Ugrás a tartalomhoz
  • 0

Internet telefondróton avagy az xDSL


Roli82

Kérdés

xDSL kapcsolódási probléma esetén

Nézd meg a HGW-t amennyiben nem világít rajta a DSL LED. Ebben, esetben valami hardveres gond lehet a háttérben.  Egy sérült vagy kihúzódót kábel, vagy DSLAM oldali műszaki meghibásodás. Ha a kapcsolat felépül de a PPPoE nem. Ebben esetben ha használ saját router ellenőrizd azt.  Próbáld meg közvetlenül csatlakozatni a gépet modem/ HGW-hez.

 

HGW által szórt WIFI gyakran szakad lassú instabil.

Válts csatornát, ebben segít az inSSIDer program. Szélsőséges esetben saját router használata is szóba jöhet.

 

Mi a legnagyobb elérhető sebesség és hogyan?

XL csomag, 50/15 sebességet kínáló csomag, ennek műszaki feltételei a következőek.

VDSL2 technológián az alábbiak szerint. Egycsatornás (központtól való 750 méterig), vagy kétcsatornás (központtól való 1500 méterig) ebben, esetben dupla rézérpárral.  Ezek csak az általános adatok minden esetben az adott címre vonatkozó műszaki felmérés dönt.

 

Hírtelen egyik napról másikra csökkent a sebességem.

Nagy valószínűséggel SNR LOCKOT kaptál, ez annyit jelent, hogy a központ lejjebb veszi a sebességedet.  Valamilyen műszaki hiba miatt vagy tévesen. Nem tehetsz mást, mint jelzed a 1412 felé a problémát.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • Válaszok 1.6k
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

  • 0

A speedport w724v (HGW) adminfelületén lévő dsl info oldalról, ami azt hiszem hogy ezen a linken érhető el:

http://speedport.ip/html/ engineer/ro_dsl.htm

Ha ez nem működik, akkor a speedport.ip rész helyére a speedport helyihálózati ipcímét írd be. További infókért nézd át az eszköz felhasználói kézikönyvét.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Sajnos úgy érzem hogy hiányosak az ismereteim, ezért lenne pár kérdésem dsl hálózatok működéséről, hátha lesz olyan kompetes személy, aki idetalál erre a fórumra és segít megérteni azokat a technikai dolgokat, amit jelenleg nem tudok helyre tenni magamban.

Adott egy xdsl vonal, amin 50 megabites Netmánia XL internet szolgáltatás fut. A vonali paraméterek 2016-04-13. napjáig a következők voltak:

IMG_20160414_181320.JPG.43c61315d882660a

Aztán sajnos 2016-04-13 délutánján elment a net, a dsl szinkron megszakadt. 1412, hibajegyfelvétel.

Másnap Telekomos technikus kijön, majd látja, hogy nincs szinkronban a HGW, központhoz elmegy, majd lőn újból net. Örülés meg meg minden, majd HGW-ben értékeket megnézve az alábbi kép fogad:

IMG_20160414_181112.thumb.JPG.c107ca67f4

Szerelő vissza jön, már indulna is. Mutatom neki, hogy ez nem jó, nekem 50 megabites csomagom van, a vonali értékek nem azok, amik eddig voltak. Azt mondja, hogy "Örüljünk hogy így működik". Mondom neki, hogy azért ez nem egészen így van, régen ezek az értékek voltak (1. Kép) most pedig ezek (2. Kép). "Na jó, akkor valamit még megnézek, de semmit nem igérhetek"-mondja. Ezután elsőkörben ragalatt futó telefonkábel épségének vizsgálata szemmel (ennek semmi baja, végig egyben van), majd vonal vizsgálat következett ezzel a műszerrel

IMG_20160414_125430.thumb.jpg.556657517a

Ezután az utca végén ellenőrizte a földkábel, ahol feljön a földből, már ott is 35 megabit körüli a max kiadható sebesség. Aztán még a dslamnál mért valamit, aztán mondta, hogy átadja a "kábeleseknek az ügyet". Ezzel elment.

2016-04-15. Ma voltak kint a kábelesek, széttszedték az oszlopot, összerakták, bemérték a vonalat. Minden tökéletes, semmi vonalszakadás semmi probléma a rendszerel, vannak gondok, meg fejleszteni kéne ezt azt, de azt nem fognak. Azt mondták, hogy biztos sokan rendeltek nagyobb sebességet, ezért zajosabb a lett a vonal, ez rontotta le az értékeket. (Az átthallás)

És itt jön a képbe, amit én nem értek?

Az Átthallás:

Minél többen vesznek igénybe egy adott területen dsl-t, a törzskábelen annál jobban zavarják egymást a vonalak, ez minőségromláshoz, ezáltal sávszélességromláshoz vezet.

Szóval az átthallás miatt egy 73 megabites sebesség maxon tudó vonalból 35 megabites maximális sebességet nyújtó vonallá alakult át, 1 nap leforgása alatt.  Vajon ilyen létezik? Egy nap alatt ekkora lett az áthallás egy törzskábelben, hogy közel 40 megabitet romlott egy vonal teljesítménye? Mert szakadás az nincs állítólag semmi nem történt azon a napon mikor nekem elment a netem és ilyen vonallal lettem visszarakva. Vagy valamit nem mondanak el? Vagy valamit nem vettek észre a technikusok? Hogy történhet ilyen?

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: btz
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
45 perce, anonymus írta:

Dslam port hiba?

Kérdeztem a technikust, az állítása szerint port cserét is megpróbált tegnap.

Ma pedig lezárták a hibajegyet, jött a mail és az SMS. Szerintem nincs értelme újranyittatni vagy újat felvetetni.

Sajnos ieiglenesen visszamondom a Netmánia XL csomagot. Aztán varok, háha lesz itt valamikr valami optikai fejlesztés majd egyszer.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Nemrég kint volt megint a szerelő, most egy Sat TV hiba miatt jöt ki, de beszéltem vele a netes dolgokról. Mondtam neki, hogy én elfogadnám, hogy nem megy itt az 50 megabit ha egyszer nem ment volna. Még akkor is elhinném, ha szakadozott volna, de nem, mert beton stabil volt. Több fórumon is  megosztttam az értékeit a vonalnak. Így mondtam neki, hogy ennek tudatában nagyon nehéz elhinni, hogy ez az állapot nem visszaállítható. Kicsit úgy érzem, hogy nem lett minden megtéve a vonal állapotának visszaállításáért. Ha lenne értelmes logikus magyarázat, hogy mi történt 13.-án, és tegnap, akkor megnyugodnék, de így úgy érzem magam mint egy kisértő szellem, akink befejezetlen dolgai vannak, mert nem találta meg a megnyugvását.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Még uj vagyok, ezért nem tudom, mit illik "Megszólitás"-ként ide irni 

Nemrégiben a Pirelli ruterem meghibásodása miatt kaptam a Telecomtól cserébe egy ZXV10H201L routert.  Az üzembehelyező kolléga csak az IPTV és az internet csatlakozást ellenőrizte. Csak használat közben tapasztaltam, hogy a LAN portokra UTP kábeleken kapcsolódó számitógépek nem látják egymást, és a hálózati nyomtatót sem, továbbá a biztonsági IP kamerát sem tudom elérni. Az ügyfélszolgálaton jelezvén a problémát azt a felvilágositást kaptam, hogy ezen szolgáltatások beállitása nem tartozik bele a dijmentes cserével járó hibaelháritási tevékenységbe, de fizetség ellenében a gyorsszerviz szolgálat készségesen segitségemre lehet.

Ezen felbátorodva elhatároztam, hogy előszőr magam próbálkozom a megoldásokkal, azonban a modemhez kapott használati utasitásból nem jutottam elegendő információhoz.

Kerestem a neten egy részletes User Manual-t, de csak szlovák nyelvűt találtam.  (https://www.telekom.sk/documents/10179/82424/H201L+Home+Gateway+User+Manual_Slovakia.pdf/077c9eba-552e-4bcb-8060-459fe0dd5b8a)

Kell, hogy legyen eszerint angol és/vagy magyar nyelvű is, csak én nem találom...

Tudna nekem segiteni valaki, hogy egy ilyen felhasználói kézikönyvhöz hozzájussak?

Köszönettel fogadok minden segitséget

Stomfai István

 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Fórumokon a netikett iratlan szabályai szerint tegeződünk, tehát a Sziasztok az általában megfelelő mindenkinek.

Mit jelent a gyakorlatban, hogy a Lan portra kötött eszközök nem látják egymást? A  pingre válaszolnak? Dhcp-n keresztül megkapják az IP címeiket az eszközök?

Esetleg listát a hálózati elemekről ipcímekkel, átjáró címekkel tudsz csinálni?

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: btz
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
Allocated Address
MAC Address IP Address Remaining Lease Time Host Name Port
c8:14:79:45:d7:ad 192.168.1.3 80120 SSID1
14:89:fd:d4:91:33 192.168.1.8 infinity SSID1
00:1b:a9:55:17:43 192.168.1.9 infinity LAN3
00:23:be:02:ac:53 192.168.1.1 48222 LAN4
20:cf:30:89:82:e1 192.168.1.4 82674 LAN1
00:13:21:d4:4a:69 192.168.1.6 45206 LAN2
34:23:ba:64:e7:ed 192.168.1.2 85633 SSID1
e0:cb:ee:af:0b:ed 192.168.1.7 60168 SSID1

 

ezt a DHCP allokációt látom a routerben. Az eszközök kapnak IP cimet, mindegyik PC és telefon ki is jut a netre, de a Windows explorerben ha legörditem a networkot, csak a két gépet látom, de megnyitni (pl. belenézni a Public documents mappába már nem megy.

Egyébként a nyomtató kérdést sikerült közben me*****skedni, mivel a szg.-ben a régi router 192.168.1.103-as ip cime volt, most az uj meg a 192.168.1.9 lett ezért nem lehetett nyomtatni. Megcsináltam a nyomtató setupban, meg a routerben beállitottam a dhcp bindingben hogy eztán mindig ugyanezt a cimet adja.

szóval, haladok azért...

 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Sajnos nekem is csatlakoznom kell (ismételten) az xDSL szolgáltatással elégedetlenek táborához. Btz fórumtárs történetéhez hasonló esetről tudok beszámolni. Igaz, hogy csak ADSL2+ szolgáltatásról van szó és fénykorában sem túl acélos vonali paraméterek jellemezték a vonalat (~3 km vonalhossz).

A történet kezdete és eddig úgy tűnik, hogy egyben a végeredménye is: 2016.03.23-án az esti órákban többszöri újraszinkronizálást követően az addig stabil bruttó 6200/640 szinkronból, 4-5 perc leforgása alatt bruttó 2724/637 szinkron lett (Netmánia S).

A hibabejelentésekre a jól ismert sablonos válaszok érkeztek: SMS a hiba elhárításáról (persze nem történt változás), telefonon vagy elektronikus levélben pedig "Ennyit bír a vonal", "Messze vagyunk a központtól", "A garantált sebesség megvan." adukártyák valamelyike. Ebből a távolság még elfogadható indok lenne, de nem elegendő. Ilyen hirtelen változás nem túl életszerű.

Többszöri hibabejelentésre adott reakció a szokásos sablonnal indul, majd végül némi elvégzett javítás (vonalvizsgálat, érpár átkötés stb...) eredményeként semmi változás. Házon belül a kábelek elvileg rendben (szerelők szerint), splitter rendben. Még a modemcserének adok egy esélyt, amint lesz rá lehetőségem, mert a szerelők rá sem néztek (pedig nem "szereld magad" konstrukció). Sajnos a javításnál nem tudtam jelen lenni személyesen.

Visszamenőleg átnézve a múltbeli és jelenlegi spektrumképeket: a vonali zaj/áthallás jelentősen megnőtt, egyik napról a másikra. A csendes vonali zaj (QLN) elképesztő méreteket öltött, korábban egyetlen jelentős kiugrás volt a vivőkön (egy körzeti rádió), a mostani pedig kis túlzással egy konstans zaj. Gyakorlatilag a rádiós zavartatással közel azonos "magasságúra" növekedett. Ennyi új bekötés biztosan nem volt itt sem. Az okokra eddig nincs válasz, csak lezárt hibajegyek és az eddig ténylegesen is lehetséges vonali sebesség felének eltűnése.

Nosztalgikus a mostani sebesség, 2005-ben nettó 2 Mbit/s-ről indulva, emelést követően 4 Mbit/s, majd stabil ~5,2 Mbit/s után 2016-ban gyakorlatilag sikerült visszatérni a kiinduló állapothoz a letöltési sebességet tekintve. Mindezt pedig a Digitális Magyarország Program egyik "fővárosától", a megyeszékhelytől 10 km-re, 6000 fős településen. Az új Telekom Wi-Fi Fon pedig aktív a szomszéd utcában, ami annak függvényében érdekes, hogy az az utca sem képes a 10 Mbit/s-re sem (több helyen is tudtam ellenőrizni).

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Googleba beírva hogy ZTE H201L nekem egyből a magyar user manual jön be de linkelni nem tudom, mert a Google valamiért a saját link átirányítóját engedi csak másolni. Szerintem sok minden érdekes nincs benne, ami az ügyedet előre vinné. A lanon látják egymást az eszközök, windowsos file megosztással kapcaolatban, semmi nincs benne, itt már windows szinten kéne valami jogosultsági mizériát beállítani, de ez nem igazán az én területem. Kamerát is irtál, azzal mi a gond? Port forward kell csak neki a kívülről elérhetőséghez vag UPNP.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Szia!

A lenti linkeken elérhető a 2015. márciusi állapot és 2016. márciusi állapot összehasonlítása ("nyers" adatokból generált grafikonok, a QLN inverzben értelmezendő [fehér]).

Látható, hogy a kiinduló állapot sem "sima". Érdekességként a 2015. évi pillanatkép SNR lockolt állapot is egyben (települési áramszünetek után fordult elő többször is). A feloldását követően 6200/640 kbit/s sebességre állt be a vonal fixen (valószínűleg újabb lock eredményeként), probléma semmilyen napszakban nem volt vele (az elérhető elméleti sebesség 7.000-8.000 kbit/s között ingadozott a becslések alapján).  Keret hibák, CRC hibák száma nem volt kiugró összességében.

Egészen 2016.03.23 napjáig, 19:30 körüli időpontig. Azt követően "tűnt el" a sávszélesség nagy része. A 24 órás monitorozások is hasonló képet mutatnak. A 2015-ös képen látható QLN csúcs a 292-es vivő környékén a rádió, amihez szépen felzárkózott az egész vonal 2016 márciusban valamilyen okból kifolyólag. A szinkron sebesség "kézi" SNR állítással sem növelhető jelentősen, vivőkizárás sem segít. A korábbi 7.000-8.000 kbit/s maximális elméleti sebesség is szépen eltűnt.

2015 március (ráadás SNR lock) vs. 2016. március (QLN változás)

2015.03.18 telnet lekérdezés

2016.03.24 telnet lekérdezés

Jelen pillanatban 2724/637 kbit/s a szinkron, az elméleti elérhető 3248/952 kbit/s.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

A jelen pillanati értékeid hasonlóak az egyémhez, nekem 25000/6000 van szinkronban most és az elérhető 34000/952 kbit/s.

Neked mit mondtak, a T-nél, hogy mitől csökkentek a vonali értékek?

Nálam szószerint a fejét vakarta a technikus, nem tudott mit mondani, mikor mutattam neki az adatokat a régi és az új értékekkel.

Screenshot_2016-04-16-08-16-16.png.561cb

 

 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
14 órája, btz írta:

Ezek a szinkron sebességek sem úgy vannak beállítva, mintha az 50/15 megabites csomaghoz lennének, inkább a 30/5-höz. De akkor miért nem 33 körüli? Hogy sikerült ez a 25??? Ez is egy érdekes kérdés, amire nincs válaszom.

IMG_20160415_194019.JPG.d999efed03a359f1

Díjcsomagváltás megtörtént. SNR lock(nak látszó valami), az eltűnt. 30/5-ös díjcsomagra váltottam. Így most kb azt a sebességet kapom, amiért fizetek.
Én még mindig fenntartom, hogy attól függetlenül, hogy nincs kábelgond, itt a területen nincs valami rendben. Sajnos még mindíg nem sikerült az átthalláson túl értelems magyarázatot találnom, ekkora fokú vonalromlásra.
A letöltéssel még megleszek, a feltöltést egy kicsit sajnálom, bár így is 5*-ször gyorsabb mint a 20/1-es "időkben" volt, azért mégis sírok érte.
Vonali értékek a képen:

IMG_20160416_101022.thumb.JPG.c8873a0015

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

@btz

Nem lesz rövid, mert kalandos a szolgáltatás múltja és jelenje is. A leírtak „előfizetői” szemszögből mutatják be a történetet. Természetesen „üzemeltetői-üzleti” oldalról meg tudom érteni, hogy vannak prioritások, megtérülési mutatók, protkollok stb…, s a lentebbi nyűgjeim csak egy csepp a tengerben. Valószínűleg üzleti szempontból nem éri meg fejleszteni a településen a vezetékes infrastruktúrát. Az utcán járva-kelve, tömegközlekedési eszközökön tapasztalni országszerte, hogy a mobil penetrációban hatalmas az üzleti potenciál, így a vezetékes szolgáltatások fejlesztése sokszor másodlagos lehet.

Némi remény, hogy a GINOP-3.4.1 program előrelépést hozhat, de mivel a megyeszékhely járásához tartozunk, erre is kisebb az esély, a járás egyéb települései lehet, hogy elvonják a fejlesztési forrásokat. A 4G/LTE és mikrohullámú megoldásokkal nem vagyok kibékülve, de lehet, hogy végül nem marad más, ha nagyobb sebességet szeretnék.

Akkor a történet:

Szóval, amikor a vonali a paraméterek alapján egyértelműen látszott az SNR lock (4152/630 kbit/s), akkor többszöri nekifutásra érkezett elektronikus levélben az alábbi válasz:

KEDVES ELŐFIZETŐNK!

Hibabejelentésével az alábbiakat állapítottuk meg. Az Ön szolgáltatása sajnos a központtól való nagy távolság miatt (~3km), ennél nagyobb sebességet a rendszerünk a vonalstabilitás érdekében nem tud engedélyezni, ellenkező esetben folyamatos szakadozás és szolgáltatás kiesés lenne tapasztalható.

Kérésének megfelelően a bejelentését ettől függetlenül visszanyitottuk, hogy szerelő kollégánk megnézhessék, hogy tudnak-e valamit javítani a vonalon

Együttműködését köszönjük.”

 

Ismételt hibabejelentések sorozata, amelyekben kifejezetten kiemeltem, hogy a garantált sebesség elérhető, de a vonali paraméterek alapján a központi vonalmenedzsment hibás működése valószínűsíthető. A bejelentésben (e-mail) hiába került részletesen műszakilag is leírva a hibajelenség. Szerelők jöttek-mentek, megállapították, hogy annyira szinkronizált be a modem. Ehhez nem lett volna szükséges kijönniük. Hibajegy lezárva.

Kiszállás előtt az előzetes telefonos egyeztetés első kérdése mindig a következő volt: „Mi a probléma?” (Úgy tűnik, hogy a hibajegy átadása során pont a lényeg nem jut el hozzájuk sosem.)

Újabb bejelentést követően végül egy alvállalkozó lelkiismeretesen ránézett, levetette a korlátot és még házon belül is a biztonság kedvéért vezetéket cserélt. Érdekes módon stabil volt a magasabb sebességű szolgáltatás.

Aztán a nyári viharok okozta áramszünetek után megint rákerült a korlát (változatlan vonali paraméterek mellett). Először megint a sablonos lezáró válasz érkezett. Végül az utcában egy megközelítőleg 30 méterrel rövidebb hurkon ránéztem a vonali paraméterekre és mit látok: nettó 5,2 Mbit/s le irányban. Erre hivatkozva újabb bejelentés.

Némi levelezést követően helyszíni szerelés nélkül sikerült visszaállítaniuk ismét a sebességet. Ami egészen 2016.03.23-ig rendben is volt. A hivatkozott másik referencia ponton is csökkent a sebesség, így vélhetően nem egyedi a probléma.

Most viszont semmi érdemlegeset, új információt nem mondtak: Az oszlopsorról leágazó kábelen az érpár átkötésre került, elmondásuk szerint kissé meg volt törve. Messze vagyunk a központtól. A már többször hallott szokásos anekdota: „Örüljünk, hogy ennyivel megy egyáltalán. Az utca elején csak 1 Mbit megy.”

Nem tudtam személyesen jelen lenni, beengedték őket a lakásba és csak telefonon keresztül kommunikáltunk. Mikor készre jelentették a munkát, gyorsan el is mentek. Kértem otthonról egy friss spektrumképet, de semmi nem változott. Azóta holtponton az ügy.

Egyelőre routeren keresztül NAT-olva naplózom a modem szerinti vonali paramétereket is, szépen látszanak a csúcsidőszakban a fluktuációk, vivők változása. A modemben beállítva az i24k opció, SNR a biztonsági határon belül. A hajnali újraszinkronizálás legalább már megszűnt, de az elérhető sebesség egyelőre stagnál max. 3800 kbit körül jelenleg. Úgy tűnik, hogy jelenleg a nettó 4 Mbit sem elérhető, ami még "sima" ADSL-en is stabilan működött anno.

 

Egyéb a szerelőktől, alvállalkozóktól hallott „történetek” a településsel kapcsolatban. Egy részüket sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom, viszont vannak megerősített információk is:

-A vezetékes telefonszolgáltatás kiépítésekor (ezredforduló) a légkábeleket tartó oszlopsor és a felszerelt kábelek is már használtak voltak egyik szerelő elmondása szerint. Azt viszont meg tudom erősíteni, hogy itt a környéken azóta új kábel nem került fel az oszlopokra. Ha esetleg mégis újak voltak a kábelek, akkor is 16 évesek legalább.

- Erre az alapinfrastruktúrára épült ki 2004-ben az ADSL (384k, 512k), amit fokozatosan emeltek: 1Mbit, 2Mbit, 4Mbit. A 8Mbit már álom volt akkor is a település nagyobb felén. A 4 Mbit-re történő emelés is komoly levelezést, telefonálgatást igényelt. Egyébként pedig zökkenőmentesen ment, csak valamiért „spóroltak”. Az egyik műszakis kolléga említette, hogy a felhordó hálózat mikrohullám maradt, amit ugyan bővítettek többször, de akkor sem volt elegendő.

- A DSLAM elhelyezése a lehető legrosszabb a mai elvárásokhoz viszonyítva, a település határán található. (Gondolom anno a mikrohullám toronyszükséglete miatt.) Akkoriban elegendő lehetett, viszont az ADSL2+, VDSL megjelenésével a távolság miatt komoly akadályozó tényező.

-Az ADSL2+ bevezetése az elvileg jobb paraméterezhetőség, menedzsment, kibővült spektrum ellenére itt a távoli végeken csak rontott a helyzeten. Megkoronázva a többnyire rosszul működő DSM-mel.

-A Telekom honlapja alapján a település már VDSL képes egy ideje. Viszont kihelyezett fokozatokat nem látok sehol, így csak a központ közelében jelenthet előrelépést. Nem ismerek nagysebességű VDSL előfizetőt a településen, de lehetséges, hogy van.

-Szerelők nem tudtak nyilatkozni, hogy itt várható-e fejlesztés valamikor. Pont a településtől ellenkező irányban fejlesztettek/fejlesztenek teljes erőből 2015-ben, 2016-ra akkor még nem volt betervezve a település.

-A felhordó hálózat jelenlegi állapotáról nincs pontos információ, csak pletyka (van optika-nincs optika???).

-Egyszer ajánlottak telefonon interaktív Sat TV-t a vonal "fénykorában". Erre a vonalra jól esett volna további mínusz 1Mbit/s a böngészésben már akkor is.

 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Komoly kis történet.

Maga a Telekom is bevallotta, hogy a mobilinternethez szükséges hálózatok fejlesztése az utóbbi időben háttérbe szorította a vezetékes infrastruktúra fejlesztését.

Ennek a GINOP-3.4.1 programnak még utánna nézek, hogy az e amire gondolok.

Nekem is van "referencia" vonalam, de sajnos itt az utcában mind adsl2+, lehet segítek a szembeni szomszédnak vdslre váltani, mert ő még egy oszlopon is van velünk, igaz csak 10 megabites csomagja van amellé zte H201L csak adsl2+-t tudó HGW-je, majd valamit kitalálok hogy mért jó neki a vdsl, nekem azért mert jobb referencia értéket tudnék kiolvasni a HGW-jéből ha vdsl lenne az övé is. :)

Mialatt rossz volt a a szolgáltatásom érdekes módon az szomszéd szolgáltatása ment, még szinkron vesztés sem volt! Mikor visszaállították, nekem romlottak az értékeim, az övéké változatlan maradt, szintén nem volt nekik szinkron bontás. Nagyon kiváncsi lennék, hogy mit mutatna a vonaluk vdslen.

Nálunk 2012-ben mikor ezt a vdsl2 képes dslamot is kirakták tőlünk párszáz méterre, (amiből a földkábel, egyenesen jön az utcánkban az egyik oszlophoz, ami a mi házunktól sincs 200 méternél sokkal messzebb), akkor az összes oszlopról leszedték a kábeleket és teljesen újakat raktak fel az egész faluban! Így 4 évesnél öregebb kábelezés itt nincs, a dsl hattérinfrastruktúrája is 100%-ig optikai. A 30 megabites csomagokat már akkor kiadták.

A DSM működéséről már én is hallottam. Állítólag már különösebb szinkron szakadás sem kell hozzá, hogy visszafogja a sebességet, utána pedig csak beavatkozással levetetni a korlátozást.

Én sem ismerek VDSL előfizetőt a környéken, állítólag van még egy 50-es előfizető (bár tudnám, hogy ki az), kiváncsi lennék, hogy nála mi a helyzet, lehet nála is ez van és észre sem veszi, hogy kevesebb a sebessége, mint amiért fizet. A legnagyobb baj, hogy szemrebbenés nélkül engem is itthagytak volna 25000 kbps szinkronnal és lesz...ták volna hogy 50-ért fizetek.

A fejlesztések nálunk sincsenek kilátásba helyezve. Eddig azt hittem hogy ha már van vdsl, akkor viszonylag "heaven" van, 50/15 már helyileg geeek/nagycsaládi sebességnek számít, de úgy látszik, ehhez azért még sokkal több dolog megléte kellene, hisz a kivonuló földkábeles is elmondta nekem tegnap, hogy komoly fejlesztésekre és még egy dslamra is szükség lenne, hogy itt a vdsl2 szó egyenlő legyen "heaven"-el. Persze itt minek is fejlesztenének, mikor mindenki 10-20 adsl2+t üzemeltet, azt sem tudják, hogy 5 megabittel megy valójában (komoly ismerek ilyet!). Nem tudatos előfizetők, néha többért fizetnek, mint amennyit kapnak, nekik tényleg lehet mondani, hogy öröm és boldoság van, hogy 2016-ban működőképes internet szolgáltatást lehet nyújtani!

Az még istenes hogy iSatot ajánlottak, de már láttam olyant is igaz 2008 vagy 9-ben, de 10-nél biztos nem többben volt, hogy szegény bácsinak odadták 1 mbps előfizetésre az iptvt. Velem akarták beállítatni a kockásodó képet. Mondtam is neki, hogy vigye vissza ahol rátukmálták, aztán nézze tovább a helyik analóg kábelt.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: btz
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...