Ugrás a tartalomhoz
  • 11

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében


anonymus

Kérdés

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében

Mi ez a projekt?

EU gazdaságfejlesztési programjának része a SZIP, hogy az ország minden területén minden háztartásban elérhető legyen a 30 Mbit/sec sebességű internet 2020. Szeptember 30.

Miből áll ez a projekt?

Több szegmense van az egész történetnek. Alapvetően minden szolgáltató minden évben valamennyire terjeszkedni szokott, anyagi lehetőségektől függően... Ehhez az állam is hozzáadott egy hazai forrást (Pest megye), illeve EU-s források is rendelkezésre állnak a projekthez (országszerte). Mivel Pest megye túlságosan fejlett, így oda nem adhattunk be EU-s forrásigényt, ezért volt szükség hazai forrásokra.

A Magyar Telekom európai uniós forrásokat nyert el vezetékes szélessáv-fejlesztésre a GINOP 3.4.1-2015 keretében

A Magyar Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodás alapján, a GINOP 3. prioritás keretében megjelentette a GINOP 3.4.1-2015 számú, Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázati felhívást. Ennek célja a kevésbé fejlett régiókban az újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal el nem ért igényhelyek lefedése annak érdekében, hogy az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák bővülése hozzájárulhasson az állampolgárok életminőségének, a vállalkozások versenyképességének és az állami működés hatékonyságának javulásához.

Támogatást nyert járások

Támogatást nyert járások

Közép-Mo nyertesei

Budakeszi-, Érdi-, Vecsési-, Szentendrei járások, valamint Kelet-Pest. 

Mikor kerül lefedettség alá a településem?

Ennek a kezdeményezésnek alapvetően az összes hazai szolgáltató a részese, azonban a kivitelezés konkrét dátumát hazai és EU-s források esetében is nehéz megjósolni... Egy biztos 2020. Szeptember 30 megtörténik a 30 Mbit/sec sebességű internet bevezetése országszerte.

NMHH jogforrások oldalán nyomon követhetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. 

Hol találhatom meg az aktuális lefedettséget?

Kifü térkép

Milyen paramétereknek kell megfelelni az internet sebességében?

Az alapvető elvárás hogy 30 Mbit/sec letöltésű (garantált 7,5 Mbit/sec) és 6 Mbit/sec feltöltés (garantált 1,6 Mbit/sec) internet legyen elérhető az egész országban. További elvárás hogy ezen hálózatoknak legalább 50%-ának képesnek kell lennie a jövőben a 100 Mbit/sec sebességű internet kiszolgálására is.

Milyen technológiát használnak ezen sávszélesség biztosítására?

 GPON hálózat kiépítésére kerül sor, amin akár 2000/1000Mbit-et nyújtunk előfizetőink részére.

Technológiától függően milyen sebességekre számíthatok?

Három eltérő technológiát használ a Telekom, és mivel 30 Mbit az alapelvárás, így a következő maximális lehetőségek jöhetnek szóba, amik a jövőben vDSL és Koax esetében is javulnak.

 

ewfwefewfewfew.png

Köszönöm @btz nek a segítséget!

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • Válaszok 1.9k
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

  • 1
6 órája, Kalimera írta:

Kötöttek már valakinek be frissen szerelt optikát?
A külső szerelés után mennyi idő telt el?
A településünkön 44 napja kész a külső szerelés (az oszlopokon).
Itt már le tudom adni a bekötési igényemet:

https://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/internet/otthoni/halozatfejlesztes

Az ügyintéző 24 órán belül fel is hívott, de szerinte még nem elérhető nálam az optika bekötése.

A szolgáltatónak minden újonnan kiépült hálózatra van egy engedélyeztető folyamat. Amíg ez nem zárul le, nem lehet rákötni az ügyfeleket. Ennek az ideje úgy tudom bizonytalan, de a szolgáltató mindent meg szokott tenni hogy minél gyorsabban menjen minden. Szerintem már csak napok kérdése lehet. Max 1-2 hét.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Tarnaszentmárián (egri járás) elkezdték az optika bekötését.

A rendszer stabilan működik 1000 Mbit körüli adatsebességgel.

Sajnos az asztali gépeimben a hálókártyák már megöregedtek (10+ évesek), csak fele sebességgel működnek, ezért azokat cserélnem kell. Ugyanazon a kábelen egy pár éves laptop teljes sebességgel megy.

A 20%-os sebességgel (kb. 200 Mbit) elérhető szerverről is 10 perc alatt lejön, ami eddig egy teljes napig tartott.

Az információ hiányt a többieknél lehetne csökkenteni.

Már a kiépítés is csúszott (június második felére tervezték), szeptember végén készült el. Azóta november végéig csak egymásnak ellentmondó információkat kaptam.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Mérj egyet mobilnettel kb azt  a sávszélt kapod majd meg de max 80Mbit/s és  napi 10gb limit lesz a mobilnet részén. Weblapon megnéztem, persze ez nem jelent semmi viszont az utcák felére azt mondta 2Gbit a többire meg az 50-100 as csomagot ajánlotta ki.  1414 tudná megmondani mi a max ami mehet nálad. 

ADSL technológia esetében kínált letöltési sávszélesség maximum 20 Mbit/s; kínált feltöltési sávszélesség maximum 1 Mbit/s. Az Otthoni Internet Start csomagot kizárólag azon előfizetők vehetik igénybe, akiknek az elérhető hálózati képességek okán a szolgáltató nem képes magasabb sávszélességű csomagot biztosítani, egyebekben az egyes csomagok és sávszélességek igénybe vehetősége függ a szolgáltatónak a hozzáférés helyén elérhető hálózati, technikai képességeitől.

A feljebb beidézett szöveg azt mondja el neked hogy Otthoni Internet start esetén ha adsl kapcsolatod van  csak akkor max 20Mbit/s ha Vdsl2 kapcsolatod van akkor max 30 Mbit/s. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Nem emlékszem pontosan, hogy volt e már (őszinte vagyok: lusta vagyok visszskeresni, na meg amúgy is az ismétlés a tudás anyukája), de itt az NMHH jogforrások oldalán nyomonkövethetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. A linken direkt a Telekomos dolgokat állítottam be szűrési feltételnek. Ezt eltávolítva minden jogforrás megtekinthető. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

@btz

Megfelel ?

 

Mikor kerül lefedettség alá a településem?

Ennek a kezdeményezésnek alapvetően az összes hazai szolgáltató a részese, azonban a kivitelezés konkrét dátumát hazai és EU-s források esetében is nehéz megjósolni... Egy biztos 2018-ig megtörténik a 30 Mbit/sec sebességű internet bevezetése országszerte.

NMHH jogforrások oldalán nyomon követhetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1
16 perce, btz írta:

A Tplinket cserélni kell majd a VDSL-hez. 

Szerintem intézd a 1414-en. Nekem is volt hasonló gondom VDSL 50mbps-re állásnál. Váltig állították több helyről, hogy nem lehet, aztán mégiscsak lett.

Vegyek vdsl routert vagy inkább hagyatkozzam arra amit a T fog adni? (nem tudom mennyire minőségit adnak)

Köszönöm, akkor felhívom őket! Elvileg hívhatok szerelőt házhoz, hogy bemérjék a kapcsolat sebességét és hogy milyen lehetőségeim vannak.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

VDSL képes eszközt a T-nek kéne biztosítania, én még olyanról nem halottam hogy szereld magad efi vegye meg a vdsl modemet. Annyi szerencséd van hogy ezek a kék és fekete d-link modemek már nincsenek forgalomban. Ha akarnak se tudnak adni, csak vdsl képes hgw van már. Ami tud adsl2 módban létezni de ezt a szerelőnek kell beálítani. Egy szónak is száz a vége, nálad kezdésnek ez a hoki d-link modemet cserélni.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

@Tamas586

A fél karomat odadnám egy ilyen jó vonalért (na jó nem, de azért mégis) nekem tudod milyen ***** vonalon jön a 30/5? 23 dB a csillapítás a te 1.5-dhöz képest. Szinte nincs is csillapításod le irányba. 

"de állítólag olyan gyatra a kettőnk közti földkábel"

Nettó badarság

Erre a vonalra már rendelem volna a 100mbps vdslt.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: btz
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

@Tamas586

Ez ADSL2+. Szinte csillapítás nélkül rajta ülsz egy DSLAM-en, a rosszul ~16-ra beállított szinkron sebességed miatt a modemed nem is veszi a fáradságot, hogy maxra tekerje az adásteljesítményt. Ebből a vonalból kijönne a 22mbps szinkron és meglenne a 20mbps gyakirlati sebesség ADSL2+al. VDSL2-nél pedig 100mbos szinkron is meglenne.

Rajta vagy a DSLAM-en, majdnem a s***edben van az optikai felhordó magyarul. A réznek ezen a szakaszon még szinte semmi "ellenállása". 

Melyik település, melyik utcája? 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: btz
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

@Tamas586

Ez egy VDSL képes HGW igen. Ami ADSL2+ módban megy ~16mbps szinkronra állítva, amiből a gyakorlatban 14-15mbps sebességet kapsz, mindezt az optika tövében, ahol 100/25mbpst is megkaphatnád. Kiváncsi lennék én a gyatra földkábeles illetőre. Ha találkozol vele, kérdezd meg a nevemben, hogy mikor borult rá a mesekönyves polc :D

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

@Tamas586

Azt ne tőlem kérdezd, mert azt én sem tudom, illetve én sem értem. Talán csak azért mert a gyatra földkábel szöveget hamarabb elhitted minthogy átrakjon vdsl-re. Őszintén én is kiváncsi lennék, hogy ott mi akadálya az 50mbps nyújtásának. A gyatra földkábel nem az biztos. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: btz
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

@Joci1012

Nincs már 30-as csomag. Csak 50-es van, ahol ez nem elérheő, ott Otthoni Internet Start van, ami csak maximum 30, technológia és a vonali adottságok függvényében. 

Ahhoz, hogy megállapítható legyen, hogy fizikailag lehetséges e nálad a 30mbps, illetve mitől csökkenhetett a sebességed, tegyél fel képernyőmentést a digitális elosztód DSL információs oldaláról (ahogy a fórumtársaid is tették), de lehetőleg az Xdsles topikba, hogy ne offoljuk szét ezt a topikot.

Ha lehet mérés esetén (főleg ha sebesség romlást tapasztalsz) kerüld a wifi használatát, amennyiben ez megoldható

@Tamas586

30-as profil is érdekes Adsl2+-on. Rendben, jelezd, ha  haladt valamit az ügyed

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Saját előfizetéssel az alábbiakat tapasztaltam ADSL2+ és VDSL2 mód között nagy hurokhosszon:

Netmánia S csomagot (10/0,5 Mbit/s) ~2950 méteren ADSL2+ módban folyton 3100/640 Kbit/s sebességre korlátozta a rendszer. 10+ évvel ezelőtt még sima ADSL módban is magasabb volt a letöltés az akkori 4 Mbit-es csomagban.

VDSL2 módban 4160/640 Kbit/s-t produkált az "SNR lock" ugyanezen a vonalon Netmánia S csomagban. (2017 májusában saját hatáskörben állították át, nem volt hibabejelentés).

Idén januárban gondoltam, hogy feltöltés terén lehetne némi javulást elérni, illetve a Netmánia S + telefon árát is kicsit sokalltam így 2018-ban ezért a sebességért. Meg is történt a váltás a kedvezőbb díjú Otthoni Internet Start (30/5 Mbit/s) csomagra + telefonra.

A vonalhossz miatt a modulációt visszaállították ADSL2+-ra. Reméltem, hogy az évek alatt közben csiszoltak a DLM-en, de nem. Kotta szerint csökkent a sebesség: ~8160/2560 Kbit/s-ről 5 nap alatt 3100/500 Kbit/s-re állította be fixen a vonalat az automatika.

Hümmögtem egyet magamban, a letöltéssel szemben nem voltak illúzióim, de hogy a feltöltés is romlani fog... Telefonálgatás, hogy ez így nem nagyon jó. "Túl nagy a távolság a központtól, ennyit bír a vonal." - jött a sablon válasz. Vonal reset után ismét az előző forgatókönyv szerinti lépésekben tette a dolgát a DLM: a feltöltés ~500 Kbit/s, a letöltés pedig 3100 Kbit/s.

Megint telefonálgatás, szokásos sablon válasz. Hibajegy ismételt újranyitását követően megemlítettem, hogy azért feltöltési ágon 30 dB SNRM tartalék kicsit soknak tűnik. Továbbá feltöltési irányban CRC hiba és SNRM ingadozás sem volt tapasztalható, ennyire nem kellene visszavágni a feltöltést. A válasz alapján így működik a rendszer, hogy a feltöltést is csökkenti.

Kértem, hogy akkor legalább próbáljuk ki ismét a VDSL2 módot, mert úgy magasabb volt a "lock" utáni sebesség.

Jelenleg ~5100/1280 Kbit/s körül állította be fixen a szinkron sebességet a rendszer VDSL2-n. A "bufferbloat" jelenség miatt továbbra is erőteljesen QoS-t kell alkalmazni a saját routeren keresztül, mert több eszköz használata közben olykor 3000-4000 ms-re felugrott a válaszidő. Így ténylegesen nettó 4/1 Mbit/s az a sebesség, aminél a ping még elviselhető. A bix felé terhelés nélkül alapból 40 ms a ping :).

ADSL2+ módban visszafogott sebességgel, magas SNRM értékek mellett is kiugró volt a CRC hibák száma. Magas letöltési INP (16.5 symbols) és interleave (depth 511, 14 ms delay) értékek mellett.

VDSL2 modulációval még mindig elég magas a CRC hibaszám, de jelentősen alacsonyabb. Le irányban az INP (4 symbols) és interleave (93 depth, 16 ms delay) értékek is barátságosabbak jelenleg. Egy-egy áramszünet vagy újraszinkronizálás után még alacsonyabb értékekre is állítja előbbieket, a sebesség pedig néha-néha 5248/1280-ra javult. Összességében a sebesség pedig mindig magasabb ADSL2+ módhoz képest ezen a vonalon.

Hivatalos álláspont szerint nincs kötéshiba, csak a távolság miatt vannak problémák. Hosszabb csapadékos időszak esetén ennek ellenére mégis tapasztalni SNR ingadozást. Nyáron pedig nagyon távoli villámlás esetén is nullázódik gyakran az SNR (olyankor mindig újraszinkronizál).

A vonali adatok naplózása szerint modulációtól és sebességtől függetlenül az SNRM nagy része olykor-olykor normális időjárási viszonyok mellett is eltűnik egy pillanatra (1-2 másodpercre).

Konkrét példával: ADSL2+ 3100/640-es sebességnél nappal stabilan 14-es, este 11-es volt a margin, ami egy pillanatra visszaesik 2,8-as értékre, olykor kisebbre, majd hirtelen visszaáll 10 feletti értékre. VDSL2-nél 5100/1280-as sebességnél 6-8 közötti SNRM, ami néha 2 körüli értékre esik le, majd hirtelen visszaugrik.

Mindkét módban ilyenkor látványosan megnövekszik a CRC hibák száma is és előfordul, hogy újraszinkronizál a vonal. A feltöltési margin nem ingadozik és a CRC hibák száma (feltöltési irány) is egy számjegyű vagy nulla 24 órán belül.

Sajnos a gyorsító opció nem jöhet szóba, mert szükségem van a PPPoE PT módra, azzal pedig nem működik. Egy-két helyen más előfizetőknél teszteltem a településen. Ha megy, akkor valóban jó, de az LTE tunnel sokszor problémás itt is, ahogy a fórumon azt már többen jelezték.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...