Ugrás a tartalomhoz
  • 11

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében


anonymus

Kérdés

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében

Mi ez a projekt?

EU gazdaságfejlesztési programjának része a SZIP, hogy az ország minden területén minden háztartásban elérhető legyen a 30 Mbit/sec sebességű internet 2020. Szeptember 30.

Miből áll ez a projekt?

Több szegmense van az egész történetnek. Alapvetően minden szolgáltató minden évben valamennyire terjeszkedni szokott, anyagi lehetőségektől függően... Ehhez az állam is hozzáadott egy hazai forrást (Pest megye), illeve EU-s források is rendelkezésre állnak a projekthez (országszerte). Mivel Pest megye túlságosan fejlett, így oda nem adhattunk be EU-s forrásigényt, ezért volt szükség hazai forrásokra.

A Magyar Telekom európai uniós forrásokat nyert el vezetékes szélessáv-fejlesztésre a GINOP 3.4.1-2015 keretében

A Magyar Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodás alapján, a GINOP 3. prioritás keretében megjelentette a GINOP 3.4.1-2015 számú, Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázati felhívást. Ennek célja a kevésbé fejlett régiókban az újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal el nem ért igényhelyek lefedése annak érdekében, hogy az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák bővülése hozzájárulhasson az állampolgárok életminőségének, a vállalkozások versenyképességének és az állami működés hatékonyságának javulásához.

Támogatást nyert járások

Támogatást nyert járások

Közép-Mo nyertesei

Budakeszi-, Érdi-, Vecsési-, Szentendrei járások, valamint Kelet-Pest. 

Mikor kerül lefedettség alá a településem?

Ennek a kezdeményezésnek alapvetően az összes hazai szolgáltató a részese, azonban a kivitelezés konkrét dátumát hazai és EU-s források esetében is nehéz megjósolni... Egy biztos 2020. Szeptember 30 megtörténik a 30 Mbit/sec sebességű internet bevezetése országszerte.

NMHH jogforrások oldalán nyomon követhetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. 

Hol találhatom meg az aktuális lefedettséget?

Kifü térkép

Milyen paramétereknek kell megfelelni az internet sebességében?

Az alapvető elvárás hogy 30 Mbit/sec letöltésű (garantált 7,5 Mbit/sec) és 6 Mbit/sec feltöltés (garantált 1,6 Mbit/sec) internet legyen elérhető az egész országban. További elvárás hogy ezen hálózatoknak legalább 50%-ának képesnek kell lennie a jövőben a 100 Mbit/sec sebességű internet kiszolgálására is.

Milyen technológiát használnak ezen sávszélesség biztosítására?

 GPON hálózat kiépítésére kerül sor, amin akár 2000/1000Mbit-et nyújtunk előfizetőink részére.

Technológiától függően milyen sebességekre számíthatok?

Három eltérő technológiát használ a Telekom, és mivel 30 Mbit az alapelvárás, így a következő maximális lehetőségek jöhetnek szóba, amik a jövőben vDSL és Koax esetében is javulnak.

 

ewfwefewfewfew.png

Köszönöm @btz nek a segítséget!

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • Válaszok 1.9k
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

  • 0
Ekkor: 2018. 03. 07. at 16:42, Farao írta:

Az átlag sebesség jelentősen nem fog változni szerintem, hisz sok embert hűség idő köt, nem tudnak csomagot/szolgáltatót váltani. Azt pedig nem kell elfelejteni hogy nem 30 megás lesz a legkisebb csomag, csupán azt vállalták a szolgáltatók hogy lesz olyan csomagjuk is ami tud ennyit.

A helyi szolgáltató január elsejével ezért módosította is a csomag kínálatot és bevezette a legnagyobb 40 megabites csomagot, potom 8610 Ft-ért. Ezzel ő már most teljesítette a vállaltakat, már csak a szolgáltatását kell kiterjeszteni hogy minden utcában elérhető legyen.

@Farao

Több szempontból sem igaz ez az állítás:

  1. Elvileg idén adják át a legtöbb SZIP-es projektet, így ahol jelenleg használhatatlanul lassú 1-5 megás sebesség van ott egyből felkínálódik a helyzet a váltásra. Lásd pl. a 29-es körzetet ahol felszámolják az ADSL-t és mint a T-részéről mint a konkurensek részéről csak korszerűbb min. 10 megás (vagy talán már ennél is több) sebességre lehet előfizetni. Így ha jön egy fejlesztés - nincs más lehetőség - csak a váltás, ami egyből gyorsít az átlagsebességen. És mint tudjuk az átlagsebesség = a sebességek átlagával, azaz ha minél több lassú települést kivált a gyors internet, akkor hirtelenül megugrik az átlag.
  2. Másrészt a hűségidő az egy fiktív dolog, az mindig van, általában. Azonban idén is több 1000 előfizetés jár le, hosszabbítható meg. Rengeteg az olyan hely is, ahol már van gyors, használható internet, azonban még köti a hűség őket a lassabb internethez, ahol lehet idén lesz a váltás.

és azt se felejtsük el hogy a statisztika jan 1-et mutatott (2017-ben), így a következő adat az már most 2018 jan1-nek kellene lennie DE, a SZIP-es kötelezettségvállalás 2018 végéig szól, így 2019 jan 1-i átlagsebesség lesz a mérvadó.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Igen ahol a telekom fejleszt ott lesz növekedés a telekomos ügyfeleknek. De nem mindenhol a telekom fejleszt. Nem fogják mindenhol felszámolni a dslt. És nem minden ügyfél telekomos.

Arról nem is beszélve hogy az emberek nagy része nem tudja hogy lesz fejlesztés mit jelent ez stb. Amíg a boltba nem kérdez rá az eladó hűség idő hosszabbításakor hogy akar-e gyorsabbat addig nem.

Márpedig ha a konkurens cég fejleszt, nem fogja felajánlani a telekom hogy "miért nem mész el a másik szolgáltatóhoz hisz ő új hálózaton sokkal jobb netet ad." inkább szépen csendben megköti újra ugyanazt a pár megás dslt.

Továbbá sok esetben a fejlesztés után a csomag kínálatba a meglévő 5-10 megás csomagok mellé be kerül egy 50-100 megás csomag amit nem fog választani csak egy szűk réteg.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Sziasztok,

Először is szeretném azzal kezdeni, hogy nagyon megörültem ennek a kezdeményezésnek, ugyanis a településemen (zalaegerszegi járás) vezetékes internet kapcsolat nem elérhető semmiféle formában. Még ADSL sem. Évek óta kénytelen vagyok egy vagyont kifizetni a mikrohullámú technológiával működő internetért, ami sem sebességben, de leginkább válaszidőben és stabilitásban nem hozz az általam elvárt szintet.

Különböző forrásokból értesülve, egymásnak ellentmondó kivitelezési dátumok és alkalmazott technológiákról olvastam:
- Egy 2016 végi logout-os írásra hivatkozva optikai kábellel lesz megvalósítva még idén, május végéig
- A falu "esze" (polgármester) szerint nem lesz itt más internet szolgáltató
- Hetekkel ezelőtt érdeklődtem a Telekom ügyfélszolgálaton, de mindössze annyi választ kaptam, hogy a kérdésemet továbbították a helyi mérnökség felé; magyarul nem vagyok előbbre.
- A Telekommal közös konzorciumban kivitelezést/szolgáltatást végző Tarr Kft. oldalán található pályázatok között sajnos nem szerepel a település neve.

Szóval, egy szó mint száz; véleményeket, tapasztalatokat, infókat szeretnék gyűjteni kiemelten a Zalaegerszegi járással kapcsolatban. Esetleg van-e olyan település, ahol elindultak a fejlesztési munkálatok; bármi forrás, ami a témával kapcsolatos érdekel.


Következő hónapban le fog járni a hűségidőm a jelenlegi szolgáltatómnál, és ha valóban idén meg fog valósulni ez a fejlesztés, akkor semmiképp nem írnék alá még két évet; inkább legyen több a havi díj...

Segítségeteket köszönöm!

Üdv:
jakso88
 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Üdv @jakso88

A linkelt poszban tervezett (!) határidőket láthatsz, sajnos a gyarkorlat úgy néz ki, hogy ettől nagyon eltér, nagy csúszásban van az egész programban, sok hiányosságra derült fény a szolgáltatói adatszolgáltatásokkal kapcsolatban, van lakossági ellenállás is és az üvegszállbból is nagy a hiány állítólag Európában.

Végignéztem a Zalaegerszegi járás összes települését az NMHH oldalán, hogy van e már valamelyik településre előzetes bejelentés vagy már megadott építési engedély, de semmit nem találtam ezügyben ott sem.

Amit a Tarr kiírt a weboldalán települések, azok optikai felhordó hálózattal el nem látott települések,  valószínűleg el fognak készülni a közeljövőben, utána lehet csak nekiálni a települések optikázásának,. Tehát nem azt jelenti, hogy csak azok lesznek fejlesztve, de konkétumot, tájékoztatást tőlük kéne kérj. Valószínűleg fog érkezni válasz a Telekomtól is, ha hivatalos csatornán írtál. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: btz
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Sajnos már most látszik, hogy ebből 2018 végére nudli lesz. Itt Vagyok kiskunhalason, és bárhogy keresek az interneten, még azt sem találom, hogy valaki meg nyerte--e a járást,és ha igen ki? Nem hogy ebből valami legyen is. Szerintem ahhoz is elég nagy szerencse kellene, hogy 2020 év végéig ebből itt legyen valami. Csak az a baj, hogy kb.20 éve nem történik semmi. Épp a napokban került a kezembe a 2006-os  T-homos szerződés amin 392 kbs-et garantálnak. :) Ellenben Most: Másik szolgáltató( de lehetne akár ez is) 512kbs. És a valóság: jó ha van 1.1-.1.2 mb letöltésem a feltöltés, meg még ennél is sokkal botrányosabb. Gyakorlatilag az elmúlt 12-évben nem történt semmilyen fejlődés, mert akkor is kb. ilyen értékeim voltak.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

@Lovas

Igen, pont a Kiskunhalasi járás volt az egyik a négy közül, amit újra kellett pályáztatni, de azóta sincs semmi infóm róla. Gárdony és Tiszavasvári járás meg is lett, de Kiskunhalasról és Zircről nincs infóm. Gárdony és Tiszavasvári is úgy derült ki, hogy az egyik fórumozó írt a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségnek (KIFÜ). Szerintem te is írhatnál nekik. Privátban küldheted az infót a nyertesről, ha van, mert érdekel. A neten eddig nem találtam infót a járásról, a KIFÜ sem rakott ki semmit róla vagy csak én nem találtam meg. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Üdv.

Ha befejezik a hálózat kiépítést a térségünkben,onnantól még mennyi idő mire ténylegesen rendelhető lesz a dolog?

Most rengetegen vannak felénk,már készen vannak az aknák és most az oszlopokon és az aknákba húzzák kifele a kábeleket mindenhol,több csapat.

Azt mondták hogy ha minden rendben,akkor március 31-re végeznek a teljes kiépítéssel.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

@R3dy21

Egészen kicsi település (Tarnaszentmária) Eger közelében, ahol 2 hét alatt elkészült az optikai hálózat.

Első lépés:

https://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/internet/otthoni/halozatfejlesztes

Ha itt megjelenik a településed, online megrendelheted, vagy próbálkozhatsz a 1414-en.
Még december 4-én is azt mondták, hogy nem köthető, majd pár perccel később visszahívtak.
Megrendeltem, és 2 nap múlva működött.
A biztos az, ha itt a címedet beírva látszanak az új lehetőségek:

https://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/otthoni/dijcsomagok

Később az üzletkötők is megjelentek, többen náluk rendelték meg.

(Olyan településről is tudok a közelünkben, ahol már tavasszal elkészült, de decemberben még nem kötötték.)

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Kalimera
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
3 órája, Kalimera írta:

@R3dy21

Szeptember 30-án készült el hálózat.
December 06-án jöttek bekötni elsőként a településünkön.

 

Hálózat fejlesztés oldalon kb 2 napja szerepel a településünk,igaz hogy ha rányomok még semmi díjcsomagot nem dob ki.

Hát remélem minél hamarabb lesz belőle valami,már az is nagy szó hogy végre elkészült és fejlesztettek a térségünkben,mert eddig a max 12mb volt.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
Ekkor: 2018. 03. 22. at 12:33, R3dy21 írta:

Hálózat fejlesztés oldalon kb 2 napja szerepel a településünk,igaz hogy ha rányomok még semmi díjcsomagot nem dob ki.

Hát remélem minél hamarabb lesz belőle valami,már az is nagy szó hogy végre elkészült és fejlesztettek a térségünkben,mert eddig a max 12mb volt.

Nem akarok feltétlenül rálicitálni, de itt (Nyugat-Magyarországon, megyeszékhely peremterület) egy jó darabig 1 Mbit se volt a letöltés, a feltöltésről ne is beszéljünk. Most egy fél éve történt "valamilyen fejlesztésnek" köszönhetően 4,4 Mbit a letöltés. Az új DSLAM már a helyén kb. 2 hónapja, de a villamos kábelek (DSLAM ellátásához) nem igazán akarnak rácsatlakozni a hálózatra.

Engedélyes a villamos csatlakoztatás is?

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
1 perce, anonymus írta:

Hogy a viharba ne lenne az ? Új betáp kialakítása, no meg ezek átalány díjas méretlen kábelről tápolt dolgok.  Neked is engedélyeztetni kell ha egy új kábelt akarsz a karóról berántani és ipari áramot akarsz. 

Gondoltam, csak azt hittem ezek az engedélyeztetések el vannak már korábban indítva, hogy erre túl sokat ne kelljen várni, ha a telepítés megvan.

Mennyi idő lehet ez a fázis? Hónapok? Feltételezem ez az utolsó folyamat, aztán változik a sebesség is.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
6 perce, anonymus írta:

Nem tudom megmondani mindegyik egyedi. Általában a DSLAM bélése érkezik meg lekésőbb ha az megvan és van áram is. Akkor optikázás meg a réz beforgatása van még. 

Értem, köszi.

Az új DSLAM bélése szerintem már megvan, mert a régi DSLAM teljesen inaktív, már csak fém és beton. Bekötést is véletlen pont láttam, szereltek benne. Optikázás nem lesz marad a réz, a beforgatás mit jelent?

 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
7 perce, anonymus írta:

Köszönöm hogy jobban tudod hogy nem lesz optikázás :D Se te se én nem tudjuk megmondani így látatlanba hogy a dslam-nak kell é bármilyen optikai kábel hálózat szerelés. 

Beforgatás amikor a réz érpárakat az új dslam-ra rákötik

:)

A DSLAM-hoz valóban nem tudhatom, hogy kell-e még optika, de a DSLAM után (házig) nem lesz, úgy tudom.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
15 órája, anonymus írta:

VDSL működése @István Ilyet az MT T is tudna forgatni... 1 drágább telo 2 gyakornok meg fél nap / videó...

Hm.

A nagyobb kivitel/rendező lett itt telepítve.

Gondolom a jobb alsó sarokban van az "esze", bal oldalt meg a bekötött/beforgatott rézpárok.

@István

Nem egy nagy történet, marketing szempontból sem utolsó, plusz meg lehetett volna fejelni ezt a "fejlesztünk hullámot".

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...