Ugrás a tartalomhoz
  • 0

Új IPTV felület


szaboadam

Kérdés

Üdv!

Hozzászólásom most nem kérdés, hanem vélemény. A Telekom IPTV-jét 2006-os bevezetése és tesztidőszaka óta ismerem, használom. A szolgáltatás elindításakor megalkotott grafikus felület elemei mai szemmel talán kissé elavultnak tűnnének (pl. az EPG „téglalapszerűsége”) és a szürke-magenta színvilág mellé társított fehér betűtípus az olvashatóság terén is hagyott némi kívánni valót maga után. Ekkor még az X301-es boxok jártak a szolgáltatás mellé melyeknek bár számos gyengesége volt, (az elégtelen szellőzés miatt gyakori melegedés, és nyáron túlforrósodás – és az emiatti sokszor meghibásodás és csere –, az állandóan hangosan pörgő merevlemez, a kisebb tárhely) viszont rendelkeztek külső kijelzővel, ami bár szintén egy újabb meghibásodási lehetőség forrása volt, ugyanakkor képes volt megjeleníteni a pontos időt, ami egy olyan funkció, ami nekem személy szerint még ma is hiányzik. A felület kezdetekkor meglévő hibái ellenére egy jól használható és az akkor elérhető egyéb alternatívákhoz képest valóban minőségi ugrást jelentő, szolgáltatásokban jelentősen többet kínáló televíziózási formát nyújtott. A felület első ráncfelvarrása jelentős változásokat hozott. A szürke-magenta színvilágot egy sötétebb színvilág váltotta. Az idén júniusig használt skinnél a fekete dominált, a magenta kissé kevésbé hangsúlyos szerepet kapott, a fehér szín a betűk esetében megmaradt, ugyanakkor a betűtípust lecserélték, és a besötétítés miatt az olvashatóság jelentősen javult. A felület - követve az időközben változó set top box típusokat, amelyekről eltűnt a külső kijelző – a menü jobb felső sarkába nagy méretű, jól olvasható órát helyezett el. Az alsó EPG sáv informatív és gyors volt, és az alkalmazások többszöri javítgatása után egy véleményem szerint tetszetős, és a praktikum szempontjait jól figyelembe vevő, könnyen kezelhető skin került végül kialakításra. Nemrégiben került sor ennek lecserélésére. Az egyik legfontosabb változás, hogy a menürendszer az eddigi vertikális elrendezés helyett horizontálisra váltott, mely számomra talán az egyedüli pozitív változás az új arculatban. Ez az elrendezés – különösen, ami az egyes beállításokat illeti – véleményem szerint az eddigieknél sokkal jobb áttekinthetőséget eredményezett. (Gyorsan hozzáteszem, hogy egy mai, 16:9 televízión nézve, mert egy hagyományos, 4:3-as CRT-n ez az előny többszörösen hátránnyá válik – ez az elrendezés ilyen képarány mellett inkább nehezíti a navigációt.) 
A másik fontos újítás az előnézeti kép bezetése volt. Ezt találom talán a legfeleslegesebbnek és legértelmetlenebbnek a fejlesztések közül. Túlságosan sokat kitakar a képből, jelenleg kevés műsornál elérhető még, ráadásul a betöltéséhez több másodperc kell (erről érdeklődtem az ügyfélszolgálaton, ahol elmondták, kaptak már ilyen jelzést, sajnos ez a felület „gyermekbetegségei” közé tartozik), amennyit általában el sem töltök egy csatornán. Az előnézeti képek miatt tömöríteni, csökkenteni kellett az alsó EPG sávon megjelenő információkat, amelynek következtében (számomra nagy mínuszpontként) eltűnt a következő műsor címének kiírása, így minden alkalommal „lapozgatni” kell. Nem nagy gond ez, de veszített a használhatóságából emiatt a rendszer. Nem tudom másnak is feltűnt-e az a változás, hogy ha eddig valaki nézett egy csatornát, és eközben egy másik csatorna műsorára volt kíváncsi, akkor, ha előhívta az alsó EPG sávot bebillentyűzte a kívánt csatorna számát, akkor a rendszer azonnal a kívánt program műsorára ugrott. Ehhez a manőverhez most először eltűntetésre kerül a teljes alsó menüsáv, majd ismét megjelenik, már a kért programnál. Nem nagy időveszteség, de akkor is feltűnik. Emellett kissé félbehagyott hatást is kelt a skin. Az alkalmazásokba (pl. a webrádióba) belépve összenyomott, és lekicsinyített betűk fogadnak, mintha itt elfelejtették volna az értékeket módosítani. 
Összességében az egész rendszer lassabb hatást kelt. Kicsit olyan, mintha egy régi számítógépre ráerőltettek volna egy vadiúj oprendszert, ami ugyan épp elindul a régi gépen, de a felület új elemei miatt az egész működése lomhává és kissé nehézkessé válik. Úgy gondolom az IPTV felületének kevésbé a látványos grafikai megoldások, sokkal inkább a praktikum és a gyorsaság, a gördülékenység irányába kellene elmozdulnia. Megértem, hogy az On Demand tartalmakat  kívánják mindinkább kiemelni – úgy gondolom ezért is történt meg a Videotékában már eddig is elérhető előnézeti kép kiterjesztése és az Archív TV hangsúlyosabbá tétele, ugyanakkor nem tartom szerencsésnek, ha ezek a változások együtt járnak a hagyományos „lineáris” televíziózási élmény csökkenésével. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: szaboadam
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • Válaszok 68
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

  • 3
4 órája, szaboadam írta:

Ezek valóban lehetségesek, ha viszont ez a helyzet akkor szerintem egy kicsit elkapkodták ezt az áttérést. Jobb lett volna, ha egy ilyen nagyobb átalakítás előtt csináltak volna egy bétaidőszakot, azalatt gyűjtötték volna a felhasználói visszajelzéseket, közben még biztosítva a lehetőséget a régi felületre való visszatérésre.

Te se hiszed el remélem hogy nem volt teszt / béta időszaka. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

Nem kérte a megrendelő ebben az esetben mivel azt sokkal nehezebb összefogni. Belső tesztelő csapat kapta meg ők játszottak vele.  Viszont attól hogy belső teszt volt csak hidd el kapott hideget és meleget ezért a T.  Olvashatóság javítása úton van aki most kapja meg az fw-t az már azzal kapja. Aki régebben kapta meg neki sorba kell állnia megint és úgy kapja meg. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2
16 órája, gombilaci írta:

Nekem az új táv. van (3db). Szoft csere óta a két tatung és a cisco is ezt csinálja. De teljesen random időközönként, viszont legalább 20-30 nyomásonként 1x duplán érzékeli mindegyik.

A régi távirányítom van, azzal nem tapasztalok ilyet. :)

Megnéztem egy 82  cm tv-n az olvashatóságot, nem érzékeltem a problémát.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Roli82
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2
Ekkor: 2017. 09. 27. at 15:06, anonymus írta:

Az a szerencse benne hogy sokat lehet reszelni fw update népkül is. 

Én úgy látom. hogy valaki mint ha nagy lelkesen neki ült volna ezeket a kis képeket rendbe tenni, de gyakorlatilag soha nem ér a végére , mert nagyon nagyon hiányos még most is.

Sok helyen nem értem a képek kiválasztását sem.  Értem ez alatt, hogy pl. én azt sem tudom, kik játszanak az NCIS sorozatban. A képen meg ott vigyorog kettő számomra ismeretlen emberke. Viszont az én olvasatomban az lenne a lényeg , hogy ránézek és látom, hogy mi is akar az lenni.  Sajnos sokszor ez nem sikerül, ha nem ismerem pl. az adott sorozatot. Persze ha már a kis kép nem segített rajtam , akkor legalább igazán jó apró betűvel sikerült a kép alá írni , hogy természetesen azt is nehezebben lehessen olvasni.

Vélemányem szerint kukázni kellene ezt az egész megoldást , mert kényelmetlen, bosszantó és ami nem megy azt inkább nem kellene erőltetni!

Viszont nekem csak most esett le, hogy a tisztelt szolgáltató előre jelezte nekünk , hogy a kis képes megoldása halott dolog , hiszen a hivatalos használati útmutatóban is a három miniatűrből egy hiányzik. O.o

a kép forrása : http://www.telekom.hu/static-la/sw/file/IPTV_hasznalati_utmutato.pdf

Képkivágás.JPG

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

Nem haragszom semmiért rád, annak fényében hogy sehol nem jeleztem hogy sajnálni kellene a T-t. Az általam vázolt szám végén ott van egy + jel :)  

 

Pusztán szerettem volna érzékeltetni hogy ennyi boxot nem lehet kicserlni holnapra, illetve nincs olyan gyártó aki ennyi boxot egyszerre le tudna gyártani és leszállítani.  Sagemcom hgw-t is elég nagy tételben több körben sikerült csak beszerezni, és még mindig elég gyakran küld a gyártó utánpótlást. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1
1 perce, Roli82 írta:

12 kapta meg mindenki, 14-es javította az olvashatóságot.

Újabb verzióról nincs hír.

LG 42LF652V nézem és nem tapasztalok az olvashatósággal kapcsolatos  problémát.

106cm-en én sem.  82cm -en használni ,olvasni nagyon rossz!! 

Jó lenne ha volna több mód a skinre. Lásd.:windows

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1
13 perce, btz írta:

@gombilaci

Eközben a T-nél mikor ezt olvasták :D

IMG_20170705_232710_723.jpg

Lehet én nem tudok róla de sok efi úgy viselkedik mintha zsarolva lenne. Hogy már pedig neki elő kell fizetni.  Új kedvenc most a 12 ker 5 böl 3 cím megy vissza mert nem engedik a kábelezést sehogy. Mennek a másik céghez ott ugyan ezt eljátssza aztán háápog. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Lehet nem tetszést nyilvánítani meg ilyenek, de van egy határ ami már tényleg a vicc.  Csinálom már ezt egy ideje, *****i sok ilyen és ennél cifrább dolgot olvastam már előfizetőtől. Ezeknek 99%-ban most mérges vagyok puffogok mert csak. *****i kevés volt az amikor be is váltotta a fenyegetést és esetleg történt is valami és nem csak az NMHH gurult a röhögéstől.  Ezt most pont olyan mintha fel jelentenéd a Bkv-t mert az új metró nem jó és bla bla és minden áron a régi 40 éves rozsda halmok jöjjenek vissza. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Hát várhatod de eddig annyi lett az eredmény hogy lett egy javított betűkészlet és a Fina miatt ki is fújt a sztori.

Ne hogy azt hidd nekem a szívem csücske az új skin de most ebből kell főzni. Nem túráztatom magam rajta mert egyenlőre ez ennyi volt. 

 

Viszont vagy határ ami nem a vélemény nyilvánítás hanem a vicc, ezt nagy meg ugorják páran azért. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...