Ugrás a tartalomhoz
  • bejegyzés
    11
  • hozzászólás
    3836
  • megtekintés
    77838

Sagemcom F@st 3686AC egy új remény


anonymus

762282 megtekintés

Ahogy a cím is sugallja ebben az írásomban, Telekom legújabb üdvöskéjét, a Francia gyártmányú  Sagemcom F@st 3686AC HGW-t fogom bemutatni.

Specifikáció:

  • EuroDOCSIS 3.0
  • DualMode: DOCSIS és EuroDOCSIS compatible.
  • 24 Downstream és 8 Upstream chanel bonding.
  • 4db Gigabit Ethernet LAN port, 1db RJ11 telefon interfész, USB 2.0 csatlakozó.
  • Két teljesen független processzor (Egy processzor a DOCSIS kezeléshez és egy dedikált processzor a LINUX alapú alkalmazások futtatására).
  • WI-FI: IEEE 802.11b/g/n 3x3 2.4 GHz és IEEE 802.1a/n/ac 5GHz Video Grade 3x3 (Dinamikus frekvencia kiválasztás DFS) Dual Band
  • Full Capture 1Ghz tuner
  • DLNA 1.5 DMS alkalmazás.
  • IPv4 és IPv6 támogatás.
  • Szülői felügyelet.
  • Magyar - Angol menü

Egész lelkét Broadcom SoC-al szerelt vas adja. Régóta égető szükség volt már erre a vérfrissítésre. Ha azt vesszük így lehet csak későbbiekben új nagyobb csomagokat bevezetni, amire egyre nagyobb valós igény van már. 

Állapot visszajelző ledekből sajnos nem vagyunk eleresztve. Lentről felfele haladva: Power Led miután áram  alá helyeztük kb egy percig világít. Utána sorban Signal és Online led. Ezt követően az ETH led következik amennyiben csatlakoztattunk hozzá UTP kábelt. Forgalom függvényében nem villog sajnos. Majd a telefon led következik, ami fixen világít ha van telefon előfizetésünk, utána  Wi-fi és Wps.

vmi2.jpg

Hátul a szokásos csatlakozókat találjuk, F csatlakozó koax hálózathoz, négy darab gigabites ethernet. Végül V1 esetén usb V2 esetén usb telefon és táp csatlakozók.

Funkciókat tekintve kaptunk egy FTP, DLNA, Cups servert. Természetesen ezek csak helyi hálózatról érhetőek el, a Sagemcom biztonsági irányelvei szerint.

Bridge mód bekapcsolása,  a 1414-es központi számon kérhető amennyiben nincs Iptv előfizetésetek

V1 és V2 Sagemcom pusztán kinézetbeli változásokon ment keresztül. Telefon és táp csatlakozó alulról hátra került. Újratervezett nyáknak és háznak köszönhetően kisebb és kevésbé melegszik.

Menürendszerről néhány kép képeket ide kattintva eléritek. Használati utasítás Sagemcom-F3686AC-v2.pdf 

 

Új szoftver érkezik hamarosan, ami a következő változásokat hozza:

-Számos új funkció

-Linux alapú szoftver,  így pl 5000 egyidejű kapcsolat helyett 20.000 egyidejű kapcsolatot tud kezelni

-Fon

-Számtalam hibajavítás

-Korábiaknál jobb wifi performencia AC-n akár 600M+

 

Sagemcom GYIK

 

Sagemcom F@st 3686AC V1 & V2 : MAGYAR_3.97.

 

 

Köszönöm a figyelmet, Anonymus.

3527 megjegyzés


Recommended Comments



1 órája, btz írta:

@koverg70

ICMPv6 IPv6 tűzfalon.

Engedélyezve van, de továbbra sem működik. Nekem az nem tiszta, hogy az ICMP (a HE nem ICMPv6-ot ír), hogyan jut be a Sagemcom-on keresztül a Windows 10-es gépre. Én úgy látom, hogy ez nem kapcsolható a Sagemcom-on, hanem tiltva van. A DMZ beállítás sem segít, mert az csak az UDP és TCP csomagokat engedi be.

Link kommenthez

Szóval ha valaki ipv6 tunnel brokert akar telepíteni, akkor:

1. a Sagemcomban a haladó opciókban a WAN blokkolás mellől vegye ki a pipát, akkor beengedi a router az ICMP-t

2. Windows 10 esetén jelenleg nem megy hacsak valaki nem hajlandó insider build-et feltenni.

Idézem a HE-seket: "Windows 10 Build 1803 does not support 6in4 tunnels. Microsoft removed some IPv6 transition technologies in this build, and looks to have removed 6in4 in the process. 6in4 is reportedly re-added in Insider Build 17711, and therefore this fix is liable to come with the next major public update. "

Hát ennyi. Akkor most ha 250-es netem van és Windows 10 legfrissebb, akkor esélytelen vagyok IPv6-ot használni a Telekomnál. Gratulákok Telekom és Microsoft! Ezt szépen összehoztátok!

 

Link kommenthez

@koverg70

1. Az csak a HGW WAN interfészére érvényes, a tunnelt egy külön WAN interfészként kell értelmezni, külön tűzfalazást igényel a tunnelinterfészt használó gépen, ami a Win10 lenne

2. De sajnos én is olvastam ezt a Tunnelbrokeren. A Windowson egyébként használhatsz Teredo tunnelt is. Googlen olvass utána. 

3. Behozhatod a tunelt a hálózatodba egy openszoftvert futtató routeren is, ahogy én teszem.

Link kommenthez

Sziasztok!

Mennyi energiát fogyaszt a 3686-os? Nem találtam erről sehol infót.

10-15 percen keresztül szeretném üzemeltetni tudni egy szünetmentesről (csak ez lenne rajta), ha elmegy a delej a konnektorból. Az akksis hálózati elemeknek lenne szükségük netre.

Köszi

Link kommenthez

Sziasztok!

Amikor megszakad a net T oldalról és a belső hálózat és wifi működik akkor a modem automatikus újraindulását ki lehet valahogy kapcsolni vagy hosszabb várakozási időt megadni? Egy pár hete futottam bele ebbe a problémában, hogy belső hálózaton másoltam és miután eltűnt a net újraindult a modem így a másolás is sérült. Vagy ezt csak saját router, switch eszközzel lehet kiküszöbölni?

Köszi


 

Link kommenthez

Sziasztok!

Beruháztam egy UniFi Security Gateway-re és szeretném valahogy értelmesen(!) megoldani azt, hogy minden nyalánkságot (biztonsági és kényelmi funkciót) ez lásson el. Kézenfekvő lenne a bridge módot kérni, de ha jól tudom IPTV mellé ez nem megoldható. Ennek okán nem maradt más, mint...

  •  teljes TCP, UDP port tartományt forwardoltam a Telekomos routerről az USG-nek
  • az USG-n engedélyeztem a multicast UDP csomagok fogadását és az IGMP támogatást is bekapcsoltam a teljes hálózaton

Amellett, hogy eléggé borzasztónak tartom a teljesen felesleges dupla NAT-olást, még egyéb problémám is adódott:
Néha kimerevedik az IPTV képe 10-től akár120 mp-re!

  • Le-mirror-oztam az IPTV switch portját és ezen keresztül Wireshark-kal megnéztem, hogy mi lehet az oka, de semmi gyanúsat nem találtam (az IGMP csomagok szépen jönnek-mennek, és ennek megfelelően az UDP csomagok a megfelelő helyről a megfelelő készülékre áramlanak).
  • Az USG interface statisztikái szerint olyankor egy pár ezertől pár százezer csomagig terjedő csomagvesztésem van, ami szerint úgy gondolom, hogy az USG-vel van gond (ennek okán nyitottam egy ticketem az Ubiquiti-nál).
  • A csomagvesztésre látszólag semmi nem ad okot, ugyanis az UDP receive buffer inics betelve az USG-n és nem volt egyáltalán semmilyen más forgalom az Internet felé.

De hogy ne kelljen kidobni a frissen vásárol és amúgy nagyon fain UniFi cuccaimat, így VLAN by-pass-t csináltam (lásd a csatolt képen)...

  • a Telekom router 1. lába megy az USG WAN lábára és onnan az "A" UniFi switchbe (az IPTV-t leszámítva ezt a kapcsolatot használja minden eszköz teljesen hibátlanul)
  • a Telekom router 2. lába pedig közvetlenül az "A" UniFi switchbe van dugva egy VLAN-ra felkonfigurált lábra
  • az IPTV pedig a "B" UniFi switch ugyanezen VLAN-ra felkonigurált lábára van dugva (így áthidalva az USG-t...)

A Ubiquiti supportos arccal folytatott hosszas nyomozás, beszélgetés, ... után az jött le, hogy az USG szokott műkösni másoknak a nagyvilágban úgy, hogy azon megy át az IPTV, így csak arra gondolok, hogy valami trükknek kell lennie a Telekomnál, amire nem gondoltam, nem figyeltem, ... 

Mivel kicsit reményvesztett vagyok most, így gondoltam megírom a problémámat nektek is, hátha tudok valami okosat mondani. Aztán ha jön esetleg extra infó Ubiquiti oldalról, majd jól megírom! ;)

Előre is köszi a segítséget!
András

Otthon.png

Link kommenthez

Sagemcom F@ST 3686 V1/V2 az IPv6 Dual Stack az alábbi esetekben bekapcsolásra kerül:

Új bekötéseknél, modemcseréknél, csomagmódosításoknál.
Ha nem érkezik probléma, akkor a régebbi telepítésű Sagemcom F@ST 3686 V1/V2 is megkapják fokozatosan.
:)

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Roli82
Link kommenthez
14 órája, Roli82 írta:

Sagemcom F@ST 3686 V1/V2 az IPv6 Dual Stack az alábbi esetekben bekapcsolásra kerül:

Új bekötéseknél, modemcseréknél, csomagmódosításoknál.
Ha nem érkezik probléma, akkor a régebbi telepítésű Sagemcom F@ST 3686 V1/V2 is megkapják fokozatosan.
:)

Az iőtv-ket nem tudod  direkt sagemre kötni? USG-n nincs valami DOS védelem ami hirtelen érkezett sok csomagra bekapcsol? Egyenletes a forgaloma a sage ésaz usg között?

csak tippelni tudok én is.

Link kommenthez
Ekkor: 2018. 08. 11. at 20:21, Roli82 írta:

Sagemcom F@ST 3686 V1/V2 az IPv6 Dual Stack az alábbi esetekben bekapcsolásra kerül:

Új bekötéseknél, modemcseréknél, csomagmódosításoknál.
Ha nem érkezik probléma, akkor a régebbi telepítésű Sagemcom F@ST 3686 V1/V2 is megkapják fokozatosan.
:)

Az ügyfélszolgálaton nem lehet kérni a frissítést?

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
37 perce, anonymus írta:

NEM, le lett írva hogy mi a menetrend. Ügyfélszolgálattank erre nincs ráhatása se jogköre. Csomagot váltasz vagy modemet cseréltetsz egy másik Sagemre. Vagy kivárod hogy fokozatosan megkapják a régi Sagemek.  

Szeptembertől úgyis lecserélik a komplett vezetékesinternet-portfóliót, ha addig nem történik semmi, majd akkor lehet kérni egy módosítást.

Link kommenthez

Miért jobb az IPv6?

Az IPv4-ről

Az internet által világszerte összekötött több millió számítógép és hálózati végpont (például nyomtatók, kamerák, mobileszközök, stb.) kommunikációja egy egységes nyelv, illetve rendszer által történik, amit Internet Protocol-nak, röviden IP-nek nevezünk. Ebben a rendszerben a hálózati végpontok (számítógépek, nyomtatók, kamerák, mobileszközök stb.) ún. IP-címmel kerülnek beazonosításra, amely jelenleg negyedik generációját éli, innen ered neve: IPv4.

Az IPv4 cím például a következőképp például így nézhet ki: 84.2.36.220

Ebben a formában minden egyes tag 8 bitet jelöl, és minden bit kétféle értéket mutathat (0-t és 1-et), vagyis egy tag 2 8-féle alakot vehet fel. Így ez a fajta számozás 2 32 mennyiségű különböző IP-címet tud megkülönböztetni.

Kezdetben ez a címzési mód kiválóan megfelelt, azonban a világháló előre nem látott ütemű növekedése következtében a hálózati szakemberek egyre több problémába ütköznek. Az egyik ilyen az, hogy nem elégséges a kiosztott címek mennyisége. Másodpercenként kerülnek kiosztásra a 4-es verziójú IP-címek, melyek előzetes becslések szerint rövid időn belül elfogynak. Valamint többek között az is gondot jelent, hogy ez a protokoll nem támogatja a mobilitást, illetve nincs lehetőség a protokollba beépített titkosítás támogatására.

Ezek megoldására jött létre az IPv6. Azonban az IPv6 bevezetését megnehezíti az a tény, hogy a kétféle verzió, noha sok mindenben hasonlítanak, különböző módon kezelik a hálózaton továbbított adatcsomagokat, így egymással egy időben nem tudnak közvetlenül együttműködni.

Néhány szó az IPv6-ról

Az IPv6 (Internet Protocol version 6; 6-os verziószámú Internet Protokoll) az IPv4 következő verziója. Az IPv4 32 bites címzése helyett az IPv6 128 bitet használ címzésre, ami elméletileg 2 128 cím kiosztását teszi lehetővé, és ezzel hosszú távú megoldást kínál az IPv4 címek használata során felmerült problémák többségére.

Az IPv6 cím például a következőképp nézhet ki: 2001:4C48:100:162:8C40:CCB:1FC0:1723

A 128 bites IPv6 címet 8 darab kettősponttal elválasztott, maximum 4 számjegyből álló hexadecimális szám formájában szokás megjeleníteni, ahol a tagok egyenként 16 bitet jelölnek.

Így minden egyes a hálózatra csatlakoztatott eszköz publikus, globálisan egyedi és az interneten továbbítható IPv6 címmel rendelkezhet, ami szükségtelenné teszi a mai IPv4 hálózatokban, a tűzfalak és routerek által használt kiegészítő címfordító szolgáltatását (NAT - Network Address Translation). Erre ma azért van szükség, hogy egy-egy alhálózat központi eleme, például egy router takarékosságból csak egy egyedi IPv4 IP-címet kapjon, majd egy beépített funkció segítségével az alhálózat egyes végpontjainak ő adjon egyedi azonosítókat, ami azonban az interneten már nem egyedi.

Az IPv6 előnyei az IPv4-hez képest

Az IPv6 azon felül, hogy jóval nagyobb címtartománnyal rendelkezik, számos más előnyt birtokol az IPv4-hez képest:

  • Az IPv6 a protokollba beépítetten támogatja a multicast 1  továbbítást, míg IPv4 esetében ez a tulajdonság opcionális.
  • Az IPv6 eszközök a hálózat összes alhálózatára kapcsolt kliensnek beállítanak egy csak lokálisan elérhető és érvényes IPv6 címet , amely lehetővé teszi, hogy címkiszolgáló és útválasztó (router) jelenlététől függetlenül is kommunikálni lehessen az azonos alhálózaton lévő végpontokkal. 2
  • Biztonsági megoldások tekintetében, az IPsec támogatás (hitelesítés és titkosítás) kötelezően része az IPv6 protokollnak, míg IPv4 esetében ez a tulajdonság opcionális.
  • IPv4 esetében az adatcsomagok méretének felső korlátja 64 kB (kilobyte), míg az IPv6 esetében ez4GB (gigabyte) méretig növelhető, amely jelentősen megnövelheti az adatátviteli sebességet.

Az IPv6-ról további részletes információ található:

Az alábbi oldalakon tesztelheti, hogy Önnél működik-e már a szolgáltatás:

IPv6-on működő alkalmazások és szolgáltatások

Napjainkra már számtalan alkalmazás támogatja az IPv6-ot, hosszú lenne felsorolni mindegyiket. A teljesség igénye nélkül az alábbi angol oldalakon megtalálhatja, hogy milyen operációs rendszerek és hálózati alkalmazások képesek együttműködni az új protokollal:

Operációs Rendszerek

Hálózati alkalmazások

A Google és az IPv6 (Google over IPv6)

A világ vezető internetes keresője, a Google is mindent megtesz azért, hogy szolgáltatásai IPv6 protokollon keresztül is elérhetőek legyenek. Pillanatnyilag IPv6 protokollon keresztül maga a Google kereső (kép, blog és kód keresés), Google Alerts, Google Docs, Google Finance, Gmail, Google Health, iGoogle, Google News, Google Reader, Picasa és Google Maps szolgáltatások működnek.

A Google IPv6-on történő működéséről bővebb információ a http://www.google.com/intl/en/ipv6/ oldalon található (angol nyelven).

1 A multicast olyan összeköttetési mód az interneten, amely a hagyományostól (unicast) eltérően nem két gép, hanem tetszőleges számú gépből álló csoport tagjai között teremt kapcsolatot. Ilyen esetekben az adatokat nem kell minden gépnek külön-külön elküldeni, hanem elég csak egyszer a csoportcímre, ami jelentős sávszélesség megtakarítást eredményez a unicast móddal szemben.

2 Emellett az IPv6 támogatja a hálózati címek állapotfüggő (DHCPv6) és állapotmentes automatikus konfigurálását (SLAAC - Stateless Address Autoconfiguration). Ez utóbbi segítségével az IPv6 kliensek képesek önmaguknak globálisan is elérhető és egyedi címet is generálni és konfigurálni miután csatlakoztak egy IPv6 hálózathoz és útválasztóhoz.

Link kommenthez
11 órája, anonymus írta:

Mint egyszerű felhasználó, nagyon semmit nem fog jelenteni neked.  Aha van elfér kb ennyi lesz az egész.

Majd ha jönnek az iPv6 only szolgáltatások, akkor lesz ez érdekes -- úgy 2030 tájékán. :)

Link kommenthez

@Renw Az se most lesz, meg nincs mindenkinek a háza tele egyedileg címezhető érzékelő meg kütyü garmadával. Én inkább arra keresném a választ, hogy akinek mindenáron szüksége van rá és ezért le fel elmond. Azok mit csinálnak vele, amihez kell a 6db /64-es prefix.

Link kommenthez
8 perce, anonymus írta:

@Renw Az se most lesz, meg nincs mindenkinek a háza tele egyedileg címezhető érzékelő meg kütyü garmadával. Én inkább arra keresném a választ, hogy akinek mindenáron szüksége van rá és ezért le fel elmond. Azok mit csinálnak vele, amihez kell a 6db /64-es prefix.

Ha valaki, akkor a szolgáltató biztosan tudja erre a választ. :)

Link kommenthez

Vendég
Hozzászólás

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Új...