Ugrás a tartalomhoz
  • 1

IPTV + NET routeren keresztül


Api1977

Kérdés

Kedves Fórumtársak és Szakértők!

Lenne egy számomra fontos megoldandó probléma. Kicsit hosszú leszek, de próbálok mindent leírni, hogy tudjatok minél pontosabb tanácsokat adni.

Szóval adott egy 1000 Mbit-es NET+IPTV szolgáltatás.

A Telekom egy Sagemcom F@st 5655v2 AC-t adott a szolgáltatáshoz. Ezt az eszközt én csak modem (PPPoE) üzemmódban használom, mert a Sagemcom sajnos a legfrissebb firmjével is alkalmatlan a port forwarding-ra. (Ezt a Telekom szakszervize állapította meg!) Router funkcióra vettem egy TP-Link Archer  C7 AC1750-es eszközt, mellyel már tökéletesen megy aktívban a torrent feltöltés is. Viszont nekem jó lenne ha a két IPTV-s STB mellett lenne 1-1 működő al-router is melyekből el tudnám vezetékes nettel látni az ott lévő eszközeimet is (a WiFi nekem nem elegendő megoldás).

Ha a TP-Link Archer routerembe bekötöm az UTP kábeleket melyek a TV-khez mennek, és a TV-k mellett 1-1 routerrel elosztom a netet (egyébként ezek a routerek jelenleg Dinamikus IP-vel csatlakoznak az Archerre) egy ideig működik az IPTV (kis kompromisszummal, azaz lassabb a csatorna váltás és a két STB nem látja egymást egy hálózaton, de ezzel együtt tudnák élni), majd kb 18-24 óra működés után az IPTV kifagy és nem működik tovább semmilyen csatorna. Az internet továbbra is megy ezeken "al-routereken". Ilyenkor csak a reset és a tápkábel kihúzása segít... ami valljuk be nem igazán elegáns megoldás.

Hogyan tudnám én ezt a rendszert jól és használhatóan összerakni?

Csatolok néhány fotót a routerek setupjáról: (csak a fő-routerről AC7 és az egyik al-routerről teszek fel fotót, mert a másik al-eszköz szinte ugyan az.)

Megj.: A kék setup a fő-router Archer a zöld pedig az al-router. Bocsánat ha kissé szakmaiatlanul fogalmaztam itt-ott,! :) Sajnos nem vagyok IT-s.

Tisztelettel várom segítőkész válaszaitok!

Api1977

imageproxy.php?img=&key=4d4faa2b0b2835daimageproxy.php?img=&key=4d4faa2b0b2835da

 

ac1.png

ac2.png

ac3.png

ac4.png

ac5.png

wr1.png

wr2.png

wr3.png

wr4.png

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Api1977
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Ajánlott posztok

  • 3

@Roli82

Optikán passthrough van, de ha az ONT és a passthroughozott saját router LAN-on össze van kötve (tehát egy LAN része), akkor mindegy melyik szavad portba dugja a kanócát, legyen az az ONT vagy bármelyik saját cucx,c, mindegyiken kell működnie az IPTV-nek és a NET-nek is és ehhez semmilyen külön beállítás nem szükséges, sem a főrouteren sem az arra csatlakoztatott alroutereken, hisz onnantól épp ugyanolyan, mintha közvetlen lenne dugva az ONT-ba

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 3

De a fő router és az ONT között akár lehet 2*5 centis vezeték is, nem kell kibontani a falat, oda már elég lesz az egy vezeték is. Tehát a fő router és az ONT egy helyen lenne, nem lenne köztük se fal semmi, csak két rövid vezeték. A falban onnantól elég lenne az az egy vezeték, abban már menne az IPTV és a NET is. Ha tudsz, rajzold le a Házad alaprajzát, a falban lévő vezetéket és a végpontokat, aminek net vagy IPTV kell és én megpróbálom berajzolbi rá, hogyan menne, a hálózat ha lesz időm gépelé ülni, mert jelenleg mobilról vagyok. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2
1 perce, btz írta:

Én összekötném egy LAN kapcsolattal is a fő routert és a ONT-t, az minden külön beállítás nélkül átvinné a LAN-on az IPTV forgalmát, és mindenfele el lehetne osztani az alroutereken is, bármelyik portján. 

Vagy a Sagemre rákötni a boxokat mert elvileg optikán modem módban is megy az IPTV.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

IMG_20181104_184743.jpg

Ide kéne még egy vezeték és kilóni a DHCP-t az ONT-ban és kb ennyi lenne az egész. Persze a főrouter és az ONT egy LAN beállítás szerint legyen. Pl ONT 192.168.1.1 saját cucc 192.168.1.2, alrouterek 3...4...5....satöbbi.

(A pirossal jelölt rész lenne a LAN-LAN kapcsolat, az általad kékkel rajzolt pedig a LAN-WAN kapcsolat) 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: btz
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

@Api1977

Optikán nincs modem mód, csak a Passthrough. Igen ugyanúgy oszt IP-t az ONT is, mivel teljesértékű router funkciójában működik továbbra is, csak te a főroutert használod gatewaynek. De ha lenne még egy PPPOE sessionod, akkor ugyanúgy be tudnád "tárcsázni" a WAN részét a Sagemnek is, és így ide oda váltogatva mondjuk egy wifis telóval a két eszköz wifije között kívülről úgy tűnne, mintha két különböző netkapcsolatról jönnél. De ezt csak érdekességképpen írom le. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

@Api1977

Az alrouteren a LAN-nál kapcsold be az IGMP funkciót, illetve ellenőrizd, hogy ez a fő routeren is be van e kapcsolva. 

Amikor azt írják a boxok hogy nincs internet, akkor meg kéne nézni, hogy biztosan kaptak e vagy nem IP címet, illetve ha kaptak akkor milyen IP-t és átjáró címet kaptak? Illetve azt is meg kéne nézni, hogy statikusan beállított IP-vel mennek e, de úgy hogy az ONT címe van nekik megadva átjárónak. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: btz
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

@Api1977

Érdekes hogy miért nem kapnak IP-t ha a fő routered oszt ki IP címeket, elvileg át kéne menjen az ONT-n keresztül is a FŐ router DHCP szervere által adott IP, de hogy az Alrouteren mért nem megy át, azt már végkképp nem értem.

Igen pl. 192.168.1.4. és 5 jó lesz, ha azok nincsenek használatban. Próbáld meg először hogy az ONT címe legyen a getway és próbáld ki azt is hogy a főrouter IP címe.. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

Üdv!

Ezt a jelenséget sok évvel ezelőtt tapasztaltamelőször méregdrága Cisco cuccokkal, majd a saját lakásba telepített UniFi infrastruktúrával. Most előre bocsájtom, soha nem volt soha Archer routerem, szimplán csak az ördögien ismerős hibajelenség okán írok.

Ahhoz, hogy  a Magyar Telekom által szolgáltatott IPTV tökéletesen menjen nem kell semmi más, mint, hogy minden hálózati eszköz, ami a Telekom kütyüje és a set-top-box(ok) között van az tudjon IGMP-t!

Részletek:

  • A Telekomnál még ha VLAN-ban is utazik az IPTV "adás", a routerük LAN lábára már biztosan csupaszon kerül, VLAN tag nélkül!
    => azaz nem kell feltétlen VLAN-okkal varázsolni, csak ha paranoiásak vagyunk
     
  • Hogy ne csináljunk a multicast-ból broadcast-ot, minden köztes kütyünek tudnia kell IGMP Snooping-ot!
     
  • Jelenleg a Telekom ha IPTV-vel rendelkezel, nem hajlandó bridge üzemmódba tenni a routerüket. Viszont ha szeretnél egy okosabb saját router-t mögé kötni, vagy ne adj isten egy teljes (pl. UnifF) infrastruktúrát felhúzni, akkor elengedhetetlen lesz a dupla NAT-olás (egyszer cím-fordít a Telekom routere, egyszer pedig a WAN porttal bekötött saját routered)!
    => ebben az esetben, hogy az IGMP csomagok ne akadjanak meg a "küszöbön", be kell kapcsolni az IGMP Proxy-t is!

    (ha csak switchnek + access pointnak használod a saját routered, azaz a Telekom router LAN lábát a te routered LAN láblba dugod a WAN helyett, akkor értelem szerűen elég lesz az IGMP Snooping, mert ugye ez esetben hálózaton belül maradsz, nincs NAT-olás azon a ponton)

Ezt beállítva boldogabb leszel, mert lesz...

  • gyors, konstans sebességű csatorna váltásod
  • végre nem fog laggolni a TV (már ha a gyerek nem torrentezik... :P)
  • nem merül jobban a wifin lévő mobil ha megy az IPTV (a Wireshark világított erre rá nálam)
  • nem fagynak ki a köztes eszközök

Ha esetleg lenne 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Köszönöm a gyors választ!

Ha megengeded megpróbálom lefordítani magamnak... Tehát azt írtad, hogy a fő-router (Archer) LAN portjaiból az UTP kábeleket ne az al-routerek WAN portjaiba csatlakoztassam? Akkor hová dugjam? Valamelyik LAN portba? Így is működni fog? Mindegy... kipróbálom, majd meglátom.

Ha véletlenül rosszul értelmeztem a segítségedet, akkor javíts ki, légy szíves! Köszönöm.

Egyébként a fő-routerem IGMP képes. Szerinted a régebbi gyártmányú TP-Link al-routereimet le kell cserélni? Ha igen, szerinted mit vegyek?

Routert vagy switch-et? Mit ajánlasz?

Köszönöm!   

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Éreztem, hogy valami ilyesmire gondolsz... Egyébként, ha az al-router/(switch) setupjában az egyik szabad LAN-t IPTV-re állítom, még az IP címet sem tudja az STB-nek kiosztani.

Egyébként a fő-routerem LAN4-es portjában van az UTP kábel, viszont a másik emeleten lévő al-router/(switch) (ami osztaná az egyetlen kábelen érkező jelet az STB és a számítógép fellé), akkor így nem működik a net. Mert a fő-routerben csak IPTV jelet engednék ki a LAN4-en... Ez a gond!

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

@Tim András

Nálam optikán a bekötés óta (2016) működik a PPPoE passthrough, IPTV és VoIP mellett, nincs szükség dupla NAT-ra.

Api1977 problémáját szerintem VLAN-okkal lehet elegánsan megoldani:

  • nem terheli a router processzorát, mint az IGMP Proxy, mert még a 10+ éves SOHO routerekben is van VLAN képes hardwares switch
  • nem rakok egy olyan eszközt (az STB)  a tűzfallal védett belső hálózatomba, ami felett semmi kontrollom nincs
  • kevésbé érzékeny arra, ha a szolgáltató módosít valami beállítást. Semmi sem garantálja, hogy a T holnaptól nem fogja az öt legnézettebb csatorna adását broadcaston küldeni.

A fentiek fényében szomorú, hogy a legtöbb SOHO routeren nem, vagy csak korlátozottan lehet hozzáférni a switch/VLAN beállításokhoz a gyári firmwarrel.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Új...