Ugrás a tartalomhoz
  • 11

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében


anonymus

Kérdés

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében

Mi ez a projekt?

EU gazdaságfejlesztési programjának része a SZIP, hogy az ország minden területén minden háztartásban elérhető legyen a 30 Mbit/sec sebességű internet 2020. Szeptember 30.

Miből áll ez a projekt?

Több szegmense van az egész történetnek. Alapvetően minden szolgáltató minden évben valamennyire terjeszkedni szokott, anyagi lehetőségektől függően... Ehhez az állam is hozzáadott egy hazai forrást (Pest megye), illeve EU-s források is rendelkezésre állnak a projekthez (országszerte). Mivel Pest megye túlságosan fejlett, így oda nem adhattunk be EU-s forrásigényt, ezért volt szükség hazai forrásokra.

A Magyar Telekom európai uniós forrásokat nyert el vezetékes szélessáv-fejlesztésre a GINOP 3.4.1-2015 keretében

A Magyar Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodás alapján, a GINOP 3. prioritás keretében megjelentette a GINOP 3.4.1-2015 számú, Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázati felhívást. Ennek célja a kevésbé fejlett régiókban az újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal el nem ért igényhelyek lefedése annak érdekében, hogy az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák bővülése hozzájárulhasson az állampolgárok életminőségének, a vállalkozások versenyképességének és az állami működés hatékonyságának javulásához.

Támogatást nyert járások

Támogatást nyert járások

Közép-Mo nyertesei

Budakeszi-, Érdi-, Vecsési-, Szentendrei járások, valamint Kelet-Pest. 

Mikor kerül lefedettség alá a településem?

Ennek a kezdeményezésnek alapvetően az összes hazai szolgáltató a részese, azonban a kivitelezés konkrét dátumát hazai és EU-s források esetében is nehéz megjósolni... Egy biztos 2020. Szeptember 30 megtörténik a 30 Mbit/sec sebességű internet bevezetése országszerte.

NMHH jogforrások oldalán nyomon követhetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. 

Hol találhatom meg az aktuális lefedettséget?

Kifü térkép

Milyen paramétereknek kell megfelelni az internet sebességében?

Az alapvető elvárás hogy 30 Mbit/sec letöltésű (garantált 7,5 Mbit/sec) és 6 Mbit/sec feltöltés (garantált 1,6 Mbit/sec) internet legyen elérhető az egész országban. További elvárás hogy ezen hálózatoknak legalább 50%-ának képesnek kell lennie a jövőben a 100 Mbit/sec sebességű internet kiszolgálására is.

Milyen technológiát használnak ezen sávszélesség biztosítására?

 GPON hálózat kiépítésére kerül sor, amin akár 2000/1000Mbit-et nyújtunk előfizetőink részére.

Technológiától függően milyen sebességekre számíthatok?

Három eltérő technológiát használ a Telekom, és mivel 30 Mbit az alapelvárás, így a következő maximális lehetőségek jöhetnek szóba, amik a jövőben vDSL és Koax esetében is javulnak.

 

ewfwefewfewfew.png

Köszönöm @btz nek a segítséget!

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • Válaszok 1.9k
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

  • 0

Üdv!

Az a nagy helyzet, hogy az idő telt, fejlemény pedig nincs :P nagyjából a korábban felvázolt helyzet áll fenn.
(Telekom: csak dsl és nem fejleszt, hárombetűs: nincs semmi, de anno bejelentette hogy van)
Szóval a hárombetűs mostanra már meg meri mondani hogy nem tud szolgáltatni, ennek ellenére nem veszik a fáradtságot hogy bejelentsék, pedig írtam rengetegszer, és telefonon is hívtam őket párszor. Írásban valami egészen másra válaszolnak, pedig nem kérdezek semmit, hanem kérek, a telefont pedig általában olyan veszi fel, aki ez egészről még életében nem hallott.

Szóval hosszú lett a mese, de a lényeg, hogy mit lehet csinálni, ha a szolgáltató nem akarja bejelenteni az eltérést? Gondolom csak a két szép szememért nem fognak velem kivételezni hogy tőlem is elfogadják.
Illetve egész pontosan hogy zajlik a bejelentés? Mert az ügyfélszolgálatos azt mondta, hogy írjam le nekik, hogy hol, illetve hogy kell bejelenteni. (Pedig szerintem indokoltabb hogy ő tudja mint hogy én, de ez csak vélemény.) Ha rákeresek ennek a mikéntjére, mindenhol ott kezdődik az egyenlet, hogy a szolgáltató bejelenti, és akkor indul a hercehurca.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
23 órája, anett85 írta:

@Caligin, @btz

Köszönöm a válaszokat. Megnéztem a linkelt térképet, sajnos nincs is jelölve a mi telkünk. A Zsindely végén még el kell kanyarodni balra, van még ott 5 ház, de a másik szolgáltató csak a sarokig van. Minden évben próbálkozok velük, de nem hajlandóak tovább jönni, mert nem éri meg nekik. Mikrohullámú céget is kihívtam, de ők is azt mondták, hogy itt sajnos nem tudnak netet adni. (És egyébként is 15-ös a legnagyobb csomagjuk).

Eddig korlátlan mobilnetet használtunk, ez sajna megszűnik szolgáltató váltás miatt. Tegnap kötötték a gyorsító opciót, ez lassabb, mint a másik szolgáltató mobilnete.

A térképet átbogarászva egyébként sok új építésű rész nincs jelölve. Akkor akik nem 30 éves házakat vásárolnak, azok hosszú távon is érjék be gagyi nettel...remek.

És ha jól értelmezem, akkor nincs lehetőség arra, hogy az én jelzesem alapján korrigálják itt a dolgokat...

Sajnos úgy tűnik,hogy még nagyvárosokban is akad olyan családi házas övezet ami nem érdekli a telekomot. Nekem szerencsére van egy másik szolgáltató de mivel a tv a telekomnál van szerettem volna az internetet is tőlük venni. Neked tudnám javasolni egy mobil szolgáltató ajánlatát. Nem tudom mennyire ütközik a fórum szabályzattal ezért nem linkelem de ha gondolod privátban megírom.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

@kisapa63

Ha valamelyik korlátos az, akkor az nem játszik. Egyébként kérlek küldd el, mert hosszú távú normális megoldásra szükségem van. Most még itt egy korlátlan mobilnet, 4e ft alatt a havidíj, de májustól szolgáltatót vált a flotta, és az új szolgáltatónknak, a Telekomnak nincs normális ajánlata helyette.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

A településünkön nincs telefonközpont, a közeli városban levő 6 kilométer távolságban van, ami legfeljebb 1 Mbit sebességet biztosít.
Információim szerint hamarosan „kapunk egy Telekom tornyot”, ami majd vezetékes vonalra továbbítja az internetet.
Hogyan működik ez a rendszer?
Mi lesz az egyénenkénti üzemi internet sebesség?
Megmaradnak az eddigi vonalak és telefonszámok?
Bármilyen egyéb információ is érdekel.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Akkor hogy is van ez? 30 Mbit/sec minden háztartásba? Ez a kormány célja, de nem a szolgáltatóé?, mert ha a telekom nem fogja tudni biztosítani a sebességet, akkor a határidő lejárta után elengedi az ügyfeleket kötbér mentesen? A térkép szerint el érhető most is a 30 mb, de nem a telekomtól, a gyorsító opciót se engedik, akkor ilyenkor mi van, ha nyertes se lesz?  De kivárom a 2018-at, majd utánna lehet hogy pá-pá telekom!

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Nem a hűségidőről beszélek, azt tudom én is, hanem a fejlesztési idő lejárata után 2018-ban, hogy nem tudja biztosítani a 30 Mbps sebességet, a másik szolgáltató meg igen, erre hivatkozva, kötbérmentesen engedjenek ell. Akkor sorjában: az ügyfélszolgálat: jelenlegi sebességem 20-ról van szerződés, a valós 15Mbps VDLS-en. Boondig nincs, mert nincs szabad érpár, gyorsító opció nincs, mert távol van tőlem a torony, s elég lefedett/le árnyékolt/ helyen lakom, 4G-n a max internet sebesség 20 Mbps, vagy kevesebb. Röhej az egészben, hogy a T-s koax 70m-re van tőlem a vége. Ügyfélszolgálat hivatkozik rá, hogy ők nem építenek hálózatott tovább, alválalkozóval meg nem kötnek szerződést 1-2 leendő ügyfél miatt. Akkor minek adnának nekem ügyfélmegtartó kedvezményt, hogy elégedjek meg a 15 Mbps jelenlegi sebességgel??

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Poén az benne hogy ha jó a jelszint akkor 100m távolságig erősítő nélkül dc leválasztva el lehetne cibálni a koaxot.  Hol van ez amúgy, melyik  település ? 4g mobilon (Telekomos mobilon) egyáltalán nincs ? Ha van akkor azzal milyen a sebesség ?

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Nekem olyan érzésem van kamu a köbön. Magentába a 120 m/s akarták adni nekünk,m a hálozat birja. Mi csak a 30-at választottuk, de az se jön rendesen. Az elmútlt héten az átlagunk 400b/s-20K/s között mozgott. Rengetegszer alig van net. Nem sznik meg csak kebés b/s-al jön. Estefele a legrosszabb. Valószinű megint lehet baj az utcai kötő dobozzal is, mert minden évben van, de a face kiirásokból, beszélgetésekből egyértelműen látszik,h az egész város ezzel küzd. Van aki már tucatszor szolt, be de a váasz, az hogy ebben régióban ilyen a net. Tudják... ?

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Sziasztok,

Körülbelül 2-3 hónapja megjelentek a T emberei, és szépen elkezdték felszerelgetni az optikai dobozokat az oszlopokra. Onnantól szinte minden nap láttam a településen, hogy nagyban dolgoznak, rakják dobozokat, húzzák sodronyt, kötögetnek.... Viszont egy hónapja szinte semmi mozgás. A kiépítés kezdetétől kb mennyi idő amíg átadásra kerülhet a hálózat kb? /4000 fős település/ 1,5-2 hónapja már felkerestek, és előszerződést is kötöttem. Felhívva őket csak annyit mondanak, hogy 10 hónapon belül elérhető. Ez reális lenne, vagy már nem mernek semmit mondani? 

Köszi

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
8 órája, Disinfo írta:

Sziasztok,

Körülbelül 2-3 hónapja megjelentek a T emberei, és szépen elkezdték felszerelgetni az optikai dobozokat az oszlopokra. Onnantól szinte minden nap láttam a településen, hogy nagyban dolgoznak, rakják dobozokat, húzzák sodronyt, kötögetnek.... Viszont egy hónapja szinte semmi mozgás. A kiépítés kezdetétől kb mennyi idő amíg átadásra kerülhet a hálózat kb? /4000 fős település/ 1,5-2 hónapja már felkerestek, és előszerződést is kötöttem. Felhívva őket csak annyit mondanak, hogy 10 hónapon belül elérhető. Ez reális lenne, vagy már nem mernek semmit mondani? 

Köszi

Nagy valószínűséggel ez nem rajtuk múlik, a szolgáltatónak a hálózat kiépítését követően meg kell még várni a különböző engedélyeket a hatóságoktól, és csak utána használhatják élesben.

Ha jól emlékszem nemrégiben pont ilyen miatt büntették meg a *****-t... :)

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Tisztelettel, jó estét!

Részben a témában írnék, részben pedig személyes fájdalmamat kifejezve.

Városföldi lakos vagyok, és decemberben szerettem volna a Netmánia M csomagomat 2 évvel meghosszabbítani. Ekkor az ügyfél szolgálaton azt mondták, hogy rendben. 1 hét múlva megkerestek, hogy sajnos érzékenyebb lett a rendszer, és nem írja alá már nekem, és vissza akartak tenni Netmánia S-be. Én ezt nem fogadtam el, és nem hosszabbítottam szerződést.

Erre kb. 2 hete megkerestek, hogy fejlesztés történt Városföldön, és elérhető lenne a VDSL 30 Mbit, erre én kétkedve mondtam az ügyfelesnek, hogy szerintem nem. Mondták, hogy ne vitatkozzak mert ők így látják. De én tudtam, hogy nem kell igyak előre a medve bőrére. 1 hét múlva már jött a válasz, hogy a műszakisok elutasították. Ekkor jött ajánlat arra, hogy lehetne Gyorsító opció, amit megint nem írt alá a rendszer mivel nem éri el a 30 Mbitet amit adhatnának.

Felháborító.

Én egyszerű ember vagyok, de még én is tudom, hogy működhetne hatékonyabban a Telekom?

Miért nem a műszakisok ajánlják az ügyfeleseknek, hogy hova lehetne jobb csomagot szerelni? Miért nem? Ehhez csak józan *****i ész kellene. Szerintem. Nem kell hozzá 8 diploma. Szerk: az ügyfelesek azt se látják, hogy milyen messze vagyok a DSLAM-tól? Ez nagyon kellemetlen.

 

A témába vágó kérdésem az lenne, és előre is köszönöm ha valaki idáig elolvasta, hogy fogják az én címemen megvalósítani a 30 Mbitet, ha azt mobil, vagy mikrohullámú technológia nélkül kell biztosítaniuk?

Városföld, Ág. Központ lakótelep. Ez a  címem.

 

Köszönöm előre is a szakértők válaszát.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: lelkidoki
javítás
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...