Ugrás a tartalomhoz
  • 11

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében


anonymus

Kérdés

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében

Mi ez a projekt?

EU gazdaságfejlesztési programjának része a SZIP, hogy az ország minden területén minden háztartásban elérhető legyen a 30 Mbit/sec sebességű internet 2020. Szeptember 30.

Miből áll ez a projekt?

Több szegmense van az egész történetnek. Alapvetően minden szolgáltató minden évben valamennyire terjeszkedni szokott, anyagi lehetőségektől függően... Ehhez az állam is hozzáadott egy hazai forrást (Pest megye), illeve EU-s források is rendelkezésre állnak a projekthez (országszerte). Mivel Pest megye túlságosan fejlett, így oda nem adhattunk be EU-s forrásigényt, ezért volt szükség hazai forrásokra.

A Magyar Telekom európai uniós forrásokat nyert el vezetékes szélessáv-fejlesztésre a GINOP 3.4.1-2015 keretében

A Magyar Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodás alapján, a GINOP 3. prioritás keretében megjelentette a GINOP 3.4.1-2015 számú, Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázati felhívást. Ennek célja a kevésbé fejlett régiókban az újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal el nem ért igényhelyek lefedése annak érdekében, hogy az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák bővülése hozzájárulhasson az állampolgárok életminőségének, a vállalkozások versenyképességének és az állami működés hatékonyságának javulásához.

Támogatást nyert járások

Támogatást nyert járások

Közép-Mo nyertesei

Budakeszi-, Érdi-, Vecsési-, Szentendrei járások, valamint Kelet-Pest. 

Mikor kerül lefedettség alá a településem?

Ennek a kezdeményezésnek alapvetően az összes hazai szolgáltató a részese, azonban a kivitelezés konkrét dátumát hazai és EU-s források esetében is nehéz megjósolni... Egy biztos 2020. Szeptember 30 megtörténik a 30 Mbit/sec sebességű internet bevezetése országszerte.

NMHH jogforrások oldalán nyomon követhetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. 

Hol találhatom meg az aktuális lefedettséget?

Kifü térkép

Milyen paramétereknek kell megfelelni az internet sebességében?

Az alapvető elvárás hogy 30 Mbit/sec letöltésű (garantált 7,5 Mbit/sec) és 6 Mbit/sec feltöltés (garantált 1,6 Mbit/sec) internet legyen elérhető az egész országban. További elvárás hogy ezen hálózatoknak legalább 50%-ának képesnek kell lennie a jövőben a 100 Mbit/sec sebességű internet kiszolgálására is.

Milyen technológiát használnak ezen sávszélesség biztosítására?

 GPON hálózat kiépítésére kerül sor, amin akár 2000/1000Mbit-et nyújtunk előfizetőink részére.

Technológiától függően milyen sebességekre számíthatok?

Három eltérő technológiát használ a Telekom, és mivel 30 Mbit az alapelvárás, így a következő maximális lehetőségek jöhetnek szóba, amik a jövőben vDSL és Koax esetében is javulnak.

 

ewfwefewfewfew.png

Köszönöm @btz nek a segítséget!

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • Válaszok 1.9k
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

  • 0
1 órája, géza22 írta:

én csak aszért irok mert csonrádmegyébe 25 éve  nem fejlesz optikára telekom nézmeg budapesten  telekom fejlesz és vidéken nem  otvan hogy 2015 beveszete oktobet dvb-c  ami tőkéletesen mükődők és én ara akartam előfiszetni digitális kábeltv  és nem lehet és ezután mit csinált telekom csongrádmegyébe és vidéken megszüntete  digitális kábéltv előfiszetés  leg első  máshol medig mükődig digitális kábeltv   mindig aszt mondom hogy digitális  kábeltv tőkéletesen adja telekom  mért kelel rá erőltetni iptv  telekomnak    mert ahol egyszolgáltato van vidéken kedves anonymus  

25 éve még nem volt optika, kedves Géza, vagyis pontosítok, fiber to home, azaz optikai üvegszál az otthonig. 2008-2009-ben még a kábelinternet ment 2011-2012 vagy +/- egy év terjedt el a történet, hogy üveg egyenest a lakásba a Telekomnál.

A TV-t meg már letisztáztuk, ne kezdjük el előről, az analóg TV-k le lettek már kapcsolva, a következő lépés időn-belül a Digitális TV kivezetése lesz. Ez európai szintű stratégia. 2008~ körül bevezetésre került az IPTV és azzal egyidejűleg a Digitális TV kivezetése, kezdetben csak az előfizetésre való lehetőség megszüntetésével.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

mért kel kiválo minőségi digitális kábeltv megszüntetni és elővizetni  mert korszerü ledtv és lcd  ahoz nem kel box  mert digitális kábeltv egy előfiszető othon  3-4 tévén tudja nézni  digitális kábeltv  és nem kel box igényelni  mert iptv 1 box ingyenes 2-3 box azért 1000 kel bérelni  és aszok áramot fogyasztanak  és éves viszonlatba sok tizer foritba kerülnek évente villany számla  és iptv sok hiba lefagy   megtudnák sporolni iptv box lakoság vilanyszámlán őszes telekom előfiszetők  eszitis figyelembe kelene veni sok idős ember tudná kezelni digitális kábeltv  régit tv 10éve belől kifognak kerülni forgalombol nem érdemes lesz javitáni  optika kábelre rátudja teni telekom digitális kábeltv  mert falvakba ot mükődik  heji képüjság ot tájékoztatvan lakoság heji ügyek  

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Egyrészt a Digitális Tv csak úgy néz ki hogy korszerű, az IPTV fejlettebb technológia.

Nem mindegy hogy kódolatlan digitális TV vagy kódolt, mert előbbi esetében nem kell kártya, utóbbiéban kell, és általában a kódolt Digitális TV kártyával szintúgy pluszpénz havonta, kódolatlan esetében meg elég, ha te veszel egy boxot, vagy rákötsz egy erre alkalmas TV-t.

Harmadrészt pedig nem te vagy én döntöm el mi a jó, hanem a Telekom, és az is Európa szinten, és ez már 2008-ban eldöntött kérdés volt, onnan nem lehet változtatni és visszacsinálni semmit sem.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

szeritem digitális kábeltv telekomnak  kiválo  kódolt adáshoz nem kel kártya  ledtv és lc tv  digitális kábeltv adja  mert kódolatlan nálunk 27 csatorna megy  otis mehetne 62SD és 23HD     nézmeg migdigtv otis digitális megy adás és HD adják  és müholdon is teleko digitális kábeltv szuper adja  megnéztem mindigtv és müholdon minőségi képet hangot  kiválo  telekom digitáli kábeltv ojan és kiválo   csak telekom iptv box tőb pénz tudjon beszedni ere tőrekszik   jol tudom telekom csatlakozot energia sporoláshoz  csak lakoság részéről telekom nem csinálja meg hogy lakosár sporoljon vilany számlán  nem hejezné ki iptv boxot  maradna előfiszetők digitális beltéri akin internet van és nem hejezné ki tv hez boxot iptv csak kábelen mene digitális csatorna 62SD-23HD 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

" Egy idén nyári sajtóközlemény szerint a Telekom tavaly gyorsította fel nagysebességű, szélessávú vezetékes hálózata fejlesztését, ennek eredményeként országszerte további 464 ezer háztartásban tette elérhetővé saját költségén a legalább 30 Mbps sebességű hozzáférést. Idén önerőből további félmillió háztartást kíván elérni, amelyből június végéig több mint 400 ezer háztartás lefedése valósult meg.  "

Írja ezt a HWSW. 

Én úgy látom egyébként, hogy a T mihelyst meghallotta az ingyen pénz szagát jelentősen visszavett az önerős fejlesztéseiből. Legalábbis annak gyorsaságából, felvette a csigatempót.

Kifejezetten szánalmasnak tartom, hogy 2013-ban 2014-ben jelentősen nagy fejlesztések valósultak meg, 2015-ben lelassult, 2016-ban meg jelentősen lelassult a hálózatfejlesztés. Legalábbis itt a térségben. Hmmm.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Lehet hogy rájöttek, hogy túlválalták magukat. Felénk is igértek két települést, épp a tegnap emlegetett Környe és Kecskéd településeket vállalták önerőből, de még sehol semmi. Láttam optikai(nak tűnő) kábelt az ozlopokon, de lehet nem is a Telekomé vagy nem lakossági cucc, de az már 2015-ben is fent volt. 2013 felé még nem.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
Ekkor: 2015. 02. 27. at 19:33, btz írta:


Érdekes ez a térkép. Van egy utca és van 3 ház ahol nem elérhető, mellette meg mind piros, azaz 30 megabit felett, a túloldal meg mind sárga, azaz 30 megabit alatt.

szia ! nem akarok bele szolni  1000megabitet csinálja telekom inkább azzal kéne foglalkozni pl nálunk 1ig utcában van 30 is meg 50 megabit másikban meg 20 sem elérhtö ezzel töröldnének mindenüt elérhetö legyen 30 vagy akár 50 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Ezt így nehéz megfogalmazni. Elvileg már elég sok helyen van optika, legalábbis a sajtóközleményekből ez jön le. 29-es körzetben is az épül, és ugye a hálózatfejlesztés ebben a pillanatban is folyik szóval egyre több helyen lesz elérhető, de elvileg már most is sok helyen elérhető.

Ha meg kéne saccolnom hogy hogyan állnak a területek akkor:

  1. DSL lenne az első, ebből van a legtöbb.
  2. Optika jönne utána.
  3. Koax lenne a legutolsó, legkisebb piac.
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Sziasztok! Ha megengeditek nem olvasom végig ezt a párezer hozzászólást hanem leírom amit látok. Az 1000 megabit elérése szerintem az párezres kistelepüléseken még több 10 évet várat magára akármit is írnak. A fent kilinkelt térképen az én végpontomon megjelenő sebesség kb fele érhető el ténylegesen. (Magánban szívesen megmondom hol van lakok.) A T felé az a kérdés hogy aki épp nincs a fő sodrásban és nincs optika a közelben sem ( Székesfehérvár csak 10 km) az mikorra számíthat valami normálisnak mondható (pl ami a térképen már megvan 30megabit) sebességre?

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Azt senki ne felejtse el, hogy ahol a térkép szerint van 30 mega ott nem valószínű a telekom fejlesztés. Sajnos a kis szolgáltatókat is belevették, tehát ha van mondjuk egy wifis netet adó szolgáltató a Telekom mellett, oda nem lehetett pályázni. Ott hivatalosan van 30 mega. Itt max majd a saját erős fejlesztés fog megtörténni, vmikor.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Kivétel ha nyert rá valaki pénzt. Mert Pest megyén kivül rengeteget településre adott pénzt az EU. Már csak azért is mert 3200~ település van Magyarországon beleértve mindent, és ebből közel 1000-re kapott pénzt a Telekom az EU-tól...

Nagy számok ezek.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Deino
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Azért kérdés, hogy miben számolod a %-ot?!

Nem mindegy, hogy egy Budapest méretű "településről" beszélünk vagy egy Budapest területével megegyező területről, ami természetesen nem Budapest. 

Ez az 1000 település nem valószínű, hogy vDSL-t kap, már csak azért sem, mert nehéz azoknak a feltételeknek megfelelni, hogy vDSL-re lehessen váltani, vagyis ahol ADSL volt, ott is valószínű hogy kuka, aztán elölről az optika. Az EU elég szigorú feltételeket írt ki (mert ugye ők adják az alapját az egész projektnek).

A T önerős fejlesztést pedig Pest megyében és a megyevárosokban illetve Budapesten vállalt, pontosan azért, mert Pest megyére pl. 1 forint támogatás nem jön... és itt Pest megyében is többségben az ADSL-t falun, községben Optikára váltják.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Deino
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Ezek szerint költözni kell, mert itt nem fog fejleszteni a kutya se :( . 2002 ben is lobbizni kellet , meg regisztrálni hogy megcsinálják az ADSL központot, kb 5 évig jó is volt a net, azóta meg hiába a 20M csomag, csak 15 jön. és van végpont rendesen ebben a faluban. Persze ha nem a legszarabb kábelt húzta volna 1999 ben az előd Matáv, akkor talán jobb lenne.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...