Ugrás a tartalomhoz
  • bejegyzés
    11
  • hozzászólás
    3836
  • megtekintés
    78142

Sagemcom F@st 3686AC egy új remény


anonymus

765579 megtekintés

Ahogy a cím is sugallja ebben az írásomban, Telekom legújabb üdvöskéjét, a Francia gyártmányú  Sagemcom F@st 3686AC HGW-t fogom bemutatni.

Specifikáció:

  • EuroDOCSIS 3.0
  • DualMode: DOCSIS és EuroDOCSIS compatible.
  • 24 Downstream és 8 Upstream chanel bonding.
  • 4db Gigabit Ethernet LAN port, 1db RJ11 telefon interfész, USB 2.0 csatlakozó.
  • Két teljesen független processzor (Egy processzor a DOCSIS kezeléshez és egy dedikált processzor a LINUX alapú alkalmazások futtatására).
  • WI-FI: IEEE 802.11b/g/n 3x3 2.4 GHz és IEEE 802.1a/n/ac 5GHz Video Grade 3x3 (Dinamikus frekvencia kiválasztás DFS) Dual Band
  • Full Capture 1Ghz tuner
  • DLNA 1.5 DMS alkalmazás.
  • IPv4 és IPv6 támogatás.
  • Szülői felügyelet.
  • Magyar - Angol menü

Egész lelkét Broadcom SoC-al szerelt vas adja. Régóta égető szükség volt már erre a vérfrissítésre. Ha azt vesszük így lehet csak későbbiekben új nagyobb csomagokat bevezetni, amire egyre nagyobb valós igény van már. 

Állapot visszajelző ledekből sajnos nem vagyunk eleresztve. Lentről felfele haladva: Power Led miután áram  alá helyeztük kb egy percig világít. Utána sorban Signal és Online led. Ezt követően az ETH led következik amennyiben csatlakoztattunk hozzá UTP kábelt. Forgalom függvényében nem villog sajnos. Majd a telefon led következik, ami fixen világít ha van telefon előfizetésünk, utána  Wi-fi és Wps.

vmi2.jpg

Hátul a szokásos csatlakozókat találjuk, F csatlakozó koax hálózathoz, négy darab gigabites ethernet. Végül V1 esetén usb V2 esetén usb telefon és táp csatlakozók.

Funkciókat tekintve kaptunk egy FTP, DLNA, Cups servert. Természetesen ezek csak helyi hálózatról érhetőek el, a Sagemcom biztonsági irányelvei szerint.

Bridge mód bekapcsolása,  a 1414-es központi számon kérhető amennyiben nincs Iptv előfizetésetek

V1 és V2 Sagemcom pusztán kinézetbeli változásokon ment keresztül. Telefon és táp csatlakozó alulról hátra került. Újratervezett nyáknak és háznak köszönhetően kisebb és kevésbé melegszik.

Menürendszerről néhány kép képeket ide kattintva eléritek. Használati utasítás Sagemcom-F3686AC-v2.pdf 

 

Új szoftver érkezik hamarosan, ami a következő változásokat hozza:

-Számos új funkció

-Linux alapú szoftver,  így pl 5000 egyidejű kapcsolat helyett 20.000 egyidejű kapcsolatot tud kezelni

-Fon

-Számtalam hibajavítás

-Korábiaknál jobb wifi performencia AC-n akár 600M+

 

Sagemcom GYIK

 

Sagemcom F@st 3686AC V1 & V2 : MAGYAR_3.97.

 

 

Köszönöm a figyelmet, Anonymus.

3527 megjegyzés


Recommended Comments



Megérkeztek az új infok 5ghz-nél ha le vált 20 mhz szélességre akkor nem dfs-t kell piszkálni. Hanem 80 => 20 => 80 állítani a csatorna szélességet és az oldja meg. Gyártóval folynak már egyeztetések ez ügyben. 

 

3.87.0 szoftver bevezetésre került. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
47 perce, anonymus írta:

Megérkeztek az új infok 5ghz-nél ha le vált 20 mhz szélességre akkor nem dfs-t kell piszkálni. Hanem 80 => 20 => 80 állítani a csatorna szélességet és az oldja meg. Gyártóval folynak már egyeztetések ez ügyben. 

 

3.87.0 szoftver bevezetésre került. 

 

4 perce, anonymus írta:

5ghz wifinél 20mhz áll most. Akkor Sávszélesség fülön kiválasztod hogy 80 mhz mentesz majd 20 mhz mentesz majd megint 80 mhz mentesz. Így a jelenlegi: vissza áll 80 mhz-re. 

 

Ettől féltem: pont így csináltam végig már vagy 3x, de semmi. Így néz ki a routerem beállítása wifinél:

 

 

router_w.JPG

Link kommenthez

 Sziasztok, aziránt érdeklődnék, hogy a DHCP oldalon látok egy olyan MAC címet aminek kiosztotta  a 192.1668.0.11 azaz első kiadható ip címet. A bökkenő, hgy nincs ilyen eszközöm, márcsak azért sem, mert DMZ ben megy fix ip címre egy LAN kábellel egy másik routerhez. 

WIFI sagemcomban letiltva. Mi lehet ez a " nem létező" eszköz, aminek címet oszt DHCP szerver?

Force available vel sajnos ezt lockoltam is, de hogyan tudom kitörölni, vagy legalábbis h ne kapjon állandó címet a nem létező(?) eszköz? Lehet valahogy törölni innen?

Link kommenthez

Címfoglalási lehetőségek és információk böl tudod törölni viszont ott lent  DHCP kliensek részről sehogyan se tudod.  Ha letiltod ezeket akkor se tűnik el ? 

Mondjuk én használom ezeket de nincs statikus cím kiosztva, VISZONT én csináltam megy gyári beállítások visszaállítást. Így némileg más a helyzet nálam. 

Igen jól érted 0.11 en éred el ezeket

Link kommenthez

Köszönöm a segítségedet, bár még nem teljesen tiszta, nevezetesen: A 2. routermben látom a sagemcom mac address ét, ami ugye teljesen más, mint amit a "linux" hálózati meghajtójánál  látok. Ez a linux hálózat meghajtó, aminek a 11 végű ip címet kiosztotta egy mac címmel ez létező hardware vagy virtuális?

Link kommenthez

2,4 Ghz 40 MHz mért nem müködik ?

Akkor nem müködik csak ha a rádiós közeg túl szennyezett,  két beállítási lehetőségünk van 20MHz és a 20/40MHz. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
18 órája, Pasany írta:

Szerintem az lehet a probléma, hogy félreértetted a DNS fogalmát. Segítség: https://hu.wikipedia.org/wiki/Domain_Name_System

Tehát te a gateway IP címét (nem DNS címét, az nincs neki!) adtad meg a saját routereden, mint DNS szervert. Így a géped a gatway-jel próbálta a domain neveket feloldani, ami természetesen nem sikerült neki.
Nem szükséges a saját routereden semmit sem beírni a DNS szerverhez, ha nem írsz be semmit akkor a Telekom alapértelmezett szervereit fogja használni, ami a gateway-ben meg van adva. (Azok, amiket idemásoltál.) Ha beírod általad választott DNS szerver címét (nem tudom, szabad-e itt publikus szervereket megnevezni, de mindegy, rá lehet keresni könnyen), akkor azt fogja használni.

Szia! Nem értettem félre a DNS fogalmát. Amit javasoltál, nem jött be, azaz ha kihagyom a "DNS kiszolgáló címeknél az elsődleges és másodlagos DNS kiszolgálót" (nem írok be semmit), a 8080-as port dobja magát és nem működik (a TeamViewer megy minden gond nélkül). Ha beírom az elsődleges DNS kiszolgálónak a router IP-jét, ugyanúgy nem megy. Csak akkor működik megfelelően, ha a Routerben található telekom DNS-eket írom be. Ez bizony nonszensz bármilyen routernél. Sosem találkoztam még ehhez hasonló problémával.

Link kommenthez
1 órája, Roli82 írta:

Az a trükk hogy be tudjuk fixálni 40MHz-re szennyezett környezetben is, a 3.87.0 szoftverre megszűnt, ha jól emlékszem én írtam neked azt a trükköt. :)

Tudom, de nem mükszik, ahogy írod. Az az érdekes, hogy előtte és utána is két csatornát nem használnak.

Link kommenthez

a 80mhz  beállítása nálam a következőképpen működött:

1.) Csatorna választás-nál beállítasz egy direkt frekit pl. 100/80 -> mentés,

2.) Csatorna választás-nál : auto , sávszél: 80mhz és mentés, mondjuk nálam azóta auton is a fixen beállított "100/80" -on működik, lehet ott ragadt, vagy csak szimpatikus neki

 

Link kommenthez

Kb. másfél hónapja én is 250/20-as csomagba léptem, ezzel kiérdemeltem eme gyöngyszem routert. Ki-kijárt a szerelő házhoz, központból is állítgattak rajta, mindig azzal a szöveggel, hogy "most már jó lesz".
Míg végül rá nem találtam erre a fórumra, és bizakodva kivártam, hogy eljöjjön a x.87-es szoftverfrissítés. Routert szépen újraindítottam, beállításoknál leellenőriztem, frissült is sikeresen. Vártam a megváltást, de amint elindítom most is az μ-val kezdődő programot:

  -Folyamatos letöltés mellett gyakran tapasztalható szakadozás a forgalomban.

Konkrétan 95%-ban elmegy az internet, néha átereszt azért valamit a kábelen :). Leállítom és 1-2  percen belül visszajön.
Van valakinek ötlete, hogy mitévő legyek? Kipróbáltam már minden torrentbeállítást, több klienst is, azokkal is ugyan ez történt. Valami portbeállításról nem tudnék? Vagy a szoftverfrissítés mégse oldotta meg a problémát? Köszönöm, ha valaki tud segíteni! :)

 

Link kommenthez

Vendég
Hozzászólás

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Új...