Ugrás a tartalomhoz
  • 11

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében


anonymus

Kérdés

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében

Mi ez a projekt?

EU gazdaságfejlesztési programjának része a SZIP, hogy az ország minden területén minden háztartásban elérhető legyen a 30 Mbit/sec sebességű internet 2020. Szeptember 30.

Miből áll ez a projekt?

Több szegmense van az egész történetnek. Alapvetően minden szolgáltató minden évben valamennyire terjeszkedni szokott, anyagi lehetőségektől függően... Ehhez az állam is hozzáadott egy hazai forrást (Pest megye), illeve EU-s források is rendelkezésre állnak a projekthez (országszerte). Mivel Pest megye túlságosan fejlett, így oda nem adhattunk be EU-s forrásigényt, ezért volt szükség hazai forrásokra.

A Magyar Telekom európai uniós forrásokat nyert el vezetékes szélessáv-fejlesztésre a GINOP 3.4.1-2015 keretében

A Magyar Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodás alapján, a GINOP 3. prioritás keretében megjelentette a GINOP 3.4.1-2015 számú, Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázati felhívást. Ennek célja a kevésbé fejlett régiókban az újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal el nem ért igényhelyek lefedése annak érdekében, hogy az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák bővülése hozzájárulhasson az állampolgárok életminőségének, a vállalkozások versenyképességének és az állami működés hatékonyságának javulásához.

Támogatást nyert járások

Támogatást nyert járások

Közép-Mo nyertesei

Budakeszi-, Érdi-, Vecsési-, Szentendrei járások, valamint Kelet-Pest. 

Mikor kerül lefedettség alá a településem?

Ennek a kezdeményezésnek alapvetően az összes hazai szolgáltató a részese, azonban a kivitelezés konkrét dátumát hazai és EU-s források esetében is nehéz megjósolni... Egy biztos 2020. Szeptember 30 megtörténik a 30 Mbit/sec sebességű internet bevezetése országszerte.

NMHH jogforrások oldalán nyomon követhetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. 

Hol találhatom meg az aktuális lefedettséget?

Kifü térkép

Milyen paramétereknek kell megfelelni az internet sebességében?

Az alapvető elvárás hogy 30 Mbit/sec letöltésű (garantált 7,5 Mbit/sec) és 6 Mbit/sec feltöltés (garantált 1,6 Mbit/sec) internet legyen elérhető az egész országban. További elvárás hogy ezen hálózatoknak legalább 50%-ának képesnek kell lennie a jövőben a 100 Mbit/sec sebességű internet kiszolgálására is.

Milyen technológiát használnak ezen sávszélesség biztosítására?

 GPON hálózat kiépítésére kerül sor, amin akár 2000/1000Mbit-et nyújtunk előfizetőink részére.

Technológiától függően milyen sebességekre számíthatok?

Három eltérő technológiát használ a Telekom, és mivel 30 Mbit az alapelvárás, így a következő maximális lehetőségek jöhetnek szóba, amik a jövőben vDSL és Koax esetében is javulnak.

 

ewfwefewfewfew.png

Köszönöm @btz nek a segítséget!

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • Válaszok 1.9k
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

  • 0

Sziasztok!

A kiskőrösi járás a pdf-ből kiolvasva 78 832 800 Ft támogatást kapott, gondolom ehhez még megy valamennyi önerő is.
A járásban 15 település van feltüntetve támogatottként. (mellesleg ez érdekes, mert van közöttük egy kisebb település, ahol már igénybe lehet venni az XL csomagot 50/15, de gondolom oda is felvették a pénzt).

A kérdésem hogy tudtok-e valamilyen információt, mennyire valószínű hogy optika lesz kiépítve? Esetleg a pénz mennyiségéből ítélve?
Konkrétan Akasztó településre lennék kíváncsi. Itt jelenleg csak 10, 20M elérhető.

Egyébként Kiskőrös város benne volt a tavalyi önerős fejlesztésekben, de tudtommal semmi sem történt azóta se. Ez is érdekes, mert ott jelen van egy helyi kábelszolgáltató 40mbit-el, ott pont ezért olcsóbb is a telekom szolgáltatása.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: zeli
kiegészítés
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

@Lapa

Pákozd, Gárdonyi járás nincs benne a SZIP nyertesek listájában. Szélessáv térkép szerint pár pontot kivéve elérhető a 30 megabit. Vdsl van szerintem azon a településen, ahogy gondolom Gárdonyban is.  Önerős szolgáltatói fejlesztés nem várható a szélessáv térkép szerint.

Screenshot_2016-11-04-23-03-40.png

@zeli

Érdekes térség ez is. Szintén majd mindenhol kék, ahol sárga lenne, oda mind önerős fejlesztés van tervben, plusz tényleg megkaptátok a SZIP pénzt is, itt biztos hogy lesz valami mozgás abból a 78 millából ami olyan 30%-a lehet a területre szánt öszköltségnek. Ha annak a bizonyos településnek az összes végpontján elérhető a 30 mbps akkor lehet oda már nem fejlesztenek, de ha vdsl2 és nem ér el mindenhova a 30, akkor lehet ott is fejlesztenek

Screenshot_2016-11-04-23-02-59.png

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

@btz

Értem, köszi.

Igen, valóban a térkép jó fej, mivel egyáltalán nem lehet igénybe venni a 30 mbit-es csomagot sehol a településen. A 20-as van nekem is, és azt mondták ez a legnagyobb csomag itt.

Amúgy nem hinném hogy a VDSL2 elérne mindenhova, mert sima VDSL-el jelenleg több messzebbi utcában is csak ~8mbit jön éppen a 10-es csomaggal és az a plafon.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Az ilyen sötétkék települések a pillanatnyi álláspontot jelentik... bármikor leadhatóak és felvehetőek más települések. Vagyis nincs rá garancia hogy ami be lett jelölve 2015-ben az megvalósul 2017-18-ban azáltal aki bejelölte magának.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Deino
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

@Lapa

Bizztos vagy ebben 100%-ig? Más szolgáltatótól is érdemes megkérdezni, hogy tudja e nyújtani a 30 megabitet. Ugyanis a térkép nem csak a T szolgáltatásait mutatja, valamelyik szolgáltató pedig úgy nyilatkozott, hogy tudja. A település szerepel a Telekom megvalósított VDSL-el települések listáján, Gárdony település szintén. Érdekelne az a mérés, lehetőleg vdsl modulációban HGW által.

@zeli

Ha Vdsl az mindenhol vdsl azaz elér mindenhova, csak épp a dslamtól távolabbi pontokon már csak kevesebb sebességeket tud hozni.  A térkép tanulsága szerint pedig jól látható a vdsl technológia, amit a Telekom megvalósított VDSL fejlesztések oldala is megerősít. A térkép szerint egy bizonyos körig elérhető a 30, a perem területeken pedig már nem. Ezekre a távoli település széli pontokra adtak olyan információt a térképkészítőknek a szolgáltatók, hogy önerőből fejlesztik. Megnéztem szélessávkereső oldalakon is, hogy mi a kínálat a településeteken és elég gyér a kínálat, de a saját településemen, ahol biztos hogy elérem a 30-at (épphogy), ott is ilyen gyér kínálatot mutat, ezért hajlamos vagyok ezeknek nem hinni.  Ki mondta neked hogy nem érhető el 20 megabitnél nagyobb csomag a településen? Biztos hogy az egész településre értette, nem csak az aktuális címeden?

@Deino

Nem tartják be? Akkor érdemelnének egy nagy p...nrúgást, mert ezen információk alapján lett meghatározva, hogy hova és mennyi EU forrás kell, ha olyan területeket fejlesztenek, ami nem volt akkor tervben és olyat nem, ami tervben volt, akkor borulni fog az egész. Állítólag, ha lesz monitorozó rendszer, akkor frissülni fog a térkép is.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: btz
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

késleltetés: 40 msec.

letöltés: 9.73 Mbit/s

feltöltés: 0.86 Mbit/s

Jelenleg ennyi.

 

 

Link Status Connected
Rate (Up/Down) 1157/12689 kbps
Noise Margin (Up/Down) 9.5/8.8 dB
Modulation Type ADSL_2plus
Line Attenuation (Up/Down) 18.7/28.9 dB
Output Power (Up/Down) 11.6/19.3 dBm
Data Path (Up/Down) Interleaved/Interleaved
Max Rate(Up/Down) 1179/13664 kbps
Interleave depth 8
Annex Type AnnexB
CRC errors 0

 

Ez mond neked valamit?

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Lapa
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

@Lapa

Igen ez a vonali kép már több mindent elmond a vonal állapotáról, amire egy sima online sebességmérő nem ad választ. Ezen a vonalon önmagában adsl2+al csak a 10 mbps csomag vehető igénybe (letöltési résznél a szinkron erre is van bállva), így valószínűleg elég stabil a dolog. Jó lenne látni, hogy mit nyújt ez a vonal vdsl2-n, de ahhoz másik HGW-re lenne szükséged és a vonalad átkapcsolására vdsl üzemmódba, lehet hogy még a 20 megabit jönne ilyen stabilan vdslel.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: btz
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Üdv mindenkinek!

Nálunk májusba volt fejlesztés,elvileg HFC net (optika főszál,és mellékszál a házba már koax jön) bár szerintem ez akkor inkább FTTB ?

Ilyen cuccok vannak az oszlopokon mint amit a képen láthattok,valakinek mond valamit ez a kábel rengeteg? :)  kérdésem pedig az volna hogy ugye ha már elvileg a ház előtti oszlopokon optikai kábel van akkor valamennyi esély van arra hogy egyszer a házba is azon jöjjön(persze nem 10 évre gondolok) a koax helyet?mert szerintem egy HGW és kábel cserével megoldható lenne?,és akkor menne az 1Gb/s.köszi a válaszokat!

WP_20161105_13_02_09_Rich.jpg

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

29-es története is olyan lehet, hogy a T elkezdte a PC fejlesztésbe kezdett, a T meg már így nem tartja fontosnak főleg, hogy kis piac.

Másik meg ugye az hogy a T elég béna, legalábbis az alvállalkozójuk itt... alig halad a fejlesztés... Gyorsabban fejlesztettek mielőtt bejelentették ezt az egész "Hálózatfejlesztéses" dolgot.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

@btz

A telekom.hu weboldalán bármilyen település beli címet írok, csak a 10 vagy max a 20-as csomag elérhető. Az ügyintéző is gondolom ez alapján tájékozódik. Pedig tényleg volt pár éve VDSL fejlesztés.
A vonal szerintem simán bírná a 30-at, a térkép szerint éppen a szélén vagyok a világoskéknek.

A speedport hgw-ből nem sok minden olvasható ki sajnos csak ennyi:

NTP Server
ntp.telekom.hu
DSL downstream
24312 kBit/s,
DSL upstream
1279 kBit/s,

 

Tudom ebből nem igazán állapítható meg, de a DSL szinkron egyébként azt írja 6 napja megvan, és egyébként se vettem észre soha szakadást, tehát teljesen stabil.

ezt a sebességet nyújtja:
5496188959.png

Elsősorban a feltöltés miatt jó lenne a 30-as csomagra váltani, képzeljétek el milyen kínszenvedés egy 20MB -os kép feltöltése.. (hobbi fotós vagyok) olyankor teljesen használhatatlan a net percekig, mert behalasztja a letöltési sávot is amíg szenved a feltöltésével.

Tehát a kérdésem:
Hogy tudnék 30-asra váltani? Hova menjek/telefonáljak/írjak? E-mailben már vissza kaptam azt a választ hogy a rendszer szerint a 20 a max, ki lettem vele segítve.

 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

@zeli

A Telekom oldala nálam például semmilyen előfizetési lehetőséget nem mutat, aminek köverkeztében külsős szélessáv oldlak is azt mutatják, hogy nálunk csak műholdas szélessávú internetre van lehetőség, ami teljességgel nem igaz, mert már volt 50/15-ös vdsl2 díjcsomagom is.

Én is sokáig azt kaptam telefonba az ügyintézőktől, hogy 20megabit a legnagyobb, amit már akkor is tudtam hogy szintén nem igaz. Aztán egy nap egy csoda folytán, egy ügyintéző azt mondta hogy semmi akadálya (gyorsan ki is használtam helyzetet) és át lett váltva a csomag és működött, annak ellenére, hogy vagy 7-8 ügyintéző is azt mondta, hogy 20 megabitnél nincs nagyobb. Emailt szintén írtam, felesleges volt.

Hogy mért akad be a feltöltéskor a letöltés is arra választ kaphatsz @fgabor87 bejegyzéséből. Megoldás a qos lehet vagy a feltöltési sebesség korlátozása.

Milyen típusú pontosan a HGW-d? Ha W 724V, akkor részleesebb infót a dslről ezen az urlen találsz

http://speedport.ip/html/engineer/ro_dsl.htm (a "speedport.ip" rész cserélhető a HGW belsőhálózati címére!)

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...