Ugrás a tartalomhoz
  • bejegyzés
    11
  • hozzászólás
    3836
  • megtekintés
    78120

Sagemcom F@st 3686AC egy új remény


anonymus

765236 megtekintés

Ahogy a cím is sugallja ebben az írásomban, Telekom legújabb üdvöskéjét, a Francia gyártmányú  Sagemcom F@st 3686AC HGW-t fogom bemutatni.

Specifikáció:

  • EuroDOCSIS 3.0
  • DualMode: DOCSIS és EuroDOCSIS compatible.
  • 24 Downstream és 8 Upstream chanel bonding.
  • 4db Gigabit Ethernet LAN port, 1db RJ11 telefon interfész, USB 2.0 csatlakozó.
  • Két teljesen független processzor (Egy processzor a DOCSIS kezeléshez és egy dedikált processzor a LINUX alapú alkalmazások futtatására).
  • WI-FI: IEEE 802.11b/g/n 3x3 2.4 GHz és IEEE 802.1a/n/ac 5GHz Video Grade 3x3 (Dinamikus frekvencia kiválasztás DFS) Dual Band
  • Full Capture 1Ghz tuner
  • DLNA 1.5 DMS alkalmazás.
  • IPv4 és IPv6 támogatás.
  • Szülői felügyelet.
  • Magyar - Angol menü

Egész lelkét Broadcom SoC-al szerelt vas adja. Régóta égető szükség volt már erre a vérfrissítésre. Ha azt vesszük így lehet csak későbbiekben új nagyobb csomagokat bevezetni, amire egyre nagyobb valós igény van már. 

Állapot visszajelző ledekből sajnos nem vagyunk eleresztve. Lentről felfele haladva: Power Led miután áram  alá helyeztük kb egy percig világít. Utána sorban Signal és Online led. Ezt követően az ETH led következik amennyiben csatlakoztattunk hozzá UTP kábelt. Forgalom függvényében nem villog sajnos. Majd a telefon led következik, ami fixen világít ha van telefon előfizetésünk, utána  Wi-fi és Wps.

vmi2.jpg

Hátul a szokásos csatlakozókat találjuk, F csatlakozó koax hálózathoz, négy darab gigabites ethernet. Végül V1 esetén usb V2 esetén usb telefon és táp csatlakozók.

Funkciókat tekintve kaptunk egy FTP, DLNA, Cups servert. Természetesen ezek csak helyi hálózatról érhetőek el, a Sagemcom biztonsági irányelvei szerint.

Bridge mód bekapcsolása,  a 1414-es központi számon kérhető amennyiben nincs Iptv előfizetésetek

V1 és V2 Sagemcom pusztán kinézetbeli változásokon ment keresztül. Telefon és táp csatlakozó alulról hátra került. Újratervezett nyáknak és háznak köszönhetően kisebb és kevésbé melegszik.

Menürendszerről néhány kép képeket ide kattintva eléritek. Használati utasítás Sagemcom-F3686AC-v2.pdf 

 

Új szoftver érkezik hamarosan, ami a következő változásokat hozza:

-Számos új funkció

-Linux alapú szoftver,  így pl 5000 egyidejű kapcsolat helyett 20.000 egyidejű kapcsolatot tud kezelni

-Fon

-Számtalam hibajavítás

-Korábiaknál jobb wifi performencia AC-n akár 600M+

 

Sagemcom GYIK

 

Sagemcom F@st 3686AC V1 & V2 : MAGYAR_3.97.

 

 

Köszönöm a figyelmet, Anonymus.

3527 megjegyzés


Recommended Comments



Sziasztok!

A belső háló nekem is hol működött, hol nem. Amikor egy kb 50 perces részt az egyik sorozatból kb 10 részletben sikerült végégnéznem lett tele a tö..m. Ha működött pár percig, akkor a NAs szerverem samba, ftp, nfs megosztását is látta mind a telefonom, mind a laptopom. Aztán percekig semmi. Majd újra működött. Hónapok óta szívtam vele. A másik *****sága meg, hogy port átirányítás openwrt-t futtató eszközre (bb, cc, trunk egykutya) szintén hol működött, hol nem. Pár tíz másodpercig nyitottnak láttam online checkerrel a portokat, amiket átirányítottam, majd percekig zártnak. És így tovább. A többi ismert hibát, ami az összefoglalóban is van nem említeném. Vicc kategória az eszköz. Nem hinném, hogy sokat várnék el tőle: működő stabil belső háló akár samba, akár ftp, illetve hogy bizonyos eszközeimet távolról is elérhessem. Na ez nem jött vele össze. Átkapcsoltattam bridge módra az ügyfélszolgálattal. Láss csodát! Egy  openwrt futtató gigabite routerrel megy minden, ahogy annak mennie kell. Gyors és stabil lett minden. Innentől iptv-re biztosan nem leszek vevő, akárhogy is próbálkoznának eladni nekem... 

Csak hogy ne legyen azért minden szép és jó: Gondoltam rámérek a fogyasztásra most is, hogy már csak kvázi csak egy modem funkcióját tölti be az eszköz

.Sagem_fogyaszt.jpg

Ehhez nincs mit hozzáfűznöm...

Reménykedek, hogy az ígéretekhez híven végre nálunk is megérkezik a négybetűs (román) konkurencia...

Link kommenthez

Nekem már minden jól működik. Persze ehhez az kellett, hogy csak a modem szerepére korlátozzan eme francia csodát. Innentől már csak pénz kérdése az üzemeltetése. A routerem és a nas szerverem együtt nem fogyaszt ennyit. :-) Az ügyfélszolgálatnak is említettem anno, hogy mintha egy kicsit sokat enne a kicsike, de lepattintottak, hogy mindegyik ennyit fogyaszt. Volt nálam, másik szolgáltatónál, Ubee márkájú HGW, de bőven egy számjegyű fogyasztása volt.

De ezen túlteszem magam, csak működjön minden a hálózatomban.

Link kommenthez
1 órája, krisztianperei írta:

Nekem már minden jól működik. Persze ehhez az kellett, hogy csak a modem szerepére korlátozzan eme francia csodát. Innentől már csak pénz kérdése az üzemeltetése. A routerem és a nas szerverem együtt nem fogyaszt ennyit. :-) Az ügyfélszolgálatnak is említettem anno, hogy mintha egy kicsit sokat enne a kicsike, de lepattintottak, hogy mindegyik ennyit fogyaszt. Volt nálam, másik szolgáltatónál, Ubee márkájú HGW, de bőven egy számjegyű fogyasztása volt.

De ezen túlteszem magam, csak működjön minden a hálózatomban.

Az ügyfélszolgálatot erről kell kérdezni: de nem válaszol, a sage sem küldi el erről a megfelési bizonyítványt.

https://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/documents/Guidance document_Lot 26_Networked Standby_clean FIN.pdf

Eszerint egy eszközzel 12watt lehetne. Erre nem mondható hogy 2015 előtt lett üzembe helyezve. Szóval sztem euban ez csak a szemétbe helyezhető szabályosan

Link kommenthez
23 órája, krisztianperei írta:

Sziasztok! Olyan volt már valakinek hogy a router nem fogadta el a megszokot admin/jelszo kombináciot. A kezdőoldal bejön ahol be kéne írni a jelszot, de onnan nem enged tovább. Ujrainditás volt, de a resettel várnék még. Nincs kedvem ujrakezdeni a konfigolást. köszi Péter

 

Link kommenthez

Szépen egymásnak feszültek itt az indulatok vélemények :). De azért azzal kár vitatkozni, hogy egy eszközt, amit ilyen hibákkal adnak ki azt csak ipari hulladéknak lehet hívni. Soha egyetlen szolgáltatónál ennyit nem szívtam mint ezzel a SagemCom-al. Pedig voltam két másiknál és 6 évet gondtalanul használtam a T-nél kábelnetet Thomson és Cisco eszközökkel.
De most totálisan beta testernek éreztem magam.
Nem tudom elfogadni azokat a magyarázatokat amelyek arra támaszkodnak, hogy milyen célközönségre lő a szolgáltató. Mert ha így lenne, akkor a nem működő szolgáltatások egyáltalán nem lennének elérhetőek.

Az én esetemben az Apple eszközök folyamatosan szakadtak le az otthoni WiFi hálózatról. Ilyet máshol nem tapasztaltam. A Popcorn Hour média lejátszó Wifi-n szintén eltűnik a hálózatról. Más szolgáltató router-ével ez nem fordult elő.

Egy ideig vártam a SagemCom SW frissítését. Megjött, semmit sem ért, mert az én életem nem lett boldogabb tőle. Most már nem is érdekel. Bedurrant az agyam. Vettem egy MikroTik Routerboard hAP ac-t és azóta panaszmentes az életem. Működik a hálózat, van Wifi a teraszon is. A DHCP is úgy működik, ahogy kell, van saját DNS-em, openVPN is stabilan megy, stb... Igaz a SagemCom szerepe lassan egy egyszerű hő disszipátorrá degradálódott, ami természetesen bántja a környezettudatos énemet :D

Van egy fontos dolog, amit fel kellene ismerni. Nem az ügyfél van a szolgáltatóért. Meg kell hallgatni, hogy mit akar az ügyfél, milyen problémákkal küzd és azokat orvosolni. Nem eldönteni egy íróasztal mögött, hogy mi is kell a népnek.
Lehet, hogy a célközönségnek hitt tömeg csak azért nem kér többet mert nem is tud (még!) róla, hogy lenne rá igénye. De mi lesz ha felébréd, ha tömegével jelennek meg a háztartásokban azok a kütyük, amiket ez az eszköz már nem tud beállítások nélkül kiszolgálni? Vagy abban bízik a szolgáltató, hogy a francia gyártó előbb jut oda a fejlesztéssel minthogy az igények beelőzik?

Link kommenthez

AMK: Teljesen igazad van, de ajnos erről mi ügyfelek is tehetünk. Odatesznek odaállunk. Aztán jön valaki aki veri a tamtamot, akkor meg jól meglepődnek mert nem találkoztak még ilyennel. Nekem anno mobilnetem volt csak usb mobilstickkel. Addig nem is volt vele gond, amíg egy idő után állandóan elment a net, vagy lement max. 0,02 Mbs-re. Ott is megakartak etetni, hogy háát örüljek hogy ennyi is van... aztán mikor megelégeltem az üsz-nek elmondtam semmi gond, de akkor ugye nem baj ha kap az ügy egy média nyilvánosságot? Érdekes módon utána nem volt gondom velük, sőt a hűség leteltével visszaköveteltem 6 havi díjat, és visszaadták.

Ezzel csak azt akarom szemléltetni, hogy ha valakinek baja van - persze tényleg olyan amiről a szolgáltató tehet - az odaállna keményen - nem ordítva nagy különbség - akkor máshogy mennének a dolgok. Nekem szerencsére csak annyi nyűgöm van a Sage-gel, hogy  nem működik egy dinamikus dns sem, de mivel nincs rá szükségem így lesz...   

Link kommenthez
Ekkor: 2016. 11. 20. at 14:55, krisztianperei írta:

Sziasztok! Olyan volt már valakinek hogy a router nem fogadta el a megszokot admin/jelszo kombináciot. A kezdőoldal bejön ahol be kéne írni a jelszot, de onnan nem enged tovább. Ujrainditás volt, de a resettel várnék még. Nincs kedvem ujrakezdeni a konfigolást. köszi Péter

Böngésző előzmények törlése ilyesmit próbáltál ?

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez

A Nas funkciót nem igazán tudom beállítani.  A beállítással kéri a rendszergazda nevét és a hozzá tartozo jelszót.  A névet meg is adja (nem tudom atirni ) de jelszónak nem fogad el semmit. Én pedig meg nem állítottam be semmit. Ha a géppel rá szerérnek jelentkezni a meghajtóra akkor is kéri természetesen a jelszavát . 

Link kommenthez

az azért érdekes, mert mint írtam odaát, csak egy dolog változott: 84.3 Changelog: jól értelmezi az IGMPv3 general query max response time értékét: nem az első 10 másodpercben válaszol fixen, hanem tényleg random számot választ a max érték és 0 között (most 0 és 50sec között).
Semmi más nem változott.

Link kommenthez

 

39 perce, fklara írta:

Hurrá!!!

frissült a sagecom örvendezzünk!!!Péntektöl idáig minden eszköz látta a többit mostantol ismét nem!!!!

ááááááá.

 

Kikapcs minden. Utána Hgw, nas, popcorn szgepek bekapcsolása ebben a sorrendben . Ha nem jó akkor hgw szgepek popcorn nas. Esetleg várni kell a nas bekapcsolásával fél-egy napot. Persze ezek csak vak  tippek.

Link kommenthez
38 perce, root írta:

az azért érdekes, mert mint írtam odaát, csak egy dolog változott: 84.3 Changelog: jól értelmezi az IGMPv3 general query max response time értékét: nem az első 10 másodpercben válaszol fixen, hanem tényleg random számot választ a max érték és 0 között (most 0 és 50sec között).
Semmi más nem változott.

Engem már nem lep meg, akkor se ha nem lehetne mert nincs épeszű indok vkinek úgy is sz*r lesz.

Link kommenthez

Akkor még egy észrevétel, hátha közelebb jutunk a megoldáshoz: nálunk az a móka, hogy a net (pontosabban a böngészés) látszólag random megszűnik egyes gépeken, másokon elérhető marad. Igyekszem figyelni az okokat és az összefüggéseket, amik alapján nekem úgy tűnik, hogy a sagemcom DNS kezelése a ludas. Most pl a saját gépemen nem érek el böngészőből semmit, míg más, szintén wifin, dhcp-vel kapcsolódó gépeken viszont minden működik; ezzel párhuzamosan VNC, SSH, SFTP és társai működnek a saját eszközömön.

Link kommenthez
1 minute ago, angyalz said:

Akkor még egy észrevétel, hátha közelebb jutunk a megoldáshoz: nálunk az a móka, hogy a net (pontosabban a böngészés) látszólag random megszűnik egyes gépeken, másokon elérhető marad. Igyekszem figyelni az okokat és az összefüggéseket, amik alapján nekem úgy tűnik, hogy a sagemcom DNS kezelése a ludas.

Ha kipingeled az IP címet és beírod a böngészőbe, akkor bejön az oldal ilyenkor?

Link kommenthez

Jogos felvetés, meg is dőlt az elméletem (közben más ponton is). IP alapján sem működik, miközben pl domain alapján felépített VNC és SSH kapcsolat továbbra is működik. Akkor nem tudom... Ettől függetlenül a probléma többszöri újraindítás után is fennáll.

Link kommenthez
4 órája, angyalz írta:

Jogos felvetés, meg is dőlt az elméletem (közben más ponton is). IP alapján sem működik, miközben pl domain alapján felépített VNC és SSH kapcsolat továbbra is működik. Akkor nem tudom... Ettől függetlenül a probléma többszöri újraindítás után is fennáll.

Nekem ezt akkor csinálta,mikor fix ipt állítottam be a klienseken, érdekes a torrent működött, de oldalakat nem lehetett elérni se ip se domain alapján....

Link kommenthez
9 perce, anonymus írta:

Használati útmutatón mintha lenne.

"A megfelelőségi nyilatkozat megtalálható a
www.sagemcom.com
oldalon, a „Support” (Támogatás)
mezőben vagy kérhető a következő címen:
Sagemcom Broadband SAS...'
Erre nem is figyeltem, persze a támogatás oldalon nincs, direkt link jobb lenne ide.
Szóval lehet égsem csak szemét másra is megfelel....
 
Nem tudnál törlés gombot tennia szerkesztőmezőre, állandőan beragad az előző tartalom, meg fehér színű betűket szúr be.
Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: acel
Link kommenthez

Vendég
Hozzászólás

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Új...