Ugrás a tartalomhoz
  • 0

Internet telefondróton avagy az xDSL


Roli82

Kérdés

xDSL kapcsolódási probléma esetén

Nézd meg a HGW-t amennyiben nem világít rajta a DSL LED. Ebben, esetben valami hardveres gond lehet a háttérben.  Egy sérült vagy kihúzódót kábel, vagy DSLAM oldali műszaki meghibásodás. Ha a kapcsolat felépül de a PPPoE nem. Ebben esetben ha használ saját router ellenőrizd azt.  Próbáld meg közvetlenül csatlakozatni a gépet modem/ HGW-hez.

 

HGW által szórt WIFI gyakran szakad lassú instabil.

Válts csatornát, ebben segít az inSSIDer program. Szélsőséges esetben saját router használata is szóba jöhet.

 

Mi a legnagyobb elérhető sebesség és hogyan?

XL csomag, 50/15 sebességet kínáló csomag, ennek műszaki feltételei a következőek.

VDSL2 technológián az alábbiak szerint. Egycsatornás (központtól való 750 méterig), vagy kétcsatornás (központtól való 1500 méterig) ebben, esetben dupla rézérpárral.  Ezek csak az általános adatok minden esetben az adott címre vonatkozó műszaki felmérés dönt.

 

Hírtelen egyik napról másikra csökkent a sebességem.

Nagy valószínűséggel SNR LOCKOT kaptál, ez annyit jelent, hogy a központ lejjebb veszi a sebességedet.  Valamilyen műszaki hiba miatt vagy tévesen. Nem tehetsz mást, mint jelzed a 1412 felé a problémát.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • Válaszok 1.6k
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

  • 0
14 perce, LKrisz93 írta:

Hű.. :D  Nagyon ezekhez az adatokhoz, számokhoz nem értek, köszi mellé a fordítást..

Akkor igazából annyi a lényeg, hogy valami miatt szakadozik a netem, és ezt a közpot elsunnyogja és inkább lejjebb veszi a sebességet (miközben én ugyanúgy 10 megás netért fizetek)... A vezetékeken végigfutni csak korlátozottan tudnék, mert döntő része a falban fut...

Telefonon kérdeztem az ügyintézőt, hogy ez nem e okozhatja a gondot, hogy már kb 10 éve van netünk és azokat a vezetékeket szerintem nem cserélték, de erre "véletlenül" elfelejtett válaszolni, és tovább gyanusítgatta a vezeték nélküli netezésemet, hogy amiatt lassabb/akadozó a net...

És akkor valszeg az elosztóval nincs gond, ugye? Ilyen esetben, ha vezetéket szeretnék cseréltetni, akkor az kinek a költsége, és durván mennyibe kerül?

Azt a rendszernaplóképet hol tudom meglesni?

Az IPV4 duration másodpercet számol.

Gondolom a falban csőben fut a kábel, ezt muszáj lesz kihúzni, mindenféleképpen,ha megakarod nézni, hogy minden rendben van e vele. Ha hibás, akkor mindenféleképp a 1412-n érdeklődj, hogy ilyenkor kinek a dolga a javítás.

A ZTE rendszernaplóját a HGW adminfelületén az Administration -> Log Management résznél tudod megnézni. Én megszakítottam a dsl szinkront, és így néz ki, gondolom neked is valami ilyesmit fog mutatni, vagy nagyon hasonlót, plusz a pppoe kapcsolat is megszakad, tehát a duration is nullázódik, tehát a wifi kizárható lesz a szakadozási történetből.

Screenshot_2016-03-06-18-14-42.png.e5e2e

Még annyit hogy 1 MB/s (megabájt/másodperc) = 8 mbps (megabit/másodperc), tehát ez nem a garantált minimum a 10 megabites csomaghoz, hanem az 1 megabit a garantált, ami 128 KB/s (kilobájt/másodperc). 3-400 KB/s az 2,4 - 3,1 mbps-nek (megabit/másodperc) felel meg.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
41 minutes ago, LKrisz93 said:

Megnéztem, másodpercenként van.

Akkor az a 6-7 óra nem túl jó érték..

A wifivel én is szívtam mostanában. Megnéztem célprogival hogy mennyire zsúfolt a wifi sáv nálam: azt láttam a sáv első felében rengetegen vannak, a 9-13 as csatornán meg senki. Gyorsan be is állítottam manuálisan a 13-asra hogy ott én leszek egyedül, de egyből elkezdett szakadozni a netem, csúnyán/hiányosan jöttek be oldalak, annyira hogy csak kábeles gépen tudtam visszarakni a routeren automatikus wifi csatornaválasztásra és egyből meg is szűnt a szakadozás (pedig bekerültem a dzsumbulyba). Hasonló szakadozás volt akkor is ha kikapcsoltam a routeren az "extra 11b wireless protection"-t, mert azt írták attól gyorsul a wifi. Szóval tényleg jobb kábelen próbálkozni..

Még annyi hogy a modem ATM sebességet mutat ami legalább 10 (de inkább 14) százalékkal több mint az elérhető max IP sebesség

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Tamas586
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Hazaértem ma negyed 9 után, és volt pofám elindítani egy letöltést, 400 valahány mega, új walking dead rész.. mondanom sem kell az a szomorú tény fogadott, hogy a netem ... *****..  Korábban, ha töltöttem le, amikor épp maxon jött, 1 MB/s-el, akkor is kicsit lassabban, de tudtam még netezgetni,.. de ilyenkor, ... bármit próbálok, 5-10 perc mire bejön bármi, ha egyáltalán bejön, és nem szakad meg valami miatt a kapcsolat, és maximum 400-500 KB/s-el megy a letöltés..

Jól felhúztam magam rajta, megnéztem a digitális elosztót, de azon úgy égtek a lámpák, hogy elvileg minden rendben...

Tehát, akkor mi lehet a gond? Mert ha az elosztó, vagy a vezeték lenne a hibás, akkor nem égnének a lámpák nem?

De az elosztó-laptop közötti kapcsolat se lehet gond, .. ez egyáltalán milyen hiba lehetne? 2-3 éve netezek így, wifin keresztül, laptopon, és még sohasem volt ilyen mértékű, ilyen gyakori szakadozás...

Az lehet a gond, hogy a korábbi szakadások miatt ahogy lekorlátozták a sebességet, ez kihat az elosztó "hatósugarára", vagy valamilyen szinten gyengítette a jelet, és nekem laptopról ezért történik jóval gyakrabban és hosszabb ideig a szakadás? Mert ahogy a router ip-s oldalán néztem, a másodperc számláló alapján nem volt most este, sem egész nap megszakadás...

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Ma megnézem úgy, hogy wifiról az elosztóhoz közel netezek, nem pedig a szobámba.. Ha lesz időm, keresgélek utp kábelt, elvileg kell lennie valahol.. Ha találok, kipróbálom úgy is.. Aztán meglátjuk.. 

Hogyha tényleg a wifi rész lenne a hibás, akkor routert milyet vegyek, van valami amit tudnátok ajánlani? Régen, még mielőtt ezt a digitális elosztót kaptuk, modem-router duóval neteztünk, most elég lenne csak router is?

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Hazaértem, neteztem durván 1 órát, meglepően jó volt minden, tesztelgettem, mit hogy bír, de sajnos nem lett minden a régi, 1-2 kisebb szakadást észrevettem.. Aztán lejöttem nappa*****, egyelőre még wifi-s kapcsolattal, jelerősség ugye nyilván maximumra változott, mondom letöltök valamit, úgy hogy megy a dolog.. 700-750 KB/s-el töltök le, közbe pedig kisebb lassulással tudok böngészni is...

Ötlet, vélemény? Ez a 700-750 most jelenleg durván a max, régebben (több hete, max 1-2 hónapja) 1-1,2 MB/s volt ez az érték,...

Most akkor mivel lehet a gond? A szobámban azért lehet gyengébb a jel, mert lejjebb vették a sebességet, és ezáltal valamilyen szinten a jelerősség is csökkent? Mert így úgy tűnik, hogy magával a wifi résszel sincs gond, csak a távolság nem tetszett neki...  pedig, ahogy korábban is írtam, már bő 2 éve ugyanott van a digitális elosztó is, és a laptopom is...

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
1 hour ago, LKrisz93 said:

 egyelőre még wifi-s kapcsolattal

Menj át a szomszédaidhoz és told le őket hogy hogy mernek wifit használni (vagy akár mikrosütőt, stb), mert az zavarja a te wifi sebességedet. Különbenis ha régen nem használtak ilyet akkor ma miért használnak..  :DD

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Tamas586
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

"Az lehet a gond, hogy a korábbi szakadások miatt ahogy lekorlátozták a sebességet, ez kihat az elosztó "hatósugarára", vagy valamilyen szinten gyengítette a jelet, és nekem laptopról ezért történik jóval gyakrabban "

Semmiféleképp, semmi köze egymáshoz a kettőnek.

"(több hete, max 1-2 hónapja) 1-1,2 MB/s volt ez az érték,..."

A szinkron sebesség is biztos nagyobb volt, mint a mostani 7616 kbps.

 

Hányas csatornán van amúgy a wifi? 13-as semmiféleképp nem ajánlott.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Ezesetben szerintem most az elosztó szolgál modem gyanánt,  A tiédben ha jól látom külső antenna sincs, így persze nem tud akkora jelerősséget mint egy külső 5dbi antennával szerelt router. De gondolom a saját routered minden gond nélkül rá tudod kötni a mostani thome-osra, majd kikapcsolod a  a thome -os nak a wifijét és a saját routered wifijén kereszetül megpróbáln a netet. Ha új routert vennél  300Mbit/s adatátviteles, n szabványos, single band, 2 db 5dbi antennás routereket már lehet venni(dlink tplink, asus)  A lan portjuk viszont nem tud gigabites sebességet. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Wifi jelerősítő nincs. Jeltovábbító, -ismétlő van, ez azt jelenti, hogyha nem külön rádiós egység van benne a továbbításra és fogadásra, akkor dupla adatforgalommal kell számolni, ezáltal feleződik a wifi linksebesség.

Nekem akadt némi problémám ennek a tipusnak a wifi jelismétlővel való használata során. Nem lett végülis megoldás a problémára, de  statikus ip használatával, vagy külső DHCP serverrel átthidalható a dolog.

IMG_20160309_115343.JPG.9c5db37edf92ea57

Screenshot_2016-03-09-11-56-35.png.3db75

 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Jeltovábbító, jelerősítő, nekem egyre megy :D De akkor lényegében az se segítene rajtam sokat?

A legnagyobb baj még mindig az, hogy magát a hibát és az okát még mindig nem ismerjük..  Mert ugye tegnap ott voltam mellette pár méterre, sebesség is "jó" volt, igaz, nem volt annyira gyors mint korábban, de legalább stabil volt a letöltés, és nem szakadt meg a kapcsolat.. De valamiért a szobámba meggyengült a jelerősség...  teszem szekrény tetejére, kis polcra, már hetek óta ide-oda, de ugyanúgy szakadozik nálam..

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Egyébként nem találtál semmilyen kábeltörést? Esetleg a szűrőből nem csúszott ki a telefonkábel? Az ilyen belső antennás routereknek amúgy sincs olyan erős jele mint a külső antennásoknak. Az antennáknak is megvan a saját jelszórási tulajdonságuk ha jól olvastam, más irányba adja a jelet a 2dbi, 5dbi stbantenna lásd itt. Jelerősítést csak sufnituningal láttam eddig, külső antenna köré  szétvágott sörös doboz, vagy alufoliával kibélelt műanyag cserép. Ezekkel állítólag célzottabban irányítható a jele egy adott irányba, de láttam olyat is, hogy drótból csinált egy "gombolyagot" és ráhúzta a router antennájára az illető és valamennyit javult a teljesítménye. Milyen típusú  nic van a notebookodban? Esetleg driver frissítés?  Vagy más gépekkel is szakadozik a net eleve?

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Vonalszakadást, törést még nem kerestem, meg elvileg nincs is, mert tegnap mikor mellette voltam és onnan neteztem, töltöttem le egy filmet, akkor nem tapasztaltam szakadást, stabil volt a kapcsolat, 2-3 óráig ott voltam.. Utána amint felmentem vissza szobámba laptoppal, egyből belassult a net, és 1-1 kisebb szakadás is volt..

Driver frissítések rendben vannak, azokat rendszeresen frissítem, ... NIC-t nem tudom.

Jelerősítőt tegnap neten keresgéltem, ott edigital.hu-n találtam többet is, 60-40 %-ban ajánlották/szidták a vásárlók (bár ez gondolom abból is adódik, hogy ki milyen jól tudja beüzemelni)..  5-12 ezer forintért van sokféle, szóval nem ilyen sufnis megoldással terveztem a dolgot.

Rajtam kívül még nővérem (ha hazajön néha hétvégén) szokott netezni, az ő szobája a wifi felett van, meg az utóbbi időben általában a nappa*****n netezik, ő nem tapasztalt ilyen sűrű szakadásokat.. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

A beüzemelés annyiból ál, hogy nyomsz egy gombot a HGW-n, és utána nyomsz egy gombot a repeateren, onnantól pedig csak az számít hogy a lehető legmegfelelőbb pozícióba rakod, nem hiszem hogy lehetne rosszul is beüzemelni az ilyesmit. Arra azért figyelj, amit írtam, hogy ezzel a HGW tipussal akadhat olyan probléma, amit leírtam. Ha a HGW wifijével valami gond van, akkor nem fog segíteni a repeater sem, de ha csak a hatótáv a probléma, akkor akár segíthet is a gondodon. A sebesség gondodon pedig az ADSL szinkron feljebbvétele is segíteni fog.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: btz
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
1 órája, Tamas586 írta:

Már régen megírtam hogy szedesd le a sebességkorlátozást a volaladról (snr lock) mert az elérhető 17'516 kbps ből csak 7'616 kbps van engedélyezve. Ennek mindenképp 10'000 felett kéne lennie vagy a maxrate alatt 20-30% al. (10M-es csomag)

És ha én ezt közlöm a kedves telekomos ügyintézővel, akkor ő meg is fogja csinálni? Ha igen, akkor ezzel megoldódik a szakadozós gondom? Mert ahogy tegnap kiderült, a wifi él és virul, csak itt nálam a szobába gyengébb a jel pár hete, ...  csak mert korábban azt írta valaki, hogy a sebesség és a jelerősség nem függ össze..

Jelerősítőt csak akkor vennék, hogyha minden kötél szakad, de majd figyelek rá, köszönöm!

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
8 minutes ago, LKrisz93 said:

És ha én ezt közlöm a kedves telekomos ügyintézővel, akkor ő meg is fogja csinálni? Ha igen, akkor ezzel megoldódik a szakadozós gondom? Mert ahogy tegnap kiderült, a wifi él és virul, csak itt nálam a szobába gyengébb a jel pár hete, ...  csak mert korábban azt írta valaki, hogy a sebesség és a jelerősség nem függ össze..

Jelerősítőt csak akkor vennék, hogyha minden kötél szakad, de majd figyelek rá, köszönöm!

Dehogy csinálják,  általában felvesznek rá egy hibajegyet ha szerencséd van akkor felhív a szerelő mielőtt kimegy hozzád és eltudod neki mondani hogy mit szeretnél kérni mi a panaszod. És hát abban is szerencsésnek kell lenned hogy valami normális szerelőt kapj, érdemes a normálisabb szerelőkkel privát számot cserélni hogy amikor valami baj van az internettel előtte  vele tudj egyeztetni sok esetbe saját  otthonából  a gépe előtt eltudja hárítani a hibát. Természetesen ők sem istenek és nincs is jogosultságuk mindenhez, de vannak köztük tényleg normális szakik is.  

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
2 perce, Patrik92 írta:

Dehogy csinálják,  általában felvesznek rá egy hibajegyet ha szerencséd van akkor felhív a szerelő mielőtt kimegy hozzád és eltudod neki mondani hogy mit szeretnél kérni mi a panaszod. És hát abban is szerencsésnek kell lenned hogy valami normális szerelőt kapj, érdemes a normálisabb szerelőkkel privát számot cserélni hogy amikor valami baj van az internettel előtte  vele tudj egyeztetni sok esetbe saját  otthonából  a gépe előtt eltudja hárítani a hibát. Természetesen ők sem istenek és nincs is jogosultságuk mindenhez, de vannak köztük tényleg normális szakik is.  

Annyit kell mondania, hogy a HGW nem a megfelelő sebességgel szinkronizál, nézzenek utánna, hogy nem e snr lock. Szóljanak egy technikusnak, aki ezzel foglalkozik, maga az ügyintéző nem tudom hogy onnan a telefon mögül rendelkezik e technikai feltétellel vagy jogosultsággal a megoldáshoz.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
21 órája, LKrisz93 írta:

Hogy jönnek ehhez a szomszédok? :D

Nekik is évek óta van, nem hinném, hogy ez a gond fő okozója...  és habár nem szívlelem egyiket se, leszúrni azért még nem fogom őket :D

Úgy jönnek ide, hogy  ha a szomszédaidnak is van wifije és ők sem értenek hozzá jobban, mint egy mezei előfizető akkor alapbeállításon üzemel a routerük. A wifi router a jelet 12-13 chanel-en (csatornán) tudják szórni, és ha sok wifi hálózat működik azonos csatornán (ez alapbeállításon általában a 6. csatorna vagy auto) akkor a hálózatok jobban zavarják egymást. A thome-os eszközöd konfig felületén a wlan/basic menüben a Channel menüpontnállehet váltogatni a channeleket a kisebb interferencia érdekében. Illetve léteznek ehhez pc-s, androidos progik, amik kiírják hogy a közeledben lévő wifi hálózatok hányas csatornán működnek.  Amelyiken sok van az kerülendő, ilyenkor egy másikra érdemes váltani.  Található ott még a Bandwith menüpont amit esetleg átállíthasz 20Mhz-ről 40-re.  A hálókártyád típusát a vezérlőpult/eszközkezelő menüben találod. Az ott megjelenő listát a hálókártyáknál kinyitva az lesz az amiben szerepel a wireless lan elnevezés. Bár a windows 10 driverei általában lefedik ezeket, hacsak a notebook gyártója (acer, asus stb) vagy az eszköz gyártója (pl realtek) ki nem ad saját referencia drivert. De lehet hogy annyira leárnyékolnak a falak hogy instabil a wifi kapcsolat? Ha kábelen a szobádba tudnál vezetni egy routert kiderülne.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: norbi86
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...