Ugrás a tartalomhoz
  • 0

Set top box kiváltása 2019/2020


mulli86

Kérdés

Tisztelt cím/Fórumtársak,

2017-ben már feljött a kérdés a témával kapcsolatban, azóta viszont eltelt 2 év, ami a híradástechnikában és IT területeken hatalmas fejlődést szokott jelenteni. Mivel a hétvégén (2019.12.07-én) a Szerencsi képviseleten rákérdezett a feleségem arra, hogy CAM kártyát lehetne-e igényelni, elég lekezelő módon el lett hajtva, gondoltam rákérdezek a témára. Addig tiszta, hogy a Telecom nem ad ki CAM kártyát, de mivel már a televíziók, többek között a miénk is, el vannak látva DVB-C/S/T tunnerrel és CI foglalattal, megkérdezném a szakmai szempontból nagyobb tudást képviselő Telekomos urakat, hogy a rendszerük alkalmassá lett-e már téve 2 év alatt a set top box kiváltásra? Tehát ha kiveszem a kártyát a set top box-ból és beteszem egy általam vásárolt CAM kártya foglalatba, akkor fog-e tudni Műholdas adást kódolni a TV-m, ha fizikálisan a tunnernek köszönhetően alkalmas rá?

Ha nem, akkor miért nem és mi ennek az akadálya?

Üdvözlettel,

Müller Csaba

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

16 válasz erre a kérdésre

Ajánlott posztok

  • 1

Szerintem kedves @Kalimera és @OldMike ferdít, nem kicsit.
IPTV tuneres készülék igenis van - nekem is tudja a 2019-es darabom -, és a Telekom megoldhatná!

Ajánlom ezek tanulmányozását:
https://dvb.org/?standard=transport-of-mpeg-2-ts-based-dvb-services-over-ip-based-networks-and-associated-xml
https://dvb.org/?standard=adaptive-media-streaming-over-ip-multicast 

Ez egész pontosan nekem 0, azaz NULLA plusz beruházás lenne, semmi 5 éves bérleti díj...

@Kalimera
Tudok jópár okot amiért a "amúgy is felesleges kiváltani, minek erölködsz, jó ez ahogy van" típusú érvelésed nem áll meg:

  • A Telekomos STB-hez kapott távirányító az elmúlt 20 évben általam látott legrosszabb darab, pl kitapinthatatlan navigáviós gombokkal
  • Ha a felesleges komplexitás ha elkerülhetö, akkor kerüljük! Az hogy elboldogulsz akármenny idösen akármennyi távirányítóval nem érv, én meg elvagyok a linuxszal, mégse akarják sokan használni, macera nekik. Az a különbség hogy az választható, ez nem, ezt adják. A felesleges kognitív teher okozása, felelötlen, nem eléggé büntetett dolog!
  • Kb. minden újabb TV támogat távirányító app-ot, vagy univerzális IR távirányító is viszi ha kell, a nevenincs legolcsóbb ***** STB-re egyik se igazán* áll
  • Több távirányítóval kényelmetlenebb, kettöt kapcsolsz ki be, cipelsz, stb.
  • Kevesebb kábel, egyel kissebb elosztó kell: nincs plusz HDMI, meg STB táp
  • STB-vel a TV HDMI adatfoltamot lát, de ha az MPEG adatfolyamot látná hatékonyabb képjavítást tehetene meg, ha jól gondolom, ebben teljesen biztos nem vagyok

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Avgaddu
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

A kártyák az adott készülékhez vannak hozzárendelve (párosítva).
Ezért nem működik más eszközben.

Ha működne, akkor is sok problémával járna, néhány példa:

- automatikus csatornafrissítés hiánya
- az egyéb kapcsolódó szolgáltatások részleges vagy teljes hiánya
- EPG (műsorújság) ékezetes karakterei hibásak lehetnek + letöltődési problémák
- hiba esetén vitás helyzet állna elő

Megértem, hogy kényelmesebb lenne a kártyát vagy a CAM modult cserélgetni, újabb Set Top Box bérlése nélkül, vagy esetleg egy megszokott szebb és logikusabb felület használata, de ez a szolgáltatónak nem érdeke, például saját CAM modul esetén nem tudná teljesíteni, hogy a felvételeket ne lehessen más készülékben lejátszani vagy PC-n szerkeszteni.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Kalimera
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

@mulli86

A párosítás azt jelenti, hogy még egy másik teljesen ugyanolyan telekomos Set Top Box esetén sem működik a kártya.

Ha több telekomos Set Top Box van nálad, saját felelősségre kipróbálhatod az egymás közötti kártyacserét, talán mégis rosszul tudom ...

Nem akarlak meggyőzni, legfeljebb lesz egy CAM eszközöd is.

"Egyébként én se használom semmire a set top boxot, az áram fogyasztáson és a plusz távirányítón kívül."

A "semmire" azt jelenti, hogy a műholdról érkező jelet átalakítja, és lehetővé teszi, hogy a kiválasztott csatornát nézzed?

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Kalimera
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Igen, a "semmire" azt, hogy nézem a műholdról érkező dekódolt jelet. Az összes többi feature nálam nincs és nem is lesz soha kihasználva.

A TV is csak az internet miatt van bekötve, mert így olcsóbb volt. Gondolom nem kell bemutatni ezt az oldalát a rendszernek.

Mivel nem egy olyan forrást találtam, ahol a (telekomos) set top box nélkül is működik a műholdas adás dekódolása, mindenképpen futok vele egy kört, mert rendkívül idegesítő ez a több távírányítós, feleslegesen áramot fogyasztós megoldás. Ha kipróbáltam mindenképpen visszajelzek, hogy működik-e nálam is vagy abba a kategóriába esek amiből egy darab volt az internet bugyraiban.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

@mulli86

12 távirányítót használok egy szobában, és sötétben is nagy biztonsággal tudom melyik gomb hol van 65+ évesen.
Na jó, a telekomoshoz néha lámpa kell, de ez az egyetlen, amelyik ennyire zsúfolt és logikátlan.

Beszélgetéseket gyakran csak hallgatok (az optikai kimenetről), felesleges lenne, hogy háttal nekem a tévé is menjen. Ugyanez  helyzet a rádiókkal is. A saját műholdvevőimmel is sokszor csak rádiót hallgatok, rengeteg jó minőségű szabadon fogható létezik.

A logikátlan, nem túl szép, nehezen kezelhető menü rendszer nekem sem tetszik.

Hamarosan jön a "felhős" IPTV, amihez elvileg nem kell Set Top Box.
A három Panasonic tévémen három eltérő nem androidos operációs rendszer van.
Kizártnak tartom, hogy a Panasonic mindegyikre magyar Telekom IPTV alkalmazást fejleszt.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Kalimera
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1
5 perce, McBelaba írta:

Nehogymán a tévétársaság és a távközlési szógátató határozza meg azt, hogy tévémmel mit vegye fel és mit nem

Nem ők határozzák meg, hanem az általuk használt technológia. A DVB-S (vagy T vagy C) esetén most is felvehetsz bármilyen műsort, ha olyan a tévéd és hozzákapcsolsz egy HDD-t (esetleg pendrive-ot), igaz csaknem minden készülék esetében akkor, ha közben nem nézel másik adást (mondjuk éjjel), mert a két tuneres készülék ritka, mint a fehér holló.

Az IPTV esetében viszont csak az STB tud felvenni (ha olyan), mert gyakorlatilag az a tuner. IPTV tuneres tévékészülék valószínűleg nem létezik (általánosan elterjedten biztosan nem), és most már nem is lesz, pont a felhő miatt. Azt meg, hogy a felhőből hogyan kerül a tévébe a műsor, és azt fel lehet-e venni korlátlanul, akár többfélét párhuzamosan, majd megmondja aki mindezt érti, de az nem én vagyok :(

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

@mulli86

Megpróbálok nekifutni még egyszer utoljára:

Egészen röviden, nem lehet, és nincs is értelme kiváltani ...

Írok egy példát:
A már korábban felmerült hordozható és szerkeszthető HD felvételt megvalósítható aránytalanul sok fáradtsággal, idővel és pénzzel. Az egészen fapados módszer ára minimum a felvétel képes beltéri 5 éves bérleti díja, ezért nem valószínű hogy tömegesen használnák.

Az a "díjmentes" film adatbázis a fullos csomaghoz jár (vagy külön 1500 Ft/hónap), de még azzal sem minden ingyenes.
Nem értem miért aggódsz a "felesleges" áramfogyasztásért, amikor évente egy zsák pénzt adsz a szolgáltatásért.
Ha 65+ évesen elboldogulok 12 távirányítóval, nem lehet gond másnak se 2-3 használata.

(Az illegális kódkártyahasználat lopás, még akkor is, ha ezt csakis és kizárólag az áramszámla csökkentése érekében teszed.)

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Kalimera
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Igazság szerint már évekkel ezelőttről is találtam most posztot, ahol Telekomos felhasználók a javaslatok ellenére is kipróbálták a CAM modult és probléma mentesen működik vele a TV. Ha a kapcsolódó szolgáltatás alatt azt érti, hogy nem biztos, hogy működni fog a műsor rögzítés vagy csatorna információ, akkor emiatt nem kell aggódni, mert egy párosított háttértárral, már a mai TV-k ezt is megoldják. Egyébként én se használom semmire a set top boxot, az áram fogyasztáson és a plusz távírányítón kívül. Más szolgáltatásra egyszerűen nincs szükségem (meg a felhasználók nagy többségének sem, ahogy látom). 

Igazából csak egy kérdés maradt nekem nyitott. Az egyetlen telekomos hozzászóló akinek nem sikerült ez a művelet, műholdas előfizetéssel rendelkezett. Mivel a posztból más nem derült ki, ezért erős a gyanúm, hogy csak azért nem működött, mert a televíziója nem tudtad a DVB-s tunnert, emiatt nem működött.

Ha bevállalom azt a pár ezer forintot és működik a CAM modullal a TV adás, akkor leadhatom-e valamennyi kedvezmény fejében a set-top boxot, vagy ezt felejtsem el, mert a szerződésben kisbetűvel benne van, hogy kötelező használom és semmilyen módon nem áll módjában a telekomnak csökkenteni az előfizetés mérékét?

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Hát cseverből vederbe kerültem, mert már külföldi oldalokon is utána olvasva nagyon úgy tűnik, hogy a hagyományos kábelt (DVB-C) és a műholdas kábelt is (DVB-S) tudják a CAM kártyák helyettesíteni, nyílván nem árt jobban utána olvasni, hogy melyik kártya melyik tunnerra van készítve. Viszont ma beszéltem az egyik telekomos telefonos ügyintézővel és a feleségem nevére kötött tv+internet satelit meg az én mobil előfizetésemet összehozná úgy egy szerződés alá, hogy közben felfejlesztenek IPTV kábelre.

Ez kb

- havi 1500ft megtakarítás lenne így összeségében,

+10HD és +10SD csatorna, ami engem jobban érint, az a

duplázott mobilnet és

sávszél az otthoni netre, ami 3 Mb/s-ról 15Mb/s-ra ugrik, 

valamint lesz egy film adatbázis, amit díjmentesen lehet nézni. (Hogy ez HD,SD, 4K, nem tudom)

Az egyetlen problémám, hogy így megszűnik a modem + STB kombó és csak egy lesz helyette, így nagyon úgy tűnik, hogy végleg nem fogom tudni kiváltani az STB-t, márpedig minden szempontból meg fogja érni nekünk ez a váltás. Mindenesetre ha sikerülne kibulizni, hogy külön modem és STB legyen, akkor még lenne erre lehetőség, de nem hiszem, hogy ez lehetséges lenne a cég részéről...

Pedig a Satelites CAM modul, szinte biztos hogy működött volna...

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
17 órája, McBelaba írta:

Nézz körül a Net-en, lehet kapni sima kártyát, ami nincs még programozva, és azt úgy programozod, ahogx akarod. Nekem van USB-s kártya olvasó-és íróm, és értek is hozzá, mivel olyan helyen dolgoztam, ahol a régi lejárt chip kártyát tanúsítványát kellet meghosszabítani, nem túl bonyolutl a dolog.
 

Szia,

 

ezt a témát kifejthetnéd kicsit bőveben, vagy kulcsszavakat mondhatnál mire keressek rá, ha utána akarok olvasni. Sajnos privát üzenetet nem enged ez a forum, úgy hogy marad az itteni kibeszélés.

BTW ez azt jelentené, hogy én írok rá kódfejtőt, ami így az IPTV jelét is tudná dekódolni? Vagy mire céloztál egész pontosan ezzel a megjegyzéssel?

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
2 órája, Kalimera írta:

@mulli86

A dolognak az a kis szépséghibája, hogy IPTV esetén nincs kártya.

A Telekomtól tervezett lopást, nem feltétlenül a Telekom fórumon kellene kitárgyalni.

Kicsit *****es jellegűre sikerült ez a feleslegesen feltételező-pánikkeltő hozzászólás.

Ki mondta, hogy bármikor bármit lopni akarok/akarunk? STB kiváltás az egésznek a témája. Mivel a kérdésemből is látszódik, hogy ez az üres kártya írás nem az erősségem. Az IPTV esetén nem használnak kártyát az STB-ben? Ha nem, akkor egyáltalán nem tudom kiváltani CAM kártyával, mert nem tudnék mit belerakni. Ha van benne kártya, akkor meg gondolom úgy kellene írni hozzá CAM-ot, hogy tudja kódolni a kártyával az IPTV jelet. DE mivel a kérdésemből is látszik, nem vágom a témát. Egyébként az internet miatt így-is úgy is fizetnem kell, így az STB kiváltással, nem tudom miért lopnék meg bárkit is....

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
1 órája, Avgaddu írta:

Szerintem kedves @Kalimera és @OldMike ferdít, nem kicsit.
IPTV tuneres készülék igenis van - nekem is tudja a 2019-es darabom -, és a Telekom megoldhatná!

Ajánlom ezek tanulmányozását:
https://dvb.org/?standard=transport-of-mpeg-2-ts-based-dvb-services-over-ip-based-networks-and-associated-xml
https://dvb.org/?standard=adaptive-media-streaming-over-ip-multicast 

Ez egész pontosan nekem 0, azaz NULLA plusz beruházás lenne, semmi 5 éves bérleti díj...

@Kalimera
Tudok jópár okot amiért a "amúgy is felesleges kiváltani, minek erölködsz, jó ez ahogy van" típusú érvelésed nem áll meg:

  • A Telekomos STB-hez kapott távirányító az elmúlt 20 évben általam látott legrosszabb darab, pl kitapinthatatlan navigáviós gombokkal
  • Ha a felesleges komplexitás ha elkerülhetö, akkor kerüljük! Az hogy elboldogulsz akármenny idösen akármennyi távirányítóval nem érv, én meg elvagyok a linuxszal, mégse akarják sokan használni, macera nekik. Az a különbség hogy az választható, ez nem, ezt adják. A felesleges kognitív teher okozása, felelötlen, nem eléggé büntetett dolog!
  • Kb. minden újabb TV támogat távirányító app-ot, vagy univerzális IR távirányító is viszi ha kell, a nevenincs legolcsóbb ***** STB-re egyik se igazán* áll
  • Több távirányítóval kényelmetlenebb, kettöt kapcsolsz ki be, cipelsz, stb.
  • Kevesebb kábel, egyel kissebb elosztó kell: nincs plusz HDMI, meg STB táp
  • STB-vel a TV HDMI adatfoltamot lát, de ha az MPEG adatfolyamot látná hatékonyabb képjavítást tehetene meg, ha jól gondolom, ebben teljesen biztos nem vagyok

 

Avgaddu, 

 

Ránéztem a linkre. Úgy látom ez egy rendszer ami inkább a telekomnak lenne megoldás mint nekem. Ha jól értelmezem, rajtam egyáltalán nem segít ez a DVB rendszer. Vagy rosszul értem? Nem az angolt nem értem, hanem magát a rendszert. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
5 perce, mulli86 írta:

Avgaddu, 

 

Ránéztem a linkre. Úgy látom ez egy rendszer ami inkább a telekomnak lenne megoldás mint nekem. Ha jól értelmezem, rajtam egyáltalán nem segít ez a DVB rendszer. Vagy rosszul értem? Nem az angolt nem értem, hanem magát a rendszert. 

Sajnos jól látod, a Telekom ezt a fajta (DVB-IP, abból is a Multicast) rendszert nem építi ki, akkor ugyanis nem tudná egyszerüen TV-nként fizettetni a népet...

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Avgaddu
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
Ekkor: 2019. 12. 09. at 10:34, Kalimera írta:

A kártyák az adott készülékhez vannak hozzárendelve (párosítva).
Ezért nem működik más eszközben.

Ha működne, akkor is sok problémával járna, néhány példa:

- automatikus csatornafrissítés hiánya
- az egyéb kapcsolódó szolgáltatások részleges vagy teljes hiánya
- EPG (műsorújság) ékezetes karakterei hibásak lehetnek + letöltődési problémák
- hiba esetén vitás helyzet állna elő

Megértem, hogy kényelmesebb lenne a kártyát vagy a CAM modult cserélgetni, újabb Set Top Box bérlése nélkül, vagy esetleg egy megszokott szebb és logikusabb felület használata, de ez a szolgáltatónak nem érdeke, például saját CAM modul esetén nem tudná teljesíteni, hogy a felvételeket ne lehessen más készülékben lejátszani vagy PC-n szerkeszteni.

Undorítónak tartom, hogy 2023-ban még mindig egy csöves külsős boxot kelljen használnom, úgy hogy a mai tv-k vígan ki tudják váltani már a külső eszközöket! Gusztustalan, hogy a telekom ebbe belekényszeríti ügyfeleit mind a mai napig!!! Mi az, hogy "nem lehet társítani a cam modulhoz, az adott kártyákat?!!!! Pénzlehúzás az megy B+! Miért kell plusz két fogyasztónak tekernie a villanyórat, mert a telekomnál dilettansok dolgoznak az it-részlegen?!!!! Felháborító!!!

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Új...