Ugrás a tartalomhoz
  • 11

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében


anonymus

Kérdés

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében

Mi ez a projekt?

EU gazdaságfejlesztési programjának része a SZIP, hogy az ország minden területén minden háztartásban elérhető legyen a 30 Mbit/sec sebességű internet 2020. Szeptember 30.

Miből áll ez a projekt?

Több szegmense van az egész történetnek. Alapvetően minden szolgáltató minden évben valamennyire terjeszkedni szokott, anyagi lehetőségektől függően... Ehhez az állam is hozzáadott egy hazai forrást (Pest megye), illeve EU-s források is rendelkezésre állnak a projekthez (országszerte). Mivel Pest megye túlságosan fejlett, így oda nem adhattunk be EU-s forrásigényt, ezért volt szükség hazai forrásokra.

A Magyar Telekom európai uniós forrásokat nyert el vezetékes szélessáv-fejlesztésre a GINOP 3.4.1-2015 keretében

A Magyar Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodás alapján, a GINOP 3. prioritás keretében megjelentette a GINOP 3.4.1-2015 számú, Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázati felhívást. Ennek célja a kevésbé fejlett régiókban az újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal el nem ért igényhelyek lefedése annak érdekében, hogy az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák bővülése hozzájárulhasson az állampolgárok életminőségének, a vállalkozások versenyképességének és az állami működés hatékonyságának javulásához.

Támogatást nyert járások

Támogatást nyert járások

Közép-Mo nyertesei

Budakeszi-, Érdi-, Vecsési-, Szentendrei járások, valamint Kelet-Pest. 

Mikor kerül lefedettség alá a településem?

Ennek a kezdeményezésnek alapvetően az összes hazai szolgáltató a részese, azonban a kivitelezés konkrét dátumát hazai és EU-s források esetében is nehéz megjósolni... Egy biztos 2020. Szeptember 30 megtörténik a 30 Mbit/sec sebességű internet bevezetése országszerte.

NMHH jogforrások oldalán nyomon követhetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. 

Hol találhatom meg az aktuális lefedettséget?

Kifü térkép

Milyen paramétereknek kell megfelelni az internet sebességében?

Az alapvető elvárás hogy 30 Mbit/sec letöltésű (garantált 7,5 Mbit/sec) és 6 Mbit/sec feltöltés (garantált 1,6 Mbit/sec) internet legyen elérhető az egész országban. További elvárás hogy ezen hálózatoknak legalább 50%-ának képesnek kell lennie a jövőben a 100 Mbit/sec sebességű internet kiszolgálására is.

Milyen technológiát használnak ezen sávszélesség biztosítására?

 GPON hálózat kiépítésére kerül sor, amin akár 2000/1000Mbit-et nyújtunk előfizetőink részére.

Technológiától függően milyen sebességekre számíthatok?

Három eltérő technológiát használ a Telekom, és mivel 30 Mbit az alapelvárás, így a következő maximális lehetőségek jöhetnek szóba, amik a jövőben vDSL és Koax esetében is javulnak.

 

ewfwefewfewfew.png

Köszönöm @btz nek a segítséget!

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • Válaszok 1.9k
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

  • 1

@Lapa

Hát ez valóban kevés a 20 Mbit/s csomaghoz, talán a feltöltési sebesség miatt gondolkoznék el a megtartásán, ha nálam így menne és nem lehet javítani. 10 Mbit/s csomagra váltva csökkenne a feltöltés is.

A vonali paraméterek alapján jelenleg úgy tűnik, hogy nincs már sok tartalék a sebesség növelésére.

Papírforma szerint kb. ~2km körüli lehet a vonalhossz, a 10 Mbit/s csomag sebessége lenne talán biztosan tartható. Lehet a többiek tudnak segíteni majd egy pontosabb válasszal.

Ahogyan a többiek is írták, sajnos a térkép nem mérvadó. A Szolgáltatók önkéntes, együttműködéses adatszolgáltatásán alapul a térkép, s sok esetben elvi műszaki lehetőséget mutat, gyakorlatban nem mindig érhető el.

Korábban írtam én is, hogy itt egy vezeték nélküli szolgáltató tud SZIP kompatibilis 40/10-es csomagot nyújtani, amit úgy árazott, hogy elrettentő legyen, mert nem bírná a sok tényleges előfizetőt a "mikrohullámú gerinchálózat".

Vezetéken nálam jelenleg csak ADSL 10 Mbit elérhető. Most éppen  2,7 Mbit a tényleges nettó sebesség már hónapok óta (egészen márciusig legalább a 5,5-6 Mbit elérhető volt). Egy utcai beázás szépen elrontotta a hálózatot. Hívtak az utca elejéről is pár hete, hogy nézzem már meg miért lassú a gép. Kiderült, nem a gép lassú. Az ADSL2+ 10Mbit/s (Netmánia S) előfizetés 1Mbit/s alatti szinkronnal állt össze. Be is jelentettem hibára ott helyben.


@btz
Pontosan, ahogy mondod. Nem ártott volna kicsit szigorúbban venni az önerős vállalásokat. @Deino álláspontját osztom én is. Nincs garancia rá, hogy a sötétkék területen megvalósulnak a pályázaton kívül vállalt önerős fejlesztések.

Volt ugyan egy ilyen feltétel a pályázatokban:

"4.2. Támogatásban nem részesíthetők köre
...
j) amely a mapping felmérés során három éven belül megvalósítandó önerős fejlesztési vállalást tett, de az erről szóló együttműködési megállapodást a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal nem írta alá;
"

Ez csak együttműködésről szól, ha mégsem valósul meg, akkor bejelenti a Szolgáltató, hogy ilyen-olyan okból kifolyólag a pályázatot megelőzően tett önerős vállalását nem tudja teljesíteni.

Hivatalosan is úgy tervezik a következő pályázati ütemek (II. és III.) kiírását, hogy lesz egy Közép-Magyarországi Régióra szabott kiírás (elvileg csak hazai forrásokból), egy "köztes járásokra" kiírt vegyes GINOP/hazai forrás, illetve egy ismételt országos kiírás GINOP forrásból a kimaradt igényhelyekre (II. ütem).

2017-ben valamikor a III. ütemben tervezik az önerős visszahulló helyekre az utolsó pályázati kör kiírását (azaz a jelenleg sötétkék, de később sárgává váló területekre, esetleg visszamondott nyertes pályázatok helyére stb...).

Az I. ütemben (mostani nyertes) pályázatoknál 88% FFTH, 7% HFC, 3% VDSL, 2% vezeték nélküli megoldásokkal nyertek a pályázók.

Aki esetleg nem látta, érdemes átfutni ezt a kis rövid összefoglalót (2016. május végi helyzetkép az eredményhirdetések előtt, de már nagyjából lehetett tudni, hogy kik lesznek a nyertesek):
http://www.szelessav.com/dwl/Debreceni.pdf

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Caligin
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

@btz

Azta! Erről nem is tudtam! Köszi!!!

Ezekszerint VDSL2 van itt! :o 

Dupla érpáron az 50 is simán jönne ezek szerint. Akkor kezdjek el telefonálgatni amíg egy olyan ügyintézőt találok? Az 50-nek mégjobban örülnék.

Parameters DSL
DSL Operating Mode VDSL2
Path Mode PTM
State online
Training Result Showtime
Mode LO/I2 L0
VPI/VCI 1/32
Parameters Upstream Downstream
Actual Data Rate 1279 kbps 24312 kbps
Attainable Data Rate 4655 kbps 37679 kbps
SNR Margin 15.8 dB 10.8 dB
Signal Level 5.9 dBm 14.3 dBm
Line Attenuation 0.0 dB 29.0 dB
FEC Size 14 10
Codeword Size 62 42
Interleave Delay 2 8
CRC Error Count 0 6361
HEC Error Count 0 3691
FEC Error Count 9 72552553
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Kérdés, hogy a megát (amit a Telekom megabitben mér) azt a megrendelő utána megabitben vagy megabyteben méri? Mert ugye sokszor a megrendeltnél "kicsit magasabb" sávszélességet állítanak be (tv megy akkor is maradjon) a 24 megabit / sec pedig 3 megabyte / sec. Nekem a számok ennyiben gyanúsak. A megrendelésnél, szerződéskötésnél a Telekom tudni szokta azt, hogy milyen szolgáltatás van, annak mi az elméleti maximuma. Egyszeri kedvezményt pedig akkor is adnak, ha csak egyszerűbb mint elmagyarázni a különbséget. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Továbbra is azt tudom mondani ami fentebb van, most indult be a hálózatfejlesztés, nem légből ugrott dolog, hogy egyszerre mindenhova hozzányúlnak. Minden körzetben van egy alvállalkozó vagy több, akik eldöntik hogy merre hogy mennek kiviteli tervek alapján.

De említek még konkrétumokat:

Körzetszámok amik nem Telekom prímer területek:

29, 95, 89, 88, 25, 24, 28, 57, 32, 27, 33, 62, 63, 66, 68

Ezek a településeken valószínűleg nincs nagy Telekomos jelenlét, illetve ha van is, nem DSL formában. Ha ehhez hozzáadod az 1000 várost, levonod ezeket a körzeteket, kiveszed belőle Budapestet és a megyei jogú városokat, hozzáadod ahol optika és koax van, szerintem közel 100%-ról beszélünk, ami a DSL-t érinti.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Te vagy a Környei ha jól emlékszem? Környe mégis belekerült a GINOP pályázatok első szakaszába a szolgáltatói vállalás ellenére, lehet hogy még időben jelezték az önerős fejlesztés visszamondását. 2017.06.01 a kivitelezés megkezdésének tervezett időpontja 2018.05.09 a legkésőbbi befejezés időpontja. A térségben a többi település is ugyanezekkel az adatokkal van feltüntetve, abban a dokumentumban, amit PH-n blogbejegyzés keretén belül már közzétettem.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

A DSL hálózatok is az egységesítés problémája miatt állnak úgy ahogy és ahogy írod elég megosztott dolog. Példának okáért, ott van pl. Budajenő elég szép vDSL hálózattal, mellette pedig közvetlenül megtalálható Tárki, félig lefedetlenül és ahol elérhető is a Telekom, ott is csak 10 Mbit/sec sebességű ADSL hálózatra képes.

De ha csak magát a vDSL hálózatok nézzük, akkor ott is megosztott a dolog, valahol a 30 a határ, valahol meg az 50. Ezen belül még városon belül is megosztott a dolog, mert valahol elérhető az 50, valahol meg nem. Szóval ezt így kilogikázni nem egy egyszerű feladat.

Pont ez miatt lenne teljes kavarodás, ha a 2. HD stream is kikerülne vDSL-re. Mert lehet hogy XY település XY utcáján lehetne, de két utcával arrébb meg nem, és ez csak arra lenne elég, hogy a szerelők össze-vissza szaladgáljanak felmérni a vonalakat. Vagy pedig arra, hogy a sok user panaszkodjon az elvesztett internetsebességére, mert egyezerre megy a 2 HD.

A DSL hálózatoknak megvan a maga jövője, általánosságban elmondható, hogy legalább 50% az esély arra, hogy ahol DSL hálózat van, ott felváltja optika. Ott van pl. az 53-as körzet, példának vehetjük Nagykőröst, ahol DSL hálózat mellett Optika épül/van.

De ha ez a példa sem elég, akkor Farmos környékén kell pl. leskelődni, ott is DSL hálózatok voltak, mégis optikára cserélődtek. Ezzel nem azt akarom mondani hogy mindenhol optika lesz, de elég nagy az esély, hogy az általad említett helyen is ez fog történni. Illetve ha mégsem, akkor pedig biztos lehetsz benne, hogy magát a DSL hálózatot is megfogják erősíteni és ha majd nem lesznek szörnyű állapotú DSL hálózatok a Telekom kezében, akkor el lehet gondolkodni egy második HD streamen is.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Társaságunk alvállalkozái szerződést kötött a Hajdú Kábelé Kft.-vel összesen 247 km optikai hálózat építésére. A kivitelezés az alábbi településeket érinti:

Falloskút, Mátraszentimre, Nagykökényes, Lőrinci, Gyöngyös, Halmajugra, Fülöpjakab, Bugacpusztaháza, Kiskunfélegyháza, Kiskőrös, Kecel, Imrehegy, Csengele, Kömpöc, Kistelek, Dóc, Sándorfalva, Szeged, Egyek, Tiszadorogma, Tiszabábolna, Tiszavalk, Négyes, Borsodivánka, Poroszló, Újlőrincfalva, Egerlövő, Egerfarmos, Mezőkövesd, Mezőkeresztes, Mezőnyárád, Bükkábrány, Tibloddaróc, Vatta, Csincse, Borsodgeszt, Sály, Kács

Gyöngyös, Hatvan, Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa, Kistelek, Szeged, Balmazújváros, Füzesabony, Mezőcsát, Mezőkövesd kistérségekben összesen 247 km optikai hálózat építése

A beruházás tervezett üteme:

- 2015 februárig jogerős hatósági engedélyek megszerzése

- 2015 márciustól nyomvonal építés

- 2015 június, hálózat átadása, használatbavételi engedély megszerzése

 

Ezek egy részét 2014-ben írták ki másik részét 2015-ben. A környéken lévő települések közül sehová nem jutott még el az optika, hiába vannak ők is a listában.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

@géza22

Miért ne hirdethetné? Ennyire nehéz a felfogásod? Csak optikával lefedett hálózaton lehet megrendelni értsd már meg, ennyire nem lehetsz érthetetlen... Vagy csak megjátszod hogy sötét vagy mint az éjszaka?

Többször is le lett már írva hogy mi van Csongrád megyében, de hiába írjuk le neked hogy elérhető a 120-as net is koaxon te továbbra is szajkózod a *****ságaidat. >:(

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Roli82
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1
25 perce, Deino írta:

Az is ott van hogy csak optikai területen érhető el... 

Ugyanúgy mint akinél ADSL van jelenelg 10-20 Mbps, ő se akar előfizetni 1000 Mbit/sec-re mert tudja hogy nem lehet. Ez ilyen. vDSL-en 50 Mbps a max. Nincs 120 sem, nem hogy 1000.

Nálad legalább elérhető a 120.

Vagyis a válaszom: Egyelőre sehogy.

Sosem említette a Telekom hogy 100%-osan elérhető mindenkinek jelenleg.

*****i sok ilyen érthetetlen ember miatt van a nyakunkon a platform egységesítés .... 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

@géza22 Nem tudom mire vagy kiváncsi, de nincs se EU-s se hazai pénz támogatásként olyan településre ahol koax van, hiszen sok esetben hazai és EU-s pénzből is koax épül még most is.

Vagyis ha azt akarod tudni hogy koaxos rajta-e van a listán, akkor ne is keresd. Ezen a listán csak lefedettség nélküli vagy rézzel ellátott települések vannak rajta.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1
12 perce, Roli82 írta:

@anonymus Látod csak nem tud leállni Géza, mint akinél be akadt a lemez mindig ugyan az... >:(

Én ráuntam volna már ha csak nem egy hatalmas troll aki, ki akarja a többieket hozni a sodrából hogy írjanak vmit csúnyát amit a moderátor meg értékel.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1
2 perce, Deino írta:

Mert gondolom felül kell vizsgálni hogy meglesz-e a 100%-os lefedettség. Illetve az sem mindegy hogy milyen koax van ott... hiszen alkalmasnak kell lennie a 100 Mbit/sec letöltési sebességre.

Azaz ha vannak még pl. ED 2.0-ás települések, azok sem jók, ott is fejleszteni kell.

Elég régóta ED3.0 Vásárhely 120-as net is vígan megy, szerintem ez inkább Deep Fiber lesz nálunk. :)

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Itt is van a Telekom specifikus lista a fejleeztési ütemtervről. Ha valaki hibát talál benne, kérem pm-ben jelezze, a többi szolgáltatót tartalmazó listával (ph blogomon megtalálható) lehet összevetni, én több adatot is random ellenőriztem az jó volt, de ettől függetlenül, ha valami nem stimt, akkor jelezzétek. Köszi. Xlsx formátum, később talán szinekkel lehet jelölni a ténylegesen megkezdett, befejezett építéseket.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: István
tag kérésére
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

2016. december 15. napjával módosították a GINOP-3.4.1-15 pályázati felhívást, s lehetővé tették az 1. fordulóban egyáltalán nem pályázott járásokra vonatkozóan a kérelmek ismételt benyújtását.

Röviden összefoglalva a főbb  változások:

Érintett járások: Gárdonyi, Kiskunhalasi, Tiszavasvári, Zirci járás.

A benyújtásra elég szűk határidőt szabtak: 2016.12.15-2017.01.31

Ha ezt követően is kimarad  a fenti járások közül valamelyik, akkor 2017.12.07 napjáig elméletileg lehetséges lesz megpályázni.

A pontok súlyozását tekintve az érintett járások esetében továbbra is preferáltak az FTTx, HFC, VDSL megoldások, de jelentősen megnövelték a különféle vezeték nélküli megoldások súlyát, ahogyan az várható is volt (fix LTE, FWA, WLAN 2,4 GHz és 5 GHz).

Továbbá a vezeték nélküli megoldások alkalmazásával a maximális elszámolható költséghez viszonyítva elérhető költségmegtakarítás, valamint a minimálisan lefedendő igényhelyek feletti többlet lefedés vállalással is könnyebben tudnak pontokat szerezni a pályázók. Így még nagyobb az esélye, hogy több pályázó esetén a vezeték nélküli megoldás győz egy esetleges vezetékes megoldással szemben.

A támogatási intenzitást megemelték 100%-ra, a maximális elszámolható költség:
Gárdonyi járás – 449,42 M Ft (2368 igényhely)
Kiskunhalasi járás – 824,223 M Ft (5987 igényhely)
Tiszavasvári járás – 145,07 M Ft (142 igényhely)
Zirci járás – 528,15 M Ft (3484 igényhely)

Készítettem egy összefoglaló részletező táblázatot az érintett járások településeiről:  GINOP_341_15_kimaradt_jarasok.pdf

A hivatalos közlemény itt érhető el:  https://www.palyazat.gov.hu/mdosult-az-jgenercis-nga-s-felhord-hlzatok-fejlesztse-felhvs

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Caligin
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...