Ugrás a tartalomhoz
  • 11

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében


anonymus

Kérdés

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében

Mi ez a projekt?

EU gazdaságfejlesztési programjának része a SZIP, hogy az ország minden területén minden háztartásban elérhető legyen a 30 Mbit/sec sebességű internet 2020. Szeptember 30.

Miből áll ez a projekt?

Több szegmense van az egész történetnek. Alapvetően minden szolgáltató minden évben valamennyire terjeszkedni szokott, anyagi lehetőségektől függően... Ehhez az állam is hozzáadott egy hazai forrást (Pest megye), illeve EU-s források is rendelkezésre állnak a projekthez (országszerte). Mivel Pest megye túlságosan fejlett, így oda nem adhattunk be EU-s forrásigényt, ezért volt szükség hazai forrásokra.

A Magyar Telekom európai uniós forrásokat nyert el vezetékes szélessáv-fejlesztésre a GINOP 3.4.1-2015 keretében

A Magyar Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodás alapján, a GINOP 3. prioritás keretében megjelentette a GINOP 3.4.1-2015 számú, Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázati felhívást. Ennek célja a kevésbé fejlett régiókban az újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal el nem ért igényhelyek lefedése annak érdekében, hogy az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák bővülése hozzájárulhasson az állampolgárok életminőségének, a vállalkozások versenyképességének és az állami működés hatékonyságának javulásához.

Támogatást nyert járások

Támogatást nyert járások

Közép-Mo nyertesei

Budakeszi-, Érdi-, Vecsési-, Szentendrei járások, valamint Kelet-Pest. 

Mikor kerül lefedettség alá a településem?

Ennek a kezdeményezésnek alapvetően az összes hazai szolgáltató a részese, azonban a kivitelezés konkrét dátumát hazai és EU-s források esetében is nehéz megjósolni... Egy biztos 2020. Szeptember 30 megtörténik a 30 Mbit/sec sebességű internet bevezetése országszerte.

NMHH jogforrások oldalán nyomon követhetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. 

Hol találhatom meg az aktuális lefedettséget?

Kifü térkép

Milyen paramétereknek kell megfelelni az internet sebességében?

Az alapvető elvárás hogy 30 Mbit/sec letöltésű (garantált 7,5 Mbit/sec) és 6 Mbit/sec feltöltés (garantált 1,6 Mbit/sec) internet legyen elérhető az egész országban. További elvárás hogy ezen hálózatoknak legalább 50%-ának képesnek kell lennie a jövőben a 100 Mbit/sec sebességű internet kiszolgálására is.

Milyen technológiát használnak ezen sávszélesség biztosítására?

 GPON hálózat kiépítésére kerül sor, amin akár 2000/1000Mbit-et nyújtunk előfizetőink részére.

Technológiától függően milyen sebességekre számíthatok?

Három eltérő technológiát használ a Telekom, és mivel 30 Mbit az alapelvárás, így a következő maximális lehetőségek jöhetnek szóba, amik a jövőben vDSL és Koax esetében is javulnak.

 

ewfwefewfewfew.png

Köszönöm @btz nek a segítséget!

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • Válaszok 1.9k
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

  • 0
2 órája, Xeon írta:

Hm.

A nagyobb kivitel/rendező lett itt telepítve.

Gondolom a jobb alsó sarokban van az "esze", bal oldalt meg a bekötött/beforgatott rézpárok.

@István

Nem egy nagy történet, marketing szempontból sem utolsó, plusz meg lehetett volna fejelni ezt a "fejlesztünk hullámot".

2020-ban fut ki a szip addig :) 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Sziasztok!

Olyan gondban lennék, hogy Balatongyörökön tavaly kiépítette sok helyen a hálózatot a Telekom. Azonban ahova mi fogunk költözi idén júliusba, ott lemaradt egy teljes körzet. Tavaly év végén beszéltem velük a 1412-ön és mondták, hogy jelenleg nincs lehetőség a vezetékes net igénylésére, azonban 3-4 hónappal a beköltözésünk előtt jelezzük nekik az igényt és kiépítik a hálózatot. 

Utolsó belterületi telek, de még kb. 20-30 ház, ahol állandóan laknak és szintén belterület szintén nem oldották meg a vezetékezést.

Többször beszétlem velük telefonon, hivatalos e-mailben és mindenhol elutasítottak.

Pedig, ha jól értem a bejegyzés alapján is 2018 végéig kötelességük lenne minden állandó háztartásba a min. 30 Mbit/sec-os vezetékes netet biztosítani. 

Nem a világvégéről beszélünk, de pont olyan szerencsétlen hely, ahogy kint 10/5-ös mobilnetet mértem a ***** Hipernet Home-mal, amire le vagyunk szerződve még februárig, tehát a lakásban nem lesz használható, mert 3 oldalról is domb vesz körül.

Innentől kezdve nem kérdés, hogy a vezetékes netre nagy szükségünk lenne, főleg úgy, hogy munkához is kell.

Mit javasoljak, kinek írjak?

Már próbáltam kérni területi műszakist is, akivel esetleg találkozhatnánk kint a terepen, de mindent elutasított és hárított a Telekom.

Frissítés még annyi, hogy most írtam a pályázatot nyerő MVM Zrt-nek, tőlük is várok egy hivatalos választ az ügyben, mert azért akárhogy is nézzük egy kicsit diszkrimináció, ha Balatongyörök 99%-át kiépítették, és szolgáltatni is tudnak beterületen, de az 1%-át kihagyták és nem is akarnak.

Minden segítségnek örülök!

Köszi a válaszokat.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Igen, MVM nyerte a lista alapján. Telekom építette ki tavaly a hálózatot (előtte nem volt). Pontosan Balatongyörök, Felsőhegyi út. A 4-es számig biztosítják az 50 Mbit/s. A 6-8 szám alatt most kezdenek építeni 2 db 4 lakásos társasházat, ahova 8 lakásba szintén nyilván kelleni fog a szolgáltatás, mi meg utána leszünk. Most hol vagyok az miért lényeges? ;) Gyenesdiáson amúgy.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

@turkisch78

Ha az MVM-nyert akkor azzal a kötelessége eljuttatni minden háztartásba a 30mbps-t. A Telekom nem tudom milyen hálózatot épített ott, de lehet, hogy az valami önerős dolog volt, nem pályázatos.

Csak azért érdekelt, hogy most hol vagy, hogy lássam, hogy ugyanabba a járásba tartozik e. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: btz
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Tehát akkor összegezve:

1. MVM-től megtudom kinek adta ki alvállalkozásba a munkát,

2. Akárki is nyert, annak 2018. december 31-ig a vezetékes (min. 30 megás) netet ki kell építenie, vagy amikorra sikerül, nyilván mihamarabb,

3. Ha a Telekomot bízta meg ezzel az MVM, akkor pedig a Telekom nem utasíthatja el, hogy nem építi ki a maradék utcákban, a "maradék" állandó háztartásokba a vezetékes netet, tehát ha tavaly 99%-ban kiépítette, nem csinálhatja meg, hogy az 1%-ot nem teljesíti,

Jól gondolom?

Ha igen, akkor az MVM állásfoglalásával adott esetben a Telekom számonkérhető, illetve a nyertes megkérdezhető, hogy mikorra valósul meg a projekt?

Annyi, hogy mivel a keszthelyi járásban szinte mindegyik nyertes településen, ahol az MVM nyert a Telekomot bízta meg (Gyenesdiás, Keszthely, Cserszegtomajd, Vonyarcvashegy, stb.) és már szinte mindenhol teljesült mára a kiépítés, akkor joggal vélelmezhető, hogy Balatongyörökön sem véletlenül épült ki 99%-ra, tehát akkor itt bizony még nekik kell megoldaniuk azt a pár utcát és a házak ellátottságát?!

Köszönöm!

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

@turkisch78

1. Az MVM-től megtudod igen

2. Elméletben igen, a gyakorlatban pedig bármi lehetséges, de mindenhol mindenki a határidők betartására törekedik

3. A Telekom nem hiszem,  hogy meg bízta az MVM-et, maximum az MVM a Telekomot,de szerintem ebben az építkezésben felhordó hálózat építést csinalhatott a Telekom, azonkívül max önerős fejlesztések lehettek. (Persze nem ismerem mélyrehatóbban a projektet, majd megpróbálok utánajárni) 

Ha csak 1% hiányzik egy lakórészről, akkor nyújtsatok be valamiféle tömeges igényt at MVM felé. Ha látják a potenciális ügyfélkört, akkor biztos hogy nem utasítanak vissza titeket. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: btz
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

1. Írtam nekik, remélem jövő héten válaszolnak, mert a visszaigazolás már vagy 15 embertől megjött, hogy elolvasták ;)

2. Igen, ezen csodálkozom én is, hogy ha nem ők, és nincs senki más a környéken, a Telekom is tavaly csinálta a fejlesztést mindenhol a környéken, akkor vélhetően más nem lehet, akinek ezt meg kell oldalnia, de megvárom az MVM válaszát, intézkedését persze.

3. Megköszönöm, ha te is utánajársz, a pontos cím: 8313 Balatongyörök Felsőhegyi út 10. és 12. nekünk (még nincs fent a google maps-en). Az Irtovány és Felsőhegyi út sarkától felfelé jobbra második telek a Szürkebarát utca felé. Hrsz.: 3251.

Már jeleztem nekik ezt is, hogy megközelítőleg 15-20 lakóház első körben egy kis körzeten belül igényelné, és épülnek sorban az újabbnál újabb házak, most éppen a miénken kívül még 1 családi és 2 db 4 lakásos társasház. De ezt is elutasították.

Itt a lényeg, ha ők nyerték a projektet az MVM megbízásában, akkor bizony kutya kötelességük kiépíteni ezt a részt is?!

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Ezt azért így nem jelentém ki. Az utcák már léteztek és voltak házak is, akikkel nem számoltak, ergo teljesen kifelejtettek.

Bárhogy is van, valakinek ki kellene építeni a hálózatot.

Az biztos, hogy az önkormányzattal majd beszélek, de minden közmű fejlesztést én szervezek (csatorna, gáz, tűzcsap).

Ergo kérdéses az Önkormányzat, de persze jövő héten amúgy is beszélek velük, és akkor erre is rákérdezek.

Megköszönném, ha van jogosítványod hozzá, akkor te is utána járnál a témának, és esetleg jeleznéd, hogy kivel tudok érdemben tárgyalni, kinek tudom az igényeket jelezni.

Köszönöm szépen!

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Sziasztok.

Egy problémával állunk szemben. Szeretném a véleményetek kérni, hogy kicsit jobban rálássak a probléma lehetséges megoldásaira.
Vidéken élünk. Nálunk amiről én tudok, föld alatt húzódnak a kábelek a házakhoz. A mi házunk előtt pont nincs az a "szürke" kis doboz, amiből a kábelt lefűzik a lakásokhoz, hanem az egyik szomszédunk előtt lévő dobozból volt elhúzva.
Igen ám csak időközben a szomszéd építkezett, és a házuk előtt (ház és út közötti területen) a csatornázást, térkövezést is csinált a szomszéd. (rendesen fel volt akkoriban turva a föld előttük).
2 éve már bele akartam vágni, megrendeltem, szerelők kijöttek a thome-tól, megállapították a következőt:

Miszerint a szomszédunk háza előtt a térkő alatt bizony 1 ponton kábel szakadás van (de lehet több helyen is), így csak akkor tudják bekötni ha azt javítják. Akkor annyiban hagytam emiatt.

(most ismét nézegettem, kellően gyors internetet tudnának adni nekem, a jelenlegi TV Sat mellett olcsóbban jönnék ki havonta ezzel a megoldás párossal, valamint a mostani netes szolgáltatóm egy *****. Nagyon gyenge....és már bosszantó ..évek alatt...

Namost ez nekem kellemetlen kicsit, nem akarok senkinek kellemetlenséget (gondolok itt a szomszéd háza előtti "feltúrásra", de szeretnénk ezt a szolgáltatást igénybe venni.

1. kérdésem: csak a föld alatt tudják ezt megoldani, nincs lehetőség kérni "légkábeles" bevezetést a házunkhoz valahogy? (létezik ilyen?)
2. Ha igényt tartok rá, és javítják, ott bizony bontani kellesz a térkvezést, ki tudja milyen nagyságban, ennek a költségét ki köteles állni, és ki köteles elvégezni hogy a vezetékhez lehessen férni?

Olvastam erről a 2018 dec.31 ig 30mbit kiépítéséről...lehet érdemes lenne azt megvárni? Egyébként most per pil 50 mbit et tudnak adni nálunk.

/Idővel pedig (talán) az IPTV szolgáltatást is a Thome-tól megrendelnénk/

Köszönöm,

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Laci85
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Én is valami oszlopos megoldásra gondoltam volna, mert megbontain végig darabolni az egész térkövezést, betont, nagy meló és költség, valamint a vissza állítása sem a régi már. Ezt nem szeretném a szomszédnak sem.
A doboztól körül belül 30-40m re van a házunk sarka (ahol jelenleg a telekom bekötési doboza van). Vajon kérvényezhető lenne itt a segédoszlopos bekötés? beleférne a költségbe? bár kétlem, 100e az nem nagy összeg, és az alválalkozók sem olcsón dolgoznak..

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Sziasztok,

nagyon régen keresem, hogy a szüleimnél várható-e bármilyen fejlesztés, mert a jelenlegi rézen 11 mega megy szabilan. De sehol semmit nem találok Mándok településről. De pár napja felméréseket végeztek a településen, hogy hol mehetne az új hálozat. Azt viszont nem árulták el, hogy ki építi. Van valakinek ötlete, hogy honnan lehetne pontos infót szerezni?

 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Mint hogy már említettem a térségünkben nyert kábel tv szolgáltatónál pár hónap és lejár a határidő amikorra is a hálózat fejlesztést végre kéne hajtaniuk. Erre az uniótól közel 100 millió ft-ot kaptak. A szolgáltatót megkerestem ezzel kapcsolatban és ezt a választ kaptam.:

Tájékoztatjuk, hogy jelenleg Mezőtúr térségében, így az Ön által megjelölt városrészen hálózatfejlesztést társaságunk nem tervez.
A szolgáltatás fejlesztésével és bővítésével kapcsolatban történő változásokat weboldalunkon közzé tesszük.

Szóval kérdésem a következő.: Mi a helyzet ilyenkor? Ki fogja kiépíteni a hálózatot ha a nyertes pályázat tevő nem hajlandó? Egyáltalán megteheti? Mi lesz a közel 100 millió ft-al amit az államtól/uniótól kap/kapott?

Az én városrészemen már egyszer elkövették ezt,  akkor is ennek a kábel szolgáltatónak az elődje felvette az uniós támogatást, de az utolsó pillanatban módosították a szerződést forrás hiányra hivatkozva, így a város részünk nem lett lefedve kábel tv-vel, így megfelelő minőségű internet hálózattal sem.
Egyedüli internet szolgáltató aki itt jelen van, az a Telekom, közel 20 éves még Matávós  DSL hálózattal. 2 km-re a központtól, így a sebességgel és a megbízhatósággal vannak problémák. De sajnos ők sem szeretnének fejleszteni.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Ilyenkor az van hogy szívás, nem a T nyert. Ha a nyertes nem hajlandó ezt megtenni, gondolom én újra szip pályázat és nosza. Igen megteheti szíve joga, viseli ennek következményeit majd. Kiszedik a pénzt belőle, viszont Szip-nek van egy önerős része is, valamennyi pénzt a nyertesnek is bele kell tolnia. Meg egy halom szabálynak meg kell ezek mellé felelnie.

 

 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Értem, viszont attól tartok hogy az egészet kijátszák annyival hogy a meglévő hálózatukon be tesznek egy 40 megabites csomagot. És kitesznek a városba egy antennát amiről a maradék embernek rádiós internetet szolgáltatnak.

Előbbit már megtette, utóbbi tervükről pedig egy önkormányzati sajtótájékoztatón  hallottam.

Ezzel szemben a pályázatban az szerepelt hogy a még le nem fedett részeket optikával kívánják lefedni.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Üdv!Az lenne a kérdésem hogyha egy városban már volt fejlesztés(Velence) akkor egy kihagyott utcában élők mit tehetnek?Jelenleg 30mbit-es internetünk van,amiből csak max 6 jut el hozzánk.A telekom gyorsító opció is fogyóeszköz.Elméletileg optikai kábelek felhúzása sokat segítene.2016 nyarán már volt szó fejlesztésről.Azóta nem volt semmi,néhány hónapja meg lett kérdezve, elméletileg az áramszolgáltató miatt nem lehet fejleszteni.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Sziasztok!

Békéscsabán a Korona utcában lakunk. Jelenleg ***** ADSL hálózaton kapjuk 10Mbit/sec sebességgel az internetet. Ez a max sebesség amit tudnak szolgáltatni.  Az ***** nem tud róla, hogy ők nyertek volna ezen a részen fejlesztést. Nincs más szolgáltató az utcába. Esetleg a Telekom fog itt fejleszteni? Már nagyobb összeget is fizetnék, ha lenne valamilyen gyorsulás. Elég kevés ház épült itt, nem sokan vagyunk , de szerintem a jelentős része az itt lakóknak váltana a gyorsabb  net és a jobb tv miatt. 

 

Köszönöm az esetleges válaszokat! 

 

Üdv: Csaba

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: szcsaba66
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...