mert nem boldogulok ezzel a kütyüvel. A munkahelyi hálózatra szeretnék csatlakozni VPN-en keresztül. Ehhez van egy külön VPN kliens,  amit használok, tehát a modem VPN beállításaihoz semmi köze (amiről korábbi commentekben már olvastam), csak a forgalmat kellene átengedje. Ehhez képest azt tapasztalom, hogy felkapcsolódni éppen feltudok, de rövid időn belül megszakad a kapcsolat, újra próbálkozik a kliens, de nem sikerül. Nem is sikerülhet neki, mert a modem nem csak a VPN kapcsolatot szakítja meg, hanem a gép internet kapcsolatát is. Kábel kihúzásig, wi-fi kikapcsolásig vagy gép (néha modem) újraindításig nem is áll helyre. Ezt a céges laptoppal csinálja. Ha az otthoni géppel csatlakozom, akkor nem. Illetve akkor is ledob, de vissza tud kapcsolódni. Ugyan ez a helyzet, ha laptoppal és másik szolgáltató mobilinternetjén keresztül kapcsolódom (ilyenkor gyakrabban dob le, mert lassabb a kapcsolat, és a szervernél talán 3000 ms a maximális válaszidő).

Mit és hogyan kell beállítani a router-en, hogy rendben legyen a VPN? Tűzfal, port átirányítás stb. Ha lenne egy router is, az segítene? A Telekomos szerelő javasolta DMZ-be rakni a routert, és rá bízni minden feladatot, a modemnél meg kikapcsolni tűzfalat meg mindent.

Korábban Cisco modemem volt. Annál szépen működött minden húsvétig, utána nem. Mivel 7 éves volt, kicserélték, de nem oldódott meg...

Előre is köszönöm!

Link kommenthez

Vezetékest is tudnál mérni? A ping és a stabilitás (grafikon) érdekelne, mert itt látok üresjáratot a feltöltésnél, de az lehet a wifi gyengesége miatt van.

Podolski01: már most is rendelheted a 250/20-at, ha tudja a hálózatod ;)

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: norti
Link kommenthez
40 perce, Podolski01 írta:

Egész jó, a lakosságnak mikor lesz rendelhető, elérhető végre ez a 250/20-as csomag, lesz 500/50es is, ha igen mikor? :D

Van esély 500/22-re kicsit később :)  500/50 a 50 miatt esélytelen nincs ennyi tartalék a koax hálózatban.  Durván számolva van 4 us ch az már baráti az 4*30 Mbit feltöltés ezen osztozik x efi. Van 5-6 us ch szegmens is viszont ezekben értelem szerűen x+ több efi osztozik illetve előfordul hogy a 6.4 mhz széles us csatit félbe csapják és így van 5 * 6.4 mhz széles csatorna meg egy fél. 

Van viszont némi esély rá hogy ha és amennyiben komolyan gondolja a T koaxot akkor kisebb befektetésekkel lehet javítani. Szegmentálás + Onu csere + erősítő csere. Akkor kop kop de egy sokkal nagyobb vissza iránnyal lehetne indulni, úgy hogy modemet nem cseréltek még ED3.1-re.  Erre nem szeretnék jóslatokba bontakozni hogy mikor és hogy és hol. 

@norti

Egyik vezetékes mérés 0 pingel zárult sajnos ez böngésző bug de a 8-as ping a reális. Wifi-s mérésnél az üresjárat lehet mérési bizonytalanságtól kezdve bármi miatt sőt attól is hogy telefonnal mértem. Laptopom wifin kb 160 mbit köröl elhasal. :( Mérek majd egyet késő este miután lement a forgalom és senki nem lóg rajta. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez

Köszi, akkor a ping nem lesz se jobb, de rosszabb, amikor lecserélik a Ciscot erre (remélem). Mivel a társasházban, ahol lakok, eddig (egy-két rövidebb agyonterhelt időszakot kivéve) mindig megvolt a max. 120/10, kíváncsi leszek, hozza-e a 250/20-at stabilan. Bár ahogy látom inkább 260-ra van belőve, az lesz még érdekes, hogy az up nálam is 19 körül mozog majd inkább, mint 20-21-nél (most 11-re van belőve). Tudom, ez csak szőrszálhasogatás, de régen volt 125/12-es profilom is 1-1,5 évig, még az évtized elején :D

Link kommenthez

Azt már tudom, persze, prohardveren kitárgyaltuk, kicsit szomorú is vagyok, mert elég sok a kritikus hiba ebben a Sagemcomban... De majd talán kijavítják idővel, a Cisco sem volt mindig tökéletes :)

@anonymus "sajnos" van iptv :P

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: norti
Link kommenthez
1 minute ago, Podolski01 said:

Már a 260/22 is nagyon jó lenne! :) Esetleg tesztelőnek hogy lehet jelentkezni, vagy valami korai hozzáférést kapni, már ha lehet ilyet? :D:D

Sajnos ez a lehetőség nem áll rendelkezésre. De már elérhető a 250-es net, a Telekom honlapján meg is tudod rendelni.

Link kommenthez
5 perce, root írta:

Így jártál. :DDDD  Mellesleg nálam is n/a, szóval valami megint nem túl frankó:))))

Majd Hétfőn ránézek hogy a weblap kuka és megrendelhető vagy mi pélosz van. Eddig egy efi-be futottam bele neki vissza dobta a 1414, mert nincs betöltve a cím indokkal. Megnéztem a végpontot 8/4 csatorna a maximum az egész településen, azzal nem is lesz 250 :S 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez

Üdvözlet Mindenkinek!

***** szolgáltatási területen, Telekom kábelnetem van. A korábbi jól működő D-Link DCM-301 modememet egy félreértés miatt (áramszünet volt az optikai kábel végpontján...) cserélték egy Sagemcom hgw-re. Semmi más nincs rajta csak internet. Ami bosszant, hogy azóta a NAS-om (Zyxel NSA302S) torrentkliense nem működik. Azaz megint nem talál kapcsolatot. Azért megint, mert először nem működött. Aztán egyszer csak úgy döntött a router, hogy kiengedi a netre. De ez csak pár napig működött így, azóta semmi kapcsolat ismét. Olvastam a korábbi posztok jó részét, de úgy látom ez a probléma másoknál sem került megoldásra. A kérdésem igazából az, hogy mennyi esélyem van vajon a régi modemem újra üzembe helyezésére (mivel a szerelő nem vitte el) és az új eszköz kidobására (mert így csak zavar az asztalomon...)?

Egyébként az adatai: 

Alkalmazott szabvány EuroDOCSIS 3.0
Hardver verzió V1.0
Szoftver verzió MAGYAR_2.84.3
Model Name FAST3686
Linux szoftver verzió 2.6.30-1.0.10mp5-svn6992

Köszönöm!

Link kommenthez

Vendég
Hozzászólás

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Új...