Ugrás a tartalomhoz
  • 0

Külső routerrel kapcsolatos kérdés


silverfox124nca

Kérdés

Sziasztok

Mostanában sokszor leáll a F@st 5655v2 AC nálam. Szervizesek szerint túlterhelem a hálózatot amit megértek. Használok lakáson belül plex médiaszervert és 2 db pc eszközt valamit jópár mobileszközt (wifin). A leállás és az eszköz felmelegedése így megérthető.
A kérdésem:
Szeretnék vásárolni külső routert, hogy ne az ONT -t terheljem le. Mely típust ajánljátok nekem amik elbírják ezeket:
1: bírja a terhelést, 2: ne feleződjön le a netsebesség és 1 Gbitre legyen képes fel és letöltésre.

Eddig a Asus RT-AC58U AC1300 típusú routert néztem ki, még nem tudom, hogy kinek mi a tapasztalatja erről.  20-30 ezer magyar huf összegben szeretnék routert vásárolni.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

12 válasz erre a kérdésre

Ajánlott posztok

  • 1

Köszönöm a válaszát kedves teherwagon.

2000 megás netcsomagom van. 2 db pc -n stabilan hozza a sebességet (2x 900 MBit a sebességmérés egy időben) A wifi sebessége amit a kiszemelt router tudja, az bőven elég amire kell (sokkal többre képes e eszköznek a wifije mint a sagemcom rejtett antennásának).
Fél éve kipróbáltam egy D-link dir 8** típusú eszközt, ott 500 megás volt a le és feltöltési sebesség. Próbálkoztam sokmindennel, nem jöttem rá a megoldásra. Addig jöttem rá, hogy az a router 500 megára képes feltöltés terén maximum. Azóta nem használok plusz routert. A sebességfelezés miatt tartok. A médiaszerver és az ftp eléggé leterheli az ONT -t, ezért kéne neki stabilan az 1 Gbit külön eszközön. A fő szervergéphez szeretném ezt a routert kötni, a maradék 3 eszköz maradna ezen az ONT -n. 

Tapasztalatból várhatok sebességcsökkenést ha rákötöm ezt az Asus típusú routert, vagy nem kell tartanom ettől ?

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Szerk.Számomra az a lényeg, hogy netkábelen bírja a terhelést. Úgy emlékszem hogy nem írtam le, hogy kötelező a wifin az 1 Gbit.

Előbb is smart viewen átküldtem a filmet a tv -re (720p), az ONT leállt megint (ledobja a netet). Általában hetente többször csinálja ezt, amit csak újraindítással lehet helyrehozni. Többször jeleztem ezt a hibát szolgáltató felé. Addig jutottunk el, hogy az ONT nem bírja a terhelést, nem a dobozzal van gond. Én addig jutottam el, hogy ha a feltöltési sebesség több percig 70 MB/s körül megy, leáll az ONT. A filmnézés közben szokott menni az ftp szerver pár helyi pc közt, összeadódik a sebesség.
Bízok benne, hogy ha sikerül megrendelnem ezt a routert, nem fog leállni az ONT (kicsit bosszantó, hogy eléggé drágán fizetünk a telekom felé és ők ilyen gyenge dobozt szolgáltatnak ki).

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: silverfox124nca
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Hello @silverfox124nca, pont ilyenem nincs, de sok egyéb mellett használtam már pár Asus routert, így azt le merem írni, hogy nem lősz vele mellé B| sokkal stabilabbak voltak, mint az egyéb gyártók cuccai, nem kellett őket párnaponta újraindítgatni, és tök kényelmes, meg viszonylag jól állítható az Asus saját menedzselő appja (ha a nagy ház miatt nem tértem volna át mesh rendszerre, most is ilyenem lenne). a másik két kívánságod viszont necces. milyen sebességű a neted? ha párszázas, akkor oké. viszont ha ezres vagy kétezres, akkor ne várd, hogy ezzel wifin akár megközelíted. és ezt nem a szokásos buktatók, az elhelyezés, árnyékolás, zavarás, vevő hardverek nem megfelelő képességei stb. miatt írom (azokon egyértelmű, hogy elvérezhet a történet), hanem a gyártók és a boltok azon marketingfogása miatt, hogy a cuccok 2,4 és 5 GHz elméleti max sebességeit összeadva hirdetik a portékáikat. szóval érdemes a leíró oldalakat alaposan átnézni, mielőtt beugrasz az 1300-as sebességnek. árban talán az ASUS RT-AC65P az első, ami leírás szerint elvileg 5 GHz-en ezen trükk nélkül is hozza az 1000-es sebesség fölöttit (de az is belefér a 30-as keretbe). de azzal sincs konkrét tapasztalatom, ez csak terelő tanács B|

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Hát igen, ez ilyen B| viszont ha az a fő masina, és ilyen fontos a stabil sebesség, én kábellel kötném azt is vagy elsősorban azt. wifire senki sem garantál semmit, és bár megfelelő hardverrel (lást a javaslatom) és körülményekkel (megfelelő elhelyezés, beállítás és hardverek) tökéletes megoldás, a kábelest soha nem fogja verni. ne érts félre, nálam szinte minden wifin lóg, szóval ha valaki, én biztosan mellette vagyok, de hiába van spéci neted, hiába veszel spéci eszközt, előre annyit lehet biztosan kijelenteni, hogy a sebesség valahol nulla és a neted vagy a routered maximális sebessége (amelyik kisebb) között lesz

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Most olvastam a másodikat, így már érthetőbb. rendeld meg a routert, próbáld ki, aztán ha nem jó, visszaküldöd. nem szép, meg macera, én egy kezemen meg tudom számolni, hányszor csináltam, pedig többször vásárolok online, mint személyesen, de ez pont olyan, amit másképp nem nagyon lehet (online működik, akkor van 14 napod "tesztelni")

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Köszönöm a válaszokat. Más is használ vajon plex média szervert a sagemcom -s ONT mellett ? Elég sok alkalommal miatta áll le a doboz 720p film átküldésekor a tv felé (nem találtam róla témát eddig). A telekomosok szerint nem a dobozzal van a gond, hanem nálam. Nem tudom elhinni egyszerűen, hogy ennyire gyenge lenne ez az ONT.  Még nem rendeltem meg az asus routert, rengeteg tesztet keresek/nézek róla, nem akarok megint beleugrani abba amivel pár éve találkoztam (5 db router volt nálam, mindegyiknél 30-50 MB/s volt a max feltöltési sebesség, többre nem voltak képesek). 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: silverfox124nca
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Ugyanezzel a problémával küzdök én is néhány napja, nyitottam is egy topikot róla, de sajnos még nem jött válasz. Kipróbáltam több középkategóriás routert (Linksys, TP-Link, D-Link, 60-80 eFt-os kategóriából) és mindegyiknél ugyanaz a jelenség amit leírsz, hogy a download/upload rate legjobb esetben sem megy 500/40 fölé amikor PPPoE passthrough-val átadom az internetet a saját routeremnek. Azt gyanítom, hogy részben a Telekomos ONT -on lévő Telekomos firmware lehet a ludas, mert az egyik Linksys és D-Link routerre ráflasheltem egy Openwrt custom firmware-t, amivel viszont egyből működött a dolog. Az 1 Gbitet ugyan nem tudták, de kb 850/850-et igen. Mivel az említett routerek közül egy sem volt képes magasabb szávszélességre PPPoE passthrough-val, viszont egy hackelt firmware-el igen, számomra ez azt sugallja, hogy a Telekom elosztó is ludas lehet a dologban valahol, mert nem hiszem, hogy három különböző gyártó routerein hibás lenne a firmware és egy Openwrt kellene ahhoz, hogy működjön.

Kérdés, hogy pl egy felsőkategóriás Ubiquiti routerrel is ugyanez lenne?

Vajon érdemes lenne venni egy saját routert, amin van GPON csatlakozó és tudja az IGMP-t az IPTV-hez így teljesen ki lehetne hagyni a Telekomos eszközt? Nem tudom, hogy működne-e a Telekom hálózatán, de senkitől sem tudtam ilyet kölcsön kérni próbaképpen.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Köszönöm a válaszát Bppeti. Ettől tartok pont. 1 Gbitet elszeretném érni külső routeron, mivel a telekom által adott ONT leáll mindig erős terheléskor. Több alkalommal bejelentettem a hibát, mindig az jött ki, hogy nálam van a gond, belső hiba amit ők nem tudnak megoldani.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Nyilván én sem tudom megmondani, hogy az RT-AC58U-val biztosan menne-e, de legrosszabb esetben van ahhoz is Openwrt firmware, valószínűleg azzal működhet. Egyedül talán amiatt aggódnék, hogy ez a router még 128 MB-os memóriával rendelkezik, ami nem jövőbiztos. Az Openwrt is jelenleg 120 MB körül használ.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
22 perce, NorbiTorbi írta:

Sziasztok, nalam is pont ez a gond van,   tuti a firmware update ota kezdett el vacakolni a router a telekomtol.

Ezert en is most azon vagyok hogy melyik Ubuqiti routert vegyem.. ha valakinek van valami tippje kerem kuldje

 

Unifit szeretnél vagy Edge-t?

Az Unifit egyszerűbb kezelni, cserébe korlátozottabbak a beállítási lehetőségei (de még így is bőven kielégíti az átlag felhasználó igényeit), az Edge vonal GUI-n menedzselhető (mint a "hagyományos" routerek) és részletesebb beállítási lehetőségei vannak.

Unifiből gigabites nethez elég az USG 3P, ha anyagilag többet tudsz/akarsz ráfordítani, akkor Dream Machine, esetleg ennek a Pro változata - ízlés szerint.

EdgeRouterből a legkisebb EdgeRouter X is elég gigabites nethez.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Új...