Ugrás a tartalomhoz
  • Szeretne hasonló avatart használni? A profilképként felhasználható avatarokat az alábbi linkről tudja letölteni.

    image.jpegimage.jpegimage.jpegimage.jpegimage.jpegimage.jpeg

fgabor87

Tag
  • Tartalmak

    746
  • Csatlakozás időpontja

  • Utolsó látogatás

Blogkommentek, amit fgabor87 posztolt

  1. Köszi.
    Tehát még mindig kevesebb szolgáltatás van benne, mint egy 8 ezer ft-os routerben. Egy részük extra, de szerintem hiányzik belőle 1-2 alapszolgáltatás, ami már-már kötelező, pl a bejelentkező oldal brute force védelme, vagy a WiFi részletes beállítás. Ez utóbbi miatt bizonyos eszközök esetén csökkenhet a megbízhatóság is.

    Vendéghálózat gondolom nem lesz, hátha T is bevezeti az ingyen wifis történetet, ahhoz meg az kell. Bár ez nem lenne akadály, mert akár 3-4-5 vendéghálózatot is létre lehet hozni. Ugyan ezen oknál fogva az időzített wifi ki/be kapcsolgatás is kuka.

    Emlékszem még a nem telekomos időkben volt olyan, hogy a szolgáltató kapott be egy DDOS-t, és 1-2 napig nem volt semmi net. Szegények küzdöttek, hogy elhárítsák. Ilyenek voltak, hogy egy időre lekapcsolták a szervert, hogy hátha akkor leszállnak róluk. :D

  2. Akkor nem olyanok, mint a 4 betűs román szolgáltató, akik naplózzák, hogy milyen IP címekkel kommunikálsz, és van egy feketelistájuk. Ha a rajta lévő címekkel kommunikál az előfizető, akkor kikapcsolják az internetét, mondván, vírusos a gépe. Bár azt nem tudom hogy várják el utána, hogy net nélkül friss/másik vírusirtóval átnézzem a gépem.

    Tudom, de HGW esetén egy MT szám tudatában jóval több infó tárul az ügyintézők elé. Míg sima modem esetén azt sem tudjátok, hány gép van nálam a hálózaton.

    Korábban DVB-C esetén sem engedték a saját eszköz használatát, hátha 5-6 év múlva IPTV-nél is megszűnik ez a korlátozás.

  3. Na akkor azért van benne pár jó dolog. :)

    Egyébként alapvetően jó ötletnek tartom, hogy adtok HGW-t. A legtöbb felhasználónak csak macera a külön router beszerzése, beállítása. De van az a szűk réteg, akik olyan routert szeretnének, ami minden tekintetben megfelel nekik. Lásd az 50e Ft-os Asus routereket pl. Akarnak külső antennát, stb. Persze egymás mögé lehet pakolni az eszközöket, de az a tapasztalatom, hogy pl a ping érezhetően növekszik ilyenkor. Na ebbe most nem megyek bele, előbb leírtam ezeket.

    Ami még eszembe jutott, az az, hogy számomra a routerben lévő információk már személyes adatnak számítanak. Jelszavak, eszköz mögött lévő hálózat felépítése, csatlakozó eszközök száma, típusa, egyéb adatai. Látszik mikor vannak otthon a tulajdonosok. Gondolom nem titok, hogy egy HGW-nél ezeket mind láthatja az ügyintéző. Csak egy MT azonosító kell. Nyilván egy becsületes ügyintézőt ez nem érdekel. Viszont ha rossz kezekbe kerülnek az adatok, az baj. Szeretem, amikor megvan a határ a szolgáltató és az én hálózatom között. Nyilván ez sem érdekel mindenkit.

    Meg nálam rossz tapasztalat, hogy kb másfél évente cserélitek a modememet. HGW esetén elég kényelmetlen lenne. A mostani modem már kb 2 éve van itt, de ezt is akarták már cserélni, de nem engedtem. Már elromlott a gyári tápja, hoztak egyet, az is. Vettem egyet, abba meg eldurrant egy kondi, kicseréltem. :D Addig tartom életbe, amíg csak lehet. Utána is csak bridge mód. :)

    Biztos kevesen vagyunk ilyenek, csak mi meg ki vagyunk zárva IPTV-ből, holott pl az én routerem alapból támogatná, van rá konfigurációs oldala. De ezt is kibeszéltük már egyszer. :)

     

  4. Én routerem szépen méri a forgalmat, és statisztikákat lehet belőle szépen készíteni. Mutatja a szávszélesség terheltségét, így szépen látszik, ha meghalad egy bizonyos határt, nagyobb csomag kell.

    Ez csak a WiFi-re vonatkozó QoS. Én olyat használok, ahol portokra bontva meg tudom mondani, hogy mi a prioritás. Pl böngészésé a legnagyobb, Torrenté kicsi, Skype közepes, stb. Ezen felül akár kliensekre is tudom (MAC alapján) korlátozni a sávszélességet.

    WiFi ki-be kapcsolása időzítéssel, manapság már minden eszköz tudja. A gyengébbek csak napi 1 ki illetve bekapcsolást, a jobbaknál annyira szét lehet konfigurálni, ahogy csak akarja az ember. Én ezt is használom.

    Dual WAN, ha elmegy a KTV-s net, automatikusan átáll mobilnetre.

    WiFi titkosításnál nem tudok, hogy van-e TKIP, a képekből nem látszik.

    WiFi részletes beállítása (előtag típus, RTS, DTIM, zavarkezelés)

    Vendéghálózat.

    Kulcsszószűrő? Bár lehet csak átsiklottam felette.

    DDOS védelem, bejelentkező oldal BruteForce védelme.

    HTTPS elérés (csak távadminisztráció esetén lenne lényeges, de ahogy látom, az sincs).

    Jelenleg a gyári FW-t használom a routeremen, nyilván egy Tomato még ennél is jóval több opciót adna, használtam korábban azt is.

     

  5. @anonymus
    Részletesség igénye nélkül: nem látok QoS konfigurációt, időzítés (csak a mac szűrésnél lehet valamit időzítgetni), távoli adminisztráció, telnet, forgalomfigyelés. A beépített antenna nagyobb, több szintes házaknál okozhat problémát.

    Nyilván egy szolgáltatói eszközön soha nem lesz annyi funkció, mint egy OpenWrt/Tomato fw-s eszközön, és a frissítések, beleértve a kritikus biztonsági frissítéseket is, nagyon lassan jönnek ki, mert Telekomos piszkált szoftver van rajtuk, és nem tudják gyorsan átültetni. Így viszont az olyan ügyfelek, akiknek nagyobb igényük van router terén, ki vannak zárva az IPTV szolgáltatásból.

×
×
  • Új...