Ugrás a tartalomhoz
  • 1

TVGO használata


Gica

Kérdés

Kérdésem az előző kérdéshez kapcsolódna. Nálunk most vezetik az optikai kábelt és Magenta 1-ben gondolkoznánk.  ( 1 mobil telefon, otthoni tv, net. ) A tv csatornákhoz szeretnénk HBO-is, így az előző válaszok alapján a HBO-GO-t bárhol tudjuk nézni, és nem csökkenti a T-kom mobiltelefonhoz tartozó mobilkeretet? Mi lesz a helyzet a TvGO-val? Mert az egyik oldalom azt írja a T-Kom:  "Korlátlan tévézést mobilon   TV GO-val díjmentesen, korlátlan belföldi adatforgalommal tévézhetsz mobilon is. Nézd az élő adást egy időben akár több eszközön, otthon és útközben."  Viszont ezt úgy értelmezem, hogy korlátlan belföldi adatforgalom mellett ingyenesen tudok tévézni bárhol. Vagyis a telefonon korlátlan net-et  feltételez,  vagyis a legnagyobb, és legdrágább net előfizetést a telefonon. Tehát alacsonyabb - 1-3-6GB-os net előfizetésnél a TVGO nem működik, vagyis adatforgalom függő a szolgáltatás. Esetleg rosszul értelmezem?  A másik problémám - nem teljesen ide illő, de remélem, itt is kapok választ - a beltéri egységgel kapcsolatos. A beltéri az optikai kábel jelét veszi. Én szeretném a TV csatornákat több tévén nézni. Természetesen ugyanazt a csatornát. A kérdésem az lenne, hogy a beltérinek milyen kimenetei vannak, amit tudok használni?  A beltéri mellett lesz a fő TV, gondolom HDMI csatlakozással)  de milyen kábelt tudok elvezetni a másik 2db tévéhez, amik 8-10 méterre vannak, tehát HDMI nem igazán jöhet szóba, mert ilyen távon nem működik. De nem tudom egyáltalán a beltérinek milyen lehetőségei lesznek? Még nem tudom a modellt sem, de nagy segítség volna, ha a tapasztalatok alapján segítenétek,  milyen kábelt vezessek a távoli tévékhez? Előre is köszönöm a választ.

 

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Gica
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Ajánlott posztok

  • 3
6 órája, Gica írta:

Meg kellett néznem, hogy mi az IPTV. Elképesztően sötét vagyok, de hála neked kezd derengeni a dolog. Szerintem nem IPTV- használunk.  A TV csatornák és a net két külön rendszer. A tv parabolán jön, nincs vezetékes szolgáltató. A jele a parabolán keresztül digitális. (nevet nem írhatok, kitörlik,) A parabola jele megy a beltéribe, (a beltérinek több különböző kivezetése van.) Az egyik a HDMI, meg a felette lévő TV-hez. A SCART megy egy - gondolom - erősítőbe, onnan koax egy elosztóba, amiből szintén koax (2db) a falon keresztül a TVk-hez. De valami nem stimmel, mert a koaxon keresztül rossz minőség megy át. Koaxot falból kihúzni, cserélni nem lehet, köztes dobozok már beépített bútorok mögött vannak,  (a behúzása is nagyon gáz volt, ma már máshogy csinálnám) Szóval ezért akarok teljesen új vezetéket, jobb minőségűt a TVk-hez, és a falban lévő felejtős lenne. 

Van külön szolgáltató által gyenge internet, (falun lakom) aminek a modemje a tetőtérben fűtött szobában van. Közvetlen vezetékről nem használjuk a netet - a ház már régen állt, amikor az internet betévedt a faluba - max. a lányom használhatná, mert az ő szobájában van a modem, de neki meg nem engedem.  Így az egész házban wi-fi-vel netezünk.  A T-komnál is esetleg így maradna, ha lehet.  (Viszont az érdekelne, hogy ha vezetéken használnánk a netet az gyorsabb lenne mint a wi-fi? Gondolok itt filmek letöltésére, vagy a központi TV-n való netezésre? Jelenleg a netünk az 1MB-ot sem éri el, a TV-n a net nem fut, lefagy. Neten filmet sem tudunk nézni, mert kicsi a sebesség.  Nyilván a T-komnál nagyobb lesz a sebesség - ezért is van ez az egész hajcihő nálunk - de a közvetlen kapcsolat jobb lenne, mint a wi-fi? Mert akkor ebben is kell gondolkoznom. Az internet  +1 kábel lenne a modemtől a felhasználási helyig - jelen esetben ugyanoda, ahova a fő TV beltérije is kerülne?  Vagy a modemtől vitt 1 kábel ami a beltérihez megy, viszi a netet is?

A ház már áll, csak a girbegurba plafonon lenne álmennyezet. Abban szeretném elvezetni a vezetékeket.  A tetőtérből megvan falon belül az összeköttetés az alsó szinttel. Az alsó szinten mindenhol lesz álmennyezet, és csak itt vannak a TV-k is.  Viszont a modemtől csak 1 kábel tud lejönni. (Ha a netet is akarom a lenti szintre, akkor is elég 1 kábel, vagy jobb, ha a net külön jön a modemből?  Írtad a digitális elosztót. Ez mennyiben más, mint az IGMP képes  switch? Ezt a részt nem értettem. Az elosztó esetében a 4 kábelt kell a modemig vinni, ott az elosztó, az IGMP esetében, 1 vezetéket kell a modemtől lehozni és a mennyezetben tudom elágaztatni? Sajnos lentről 3-4 vezetéket nem tudok felvinni a tetőtérbe, mindenképpen lenn a modemtől messze kellene elágaztatnom.  Összefoglalva: Ha több beltériben gondolkozom: Akkor lejövök a modemtől 1 ethernet vezetékkel, a plafonon - ahol a legcélszerűbb - elágaztatom (IGMP) a vezetéket, és mindegyik TV-hez elvezetem az ethernet kábelt. Az osztónak megközelíthetőnek kell lenni, vagy lehet a gipszkarton plafon fix?   

 

 Ha egy beltéri marad, akkor a helyzet:  A modem a ház egyik sarkában van, a beltéri a másik sarokban. Szóval a modemtől lejövök az alsó szintre, keresztülviszem a kábelt az egész ház plafonján a beltériig. (Ott a vezeték megosztható a netre és a beltérire?) Onnan a beltéri kijövő jelével - ha 1 HDMI van megosztom a helyben lévő TV-nek, a másik részét HDMI/ethernet konverterrel átalakítom, azzal visszajövök a ház közepéig és ott elágaztatom a vezetéket a két TV-ig. Mekkora a meghibásodás esélye, mert ugye nem bontható az álmennyezet. Vagy ebben az esetben is valahogy megközelíthetőre csináljam az elágazást? Ahogy olvasom, HDMI jelet nem tudok a többi TV-hez vinni, mert a plafontól a fali aljzatig falban kellene azt az 1-2 métert megtennie a kábelnek, és az ezek szerint nem megoldható. (Miért nem lehet falban- csőben - vezetni?)  (A beltéritől az egyik TV kb 8 a másik kb.12 méterre van.) Ha a HDMI mellett van scart a beltérin, akkor koaxnál jobb jeltávivő vezetéket szeretnék a többi TV-hez vinni. (a mostani koax is használhatatlan) Mindent az álmennyezetben osztanék meg. Megoldható? Kérlek szólj, ha túl sokat és butákat kérdezek

Én a PLC ajánlanám elektromos hálózatot használja nem kell fúrni faragni újra kábelezni Itt többet megtudsz róla

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

Üdv @Gica

Azt jelenti hogy nem von le a rendelkezésreálló adatkeretből a TVGO használata. 

Az optikai kábel jelét egy ONT "fogja" ez tulajdonképpen olyan, mint egy modem, router, 4LAN kimenettel és wifivel. Ez Ethernet kábellel van összekötve az IPTV beltéri egység(ekk) el. A TV és a beltéri HDMI kábelell kerül összekötésre.

Ha több tévén akarod ugyanazt a csatornát nézni, de nem szeretnél több IPTV boxra előfizetni, akkor csak a HDMI jelének továbbításával tudod ezt megtenni. Ha a HDMI jelet több mint 30méter távolságra akarod eljuttatni, ahhoz rendelkezésedre állnak különböző konverterek, extenderek, receiverek, aminek segítségével pl ethernet kábelen keresztül tudod eljuttatni és elosztani a HDMI jelet. Ezt természetesen magadnak kell beszerezned, nem a Telekom biztosítja. 

IMG_20190104_224209.png

Milyen eszközök kellenek az IPTV - hez, arról itt találsz leírást. 

A Telekomnál használatos IPTV Set-Top-Boxok tipusairól és ezek képességeiről, használatáról itt találsz leírást. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

@Gica

Technikailag megoldható, hogy egy IPTV eszközről több tévét is lehet használni, de ...
Az összes tévén ugyanazt kell nézni.
A költségéből sok évig lehet fizetni +2 IPTV eszközt.
Jó lenne, ha ezt alaposabban átgondolnád.

Mire jó az IPTV?

Jelenleg egy előfizetéssel egyszerre 2HD és 1SD adó nézhető.
Ha az egyik IPTV eszköz DVR képes (felvevős), akkor az összesen megállítható és visszatekerhető az éppen nézett műsor, maximum kb. másfél  órára visszamenőleg az odakapcsolástól számítva.
Néhány műsor később is megnézhető pár napig (archív tévé).
Sok sorozat és film elérhető pl. moziklubos csomaggal vagy egyedileg fizetve (videotéka).
 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

@Gica

Igen, ezen jelek továbbítására alkalmas az Ethernet. Ha jelenleg van egy rendszered, ami továbbviszi a jelenlegi beltérid SCART jelét a többi TV-hez, az ugyanúgy képes lesz az IPTV scart jelét is mindenféle változtatás nélkül tovább vinni. Azt nem tudom hogy van e SCART/Ethernet átalakító. HDMI/Ethernet konverter biztos van. 

Igen, ha később lesz külön IPTV box a másik TV-hez, akkor a HDMI konverterből csak ki kell húzni ezt az Ethernet vezetéket és a HGW/ONT eszközbe csatlakoztatni. A másik végén is ki kell húzni az ott lévő konverterből az Ethernet-et és azt csatlakoztatni az új IPTV boxra. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

Hát ha azt nézzük, hogy maga egy alap minőségű HDMI 1 méter vezeték is több mint 1200ft akkor ahoz viszonyítva egy 30-40ezres konverterpár nem is olyan sok. 45-50-ből már meg van 3TV-re, az kb annyi mintha HDMI vezetéket vett volna simán. Ha meg már nem kell neki, akkor el tudja adni bármelyik online piac oldalon és visszajön a pénze. 

Mondjuk a 100méter plusszos továbbítók ára egész brutális, de ez se kuyta! 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: btz
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Nagyon köszönöm a választ, próbálom értelmezni (szőke nő vagyok).  Tehát behozzák az optikai kábet a tetőtérbe (ott van a mostani net modem is, annak a helyén lesz.  Írtad, hogy ethernet kábellel kötik össze a modemet a beltéri Set-Top-box-al.  Azt lehet tudni, hgy az ethernet kábel melyik típusa megy majd a beltérihez? (Az ethernet kábelnél írják, hogy lehet koax (elavult) sodrott érpár, vagy optika)  Ha most csak egy beltérit kérünk, utólag hogyan oldják meg a többi beltérit?  Ha esetleg (később) meggondoljuk magunkat és több beltérit szeretnénk akkor a modemtől vezetékeznék egyenként mindegyik beltérit, vagy a modemtől az eredeti első vezetéket elvágják a megfelelő helyen, kialakítanak egy elosztót, és onnan vezetékezik az új beltériket  (ahogyan a rajzon.)  Sajnos azért kell mindent körüljárnom, mert most lesz karton álmenyezet készítve, ott mennének a vezetékek. De utólag már nem akarok falon kívül vezetéket látni, úgyhogy nem tudom, hogy lehetne megoldani, hogy olyan vezeték is be legyen húzva egy szobába, amit most nem fogunk használni.(több beltéri)  Esetleg ha a szerelők csak azt húzzák be amit megrendelünk házilag be lehet-e húzni ugyanolyan vezetéket a többi TV-hez esetlegesen a későbbi beltérik miatt.  A másik : a válaszod alapján a Set-Top-Box-nak csak egy HDMI - és semmi más - kivezetése van. És ezt a jelet kellene megosztanom több TV-re. Viszont azt hallottam, hogy a HDMI jel minősége a távolsággal romlik, max 2-3 métert tud. Te írtad a 30 métert. Nálam a beltéritől a legtávolbbi TV is 10-12 méterre van.  Ilyenkor mi a helyzet?  Mi van, ha olyan TV-m van, aminek még nincs is HDMI csatlakozója? Azt egyáltalán nem tudom használni ezzel a beltérivel? (Most régi koax van behúzva a falba, még a ház építésekor, de elég rossz minőségben lehet a ***** tv-t nézni. A beltérihez közvetlenül csatlakotzatott TV-n tökéletes a minőség, de a többi tv-n nagyon szemcsés, rossz ugyanaz a program.  Most a ***** beltérin több kivezetési lehetőség van, a fő TV-hez HDMI megy a SCART kivezetés egy elosztóba, és onnan a koaxon keresztül a többi TV-hez.  Tehát a  T-Kom beltérin csak HDMI kivezetés lesz?   Bocsánat, ha ***** kérdésekkel bombázlak. (Most fogom a beltériket megnézni, ott ahol jelezted, lehet, hogy náhány kérdésre kapok választ)  Nem tudom, értelmes-e amiket kérdeztem.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Normál nem croslink cat6 rézeres Ethernet kábel. 

original.jpg

Utólag is igényelhetsz beltérit. Ha most építkezel, akkor jobb ha előre gondolkodsz minimum 4 ethernet kábellel falban történő elvezetéséről, amivel a 3 beltéri összeköthető a digozális elosztóval és egy az Internetnek is lesz egy. IGMP képes switchel lehet elosztani, ha mégis utólagosan szeretnéd elosztani és a padlásról csak 1 ethernet vezezéket szeretnél lehúzni a boxokhoz és az Internethez. Házilagosan is megcsinálhatod az Ethernet hálózatod, sőt jobban is jársz, ha magad alakítod ki. 

A digitálsi elosztót nem célszerű a padlásra helyezni, ha pl wifi képességeit is használni szeretnéd, illetve ha nem fűtött a padlás, akkor a hideg sem kedvező az eszköznek. Persze ez a te döntésed, én csak javasoltam. 

Némelyik boxnak csak HDMI kimenete van, de a legtöbbnek van Scsrt is, amivem régi típusú TV-hez is köthető. 

Ha a HDM-i jelet akarod elsoztani, akkor gondban leszel a távolságokkal. Mivel tényleg romlik a minőség, de egy boxot 1 x 15 m kábellel ki lehet vezetni, talán meg is hajtja az eszközt, de több végeszközhöz már HDMI erősítő is kell, illetve HDMI / Ethernet konverter, ha a faladban Ethernet kábel fog futni és azzal akarod továbítatni a jelet. Gondolom HDMI kábelt/kábeleket nem fogsz befalazni. Persze az nem is megoldható, hogy a falban legyen, meg ha a másik szobában van a céleszköz, akkor a 15-20méter sem biztosan lesz elég. A lényeg, hogy HDMI jelet ha 30-50-100 méteren akarsz elvezetni, ahhoz aktív erősítők és/vagy Ethernetkonvertálás szükséges. 

Ha olyan rendszered van, amivel a SCARTON tudod tocábbítani a jelet a többi TV-nek, akkor ugyanezzel a technológiával az IPTV boxról is meg tidod oldani. De ezekszerint akkor jelenleg is IPTV-t használsz? 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Meg kellett néznem, hogy mi az IPTV. Elképesztően sötét vagyok, de hála neked kezd derengeni a dolog. Szerintem nem IPTV- használunk.  A TV csatornák és a net két külön rendszer. A tv parabolán jön, nincs vezetékes szolgáltató. A jele a parabolán keresztül digitális. (nevet nem írhatok, kitörlik,) A parabola jele megy a beltéribe, (a beltérinek több különböző kivezetése van.) Az egyik a HDMI, meg a felette lévő TV-hez. A SCART megy egy - gondolom - erősítőbe, onnan koax egy elosztóba, amiből szintén koax (2db) a falon keresztül a TVk-hez. De valami nem stimmel, mert a koaxon keresztül rossz minőség megy át. Koaxot falból kihúzni, cserélni nem lehet, köztes dobozok már beépített bútorok mögött vannak,  (a behúzása is nagyon gáz volt, ma már máshogy csinálnám) Szóval ezért akarok teljesen új vezetéket, jobb minőségűt a TVk-hez, és a falban lévő felejtős lenne. 

Van külön szolgáltató által gyenge internet, (falun lakom) aminek a modemje a tetőtérben fűtött szobában van. Közvetlen vezetékről nem használjuk a netet - a ház már régen állt, amikor az internet betévedt a faluba - max. a lányom használhatná, mert az ő szobájában van a modem, de neki meg nem engedem.  Így az egész házban wi-fi-vel netezünk.  A T-komnál is esetleg így maradna, ha lehet.  (Viszont az érdekelne, hogy ha vezetéken használnánk a netet az gyorsabb lenne mint a wi-fi? Gondolok itt filmek letöltésére, vagy a központi TV-n való netezésre? Jelenleg a netünk az 1MB-ot sem éri el, a TV-n a net nem fut, lefagy. Neten filmet sem tudunk nézni, mert kicsi a sebesség.  Nyilván a T-komnál nagyobb lesz a sebesség - ezért is van ez az egész hajcihő nálunk - de a közvetlen kapcsolat jobb lenne, mint a wi-fi? Mert akkor ebben is kell gondolkoznom. Az internet  +1 kábel lenne a modemtől a felhasználási helyig - jelen esetben ugyanoda, ahova a fő TV beltérije is kerülne?  Vagy a modemtől vitt 1 kábel ami a beltérihez megy, viszi a netet is?

A ház már áll, csak a girbegurba plafonon lenne álmennyezet. Abban szeretném elvezetni a vezetékeket.  A tetőtérből megvan falon belül az összeköttetés az alsó szinttel. Az alsó szinten mindenhol lesz álmennyezet, és csak itt vannak a TV-k is.  Viszont a modemtől csak 1 kábel tud lejönni. (Ha a netet is akarom a lenti szintre, akkor is elég 1 kábel, vagy jobb, ha a net külön jön a modemből?  Írtad a digitális elosztót. Ez mennyiben más, mint az IGMP képes  switch? Ezt a részt nem értettem. Az elosztó esetében a 4 kábelt kell a modemig vinni, ott az elosztó, az IGMP esetében, 1 vezetéket kell a modemtől lehozni és a mennyezetben tudom elágaztatni? Sajnos lentről 3-4 vezetéket nem tudok felvinni a tetőtérbe, mindenképpen lenn a modemtől messze kellene elágaztatnom.  Összefoglalva: Ha több beltériben gondolkozom: Akkor lejövök a modemtől 1 ethernet vezetékkel, a plafonon - ahol a legcélszerűbb - elágaztatom (IGMP) a vezetéket, és mindegyik TV-hez elvezetem az ethernet kábelt. Az osztónak megközelíthetőnek kell lenni, vagy lehet a gipszkarton plafon fix?   

 

 Ha egy beltéri marad, akkor a helyzet:  A modem a ház egyik sarkában van, a beltéri a másik sarokban. Szóval a modemtől lejövök az alsó szintre, keresztülviszem a kábelt az egész ház plafonján a beltériig. (Ott a vezeték megosztható a netre és a beltérire?) Onnan a beltéri kijövő jelével - ha 1 HDMI van megosztom a helyben lévő TV-nek, a másik részét HDMI/ethernet konverterrel átalakítom, azzal visszajövök a ház közepéig és ott elágaztatom a vezetéket a két TV-ig. Mekkora a meghibásodás esélye, mert ugye nem bontható az álmennyezet. Vagy ebben az esetben is valahogy megközelíthetőre csináljam az elágazást? Ahogy olvasom, HDMI jelet nem tudok a többi TV-hez vinni, mert a plafontól a fali aljzatig falban kellene azt az 1-2 métert megtennie a kábelnek, és az ezek szerint nem megoldható. (Miért nem lehet falban- csőben - vezetni?)  (A beltéritől az egyik TV kb 8 a másik kb.12 méterre van.) Ha a HDMI mellett van scart a beltérin, akkor koaxnál jobb jeltávivő vezetéket szeretnék a többi TV-hez vinni. (a mostani koax is használhatatlan) Mindent az álmennyezetben osztanék meg. Megoldható? Kérlek szólj, ha túl sokat és butákat kérdezek

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

@Gica

Minden megoldás ami egy IPTV eszközt alkalmassá tesz 3 tévé
használatára (különböző szobákban ugyanazt az adást nézve)
többe kerül, mint a plusz 2 db IPTV eszköz 2-3 éves bérleti díja.

Több költséggel kevesebb eredményt szeretnél elérni?

A rendszer úgy működik, hogy egy IPTV eszköz (Set-Top-Box) egy tévét szolgál ki.

Egy IPTV HDMI kimenetének az elosztás akkor célszerű, ha pl. ugyanabban a szobában számítógépek is vannak, és valamelyiknek a monitorán szeretnéd megjeleníteni az IPTV-t, hogy ne háttal nézd a műsort háttértévézés közben. Már ez is 20-25 Ezer forint kiadást jelent jó minőségű alkatrészekkel.

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Kalimera
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

@Gica

Kínai (!) HDMI osztó (Splitter) akciósan 10 Ezer forint (még átcsúszhat a vámon), ez már olyan, aminek a kimenetein ugyanaz jelenik meg, mint amit a bemenetre adtak. 4,5 méter jó minőségű HDMI kábel szintén 10 ezer forint. Kellenek még összekötők illetve aktív elemek ...

Nem akarlak meggyőzni, tedd azt, amihez kedved van ...

A SCART kimenetet elosztón és átalakítón keresztül koax jelként itt is eljuttathatod a többi tévéhez, elég rossz minőségben.

Ám ez már tényleg a kőkorszak, miközben tehetnéd ezt is három tévén egymástól függetlenül:

Jelenleg egy előfizetéssel egyszerre 2HD és 1SD adó nézhető. Ha az egyik IPTV eszköz (Set-Top-Box) DVR képes (felvevős), akkor az összesen megállítható és visszatekerhető az éppen nézett műsor.

Mire jó a DVR-es IPTV eszköz (Set-Top-Box) az időzített vagy azonnali felvételek készítésén kívül?

A készülék automatikusan rögzíti az éppen nézett csatornát az odakapcsolástól kezdve, de legfeljebb másfél órára visszamenőleg.

Egy „három órás” nettó kb. 2 órás film nézése:

Egy órában 10-15% reklám ajánló és közérdekű információ lehet, ezért a film kezdése után 15-30 perccel később érdemes leülni a tévé elé, ha a pontatlan kezdést is hozzáveszem, lehet 45 perc is. Visszatekerem az elejére, a közben előjövő felesleges tartalmakat átlépem. Nagyjából akkor fejezem be, amikor az adott műsornak egyébként is vége van. Legfeljebb 5-10 perccel többet töltök vele, mint amilyen hosszú.

Ha valami közbejön (telefon, felébred az unoka, csengetnek, jól esne egy kávé, …) megállítom, és később folytatom.

A pontatlan kezdés sem zavar.

A visszatekerési lehetőség akkor is jól jön, ha valami nehezebben érthető, gyorsan eltűnik a felirat, vagy egyszerűen csak még egyszer meg akarom nézni a jelenetet.

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Kalimera
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Nagyon sok hasznos dolgot írt, köszönöm. Jelenleg is RF modulátor van pont úgy, ahogy írta.  Az elég rossz minőség is meg van. Ezek szerint IPTV-n a Set-Top-Box értendő.   A jelenlegi tv csatornákon nem nagyon találok olyan műsort, ami a képernyőhöz szögez, így csak háttérként, a munka mellett megy, nincs igazán szükség a felvételi lehetőségre.  (Keresem a legjobb és legolcsóbb megoldást.)  A HDMI kábel nem helyettesíthető valami mással, ami a koax-nál jobb, de nem ennyi az ára?  Ha az egy STB-hez rakom az elosztót, az ugyanolyan (ugyanaz) mint amit a t-kom rak a modem után, ha több STB-t rendel az ember? Vagy egészen más típusú jelet továbbít a két lehetőség?

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Hello @Gica, még egy a háttértévézés miatt. a melléktévéiden van hdmi (esetleg plusz usb) csati? azért kérdezem, mert ha igen, és tényleg csak arra kellene minden fent írt lehetőség rajtuk, hogy menjen valami a háttérben, akkor én nem szőröznék vezetékeléssel. vennék hozzájuk egy-egy pár ezer forintos android tv sticket vagy egy-egy kicsivel drágább boxot, netalán mobiltelóról képernyőtükrözést biztosító Chromecastokat. ezeket bedugod a melléktévékbe, etetheted azokat wifiről (internet és hozzá wifi gondolom, hogy lesz, ha már bebújik hozzátok az optika :)), és nézheted rajtuk pl. a YouTube-ot, HBO Go-t, RTL Mostot vagy akár a fotóid

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

@Gica

Ha tényleg csak zajforrás kell akkor a legolcsóbban egy kisrádióval járnál. 

Fentebb már ismertettem a módszereket HDMI jelátvitelre Ethernet kábeleken keresztül. 

Igen van rajtuk RCA és Scart is. Egyedül a Kanonmédián nincs, ha jól tudom, de az SAT TV beltéri. 

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: btz
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1
Ekkor: 2019. 01. 06. at 2:37, Gica írta:

Meg kellett néznem, hogy mi az IPTV. Elképesztően sötét vagyok, de hála neked kezd derengeni a dolog. Szerintem nem IPTV- használunk.  A TV csatornák és a net két külön rendszer. A tv parabolán jön, nincs vezetékes szolgáltató. A jele a parabolán keresztül digitális. (nevet nem írhatok, kitörlik,) A parabola jele megy a beltéribe, (a beltérinek több különböző kivezetése van.) Az egyik a HDMI, meg a felette lévő TV-hez. A SCART megy egy - gondolom - erősítőbe, onnan koax egy elosztóba, amiből szintén koax (2db) a falon keresztül a TVk-hez. De valami nem stimmel, mert a koaxon keresztül rossz minőség megy át. Koaxot falból kihúzni, cserélni nem lehet, köztes dobozok már beépített bútorok mögött vannak,  (a behúzása is nagyon gáz volt, ma már máshogy csinálnám) Szóval ezért akarok teljesen új vezetéket, jobb minőségűt a TVk-hez, és a falban lévő felejtős lenne. 

Van külön szolgáltató által gyenge internet, (falun lakom) aminek a modemje a tetőtérben fűtött szobában van. Közvetlen vezetékről nem használjuk a netet - a ház már régen állt, amikor az internet betévedt a faluba - max. a lányom használhatná, mert az ő szobájában van a modem, de neki meg nem engedem.  Így az egész házban wi-fi-vel netezünk.  A T-komnál is esetleg így maradna, ha lehet.  (Viszont az érdekelne, hogy ha vezetéken használnánk a netet az gyorsabb lenne mint a wi-fi? Gondolok itt filmek letöltésére, vagy a központi TV-n való netezésre? Jelenleg a netünk az 1MB-ot sem éri el, a TV-n a net nem fut, lefagy. Neten filmet sem tudunk nézni, mert kicsi a sebesség.  Nyilván a T-komnál nagyobb lesz a sebesség - ezért is van ez az egész hajcihő nálunk - de a közvetlen kapcsolat jobb lenne, mint a wi-fi? Mert akkor ebben is kell gondolkoznom. Az internet  +1 kábel lenne a modemtől a felhasználási helyig - jelen esetben ugyanoda, ahova a fő TV beltérije is kerülne?  Vagy a modemtől vitt 1 kábel ami a beltérihez megy, viszi a netet is?

A ház már áll, csak a girbegurba plafonon lenne álmennyezet. Abban szeretném elvezetni a vezetékeket.  A tetőtérből megvan falon belül az összeköttetés az alsó szinttel. Az alsó szinten mindenhol lesz álmennyezet, és csak itt vannak a TV-k is.  Viszont a modemtől csak 1 kábel tud lejönni. (Ha a netet is akarom a lenti szintre, akkor is elég 1 kábel, vagy jobb, ha a net külön jön a modemből?  Írtad a digitális elosztót. Ez mennyiben más, mint az IGMP képes  switch? Ezt a részt nem értettem. Az elosztó esetében a 4 kábelt kell a modemig vinni, ott az elosztó, az IGMP esetében, 1 vezetéket kell a modemtől lehozni és a mennyezetben tudom elágaztatni? Sajnos lentről 3-4 vezetéket nem tudok felvinni a tetőtérbe, mindenképpen lenn a modemtől messze kellene elágaztatnom.  Összefoglalva: Ha több beltériben gondolkozom: Akkor lejövök a modemtől 1 ethernet vezetékkel, a plafonon - ahol a legcélszerűbb - elágaztatom (IGMP) a vezetéket, és mindegyik TV-hez elvezetem az ethernet kábelt. Az osztónak megközelíthetőnek kell lenni, vagy lehet a gipszkarton plafon fix?   

 

 Ha egy beltéri marad, akkor a helyzet:  A modem a ház egyik sarkában van, a beltéri a másik sarokban. Szóval a modemtől lejövök az alsó szintre, keresztülviszem a kábelt az egész ház plafonján a beltériig. (Ott a vezeték megosztható a netre és a beltérire?) Onnan a beltéri kijövő jelével - ha 1 HDMI van megosztom a helyben lévő TV-nek, a másik részét HDMI/ethernet konverterrel átalakítom, azzal visszajövök a ház közepéig és ott elágaztatom a vezetéket a két TV-ig. Mekkora a meghibásodás esélye, mert ugye nem bontható az álmennyezet. Vagy ebben az esetben is valahogy megközelíthetőre csináljam az elágazást? Ahogy olvasom, HDMI jelet nem tudok a többi TV-hez vinni, mert a plafontól a fali aljzatig falban kellene azt az 1-2 métert megtennie a kábelnek, és az ezek szerint nem megoldható. (Miért nem lehet falban- csőben - vezetni?)  (A beltéritől az egyik TV kb 8 a másik kb.12 méterre van.) Ha a HDMI mellett van scart a beltérin, akkor koaxnál jobb jeltávivő vezetéket szeretnék a többi TV-hez vinni. (a mostani koax is használhatatlan) Mindent az álmennyezetben osztanék meg. Megoldható? Kérlek szólj, ha túl sokat és butákat kérdezek

Akkor az nem IPTV hanem SAT TV. Akkor a boxig egész végig koax kábelek mennek a parabola fejegységéből. Minden boxhoz külön koax szálat kell húzni. Max 3 lehetséges. 

Ennek a SAT boxnak a HDMI kimetnetét is ugyanúgy lehet továvbítani Ethernet vezetékkel a fenti csatolt képen ábrázolt módon. Az Ethernet később is - ha már csak IPTV - re lesz lehetőség- jól jön majd, mivel IPTV esetén a digitális elosztóból Ethernet vezetékek mennek a boxokba is. 

SAT TV esetén csak a Kaonmédia boxnak nincs SCART kimenete. RCA-ban nem vagyok biztos, de szerintem az sincs, mivel ez egy kis tenyérnyi box. 

Ha vezetéken használnád előfordulhat, hogy gyorsabb sebességet tudnál elérni, mint egy padlásra helyezett Wifivel. Ha már Wifizni szerettek a legjobb az lenne, ha központi helyen lenne elhelyezve az a Wifi szóró berendezés. Persze egy közvetlen vezetékes kapcsolat minőségét semmi sem überelheti (itt most a sebességtől tekintsünk el,ert az a bejövő szolgáltatás minőségétől és gyorsaságától is függhet, nem csak attól, hogy otthonunkban ezt wifivel vagy további vezetékeléssel osztjuk el) 

A Telekomnál már nincsenek modemek. Digitális elosztó (HGW vagy ONT) van ami modem, router és wifi accesspoint is egyben. Négy lokális hálózati kimenete van, amin elérhető mind az IPTV jele, mind az Internet. Így elegendő egy vezeték a felhasználási helyig, de akkor az elosztásról egy IGMP képes switchel kell gondoskodni. De én a digitális elosztót a fő felhasználási helyre tetetném. Ott ahol a fő TV is van, egész addig bemenne az Optikai vezeték (már ha optikai szolgáltatásról lenne szó) és ott foglalna helyet a Digitális elosztó is és ott lenne a 4 lokális hálózati kimenete is, így máris nem kell a Switch az elosztáshoz, mert kapásból helyben lenne 4 kimenet és a Wifi is központi helyen lenne, ami így stabilabb minőséget és esetleg nagyobb sebességet is biztosíthatna. 

Ha több beltériben gondolkodol és mégis úgy döntesz hogy a digitális elosztót a tetőtérben hagyod, akkor is elég egy vezetéket lehúzni egy switchbe és onnan továbbágaztatni a többi boxnak. Ezért is írtam, hogy ez a Switch kihagyható, ha a tetőtér helyett a fő központi helyre lenne téve a Digitális elosztó (HGW vagy ONT (optika esetén)). De nem a plafonon tudnád ezt elosztani, mert a Switch egy aktív eszköz, áram is kell neki meg minden, gond esetén babrálni kell vele, így szerintem az elosztott vezetéket vissza kellene vezetni a plafonba. Tehát egy le, a többi ami máshova megy fel kell vissza vezetni a plafonba és úgy tovább vinni. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Kedves btz, most írtad az eddigi legjobb megoldást, Eddig eszembe sem jutott, hogy a HGW-t (ezt is most tudtam meg, hogy nincs modem, hanem ez van helyette és ez a digitális elosztó) ne a mostani modem helyére rakjam, hanem a fő tv alá (mellé, mögé stb),  A fő tv-nél lenne az  egyetlen STB,  az egyetlen internet kivezetés és a wi-fi is, Így tényleg leegyszerűsödik a dolog.   Innen húzok vezetéket a többi tv-hez (így meg lesz a lehetőség, ha később több STB-t szeretnénk, de addig talán ez a vezeték használható az egy STB jelének elosztására is. Ez így megoldható, vagy téves az elgondolás?

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

@Gica

Az Ethernet használható az IPTV és az Internet elosztására. Megfelelő konverterrel a HDMI jel elosztására is alkalmas. . Ha a HGW (Optika esetén ONT, de funkcionalitásban ugyanaz) és az IPTV beltéri egy helyen vannak, akkor közöttük elégséges egy rövidke kis Ethernet vezetékelés. A hosszabbak a távolabbi TV-khez kellenek, amit a gipszkartonba visszavezetve elvezethetsz hozzájuk, de sokan a parketta szegélybe rejtik ugyanezt, ami későbbis alacsony költségen megbontható és a lakás minden pontjára elvihető vele a vezeték szinte láthatatlanul. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Most megnéztem a HDMI konverterek több tévére, akár több tízezer Ft, és akkor még kell egy switch is. A SCART elosztás jóval olcsóbb, de ott kapcsolgatnod kell, hogy melyik tv akarod nézni a jelt, persze nem HD-ban. A kettő között van a költsége a plusz két boxnak. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: zoli62
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Inkább az HBO-t hagynám el (átmenetileg).

3 Set-Top-Box-ot rendelnék.
1 ebből DVR-es (felvevős) lenne.
Írtam már róla, hogy mire jó.
Nem csak a felvétel a lényeg ...

Egy technikailag viszonylag fejlett rendszert kaphatnál, rengeteg szolgáltatással, amit gúzsba kötsz, ha ragaszkodsz az 1 Set-Top-Box megoldáshoz.

Ha nem egyedül élsz a 3 tévés lakásban, akkor a többiek is többletszolgáltatáshoz jutnak.

Egyedül vagyok, de a konyhában is van egy Set-Top-Box, nem akarom a telefonomon vagy a táblagépemen nézni, a szűkített és rosszabb minőségű kínálatot TVGO-n. (Az egyik Set-Top-Box DVR képes.)

+ + +

A direkt HDMI módszer árai:

A munkaasztalom egyik 27”-os monitorához vittem el az IPTV HDMI jelét.

1 db HDMI Splitter (osztó) Kínából akciósan 10 Ezer forint
Korábban volt egy olcsóbb, de az belenagyított a képbe (tanulópénz).
1 db 4,5 méteres Delock HDMI kábel 10 Ezer forint
2 db 2 méteres Delock HDMI kábel 7 Ezer Forint
1 db HDMI Switcher (választó) Kínából 7 ezer forint
Távirányítóval kapcsolható, hogy a monitoron az IPTV vagy a számítógép képe jelenjen meg.

Ha jól számolom, 34 Ezer forint + a tanulópénz.

Azzal lehetett volna spórolni, ha nem a Delock ultravékony fémházas 4K kábeleit használom.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Kalimera
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Új...