Ugrás a tartalomhoz
  • 11

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében


anonymus

Kérdés

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében

Mi ez a projekt?

EU gazdaságfejlesztési programjának része a SZIP, hogy az ország minden területén minden háztartásban elérhető legyen a 30 Mbit/sec sebességű internet 2020. Szeptember 30.

Miből áll ez a projekt?

Több szegmense van az egész történetnek. Alapvetően minden szolgáltató minden évben valamennyire terjeszkedni szokott, anyagi lehetőségektől függően... Ehhez az állam is hozzáadott egy hazai forrást (Pest megye), illeve EU-s források is rendelkezésre állnak a projekthez (országszerte). Mivel Pest megye túlságosan fejlett, így oda nem adhattunk be EU-s forrásigényt, ezért volt szükség hazai forrásokra.

A Magyar Telekom európai uniós forrásokat nyert el vezetékes szélessáv-fejlesztésre a GINOP 3.4.1-2015 keretében

A Magyar Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodás alapján, a GINOP 3. prioritás keretében megjelentette a GINOP 3.4.1-2015 számú, Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázati felhívást. Ennek célja a kevésbé fejlett régiókban az újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal el nem ért igényhelyek lefedése annak érdekében, hogy az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák bővülése hozzájárulhasson az állampolgárok életminőségének, a vállalkozások versenyképességének és az állami működés hatékonyságának javulásához.

Támogatást nyert járások

Támogatást nyert járások

Közép-Mo nyertesei

Budakeszi-, Érdi-, Vecsési-, Szentendrei járások, valamint Kelet-Pest. 

Mikor kerül lefedettség alá a településem?

Ennek a kezdeményezésnek alapvetően az összes hazai szolgáltató a részese, azonban a kivitelezés konkrét dátumát hazai és EU-s források esetében is nehéz megjósolni... Egy biztos 2020. Szeptember 30 megtörténik a 30 Mbit/sec sebességű internet bevezetése országszerte.

NMHH jogforrások oldalán nyomon követhetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. 

Hol találhatom meg az aktuális lefedettséget?

Kifü térkép

Milyen paramétereknek kell megfelelni az internet sebességében?

Az alapvető elvárás hogy 30 Mbit/sec letöltésű (garantált 7,5 Mbit/sec) és 6 Mbit/sec feltöltés (garantált 1,6 Mbit/sec) internet legyen elérhető az egész országban. További elvárás hogy ezen hálózatoknak legalább 50%-ának képesnek kell lennie a jövőben a 100 Mbit/sec sebességű internet kiszolgálására is.

Milyen technológiát használnak ezen sávszélesség biztosítására?

 GPON hálózat kiépítésére kerül sor, amin akár 2000/1000Mbit-et nyújtunk előfizetőink részére.

Technológiától függően milyen sebességekre számíthatok?

Három eltérő technológiát használ a Telekom, és mivel 30 Mbit az alapelvárás, így a következő maximális lehetőségek jöhetnek szóba, amik a jövőben vDSL és Koax esetében is javulnak.

 

ewfwefewfewfew.png

Köszönöm @btz nek a segítséget!

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • Válaszok 1.9k
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

  • 0

Kötöttek már valakinek be frissen szerelt optikát?
A külső szerelés után mennyi idő telt el?
A településünkön 44 napja kész a külső szerelés (az oszlopokon).
Itt már le tudom adni a bekötési igényemet:

https://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/internet/otthoni/halozatfejlesztes

Az ügyintéző 24 órán belül fel is hívott, de szerinte még nem elérhető nálam az optika bekötése.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Kalimera
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Tájékoztatásért felkerestem a KIFÜ és a Digitális Jólét Ügyfélszolgálatait, hogy mire számíthatok a 19. kerületben. 

Az alábbi választ kaptam: 

"A budapesti fejlesztés némileg késedelmet szenved egy a terület fejlesztésére kiírt pályázat sikertelensége miatt.

Ennek ellenére biztosítjuk, hogy az Ön által jelzett címen a nagysebességű, legalább 30Mbit/s-os internet elérés lehetősége 2018.12.31-ig megvalósul."

 

Tehát a legutolsó határidőre elkészülnek...

Kíváncsi vagyok, 1 évbe hogy fér majd bele a közbeszerzés lefolytatása, a földmunka/kivitelezés, engedélyeztetés és használatba vétel :)

Szorítok nekik :/

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Hogy kiskunhalason mikor lesz ebből valami Azt senki nem tudja. A konkurencia kemény (***** kemény 4 megabitet tud szolgáltatni)

A telekom 30-as csomagja elérhető, de a Pályázati kritériumoknak nem felel meg. Más meg nincsen. A vicc az egészben hogy a telekom a szembe szomszédomnak(sarki ház) tud akár 100 m netet,és nem családi alap csomagot is szolgáltatni nekem meg nem? Kiskunhalas Molnár utca 3 a vicc az egészben, hogy város központ.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

@Lovas

A kiskunhalasi járás kimaradt az első körös GINOP 3.4.1 pályázat nyertesei közül, de módosítottak a pályázati feltételeken és újra kihírdetésre került (100%-os támogatási intenzitás, 824,23 millió ft elszámolható költség, 72% maximálisan lefedendő igényhely). Azóta nem hallottam felőle semmit (Ki nyerte meg, stb). Egy biztos, van igényhely (3610 db csak Kiskunhalason, 5987 a járásban) és fejleszteni kell. Lesz mindenféleképp fejlesztés vagy a Telekom vagy más szolgáltató részéről.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Érdeklőnék,hogy Tiszakécskén mikor lesz fejlesztés mert jelenleg 0Mbit/s amit tudnak az utcában  nyújtani számomra a 30Mbit/sec helyett .Pár szerencsés persze a szomszédok közül már élvezheti a szolgáltatást, nekem már nem jutott.

Azt sem értem ,hogy ha a 2015-ös térképet nézem:

http://szelessav.e-epites.hu/map-core/

akkor miért vannak kék pöttyökkel ,értem én ,hogy 30Mbit és felette, de a valóságban 1 Mbit/sec ha éppen minden jó és eléri mert van ,hogy csak 700Kb/sec

Fejlesztésben ne is bízzam gondolom mert papíron már Tiszakécskén minden rendben van azaz megvalósult a 30Mbit/sec , mert csak ez a csomag rendelhető itt (ennek a garantáltja 1Mbit).

Az is érdekes ,hogy a hálózatfejlesztés nem történt csak a csomag neve lett egyik napról a másikra 5Mbit----->30Mbit

no comment

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Mondi
pontosítás
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Üdv!

Érdeklődnék, hogy Gyöngyösorosziban várható-e internet fejlesztés (adsl) vagy már lezajlott ?

Jelenleg 30 mbit-es adsl csomagban vagyok, viszont 15-16 mbit a letöltési sebességem. Megnéztem az első posztban lévő térképet, "30 mbit és felette" van jelölve. Elvileg stabilan hoznia kéne a 30 mbit-es sebességet, viszont ügyfélszolgálaton azt mondták, hogy 1-30 mbit-es a csomagom, azaz 30 mbit-ig bármi lehetséges, lakcím függő. Tényleg ennyire széles intervallum van meghatározva? 

Ha nem várható fejlesztés, illetve nem lehetséges gyorsabb adsl kapcsolatra váltani, akkor mennyivel jobb opció a mobilnet előfizetés mint alternatív megoldás? (4G-re van lehetőség)

Köszönöm a választ!

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: justzoli
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Üdv @justzoli

Amennyiben a lakhelyed szerinti pont kékkel van jelölve, az azt jelenti hogy ott a 30mbps minimum sebességű hálózat érhető el. Ez nem feltétlenül a Telekomra vonatkozik, lehet, hogy más szolgáltató van jelen ilyen hálózattal.

Ha jelenleg 15-16 mbps sebességű ADSL interneted van és az ügyfélszolgálatos is azt mondta, hogy 1-30-ig vonali adottság függő az interneted sebessége, akkor te nem 30mbps-es csomagban vagy (mint a régi már nem forgalmazott Netmánia L), hanem az Otthoni Internet Start csomagban, amiben a legnagyobb elérhető sebesség 30mbps VDSL technológia esetén, 20mbps ADSL2+ technológia esetén, egyébként pedig ami a technológia adta "csövön kifér". Ez nálad épp a 15-16mbps lehet, de a további lehetőségeidről a digitális elosztód felületéről is leolvasható DSL információkból lehetne mit mondani. 

A településen 9 lakossági végpont vár lefedésre, amit a GINOP 3.4.1 pályázaton elsőkörben elnyert Európai uniós támogatással fog fejleszteni egy a Telekommal konkurens internetszolgáltató, de az is lehet, hogy kimarad és egy visszahulló végpontokra kiírt pályázat keretében elnyert összegből fejleszti le az azt a pályázatot megnyerő internetszolgáltató cég

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

@justzoli

Ha van 4G LTE lefedettség, akkor a gyorsítóopció természetesen szóbajöhet. 

Amit fontos tudni róla, hogy a gyorsítás az LTE ágon forgalom korlátos (ha jól emlékszem napi 10GB a limit, ha azóta meg nem változott), ezt túllépve továbbra is csak a DSL által szolgáltatott sebesség marad vagy legalábbis minimális LTE sebességgel használható tovább a szolgáltatás. 

A gyorsító opcióval foglalkozó fórumrészlegen több olyan fórumtag segítségét kérheted, aki rendelkezik ilyen szolgáltatással ezért gyakorlati tapasztalatokkal tud neked szolgálni a gyorsító működésével kapcsolatban. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Köszönöm a válaszokat!

A weboldalon megnéztem: https://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/internet/otthoni

Rendelhető 50 és 100 mbit-es csomag is, viszont ügyfélszolgáltaton azt mondták, hogy a weboldal pontatlan, mert sokszor olyan címekre is felajánlja a gyorsabb csomag rendelésének lehetőségét, ahol fizikailag nem elérhető a felkínált sebesség.

Max. 20 mbit-es kategóriába esem a mérési eredményeim alapján. A kapcsolatom adsl2+.

Ezekszerint várható hálózatfejlesztés a jövőben, hogy a 2018 végéig meglegyen a min. 30 mbit stabil kapcsolat lehetősége? 

"Ez nálad épp a 15-16mbps lehet, de a további lehetőségeidről a digitális elosztód felületéről is leolvasható DSL információkból lehetne mit mondani."

Elnézést, de digitális elosztó alatt mit értesz? Dslam kb. 800 méterre van a házamtól, szerintem ennek betudható a pár mbit-es veszteség a 20-hoz képest. Az otthoni routerem: Tp-Link TD-W8970B adsl2+ 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: justzoli
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

@justzoli

Támogatott fejlesztés nem lesz, mivel 30mbps a végpontokon elérhető.Utána néztem a településnek és azt látom, hogy szerepel a megvalósított VDSL fejlesztések listáján. Tehát VDSL-re is lehetőséged lenne, de ez már 3 éve a térkép készítésénél is így lehetett, ezért kékek a térképen a végpontok, mert 30mbps is adható VDSL-el, te valamiért ADSL2+on kapod a dolgot, szerintem próbálj meg 50mbps csomagra váltani.

Igen a weboldal néha pobtatlan ez tény, valószínűleg a te esetedben most nem pontatlan, de ha elérhető az 50-100, akkor nem tudom mért engedték neked a START-ot megrendelni. 

Nem az számít, hogy légvonalban milyen messze van a DSLAM, hanem, hogy a rézdrót milyen hosszan "tekereg". Igen,  egyértelműen a hossz megatározó mind az ADSL2+ mind a VDSL esetén. 

A digitális elosztó, vagy másnéven HGW-ként, vagy köznevén modemrouterként is emlegetett eszköz, amit a szolgáltatótól kapsz a szolgáltatás használatára. Ha nincs ilyened, akkor valószínűleg sima ADSL( 2+)modemed van. 

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: btz
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
1 órája, btz írta:

Támogatott fejlesztés nem lesz, mivel 30mbps a végpontokon elérhető.Utána néztem a településnek és azt látom, hogy szerepel a megvalósított VDSL fejlesztések listáján. Tehát VDSL-re is lehetőséged lenne, de ez már 3 éve a térkép készítésénél is így lehetett, ezért kékek a térképen a végpontok, mert 30mbps is adható VDSL-el, te valamiért ADSL2+on kapod a dolgot, szerintem próbálj meg 50mbps csomagra váltani.

Igen a weboldal néha pobtatlan ez tény, valószínűleg a te esetedben most nem pontatlan, de ha elérhető az 50-100, akkor nem tudom mért engedték neked a START-ot megrendelni.

Ez nagyon fura, mert lejárt hűség miatt hívtak és fel sem kínálták a jobb internetre váltás lehetőségét, sőt mikor rákérdeztem továbbra is azt mondták az adsl2+ az elérhető legjobb internet a címen. Vdsl-t meg sem említették. Agyvérzést kapnék, ha kiderülne, hogy már 3 éve lehetne gyorsabb internetem, csak valaki(k)nek a félretájékoztatása miatt ragadtam a régebbi és lassabb technológiánál... 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

@justzoli

Pedig eddig a térkép és a vdsl lista is egybehangzóan azt állítja, hogy ott 20mbps fölé lehet menni, sőt azt is írtad, hogy a weboldal is ezt állítja (igen, tudjuk, hogy annak csak "feltételese módban" szabad hinni). De lássunk végre egy DSL infót a HGW-ből, ha szabad. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
13 perce, btz írta:

Pedig eddig a térkép és a vdsl lista is egybehangzóan azt állítja, hogy ott 20mbps fölé lehet menni, sőt azt is írtad, hogy a weboldal is ezt állítja (igen, tudjuk, hogy annak csak "feltételese módban" szabad hinni). De lássunk végre egy DSL infót a HGW-ből, ha szabad. 

Nincs HGW-m, Tplink adsl routerem van (nem T-s, saját), de szívesen adok DSL infót, ha megmondod milyen (ál)néven találom az admin menüjében.

Az esetemben milyen hivatalos lehetőségek vannak a probléma megoldására? Kihívni a szerelőt, hogy mérjen rá a vonalra? Vagy a 1414-en meg tudják mondani, hogy át lehet-e állni? 

Mert eddig telefonos és személyes (gyöngyösi iroda) ügyfélszolgálaton is azt mondták, hogy csakis adsl elérhető. Viszont ez többszörösen meg lett most általatok cáfolva. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...