Ugrás a tartalomhoz
  • 11

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében


anonymus

Kérdés

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében

Mi ez a projekt?

EU gazdaságfejlesztési programjának része a SZIP, hogy az ország minden területén minden háztartásban elérhető legyen a 30 Mbit/sec sebességű internet 2020. Szeptember 30.

Miből áll ez a projekt?

Több szegmense van az egész történetnek. Alapvetően minden szolgáltató minden évben valamennyire terjeszkedni szokott, anyagi lehetőségektől függően... Ehhez az állam is hozzáadott egy hazai forrást (Pest megye), illeve EU-s források is rendelkezésre állnak a projekthez (országszerte). Mivel Pest megye túlságosan fejlett, így oda nem adhattunk be EU-s forrásigényt, ezért volt szükség hazai forrásokra.

A Magyar Telekom európai uniós forrásokat nyert el vezetékes szélessáv-fejlesztésre a GINOP 3.4.1-2015 keretében

A Magyar Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodás alapján, a GINOP 3. prioritás keretében megjelentette a GINOP 3.4.1-2015 számú, Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázati felhívást. Ennek célja a kevésbé fejlett régiókban az újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal el nem ért igényhelyek lefedése annak érdekében, hogy az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák bővülése hozzájárulhasson az állampolgárok életminőségének, a vállalkozások versenyképességének és az állami működés hatékonyságának javulásához.

Támogatást nyert járások

Támogatást nyert járások

Közép-Mo nyertesei

Budakeszi-, Érdi-, Vecsési-, Szentendrei járások, valamint Kelet-Pest. 

Mikor kerül lefedettség alá a településem?

Ennek a kezdeményezésnek alapvetően az összes hazai szolgáltató a részese, azonban a kivitelezés konkrét dátumát hazai és EU-s források esetében is nehéz megjósolni... Egy biztos 2020. Szeptember 30 megtörténik a 30 Mbit/sec sebességű internet bevezetése országszerte.

NMHH jogforrások oldalán nyomon követhetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. 

Hol találhatom meg az aktuális lefedettséget?

Kifü térkép

Milyen paramétereknek kell megfelelni az internet sebességében?

Az alapvető elvárás hogy 30 Mbit/sec letöltésű (garantált 7,5 Mbit/sec) és 6 Mbit/sec feltöltés (garantált 1,6 Mbit/sec) internet legyen elérhető az egész országban. További elvárás hogy ezen hálózatoknak legalább 50%-ának képesnek kell lennie a jövőben a 100 Mbit/sec sebességű internet kiszolgálására is.

Milyen technológiát használnak ezen sávszélesség biztosítására?

 GPON hálózat kiépítésére kerül sor, amin akár 2000/1000Mbit-et nyújtunk előfizetőink részére.

Technológiától függően milyen sebességekre számíthatok?

Három eltérő technológiát használ a Telekom, és mivel 30 Mbit az alapelvárás, így a következő maximális lehetőségek jöhetnek szóba, amik a jövőben vDSL és Koax esetében is javulnak.

 

ewfwefewfewfew.png

Köszönöm @btz nek a segítséget!

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • Válaszok 1.9k
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

  • 0

Azt hiszem, tényleg jobb lenne a Telekomnak ha átgondolnák kikkel is dolgoznak. Véleményem szerint nem normális, ha az adott cég vezetője hazug információkat terjeszt, amire ez a kép is megerősítés. Ennyit arról, hogy nincs DÉMÁSZ megállapodás 3 napra rá meg itt a plakát és a munka a településen.

13346756_1131953350160504_57427370426887

Vagy netán meggondolták magukat a kivitelezők, és mégis az én általam javasolt - hagyjuk figyelmen kivül az áramszolgáltatót, ha már törvény van rá - módszert vették alapul?

Minden esetre nagyon érdekes...

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Nem minden fekete és fehér nem ismerheted az egész sztorit, így kár rugózni rajta.  Ez a pff kategória kb haladjunk haladunk többit jobb ha nem firtatja az ember.  Nem egy full siker sztori ez a optikázás, nekem elég volt az a valamivel több mint fél év belőle. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Mármint én a 29-es körzetre gondolok, elsősorban a konkurencia leverése miatt, mert már sértő, amit ők itt művelnek. Ha meghallom azt a 3 betűt, a szőr feláll a hátamon, a vérnyomásom 200 fölé megy, a kezem meg ökölbe szorul, hiszen ezt a őskövület ADSL-t vagyok köteles elviselni és ezzel a szimpátiával karöltve az egész körzetre megértéssel vagyok...

Úgy gondolom aki váltani akar az őskövületről, az válthasson... aki nem, az nem, de a lehetőség legyen meg.

Inárcs / Újhartyán 2 olyan hely, ahol habár van egy 3. szolgáltató is a Telekom is betette a lábát, csak hát így most *****ség volt hiszen aki akart most szerződött a 3-al, mivel közel fél évvel megelőzték a Telekomot... ez a 2 település nincs is a listán.

Viszont a másik 3 meg rajta van amit fentebb soroltam, de ott még se híre, se hamva a Telekomnak.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
Ekkor: 2016. 06. 27. at 20:40, Attila70 írta:

Milyen valtoztatasra gondolnal?

Voltam nem egy ketto ismerosomnel aki ugymond eleg nagy sebessegu nettel rendelkezik. Valosagban egyikojuk sem hasznalja ki, boven elg lenne a hasznalatukhoz a 20-30Mbit/s. Semmi nem indokolja a nagyobb sebesseget. Pedig van koztuk nem egy ketto aki agyba fobe toltoget, jatszik, online filmet nez, dolgozik.

Ez olyan mint amikor bemész egy autószalonba és közlik,hogy náluk csak 130km/h-ás végsebességű autókat lehet vásárolni mivel úgysem tudod kihasználni,mert annyi a megengedett legnagyobb sebesség.

Egyébként mindenki azt hiszi,hogy azért kell a gyors net,mert non-stop töltés megy,de ez nem igaz.

A kényelem miatt kell miért várjak egy blue ray tartalomra 1,5 órát amikor 20 perc alatt is lejöhet.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Üdv

Szeretnék érdeklődni, hogy ez a digitális program Nyíregyházán hol tart?  Ugyanis én nem nagyon látok változást, pár helyen behúzták az internetet és ennyi. Sehol nem lehet olvasni merre zajlanak a kiépítések, és jó lenne tudni hogyan haladnak és mikor hova kerül ez behúzásra.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
2 perce, btz írta:

@kisapa63

Két különböző adatbázis, a térképen nem csak Telekom által nyújtott maximális sávszélességek vannak rajta.

Közben már én is rájöttem. A baj hogy ezek szerint semmi nem ösztönzi a T-t a versenyre, pedig én bíztam benne. Ezért kellett váltanom és sajnos a helyzet azóta sem változott.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Támogatom az ötletet, most hogy meg vannak a pénzek és lassan kezdődnek a gyakorlati megvalósítások, valószínűleg megnövekszik az érdeklődés eziránt a téma iránt.

Néhány szó lehetne benne a Ginop programról, benne lehet a konzultációs időszakról "megmaradt" térkép is, Caligin által készített táblázat, esetleg néhány link, ahol új információk szerezhetők be a programmal kapcsolatban, illetve ha lesz rá igény a későbiekben, akkor egy olyan (folyamatában frissített) lista, hogy hol kezdték meg a munkálatokat, hol készült el, hol került átadásra.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
1 órája, btz írta:

Gondolom beszállnak az "építkezésbe" további alvállalkozók is. Mondjuk 2018 végéig van még idő, nem hiszem, hogy nagyon elhajráznának már most.

Értem, de ezek a támogatások 30/50/70/90 %-ban csak támogatottak vagyis önerő is kell hozzá, azaz pontosabban ez miatt lehetséges hogy az önköltséges projektek lelassulnak, pénzhiányban prioriás miatt.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
Ekkor: 2016. 08. 23. at 23:59, Caligin írta:

Augusztus elején az utolsó támogatási döntések is megszülettek a "Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése" (GINOP-3.4.1-15) c. pályázati felhívással kapcsolatban.

A napokban egy rövid cikk is szólt erről:

http://www.vg.hu/vallalatok/apro-falvak-hatalmas-megrendelesek-474299

Az érintett járásokról, konkrét támogatási összegekről azonban a Széchenyi 2020 felületen és a Magyar Közlönyben elég szétszórtan jelentek meg az információk a nyár folyamán, így megpróbáltam egy táblázatban összefoglalni a Magyar Telekom Nyrt. közvetlen pályázóként vagy konzorciumi tagként nyertes pályázatait.

A csatolt táblázatban megyei, járási szinten feltüntetésre került a döntés napja és a megítélt támogatási összeg. A támogatási összeg jellemzően a projekt nettó összköltségének 30, 50, 70 vagy 90%-a a járás fejlettségi szintjétől függően.

A települési adatok csak tájékoztató jellegűek arra vonatkozóan, hogy mely települések lehetnek érintettek a fejlesztések kapcsán. Tehát a járás fejlesztése nem feltétlenül foglalja magában járási szinten minden egyes település minden egyes igénypontjának (HP, home passed) lefedését. Némi támpontot nyújthat a nyitó hozzászólásban már említett térkép.

Az említett táblázat:

20160823_MT_Kimutatas_GINOP_341_15.pdf

Sziasztok!

Csak nálam nem működik itt az alsó link?  "Az oldal, amit szeretnél betölteni, nem elérhető a fiókod számára. Hibakód: 2C171/1" hibaüzenet fogad.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: nagy04
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

@Deino

Remélhetőleg az ehhez szükséges önerős költséget elkülönítették már és nem egyik fejlesztés vonja el a másiktól a pénzügyi forrásokat. Bizzunk a legjobbakban.

@nagy04

Valószínűleg a csatolmányok letöltésére csak tag rangtól van lehetőség. Kijelentkezett állapotban engem is hasonló hibaüzenet fogadott.

@anonymus

Rendben, ha valakinek van még az általam javasolt dolgokon kívül/ellen javaslata az vesse fel nyugodtan.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

@Deino@btz

Elvileg a Telekom jogosult projektenként a megítélt támogatás 25%-át, de legfeljebb 750m Ft-ot előlegként igényelni. A kisebb vállalkozások (mikro-, kis-, közép) legfeljebb 50% előleget kérhetnek.

A további finanszírozási problémák esetleges áthidalására külön hitelprogram is biztosít forrást: "Újgenerációs Hozzáférési Hálózat (NGA) és körzethálózatok fejlesztése hitel" (GINOP-8.2.1-3.4.1-15). Egy támogatott projekthez legalább 10 millió, legfeljebb 1.480 millió forint összegű kölcsönt igényelhetnek az MFB-től 10% sajáterő megléte mellett. A kamat 0,5% (nem elírás, ilyen alacsony költséggel adják a forrást), a futamidő legfeljebb 18 év lehet.

@nagy04

Bejelentkezve sem sikerült letöltened? Megpróbáltam üzenetben csatolni, remélem úgy sikerül megnézned.

@anonymus

Szerintem is jó ötlet a kezdő hozzászólás. Egy  rövidebb-hosszabb gyakran ismételt kérdések jellegű (kérdés-válasz) séma szerint össze lehetne foglalni a téma kapcsán a legáltalánosabb információkat. Elvileg bizonyos összegű támogatás felett (>=150m Ft) kötelező sajtóközleményt is közzétenni a fejlesztések megindulásáról, illetve a befejezéséről összegtől függetlenül. A honlapon is kötelező lesz a fejlesztésekkel kapcsolatosan információt közzétenni. Talán annak segítségével nyomon követhető lesz valamelyest a projektek állása (de nem biztos).

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Caligin
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...