Ugrás a tartalomhoz
  • 0

Új IPTV felület


szaboadam

Kérdés

Üdv!

Hozzászólásom most nem kérdés, hanem vélemény. A Telekom IPTV-jét 2006-os bevezetése és tesztidőszaka óta ismerem, használom. A szolgáltatás elindításakor megalkotott grafikus felület elemei mai szemmel talán kissé elavultnak tűnnének (pl. az EPG „téglalapszerűsége”) és a szürke-magenta színvilág mellé társított fehér betűtípus az olvashatóság terén is hagyott némi kívánni valót maga után. Ekkor még az X301-es boxok jártak a szolgáltatás mellé melyeknek bár számos gyengesége volt, (az elégtelen szellőzés miatt gyakori melegedés, és nyáron túlforrósodás – és az emiatti sokszor meghibásodás és csere –, az állandóan hangosan pörgő merevlemez, a kisebb tárhely) viszont rendelkeztek külső kijelzővel, ami bár szintén egy újabb meghibásodási lehetőség forrása volt, ugyanakkor képes volt megjeleníteni a pontos időt, ami egy olyan funkció, ami nekem személy szerint még ma is hiányzik. A felület kezdetekkor meglévő hibái ellenére egy jól használható és az akkor elérhető egyéb alternatívákhoz képest valóban minőségi ugrást jelentő, szolgáltatásokban jelentősen többet kínáló televíziózási formát nyújtott. A felület első ráncfelvarrása jelentős változásokat hozott. A szürke-magenta színvilágot egy sötétebb színvilág váltotta. Az idén júniusig használt skinnél a fekete dominált, a magenta kissé kevésbé hangsúlyos szerepet kapott, a fehér szín a betűk esetében megmaradt, ugyanakkor a betűtípust lecserélték, és a besötétítés miatt az olvashatóság jelentősen javult. A felület - követve az időközben változó set top box típusokat, amelyekről eltűnt a külső kijelző – a menü jobb felső sarkába nagy méretű, jól olvasható órát helyezett el. Az alsó EPG sáv informatív és gyors volt, és az alkalmazások többszöri javítgatása után egy véleményem szerint tetszetős, és a praktikum szempontjait jól figyelembe vevő, könnyen kezelhető skin került végül kialakításra. Nemrégiben került sor ennek lecserélésére. Az egyik legfontosabb változás, hogy a menürendszer az eddigi vertikális elrendezés helyett horizontálisra váltott, mely számomra talán az egyedüli pozitív változás az új arculatban. Ez az elrendezés – különösen, ami az egyes beállításokat illeti – véleményem szerint az eddigieknél sokkal jobb áttekinthetőséget eredményezett. (Gyorsan hozzáteszem, hogy egy mai, 16:9 televízión nézve, mert egy hagyományos, 4:3-as CRT-n ez az előny többszörösen hátránnyá válik – ez az elrendezés ilyen képarány mellett inkább nehezíti a navigációt.) 
A másik fontos újítás az előnézeti kép bezetése volt. Ezt találom talán a legfeleslegesebbnek és legértelmetlenebbnek a fejlesztések közül. Túlságosan sokat kitakar a képből, jelenleg kevés műsornál elérhető még, ráadásul a betöltéséhez több másodperc kell (erről érdeklődtem az ügyfélszolgálaton, ahol elmondták, kaptak már ilyen jelzést, sajnos ez a felület „gyermekbetegségei” közé tartozik), amennyit általában el sem töltök egy csatornán. Az előnézeti képek miatt tömöríteni, csökkenteni kellett az alsó EPG sávon megjelenő információkat, amelynek következtében (számomra nagy mínuszpontként) eltűnt a következő műsor címének kiírása, így minden alkalommal „lapozgatni” kell. Nem nagy gond ez, de veszített a használhatóságából emiatt a rendszer. Nem tudom másnak is feltűnt-e az a változás, hogy ha eddig valaki nézett egy csatornát, és eközben egy másik csatorna műsorára volt kíváncsi, akkor, ha előhívta az alsó EPG sávot bebillentyűzte a kívánt csatorna számát, akkor a rendszer azonnal a kívánt program műsorára ugrott. Ehhez a manőverhez most először eltűntetésre kerül a teljes alsó menüsáv, majd ismét megjelenik, már a kért programnál. Nem nagy időveszteség, de akkor is feltűnik. Emellett kissé félbehagyott hatást is kelt a skin. Az alkalmazásokba (pl. a webrádióba) belépve összenyomott, és lekicsinyített betűk fogadnak, mintha itt elfelejtették volna az értékeket módosítani. 
Összességében az egész rendszer lassabb hatást kelt. Kicsit olyan, mintha egy régi számítógépre ráerőltettek volna egy vadiúj oprendszert, ami ugyan épp elindul a régi gépen, de a felület új elemei miatt az egész működése lomhává és kissé nehézkessé válik. Úgy gondolom az IPTV felületének kevésbé a látványos grafikai megoldások, sokkal inkább a praktikum és a gyorsaság, a gördülékenység irányába kellene elmozdulnia. Megértem, hogy az On Demand tartalmakat  kívánják mindinkább kiemelni – úgy gondolom ezért is történt meg a Videotékában már eddig is elérhető előnézeti kép kiterjesztése és az Archív TV hangsúlyosabbá tétele, ugyanakkor nem tartom szerencsésnek, ha ezek a változások együtt járnak a hagyományos „lineáris” televíziózási élmény csökkenésével. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: szaboadam
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • Válaszok 68
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

  • 0
33 perce, anonymus írta:

Röhej nem röhej de, amiket felsorolsz ahhoz új box kell :D  

Igen, És ezt fel lehetet volna mérni hogy egy box  2-5 év alatt elavul, fejleszthető alap kell.  Hasonló piac mondjuk a konzolpiac, bár ott nem csak tartalomért kérik a pénzt, mégis van mostanra majd minden a listából. At stb-k hiányosságaiból megél több hardvergyártó  lásd android tv/smart infra remote - gyártók  
De az hogy alexa/siri/cortana kapcsolja az stb-t, infra átjáró nélkül  mikorra várható?  Vezetéknélküli 5ghz-es wifis stb sokaknak nyújtana megoldást- sokkal kényelmesebb lenne.
Amazon/netflix támogatja hdr-t, uhd-t, ezzel  mikorra lesz versenyképes a T?  20 év mert akkora éri meg uj stb-t gyártani?

("20w standby fogyasztásról nem is szóval, ami a teljes háztartási tesesítmény 1-2%-a)

 

36 perce, anonymus írta:

R  Sagem áll ilyen téren jobban ott pörögnek a szoftver verziók. Viszont nem kerül ki minden előfizetőhőz, mert elkaszálja ....

Erről beszélek, a vizesés-modellű fejlesztés a "dinóknál" menő .

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

-Te milyen megoldással fejlesztenéd a Sagemet ?

-Lehetett volna de mit vegyek amíg nincs új szoftverem 

- Siri stb pasz sztem sose

-Netflix  az szerintem MT kérdéskör mert egyik leány környező országban elérhető. 

Uhd meg egy vicces kérdés amikor a sima hd-t sem tudja megugrani a T.

- Akkor már tudod mért vetem meg az rfog hálózatokat. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

" -Te milyen megoldással fejlesztenéd a Sagemet ? "

A magánvéleményem hogy sehogy, döglött állatra nem ülünk. Nyilt platformokra kell fejleszteni. De a T mindig óvakodott ezektól a vizfej miatt.
Semmi sem tartana vissza egy tvgo/netflix jellegű szotvert hogy teljes szolgáltatást nyújtson. Bármilyen platformon, platformtól függő minőségben és szolgálrtásokkal.

Nvidia képes miden játékra új drivert/szoftvert kiadni és lefrissíteni . Nem a magyar T kispiaci mennyiségében. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Igen de ott vagyunk ahol part szakad kell egy ED3.0 lassan már ED3.1 képes hgw. TP-linknek volt rá próbálkozása, ami alapvetően nem volt rossz célnak megfelel stabilan se több se kevesebb. Ont-t is gyárt ami kifejetetten jól sikerült használják is sok helyen csak nem lakossági szinten. Van még FRITZ!Box ami megint egy siker sztori de *****i drága  Sagemhez mérten, mondjuk érdekes de DT meg engedheti magának hogy rézen ilyen vassal adja ki a netet. D-link eltűnt, Cisco eladta magát a Tc-nek Tc nem minősítem inkább. Konkurens kék cégnek van saját szoftveres vasa ők csak vasat kértek szoftvert adtak hozzá. Ők nagyon szívnak a Intel Puma miatt mi meg a Broadcom miatt. 

 

Szerintem ennek kéne jövőnek lennie ha van pvr kapsz egy boxot  többi tv-n meg hdmi stick vagy bármi, egy app amit megnyitsz ilyenkor. Lehet úgy programozni hogy telefon app tv stb. 

 

Épp most, Roli82 írta:

Igen a Szlovák Telekom IPTV-n van NetFlix. :)

Valamiért Horvátok jutottak eszembe :D

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

A Bp. 18. kerületben tegnap és ma is volt internet kimaradás. A tegnapi kevesebb mint egy perces volt, a HGW nem halt meg tőle (a PC-n látszott hogy visszaállt a kapcsolat), csak az STB-ket kellett újraindítani (ezek miért is nem képesek folyamatosan keresni a kapcsolatot a HGW-vel, amíg megtalálják?). A mai esetben már meghalt a HGW is, azaz újra kellett indítani.

Csak a szerencsétlen átlagos IPTV előfizetőket sajnálom, akik nem szoktak fórumokat olvasni, talán számítógépük sincs, csak megkapják a felhívott ÜFSZ-től az igét, hogy sorrendi újraindítás. Indítsák újra a digitális útválasztót (ha tudják hogy mi az), gúvadó szemekkel lessék a majdnem tucatnyi LED színét és villogását, aztán ha jónak látszik (talán tudják hogy mikor jó) indítsák újra az STB-t. Szóval ez nem szolgáltatás, csak szívatás. A szolgáltatás az, ha minden T-s eszköz képes magát helyrepofozni az efi közbeavatkozása nélkül.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
6 órája, Roli82 írta:

A régi távirányítom van, azzal nem tapasztalok ilyet. :)

Nem tudom mi számít réginek, újnak, nekem speciel ilyen távirányítóm van: http://www.telekom.hu/static-la/sw/file/univerzalis_taviranyito_hasznalati_utmutato.pdf
Ezzel produkálja a duplikálást nekem is, 2-3 gombnyomásonként legalább! Nem hinném, hogy rossz távirányítót adtak, mivel az előző szoftvernél minden hibátlanul ment! Úgyhogy a távirányítóval semmi probléma, és nem is cserélném le valami ratyira, ez pont jó.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
1 órája, OldMike írta:

A Bp. 18. kerületben tegnap és ma is volt internet kimaradás. A tegnapi kevesebb mint egy perces volt, a HGW nem halt meg tőle (a PC-n látszott hogy visszaállt a kapcsolat), csak az STB-ket kellett újraindítani (ezek miért is nem képesek folyamatosan keresni a kapcsolatot a HGW-vel, amíg megtalálják?). A mai esetben már meghalt a HGW is, azaz újra kellett indítani.

Csak a szerencsétlen átlagos IPTV előfizetőket sajnálom, akik nem szoktak fórumokat olvasni, talán számítógépük sincs, csak megkapják a felhívott ÜFSZ-től az igét, hogy sorrendi újraindítás. Indítsák újra a digitális útválasztót (ha tudják hogy mi az), gúvadó szemekkel lessék a majdnem tucatnyi LED színét és villogását, aztán ha jónak látszik (talán tudják hogy mikor jó) indítsák újra az STB-t. Szóval ez nem szolgáltatás, csak szívatás. A szolgáltatás az, ha minden T-s eszköz képes magát helyrepofozni az efi közbeavatkozása nélkül.

Ezért van ,hogy áram illetve internet kimaradás esetén nem sikerülnek a beállított felvételeim. Box hamarabb bootol mint a HGW bootol+DSL szinkronizál. A box meg nem keresi újra a kapcsolatot csak manuálisan.

Borzasztó ,hogy ekkora amatőr hibát bennehagynak a szoftban. (+ felárért cserébe!!)

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Sziasztok!

Az új felület megjelenésével megjelent egy új hiba is.

3 box van (optika, 1SD és 2HD stream és felvétel opció). A hiba, hogy ha mindegyik tv megy , akkor csatornaváltáskor időnként megjelenik az alábbi üzenet: "A műsor megszakadt. Vagy 2 felvétel van folyamatban, vagy egy másik set-top boxon más csatornát néznek" és egy "folytatás" gomb. Az üzenet soha nem azon a készüléken jelenik meg, ahol éppen csatornát váltunk. Felvétel ilyenkor nincs folyamatban, adott esetben mindhárom tv-n sd adás megy stb. "ok" gombot megnyomva lehet tovább nézni az adást. Néha 1-2 napig nem jelentkezik a hiba, de volt olyan nap, amikor 13 ilyen alkalmat számolt össze a család.

Már háromszor jelentettem hibára, mindannyiszor újraindították a boxokat (hiába mondtam, hogy ez már többször megtörtént) , persze eredmény semmi. Ügyfélszolgálaton úgy csinálnak, mintha erről még nem is hallottak volna, pedig a neten több helyen is panaszkodnak ilyen problémára és mindenkinél az új felület megjelenése óta áll fenn a probléma.

Remélem a T csak az ügyfelek felé teszi az értetlent és azért dolgoznak a problémán, mert nagyon idegesítő hiba.

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Tom70
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Azért érezhetően csiszolgatnak a felületen. Mostanra nálunk is megszűnt az előnézeti kép hibája (pedig igen sokáig feketeség vagy piros "x" volt a helyén), és a sebesség is javult ettől kissé. Már nem gondolkozik a rendszer ha a kis bélyegképeket be kell tölteni, ez pozitívum. ^_^

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

A képek hiányossága egyes helyeken szerintem abból is fakadhat, hogy néhány műsorhoz egyszerűen nincs mit beszúrni. Pl. a fenti képen is a Top Shop-hoz nem hiszem, hogy találtak. Az biztos, hogy ez nem a leghasznosabb funkció, de én már annak is örülök, hogy annyit  legalább már javítottak rajta, hogy nem olyan zavaró, és nem lassítja a rendszert.

Egyébként szerintem egy igazán komoly felület- és funkciófejlesztésnek már akár a jelenleg használt  set top boxok is jelenthetik akadályát. Eljárt felettük az idő, lassan elavulttá válnak. Azonban új eszközök beszerzése igencsak költséges dolog, (és a T-nél azért "minőségibb"  boxok dominálnak - lásd Cisco)  és talán már nálunk is a 2.0 IPTV-re gyúrnak...  (Remélem! :D)

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: szaboadam
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Minden ember minden beltéri havi bérlet megfizeti tudomásom szerint. 1100 ft vagy 870ft. Akinek egy van az meg okosan bele van kalkulálva a havi számlába.  

Mellesleg simán van 500e iptv előfizető.  

 

(Szerk.: 550e volt 2016 végén.)

Szóval ha nem haragszol ,nem kezdem el őket sajnálni a boxok cseréje miatt , mert ez a cég gennyesre keresi magát minden évben.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: gombilaci
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

 

17 órája, gombilaci írta:

Lehet már tudni, hogy legalább az egy gombnyomás duplán érzékelésének hibája mikor lesz javítva?

Azt nehezen hiszem el ,hogy hónapokig tart egy ilyet javítani és kiadni!

A telekom megunta a bejelentéseimet( kb. 3-4 db volt).
Egyszerűen visszakaptam a régebbi szoftot. 
Ez legalább jól olvasható , és nincs benne ez a miniatűrös *****kodás sem.

 

Hamarabb is eszükbe juthatott volna!!   

 

Öröm és boldogság! :D

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
Ekkor: 2017. 10. 04. at 23:03, gombilaci írta:

Lehet már tudni, hogy legalább az egy gombnyomás duplán érzékelésének hibája mikor lesz javítva?

Azt nehezen hiszem el ,hogy hónapokig tart egy ilyet javítani és kiadni!

Remélem hamar megcsinálják, mert már hónapok óta ilyen sz...! Ha valakinek ez öröm ott a Telekomnál, hogy minden második csatornát átugrik, minden elismerésem! Más gond nincs is a felülettel és nem is volt, ezt az egyet ilyen nehéz kijavítani úgy látszik!

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...