Ugrás a tartalomhoz
 • 0

Új IPTV felület


szaboadam

Kérdés

Üdv!

Hozzászólásom most nem kérdés, hanem vélemény. A Telekom IPTV-jét 2006-os bevezetése és tesztidőszaka óta ismerem, használom. A szolgáltatás elindításakor megalkotott grafikus felület elemei mai szemmel talán kissé elavultnak tűnnének (pl. az EPG „téglalapszerűsége”) és a szürke-magenta színvilág mellé társított fehér betűtípus az olvashatóság terén is hagyott némi kívánni valót maga után. Ekkor még az X301-es boxok jártak a szolgáltatás mellé melyeknek bár számos gyengesége volt, (az elégtelen szellőzés miatt gyakori melegedés, és nyáron túlforrósodás – és az emiatti sokszor meghibásodás és csere –, az állandóan hangosan pörgő merevlemez, a kisebb tárhely) viszont rendelkeztek külső kijelzővel, ami bár szintén egy újabb meghibásodási lehetőség forrása volt, ugyanakkor képes volt megjeleníteni a pontos időt, ami egy olyan funkció, ami nekem személy szerint még ma is hiányzik. A felület kezdetekkor meglévő hibái ellenére egy jól használható és az akkor elérhető egyéb alternatívákhoz képest valóban minőségi ugrást jelentő, szolgáltatásokban jelentősen többet kínáló televíziózási formát nyújtott. A felület első ráncfelvarrása jelentős változásokat hozott. A szürke-magenta színvilágot egy sötétebb színvilág váltotta. Az idén júniusig használt skinnél a fekete dominált, a magenta kissé kevésbé hangsúlyos szerepet kapott, a fehér szín a betűk esetében megmaradt, ugyanakkor a betűtípust lecserélték, és a besötétítés miatt az olvashatóság jelentősen javult. A felület - követve az időközben változó set top box típusokat, amelyekről eltűnt a külső kijelző – a menü jobb felső sarkába nagy méretű, jól olvasható órát helyezett el. Az alsó EPG sáv informatív és gyors volt, és az alkalmazások többszöri javítgatása után egy véleményem szerint tetszetős, és a praktikum szempontjait jól figyelembe vevő, könnyen kezelhető skin került végül kialakításra. Nemrégiben került sor ennek lecserélésére. Az egyik legfontosabb változás, hogy a menürendszer az eddigi vertikális elrendezés helyett horizontálisra váltott, mely számomra talán az egyedüli pozitív változás az új arculatban. Ez az elrendezés – különösen, ami az egyes beállításokat illeti – véleményem szerint az eddigieknél sokkal jobb áttekinthetőséget eredményezett. (Gyorsan hozzáteszem, hogy egy mai, 16:9 televízión nézve, mert egy hagyományos, 4:3-as CRT-n ez az előny többszörösen hátránnyá válik – ez az elrendezés ilyen képarány mellett inkább nehezíti a navigációt.) 
A másik fontos újítás az előnézeti kép bezetése volt. Ezt találom talán a legfeleslegesebbnek és legértelmetlenebbnek a fejlesztések közül. Túlságosan sokat kitakar a képből, jelenleg kevés műsornál elérhető még, ráadásul a betöltéséhez több másodperc kell (erről érdeklődtem az ügyfélszolgálaton, ahol elmondták, kaptak már ilyen jelzést, sajnos ez a felület „gyermekbetegségei” közé tartozik), amennyit általában el sem töltök egy csatornán. Az előnézeti képek miatt tömöríteni, csökkenteni kellett az alsó EPG sávon megjelenő információkat, amelynek következtében (számomra nagy mínuszpontként) eltűnt a következő műsor címének kiírása, így minden alkalommal „lapozgatni” kell. Nem nagy gond ez, de veszített a használhatóságából emiatt a rendszer. Nem tudom másnak is feltűnt-e az a változás, hogy ha eddig valaki nézett egy csatornát, és eközben egy másik csatorna műsorára volt kíváncsi, akkor, ha előhívta az alsó EPG sávot bebillentyűzte a kívánt csatorna számát, akkor a rendszer azonnal a kívánt program műsorára ugrott. Ehhez a manőverhez most először eltűntetésre kerül a teljes alsó menüsáv, majd ismét megjelenik, már a kért programnál. Nem nagy időveszteség, de akkor is feltűnik. Emellett kissé félbehagyott hatást is kelt a skin. Az alkalmazásokba (pl. a webrádióba) belépve összenyomott, és lekicsinyített betűk fogadnak, mintha itt elfelejtették volna az értékeket módosítani. 
Összességében az egész rendszer lassabb hatást kelt. Kicsit olyan, mintha egy régi számítógépre ráerőltettek volna egy vadiúj oprendszert, ami ugyan épp elindul a régi gépen, de a felület új elemei miatt az egész működése lomhává és kissé nehézkessé válik. Úgy gondolom az IPTV felületének kevésbé a látványos grafikai megoldások, sokkal inkább a praktikum és a gyorsaság, a gördülékenység irányába kellene elmozdulnia. Megértem, hogy az On Demand tartalmakat  kívánják mindinkább kiemelni – úgy gondolom ezért is történt meg a Videotékában már eddig is elérhető előnézeti kép kiterjesztése és az Archív TV hangsúlyosabbá tétele, ugyanakkor nem tartom szerencsésnek, ha ezek a változások együtt járnak a hagyományos „lineáris” televíziózási élmény csökkenésével. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: szaboadam
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

 • Válaszok 68
 • Létrehozva
 • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

 • 0
3 órája, acel írta:

Szerintem a mostani cserénke két értelme lehet akár ezek kombinálva is.:

1- az uj iptv platformra való átállás

2- biztonsági frissíítés- félig elkészültt átálással.

 

Ezek valóban lehetségesek, ha viszont ez a helyzet akkor szerintem egy kicsit elkapkodták ezt az áttérést. Jobb lett volna, ha egy ilyen nagyobb átalakítás előtt csináltak volna egy bétaidőszakot, azalatt gyűjtötték volna a felhasználói visszajelzéseket, közben még biztosítva a lehetőséget a régi felületre való visszatérésre.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

 • 3
4 órája, szaboadam írta:

Ezek valóban lehetségesek, ha viszont ez a helyzet akkor szerintem egy kicsit elkapkodták ezt az áttérést. Jobb lett volna, ha egy ilyen nagyobb átalakítás előtt csináltak volna egy bétaidőszakot, azalatt gyűjtötték volna a felhasználói visszajelzéseket, közben még biztosítva a lehetőséget a régi felületre való visszatérésre.

Te se hiszed el remélem hogy nem volt teszt / béta időszaka. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

 • 0
44 perce, anonymus írta:

Te se hiszed el remélem hogy nem volt teszt / béta időszaka. 

Rosszul fogalmaztam - nyilván volt bétaidőszak ^_^, úgy kellett volna írnom, hogy publikus bétaidőszaka. Egyébként gondolom még van / lesz finomhangolás, mint az ilyenkor szokásos (pl. olvashatóság javítása), de a fent említett néhány elem eltűnése azért zavaró. Egyébként a gyorsaságon mintha már javítottak is volna kicsit, de az előnézeti kép betöltése még mindig nem megy könnyen. Érdekes, mert olvastam itt a fórumon, hogy van akinek ezzel egyáltalán nem volt / nincs gondja.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: szaboadam
kiegészítés
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

 • 2

Nem kérte a megrendelő ebben az esetben mivel azt sokkal nehezebb összefogni. Belső tesztelő csapat kapta meg ők játszottak vele.  Viszont attól hogy belső teszt volt csak hidd el kapott hideget és meleget ezért a T.  Olvashatóság javítása úton van aki most kapja meg az fw-t az már azzal kapja. Aki régebben kapta meg neki sorba kell állnia megint és úgy kapja meg. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

 • 0

Eléggé sok műsort veszek fel, ráadásul inkább HD-t. Néhány régebben felvettnél megjelent a sárga mezős felkiáltójel, hogy hamarosan törlődik, ezért megnéztem a merevlemez állapotát. Itt van egy - számomra - furcsa elnevezés. Azt írja hogy merevlemez használat 16%. Néhány felesleges műsor törlése után ez már magasabb értékre változott, amitől "megvilágosodtam" :).

A merevlemez használat 16% nem azt jelenti, hogy ennyit használtam fel a merevlemez kapacitásából, hanem azt hogy ennyi a megmaradt hely. Eléggé furcsa (mondhatnám fordított) szóhasználat.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

 • 0
6 órája, Roli82 írta:

Új: 2.6.31696.23012

Új javított: 2.6.31696.23014

Most kiderült én a 014 szoftra várom a javítást. Ha ez ilyen siralmas, akkor milyen volt a 012 ??

Persze a képeket mai napig nem tölti be csak elvétve.

Hozzáteszem ,hogy olyan képek vannak betöltve sokszor ,hogy komolyan el kell gondolkoznom hogy mi az isten lehet az. Mert ugyebár a betűket nem látom rendesen annyira apró. 

Vagy a képeket próbálom megfejteni (ahol van esetleg) vagy az írást.

 

Mindent egybevéve 106cm tv alatt ez használhatatlan!!

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

 • 1
1 perce, Roli82 írta:

12 kapta meg mindenki, 14-es javította az olvashatóságot.

Újabb verzióról nincs hír.

LG 42LF652V nézem és nem tapasztalok az olvashatósággal kapcsolatos  problémát.

106cm-en én sem.  82cm -en használni ,olvasni nagyon rossz!! 

Jó lenne ha volna több mód a skinre. Lásd.:windows

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

 • 0
7 órája, gombilaci írta:

106cm-en én sem.  82cm -en használni ,olvasni nagyon rossz!! 

Jó lenne ha volna több mód a skinre. Lásd.:windows

Biztosan szubjektív megítélés részemről, de meg kell védenem a 14 végű szoftver feliratozási részét. Második készülékként egy LG 19LS3500 tévét (19 colos, HD) használok. Ezen kb. másfél méterről (ekkora kijelzőhöz talán ez lehet az ésszerű határ) még minden apró betű jól olvasható. Még a kis képeken lévő kép - ha van - is felismerhető. Ettől függetlenül a meglehetősen terjedelmes sötétített felületen bőven lenne hely nagyobb betűs feliratnak is.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

 • 1
13 perce, btz írta:

@gombilaci

Eközben a T-nél mikor ezt olvasták :D

IMG_20170705_232710_723.jpg

Lehet én nem tudok róla de sok efi úgy viselkedik mintha zsarolva lenne. Hogy már pedig neki elő kell fizetni.  Új kedvenc most a 12 ker 5 böl 3 cím megy vissza mert nem engedik a kábelezést sehogy. Mennek a másik céghez ott ugyan ezt eljátssza aztán háápog. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

 • 0
13 perce, anonymus írta:

Lehet én nem tudok róla de sok efi úgy viselkedik mintha zsarolva lenne. Hogy már pedig neki elő kell fizetni. 

Érdekes meglátás a tiéd.

Én azt látom ,hogy nekem tetszett az iptv ezért kettő évet aláírtam. Van még másfél év , erre ők idetolják ezt a skint. Most nem érzem azt ,hogy 2018 végén ez újra hűséges leszek.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: gombilaci
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

 • 1

Lehet nem tetszést nyilvánítani meg ilyenek, de van egy határ ami már tényleg a vicc.  Csinálom már ezt egy ideje, *****i sok ilyen és ennél cifrább dolgot olvastam már előfizetőtől. Ezeknek 99%-ban most mérges vagyok puffogok mert csak. *****i kevés volt az amikor be is váltotta a fenyegetést és esetleg történt is valami és nem csak az NMHH gurult a röhögéstől.  Ezt most pont olyan mintha fel jelentenéd a Bkv-t mert az új metró nem jó és bla bla és minden áron a régi 40 éves rozsda halmok jöjjenek vissza. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Új...