Ugrás a tartalomhoz
  • 11

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében


anonymus

Kérdés

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében

Mi ez a projekt?

EU gazdaságfejlesztési programjának része a SZIP, hogy az ország minden területén minden háztartásban elérhető legyen a 30 Mbit/sec sebességű internet 2020. Szeptember 30.

Miből áll ez a projekt?

Több szegmense van az egész történetnek. Alapvetően minden szolgáltató minden évben valamennyire terjeszkedni szokott, anyagi lehetőségektől függően... Ehhez az állam is hozzáadott egy hazai forrást (Pest megye), illeve EU-s források is rendelkezésre állnak a projekthez (országszerte). Mivel Pest megye túlságosan fejlett, így oda nem adhattunk be EU-s forrásigényt, ezért volt szükség hazai forrásokra.

A Magyar Telekom európai uniós forrásokat nyert el vezetékes szélessáv-fejlesztésre a GINOP 3.4.1-2015 keretében

A Magyar Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodás alapján, a GINOP 3. prioritás keretében megjelentette a GINOP 3.4.1-2015 számú, Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázati felhívást. Ennek célja a kevésbé fejlett régiókban az újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal el nem ért igényhelyek lefedése annak érdekében, hogy az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák bővülése hozzájárulhasson az állampolgárok életminőségének, a vállalkozások versenyképességének és az állami működés hatékonyságának javulásához.

Támogatást nyert járások

Támogatást nyert járások

Közép-Mo nyertesei

Budakeszi-, Érdi-, Vecsési-, Szentendrei járások, valamint Kelet-Pest. 

Mikor kerül lefedettség alá a településem?

Ennek a kezdeményezésnek alapvetően az összes hazai szolgáltató a részese, azonban a kivitelezés konkrét dátumát hazai és EU-s források esetében is nehéz megjósolni... Egy biztos 2020. Szeptember 30 megtörténik a 30 Mbit/sec sebességű internet bevezetése országszerte.

NMHH jogforrások oldalán nyomon követhetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. 

Hol találhatom meg az aktuális lefedettséget?

Kifü térkép

Milyen paramétereknek kell megfelelni az internet sebességében?

Az alapvető elvárás hogy 30 Mbit/sec letöltésű (garantált 7,5 Mbit/sec) és 6 Mbit/sec feltöltés (garantált 1,6 Mbit/sec) internet legyen elérhető az egész országban. További elvárás hogy ezen hálózatoknak legalább 50%-ának képesnek kell lennie a jövőben a 100 Mbit/sec sebességű internet kiszolgálására is.

Milyen technológiát használnak ezen sávszélesség biztosítására?

 GPON hálózat kiépítésére kerül sor, amin akár 2000/1000Mbit-et nyújtunk előfizetőink részére.

Technológiától függően milyen sebességekre számíthatok?

Három eltérő technológiát használ a Telekom, és mivel 30 Mbit az alapelvárás, így a következő maximális lehetőségek jöhetnek szóba, amik a jövőben vDSL és Koax esetében is javulnak.

 

ewfwefewfewfew.png

Köszönöm @btz nek a segítséget!

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • Válaszok 1.9k
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

  • 1
1 órája, valkesz írta:

Egy mai cikkben olvastam : a Magyar Telekom  2012 óta változatlan konstrukcióban kínálja az internetes csomagjait.

Más szolgáltatóknál : régi gyakorlat, hogy évente felülvizsgálják a vezetékesinternet-csomag ajánlatait

Mi az oka annak,hogy 4 év alatt nem történt változás?

Milyen "változás"? 3 fajta technológiát alkalmaz a Telekom, így nem lehet konkrétan "változtatni". Egyelőre.

Maximum annyit lehet, hogy bejön 2 új a jelenleginél nagyobb csomag koaxon és optikán. De az természetesen a jelenlegi csomagokat nem érintené. Egy biztos hogy a 10-30-50 Mbites csomagok nem igazán hiszem hogy olcsóbbak lehetnek, elvégre ADSL-en részben és VDSL-en is osztogatják, amit meg tudjuk hogy nem egy igazán "olcsó" fenntartású hálózati forma.

 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Azért az 50 Mbit az egy jogos felhasználói igény. Mondjuk úgy a legkényelmesebb internet sebesség, ami nem túl kevés, és nem is több, mint amire feltétlen szükség van. Sokat használok 50 Mbites netet, másik cégnél meg 30-ast és azért a 30 az egy türelmi kérdés szokott lenni nálam.

Használtam már 100-ast is egy ideig, az meg már nekem túlzás. Úgyhogy magamból kiindulván az 50 Mbit mint csomag az egy apszolút elfogadható sebesség, egyelőre a jelenlegi szokásokhoz mérten (mert ha jövőben megváltoznak a méretek, akkor ez is olyan lesz, mint most az ADSL).

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

@Sz.Dávid

A térkép egy országos felmérési folyamat végeredményét mutatja. Számos hiányosságot tartalmaz. Az első körös pályázatok viszont ennek alapján kerültek kiírásra.

Pontok jelentése:

Sötétkék: Önerős szolgáltatói fejlesztés az elkövetkezendő 3 évben.
Kék: Jelenleg is elérhető legalább 30 Mbit/s sebességű szolgáltatás.
Sárga: Elérhető internet szolgáltatás, de nem biztosítható a legalább 30 Mbit/s sebesség.
Fehér: Lefedetlen NGA terület.

A kék jelölések alatt nem kizárólag a vezetékes megoldások segítségével biztosított elérés értendő, hanem  fix telepítésű vezeték nélküli megoldásokat is jelölhet. A sárga és fehér pontok alkotják a pályázati pénzből fejleszthető területek gerincét (kivéve: Közép-magyarországi régió).

A felmérés módja, ütemei röviden:

Az adatgyűjtés, majd később a térkép a Magyarországon bejegyzett internet szolgáltatói tevékenységet végző, NMHH nyilvántartásban szereplő vállalkozások közreműködésével és önkéntes adatszolgáltatásával készült. Összesen 502 szolgáltatót kértek fel adatszolgáltatásra.

2014.12.17-2015.03.31. intervallumban így felmérték a lefedetlen (30 Mbps alatti, illetve el nem látott területeket) és feltérképezték az országos infrastruktúrát. Ezek lettek a sárga és fehér pontok.

2015.02.23-2015.03.25. szakaszban volt egy "konzultáció", ahol a lakosság is tehetett megjegyzéseket, jelezhette az eltéréseket az előzetes térképpel kapcsolatban ügyfélkapun keresztül. Nem kommunikálták megfelelően, mert mindösszesen 1429 db érdemi észrevétel érkezett és 5931 látogató lépett be megnézni az előzetes adatokat. A legtöbben sebesség problémákat jelentettek és gyenge megbízhatóságot. A legendás 29-es körzet is külön észrevételi kategóriát ért el. Továbbá jeleztek kimaradt házszámokat is (amelyeket nem tüntettek fel a térképen) és számos egyéb hiányosság is felmerült.

2015.03.04-2015.04.18. között bekérték a szolgáltatóktól, hogy 3 éven belül hol terveznek önerőből megvalósuló fejlesztéseket (sötétkék pontok a térképen).

2015.05.01-2015.06.05. szakaszban feldolgozták az eredményeket, pontosították a térképet.

A felmérés első szakaszában 1.400.000 lefedetlen pontot azonosítottak, amit 2015 nyaráig a fenti folyamat alapján lecsökkentettek 499.034 db pontra. Utóbbiakra nem vállaltak hivatalosan önerős fejlesztést a szolgáltatók, ezek képezték a pályázati kiírás alapját (kivéve a Közép-magyarországi régiót).

A térkép ismert hiányosságai többek között:
1. A tisztázatlan címeltérésekkel érintett pontok kimaradtak a végleges adatbázisból.
2.  Ha egy címre a szolgáltatók két különböző sebesség adatot jelentettek, akkor a "végleges" adatbázisba a legmagasabb jelölést emelték át.
3. Ahol egy utcán belül több mint 96%-ban lefedett (legalább 30 Mbit sebességű) végpontot jelöltek és maradt néhány lefedetlen végpont, ott a teljes utcát "kékítették". Azaz műszakilag vélelmezték, hogy a kimaradt végpontok lefedettsége is biztosított (de erről nem győződtek meg).
4. Azon utcákat, ahol a 30 Mbit-es lefedettség nem érte el a végpontok 5%-át, ott az egész utcát "sárgították".

5. Pontatlan adatszolgáltatás következtében történő téves besorolások kérdése (önkéntes adatszolgáltatáson alapul)

6. Egyéb érdekes esetek:

Előfordult olyan eset is, hogy vezeték nélküli szolgáltató érdekes módon a felméréssel párhuzamosan bevezetett legalább 30 Mbit/s sebességű csomagot, aminek a garantált sebessége is teljesíti a minimális elvárásokat. Így a település a felmérés végére "kék" lett. Természetesen az ára többszöröse az azonos sebességű vezetékes megoldásokhoz képest, érdemi előfizetői bázis garantáltan nem is lesz rá, a kisebb csomagoknál pedig ügyeltek a kedvező árképzésre. De ez nem képezte a felmérés alapját, csak az volt a lényeges, hogy elméletileg biztosított a 30 Mbit/s.

Ráadásul az említett példának csak az ADSL2+ hálózattal kell versenyeznie, ami a település központi körzetében jellemzően 10 Mbit/s sebességű, a végeken pedig 1-5 Mbit/s. A központ elvileg VDSL képes, de nincsenek kihelyezett fokozatok, s a település szélén található. A vezetékhossz így sok helyen 2-3 km feletti. Utóbbiakat a kisebb csomagokkal a vezeték nélküli szolgáltató le tudja körözni árban és teljesítményben egyaránt (magasabb le- és feltöltési sebesség, valamint magasabb garantált minimális le- és feltöltési sebesség az ADSL2+ szolgáltatáshoz képest). Ezzel gyakorlatilag megakadályozták, hogy pályázati pénzből érdemi vezetékes hálózatfejlesztés történjen, mert papírforma szerint elhanyagolható nagyságrendű lefedetlen végpont maradt a településen (drágán, de elérhető a célkitűzésként megfogalmazott minimum 30 Mbit/s csomag és az abból garantálandó minimális sebesség egyaránt).

A térkép jövője:

Az első körös pályázatok megvalósításával, a monitoring rendszer kiépülésével párhuzamosan pontosítják az adatbázist és a kimaradt, vagy eddig nem azonosított igényhelyekre újabb pályázati kört terveznek kiírni (pl. a fenti hibák miatt, vagy egy-egy önerős fejlesztést végül nem valósít meg valamelyik szolgáltató, eláll a támogatási szerződéstől a nyertes pályázó, adott járásban nem pályázott egy szolgáltató sem stb...).

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Caligin
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Kis kitérő a SZIP projekt kapcsán egyes szolgáltatók (nem Telekom) taktikai játékára. Az ország digitális "fővárosának" járásához tartozó településünkön eléggé elszomorító a jövőkép, de még bőven van idő 2018-ig, addig talán változhat valami.

Hangsúlyoznám, hogy lehet csak a véletlenek összjátéka, s nincs benne semmilyen "összeesküvés", de kicsit akkor is gyanús.

Támogatásból megvalósuló Telekomos SZIP fejlesztés nálunk már biztosan nem lesz, mert a Nyíregyházi járásban fő pályázóként nem nyert (sajnos). Azt nem tudom, hogy indult-e egyáltalán a Telekom, mert a Digitális Nyíregyháza program megvalósításában is részt vesz, ami külön program, de a GINOP Pályázati Felhívásban ez kizáró okként nem szerepelt.

Pedig reméltem, hogy a Telekom fog nálunk fejleszteni, mert az elnyúlt településszerkezet miatt a mai igényeket már nem tudja kiszolgálni a hálózat. A település szélén elhelyezett központtól sok helyen 2-3 km feletti a vonalhossz. Kihelyezett fokozatokat nem látok sehol. Az, hogy optikai felhordó hálózat van-e a településen szintén kérdéses (lentebb írok majd róla).

Jelenleg már a 10 évvel ezelőtti (2006) ADSL1 sebességet sem tudja  a vonalam (4 Mbit), konkrétan most 3098/637 kbit a szinkron ADSL2+ alatt. 2015-től - 2016.03.23-ig legalább megvolt a 6200/637 kbit sebesség stabilan, de annyira elamortizálódtak a kábelek az utcában/településen, hogy a toldozgatás/foltozgatás ellenére is egyre csak romlik a helyzet a távoli végeken. Ingadozik az SNR, folyamatosan SNR lock lép fel pillanatnyi áramszünetek miatt (főként nyári viharoknál) stb... Házon belül is kicserélték a szerelők a kábelezést, de semmi eredménye.  A légkábelek az utcán pedig "csak" 16 évesek. Településen belül máshol is hasonlókat tapasztalok. Ha ránézek a vonali paraméterekre, nem ritka jelenség, hogy 10 Mbit/s képes vonal 3-4 Mbit/s-re korlátozott.

Az érintett település: Nyírtelek város, ~10 km távolságban Nyíregyházától északnyugatra, 6.535 fő lakossággal, ebből központi belterületen 4.408 fő él. Önálló infrastruktúrával a Telekomon kívül csak egy konkurens szolgáltató van jelen (mikrohullámú technológiával), ő lett a nyertes a GINOP pályázaton.

A lényeg, hogy szerintem ez a bizonyos nyertes sem fog fejleszteni a településünkön, mert már van 40/10-es lakossági mikronetje ~19,9k HUF árban (hűséggel csak 15,9k HUF), amivel szépen "bekékítette" az egész települést a sávszélesség térképen amire kiírták a pályázatokat.
Véletlenül pont úgy időzítette a csomag bevezetését, hogy az előkészítési szakaszban bekért adatszolgáltatásnál már rendelkezzen a település a minimálisan elvártnál kissé magasabb elérhető sebességgel. Ezt direkt figyeltem is a honlapjukon.

Kíváncsi leszek, hogy 2020-ig csökken-e majd a SZIP kompatibilis csomag ára, vagy csak piacmegtartás volt a céljuk, nehogy a Telekomos vezetékes infrastruktúra esetleges fejlesztésével hátrányba kerüljön az 5/1-15/3 Mbites, még megfizethető árú és a jelenlegi ADSL szolgáltatással versenyképes csomagjaival.

A Telekom részéről a névleges csúcssebesség jelenleg 10/0,5 Mbit, egy-két helyen a 20/1, a távolabbi szakaszokon ebből 2,5-8 Mbit a tényleges, jellemzően az alsóbb sebességekkel. VDSL is van, de egyelőre még nem sikerült a központhoz közel sem olyan embert találnom, akinél működne. Hivatalosan a honlapon 20/1-es a legnagyobb  csomag, ami néhány utcában elérhető. Tehát a jelenlegi status quo fenntartása bőven megéri a konkurens szolgáltatónak.

A nyertes feladata egyébként a Nyíregyházi járásban:

Település    Lefedendő igényhely
Apagy               666
Kálmánháza    17
Kótaj                  24
Nagycserkesz 85
Napkor               6
Nyíregyháza  361
Nyírpazony      22
Nyírtelek          28
Nyírtura          357
Rakamaz           0
Sényő             489
Szabolcs          13
Timár                20
Tiszanagyfalu  11
Újfehértó       600

Összes igényhely 2699
Ebből minimálisan kötelezően lefedendő igényhely a pályázó választása szerint: 1917.

Fentieket szerint a kisebb igényhelyek, így a mi településünk is gond nélkül kihagyhatóak a fejlesztésből, mert már "kékek", csak néhány "sárga" pont van.

A számok alapján így az esélyünk a 0-hoz konvergál. A nyertes pályázó egyébként  322.877.775 Ft támogatást nyert el, ebből viszont Sényő és Nagycserkesz településekig kötelező optikai felhordó hálózatot is létesíteni. Sényőnél  (1.365 fő lakosság) érthető, mert teljesen "sárga" a térkép szerint, de Nagycserkesz (1.762 fő lakosság) teljesen "kék" jelenleg is. Ezek alapján optikai felhordó hálózat nélkül, ha minden háztartás előfizetne, akkor jelenleg is biztosítható lenne a 30 Mbit/s minimális elvárás.

És az optikai felhordó hálózat léte/nem léte a másik talány a településünkön:

A mi településünk a GINOP  felhívás szerint elért optikai felhordó hálózattal. Volt a mostani GINOP programnak egy elődje (GOP-2012-3.1.2), amelyben az optikai körzethálózattal el nem ért településekig lehetett támogatásból kiépíteni az optikát. Aki emlékszik rá, volt egy kis botrány a pályázatok körül, újonnan alakult cégek nyertek milliárdokat. Ezek közül néhány cég kényszerűen vissza is lépett a megvalósítástól. Már abban a pályázatban sem szerepelt a településünk, amiből arra lehet következtetni, hogy már 2012-ben is volt valameddig optika. Akkoriban a Telekom szerelők még azt mondták, hogy Nyírtelek határától ők is mikrohullámú összeköttetést használnak Nyíregyházáig és nem tudják, hogy lesz-e változás.

Ha valaki esetlegesen tud konkrétumot arra vonatkozóan, hogy Nyíregyháza-Nyírtelek között van-e optikai kábeles összeköttetés (vagy esetlegesen terveznek-e létesíteni), megköszönném, ha megsúgná.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Caligin
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Ahol koax van, ott már elérhető a 120 megabit/s sebesség is. Kis falun, ahol a kábelhálózat az utca végén optikával van ellátva nem lehet abból sem túl nagy gond, ha az egész utca előfizet 120 megabitre, nem hiszem, hogy ilyen helyen koppanna az összkapacitás, mint mondjuk egy rosszul szegmentált lakótelepen, ahol akár a kis falu két utcányi lakosságának megfelelő háztartás rajta van ugyanazon szintű összkapacitáson, ezért nem tudom mire gondolhatsz a csiga tempó alatt, de az tuti hogy nem 4-8 megabitre. Nem azt akarom mondani, hogy azoknak az embereknek felesleges az optika az utcátokban, de jelenleg vannak ellátatlanabb területek is, ahol a fejlettség negyede sincs annak ami nálatok jelen van.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

De erre nem az optika a megoldás, ok létezik ed2 település még de fajlagosan olcsóbb ed3 ba átvinni őket. Mai napig épül hfc hálózat is az országban több helyen. 

+ Tegyük fel hogy kap optikát akkor meg az lenne a baj hogy mér nincs kódolatlan dvb-c

Ui erről a 3 településről sok érdemi infot nem találtam. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Géza írd már le konkrétan, hogy melyik településen laksz, mert ez édes kevés hogy Csongrád megye. Én is ebből a megyéből vagyok konkrétan Hódmezővásárhelyről, a mi CMTS-ünkhöz az alábbi települések kapcsolódnak Mindszent,Mártély,Szegvár, mindegyik ED3-as adható 120-as csomag.

Szegeden 4 darab CMTS van hozzákapcsolódik Röszke - Tápé - Szőreg - Deszk - Újszentiván - Kübekháza mind ED3 terület.

És még sorolhatnám.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Roli82
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Ha már itt tartunk, a Telekom megszüntette a hálózatfejlesztéses oldalát, azaz egy másikat helyezett a helyére...

Nincs már település szerinti leosztás, gondolom rájöttek, hogy ha vannak olyan települések amik 2015 végére lettek igérve, és 2016-ban sincsenek sehol, akkor nem kell az égés és lejáratás, jobb ha megszűnik ez a lista.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1
7 órája, btz írta:

Igen ez magától érthetődő, hogy szerver oldalnak is támogatni kéne, és újfajta ont alkalmazására is szükség lenne, de nem hiszem, hogy a T-nél el akarnának indulni ebbe az irányba az IPTV mellett, csak érdekességként említettem.

Rég meg kellet volna szabadulni a dvb-c vagy lépni úgy bármerre kb.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1
1 perce, anonymus írta:

Le zanzásítva ugyan arról van szó, közelebb visszük az üveget az efikhez ezzel csökken a koax szakasz. De hát na ez jó sok pénz, és kérdés üveggel való kiváltás nem e érné meg jobban. Oké nem minden hol, de pl egy nagyvárosba.

Nagyvárosban, lakótelepen mindenképp jöbban megérné a üveg szerintem. ;)

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...