Ugrás a tartalomhoz
  • 0

Internet telefondróton avagy az xDSL


Roli82

Kérdés

xDSL kapcsolódási probléma esetén

Nézd meg a HGW-t amennyiben nem világít rajta a DSL LED. Ebben, esetben valami hardveres gond lehet a háttérben.  Egy sérült vagy kihúzódót kábel, vagy DSLAM oldali műszaki meghibásodás. Ha a kapcsolat felépül de a PPPoE nem. Ebben esetben ha használ saját router ellenőrizd azt.  Próbáld meg közvetlenül csatlakozatni a gépet modem/ HGW-hez.

 

HGW által szórt WIFI gyakran szakad lassú instabil.

Válts csatornát, ebben segít az inSSIDer program. Szélsőséges esetben saját router használata is szóba jöhet.

 

Mi a legnagyobb elérhető sebesség és hogyan?

XL csomag, 50/15 sebességet kínáló csomag, ennek műszaki feltételei a következőek.

VDSL2 technológián az alábbiak szerint. Egycsatornás (központtól való 750 méterig), vagy kétcsatornás (központtól való 1500 méterig) ebben, esetben dupla rézérpárral.  Ezek csak az általános adatok minden esetben az adott címre vonatkozó műszaki felmérés dönt.

 

Hírtelen egyik napról másikra csökkent a sebességem.

Nagy valószínűséggel SNR LOCKOT kaptál, ez annyit jelent, hogy a központ lejjebb veszi a sebességedet.  Valamilyen műszaki hiba miatt vagy tévesen. Nem tehetsz mást, mint jelzed a 1412 felé a problémát.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • Válaszok 1.6k
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

  • 2

Két esetben lehet jogosultnak lenni rá. Ha a mobil díjcsomagod tartalmazza illetve, ha te magad is Fon hotspotot üzemeltetsz, ez utóbbi jelenleg csak a DSL-es Speedport W724V HGW-n lehetséges. Ha mobil vagy vezetékes felöl jogosult vagy rá, akkor 3 eszközről használhatod, ha mindkettőről, akkor 6.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: btz
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

Üdv @Chalanger

Ez mind nagyon sajnálatos, de biztos vagy benne, hogy a szolgáltató oldalán van a hiba, amit alá is tudsz műszakilag támasztani vagy csak úgy vaktában vagdalkozol?

Tudsz e mutatni szinkronsebességet? Mit tettél meg eddig a probléma megoldása érdekében? Kérted e a lakáson bellüli kábelszakasz ellenőrzését, cseréjét, rövidítését? Kérted e a házadtól a dsl központig tartó léges és földi szakasz vizsgálatát?

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

@Chalanger

"kaptam "gratis" 35 Mbps-t"

Kaptál? Ez mit jelent pontosan? Új díjcsomagra váltottál? Most akkor melyik díjcsomagban vagy pontosan?

"viharkor már volt olyan is konkrétan 3 napig teljesen elment a net"

Csak nálad vagy esetleg az egész településen? Hogy javult meg a 3. napon? Be lett jelentve?

"le/feltőltési sebességgel nincs gondom"

Fentebb azt írod, hogy van. Mert 50-ből 29-et mérsz. Tegyél fel a HGW (digitális elosztó) által mért vonali adatokról printscreen képet.

"nagyon kiszámíthatatlan h mikor mondja be az unalmast"

Ellenôrizd - szintén a HGW  segítségével- hogy szinkronbontás történik e ilyenkor. Ezt a kontrolledekkel és az adminisztrátori felületen is ellenőrizheted, látható például a CRC error értékek nullázódásából, a wan interfész(ek) ipv4/6 uptime számláló(i)nak nullázódásából.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: btz
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

"A hűségszerződésből kifolyolag kaptam,ezt mondjuk énse értem."

Én értem, azthiszrm. Aláírtál még két évet egy nagyobb csomaggal. Ennyi történhetett :D

"Na jó nem mondtam el a teljes igazságot,mert inkább szórásként írnám le,tehát átlag 29-38"

Értem. És ezt vezetékes vagy wifis eszközzel méred? Milyen módon van a digitális elosztóra csatlakoztatva a mérő gép?

"Sanos ilyenekhez nem igazán értek"

Sajnos muszály megtanulnod, mit hogyan csinálj, mert itt fórumon keresztül csak úgy tudunk segíteni, ha már a HGW vonali adatainak leprintscreenezésével és fórumra való feltöltésével tisztában vagy. Enélkül marad a telefonos hibabejelentő és/vagy a sziperszervíz. 

"ma 2 és fél óra alatt 3xment el,az jónak számít"?"

Nem számít jónak. De sajnos az "elment"-ből így fórumon keresztül szinte semmi nem derül ki. Ezért lenne fontos, hogy tudd ellenőrizni, hogy egy ilyen " elnenetel" szinkronsebesség megszakadást takar e, wifi gondot takar e, stb....

"Okozhatja ezt töredezett/elavult kábelezés?"

Igen okozhatja az is. Ha a szinkron is szétesik, az utalhat erre is. Ezért lenne jó ezt tudni. Sajnos az "elment"-ből ez fórumon keresztül nem megállapítható.

Ha régi a kábelezésed illetve túl hosszú a házon belüli szakasz, akkor mindenféleképp érdemes cseréltetni. Illetve kérni a teljes vizsgálatot a központig.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

1. Napokban mérhető

2. Nem, ezek dolgok kő keményen BigData. 

 

Hang alapot nem kell fel fele váltanod, szerintem *****séget mutat a weblap. Telefonra csak annyi szabály van hogy lefele nem válthatod hűség idő lejárta előtt. 

Ez a  30-as csomag ilyen izé... ha erre fizetsz elő azt kapod amit tud a vonal 33024/6016 kbps a max viszont. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

Én nemlegesnek érzem hogy íródna erről bármi is, maximum csak vmi promo ami bemutatja mi a vectoring. De azt már most is tudjuk micsoda :) de rákérdezek.

Egyenlőre titok de utána járok ennek is. 

T rendszere a legszigorúbb ezen a téren szal jah . Sok nagyon menő dolgot lehetne összerakni csak hogy egy példát írjak bármilyen nagyobb hibáról eseményről az adott körzetben beosztott minden műszerész kapjon azonnal riasztást.  Ez csak egy menő dolog amit lehetne. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

Érdekes dolgot produkált ma hajnalban a VDSL2 kapcsolat, 7 óra leforgása alatt 3860 CRC hiba, szemben az 5 nap alatt 194 db hibával.

2017.10.09 00:00:00-kor: 178 db CRC hiba
2017.10.13 18:15:13-kor: 372 db CRC hiba

~5 nap alatt 194 CRC hiba

2017.10.14 00:48:25-kor: 385 db CRC hiba
2017.10.14 07:48:39-kor: 4245 db CRC hiba

7 óra leforgása alatt 3860 CRC hiba

20171014_crc.png

A kapcsolat nem szakadt meg az intervallumban, de azért érdekes. Továbbá egy régóta fennálló jelenség, ami már az ADSL2+ módban is jelentkezett, és VDSL2 módban is fennáll. Bizonyos időközönként, eltérő időpontokban eltűnik a Noise Margin jelentős része. Szintén ezt a 7 óra intervallumot vizsgálva:

20171014_snrm.png

A grafikonon látható minimum 2017.10.14 06:28:50-kor 3,3. Előtte lévő pillanatban 7,7, utána 7,9 az érték. Mi okozhatja az ilyen kilengéseket (vonalmenedzsment állítgat, vizsgálja a vonalakat?, zajbetörés?). Az érintett időpontban 36 db CRC hiba keletkezett. Időjárás anomália, vihar nem volt, egyéb "zajforrás" sem a házban, sem a környéken nem volt.

Hasonló mértékű SNRM kilengés legutóbb 2017.10.09-én hajnalban fordult elő. Nem valószínű, hogy mérési hiba, mert korábban ADSL2+ módban gyakran le is nullázódott ilyenkor az SNRM és újraszinkronizált a HGW. VDSL2 módban legalább stabil marad a kapcsolat.

Másik dolog amit tapasztaltam, hogy amióta VDSL2 módban van, nyári viharok (villámlás) esetén elkezd játszani a rendszer az interleave és INP értékekkel. Szükség esetén visszább veszi a sebességet is. Az árnyékolatlan légkábelek „előnye”, hogy nagyon távoli villámlás esetén is leesik a margin.  A vihar után újraindítva a HGW-t visszaáll a lock szerinti 4160/639 értékre. Szépen látható az is, hogy egy helyi rádió is mikor sugároz, mert egyes vivők kiesnek olyankor.

Összességében a kapcsolat stabil, a sebesség pedig alacsony és még SNR lock is van a vonalon. Papírforma szerint ~2,9 km-en azért kicsit többnek kellene jönnie, de a valóságban ennyi.

Aktuális állapot:

Screenshot_20171014_083832.png

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Caligin
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

Én is ~3-3.2km-re vagyok a központtól, amíg ADSL2+-on volt a vonal, úgy bírta a 6Mbit-et, mióta VDSL2-re lettem állítva, azóta 5Mbit a max, viszont a pingem a korábbi 35-40-ről 25ms-ra esett vissza.

Itt csak viharba szokott megugrani az FEC és a CRC hibák száma, mivel valahol beázás van, ezért ilyenkor sűrűn szakad, sokszor az SNR értéke lefele irányba hirtelen 1-re, meg -2dB-re szokott ugrani, és ilyenkor rögtön szakad is a DSL szinkron. Egyébként én azt vettem észre, hogy este növekszik meg a legjobban a CRC hibák száma (~19 és 23 óra között), mivel ebben az időszakban az SNR értéke a napközi 7-8dB-ről 2.5-3dB-re esik vissza. (Gondolom ez azért van, mivel napközben sokan kikapcsolják a hgw-t vagy akinél még a régi DLINK modem van ott főleg, és este pedig a sok felhasználó miatt megnövekszik az áthallási zaj a vonalak között.) Éppen ezért én most azt csináltam, hogy este, amikor 2.5dB volt az SNR értéke, újraindítottam a HGW-t, és ugyan fél megával kevesebb lett  a szinkron (most éppen  4869 kbps a korábbi 5204 kbps helyett, viszont jóval több a tartalék a vonalban (napközben 9dB, este pedig sosem megy 6dB alá, így a CRC és FEC hibák száma is lényegesen kisebb, de ami még fontosabb , hogy az  Interleave értékek is lényegesen csökkentek, így a pingem valamelyest kisebb lett.

Ilyen most a vonalam ~132 óra után:

756hgw_2017_10_14.png

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: nagy04
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...