Ugrás a tartalomhoz
  • 11

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében


anonymus

Kérdés

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében

Mi ez a projekt?

EU gazdaságfejlesztési programjának része a SZIP, hogy az ország minden területén minden háztartásban elérhető legyen a 30 Mbit/sec sebességű internet 2020. Szeptember 30.

Miből áll ez a projekt?

Több szegmense van az egész történetnek. Alapvetően minden szolgáltató minden évben valamennyire terjeszkedni szokott, anyagi lehetőségektől függően... Ehhez az állam is hozzáadott egy hazai forrást (Pest megye), illeve EU-s források is rendelkezésre állnak a projekthez (országszerte). Mivel Pest megye túlságosan fejlett, így oda nem adhattunk be EU-s forrásigényt, ezért volt szükség hazai forrásokra.

A Magyar Telekom európai uniós forrásokat nyert el vezetékes szélessáv-fejlesztésre a GINOP 3.4.1-2015 keretében

A Magyar Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodás alapján, a GINOP 3. prioritás keretében megjelentette a GINOP 3.4.1-2015 számú, Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázati felhívást. Ennek célja a kevésbé fejlett régiókban az újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal el nem ért igényhelyek lefedése annak érdekében, hogy az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák bővülése hozzájárulhasson az állampolgárok életminőségének, a vállalkozások versenyképességének és az állami működés hatékonyságának javulásához.

Támogatást nyert járások

Támogatást nyert járások

Közép-Mo nyertesei

Budakeszi-, Érdi-, Vecsési-, Szentendrei járások, valamint Kelet-Pest. 

Mikor kerül lefedettség alá a településem?

Ennek a kezdeményezésnek alapvetően az összes hazai szolgáltató a részese, azonban a kivitelezés konkrét dátumát hazai és EU-s források esetében is nehéz megjósolni... Egy biztos 2020. Szeptember 30 megtörténik a 30 Mbit/sec sebességű internet bevezetése országszerte.

NMHH jogforrások oldalán nyomon követhetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. 

Hol találhatom meg az aktuális lefedettséget?

Kifü térkép

Milyen paramétereknek kell megfelelni az internet sebességében?

Az alapvető elvárás hogy 30 Mbit/sec letöltésű (garantált 7,5 Mbit/sec) és 6 Mbit/sec feltöltés (garantált 1,6 Mbit/sec) internet legyen elérhető az egész országban. További elvárás hogy ezen hálózatoknak legalább 50%-ának képesnek kell lennie a jövőben a 100 Mbit/sec sebességű internet kiszolgálására is.

Milyen technológiát használnak ezen sávszélesség biztosítására?

 GPON hálózat kiépítésére kerül sor, amin akár 2000/1000Mbit-et nyújtunk előfizetőink részére.

Technológiától függően milyen sebességekre számíthatok?

Három eltérő technológiát használ a Telekom, és mivel 30 Mbit az alapelvárás, így a következő maximális lehetőségek jöhetnek szóba, amik a jövőben vDSL és Koax esetében is javulnak.

 

ewfwefewfewfew.png

Köszönöm @btz nek a segítséget!

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • Válaszok 1.9k
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

  • 0

Közben helyzetjelentés: Bekötötték a második érpárt is, és megy az 50 :)

A szerelő szerint szerencsém van hogy pont a határon vagyok, mert a következő utcában már a 20 se megy, mert már rossz állapotúak a vezetékek. Azt hallottam hogy egy településsel arrébb (Soltvadkert) már éppen végeznek az optikázással (Soltvadkert is, és az én településem Akasztó is nyert a SZIP pályázaton) úgyhogy remélem hamarosan erre felé is kezd majd jönni az optika.

Gondolom a feltöltésből nem lehet többet kisuvasztani hogy elérje a 15-öt. De így is tökéletes, sokkal jobb mint az 1

5790648150.png

LINE ID LINE 0 LINE 1
Link Status Connected Connected
Modulation Type VDSL2 VDSL2
Actual Rate (Up/Down) 4547/27519 kbps 5333/27519 kbps
Attainable Rate (Up/Down) 4550/32745 kbps 5341/33088 kbps
Noise Margin (Up/Down) 6/6.3 dB 6/6 dB
Line Attenuation (Up/Down) 53.6/25.3 dB 53.9/24.4 dB
Output Power (Up/Down) 6.4/14.1 dBm 6.3/14.2 dBm
Data Path (Up/Down) Interleaved/Interleaved Interleaved/Interleaved
Interleave Depth (Up/Down) 39/437 45/883
Interleave Delay (Up/Down) 8/8 ms 8/8 ms
INP (Up/Down) 1/2.5 symbols 1/3 symbols
Profile 17a 17a
LinkEncap G.993.2_Annex_K_PTM G.993.2_Annex_K_PTM
CRC Errors (Up/Down) 0/4 0/0
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

@zeli

Nekem az UP Output Power 9 dBm körül van, nálad csak 6.3-6.4. Ilyenkor általában az Attainable Rate értéknél kevesebbet mutat a tényleges maximálisan elérhető értéknél (akár csak a letöltés esetén, ha 14.5 alatt megy az output power, akkor kevesebb Attainable Rate értéket mér a HGW, ami megtévesztő lehet, a maximálisan elérhető sávszél megállapítását illetően), ha nem lenne olyan brutál a csillapítási érték (Line Attenuation), akkor mondanám, hogy több is kijönne belőle, így nem tudom, hogy mit mutatna 9-es UP Output Powerrel.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
1 órája, Deino írta:

A DSL hálózatok is az egységesítés problémája miatt állnak úgy ahogy és ahogy írod elég megosztott dolog. Példának okáért, ott van pl. Budajenő elég szép vDSL hálózattal, mellette pedig közvetlenül megtalálható Tárki, félig lefedetlenül és ahol elérhető is a Telekom, ott is csak 10 Mbit/sec sebességű ADSL hálózatra képes.

De ha csak magát a vDSL hálózatok nézzük, akkor ott is megosztott a dolog, valahol a 30 a határ, valahol meg az 50. Ezen belül még városon belül is megosztott a dolog, mert valahol elérhető az 50, valahol meg nem. Szóval ezt így kilogikázni nem egy egyszerű feladat.

Pont ez miatt lenne teljes kavarodás, ha a 2. HD stream is kikerülne vDSL-re. Mert lehet hogy XY település XY utcáján lehetne, de két utcával arrébb meg nem, és ez csak arra lenne elég, hogy a szerelők össze-vissza szaladgáljanak felmérni a vonalakat. Vagy pedig arra, hogy a sok user panaszkodjon az elvesztett internetsebességére, mert egyezerre megy a 2 HD.

A DSL hálózatoknak megvan a maga jövője, általánosságban elmondható, hogy legalább 50% az esély arra, hogy ahol DSL hálózat van, ott felváltja optika. Ott van pl. az 53-as körzet, példának vehetjük Nagykőröst, ahol DSL hálózat mellett Optika épül/van.

De ha ez a példa sem elég, akkor Farmos környékén kell pl. leskelődni, ott is DSL hálózatok voltak, mégis optikára cserélődtek. Ezzel nem azt akarom mondani hogy mindenhol optika lesz, de elég nagy az esély, hogy az általad említett helyen is ez fog történni. Illetve ha mégsem, akkor pedig biztos lehetsz benne, hogy magát a DSL hálózatot is megfogják erősíteni és ha majd nem lesznek szörnyű állapotú DSL hálózatok a Telekom kezében, akkor el lehet gondolkodni egy második HD streamen is.

Lehetne erről oldalakat írni, a lenyeg, nem jól van ez így.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Sziasztok!
Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy tudtok-e vagy hallottatok-e valamit az OHE Optikai Hálózatépítő Zrt.-ről valamit? Bükkábrányban lakok és a honlapjuk szerint itt ők "fognak" optikai kábelt kiépíteni a térségben. Esetleg valaki aki a Mezőkövesd kistérségekben járatos vagy bennfentes nem-e tud valamit a térség optikázásáról?

 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

@Kiss Martin@btz (bocs btz a te neved belégett a képernyőbe nem tudom kitörölni)

Ez szerintem konkrétan a Telekom tavalyi önerős fejlesztése lehetett amiből nem lett semmi, mert én itt lakok a kiskőrösi kistérségben és semmi sem történt, viszont megnyerte a térségünk a mostani EU-s pályázati pénzeket, ami által Akasztó, Kecel, Kiskőrös és Soltvadlert településeken fogja felváltani a jelenlegi VDSL-t optikával a Telekom.

Nézz bele abba a dokumentumba hogy a te körzeted benne van-e.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

tisztel telekom csongrádmegyébe és kőrnyéken hogyan lehet majd  1gigabát internete elérni  telekom meghirdeti internetes oldálán előlehehet fiszetni 1000 megabit internete  csak nem elérhető ,   szeritem telekom ugykeleni meghirdetni  hogy  őszes telekom előfisztők, elérheti  igy bevanak csapva  eszt ugytudják elérni hogy őszes kox kábel kikel cserélni optika kábelre   nálunk otvan optika kábel kőszpontba csak utcákba koax kábelvan csak telekomnak optika kábelt keleni cserélni 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Én szerintem a sok fejlesztéssel amúgy is új csomagokat fog bevezetni a Telekom (pl 240, 500mbit) és koaxon a 240 még simán elmegy ami azért még egész időtálló sebesség, az más kérdés hogy feltöltési oldalon nem a legjobb. 

Egyébként nem lehet őt letiltani vagy ilyesmi? Nincs itt valami admin vagy moderátor?

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
5 perce, zeli írta:

Én szerintem a sok fejlesztéssel amúgy is új csomagokat fog bevezetni a Telekom (pl 240, 500mbit) és koaxon a 240 még simán elmegy ami azért még egész időtálló sebesség, az más kérdés hogy feltöltési oldalon nem a legjobb. 

Egyébként nem lehet őt letiltani vagy ilyesmi? Nincs itt valami admin vagy moderátor?

távoli jövőben. Jelenleg a koax a 120-at se tolja ki normálisan. Ahhoz kéne rajta fejleszteni picit, hogy az általad említett csomagok elfussanak. Az meg nem idén lesz és nem jövőre.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Nem tudom honnan van az információ nekik, de én nem érzem reálisnak egyébként.Fél millió háztartásban örülhetnek, egy gigás net a Telekomtól.

Mármint ahhoz képest hogy elvileg év végéig 2,8 milliós lefedettség lesz egységesítve, szerintem kevés ez a fél millió sacc. Szerintem közelebb van az az 1 millióhoz mint a fél millióhoz, valahol félúton.

 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

@Deino

Ráadásul *****séget írnak.

"Csak míg az XXL bárhol elérhető a Telekom szolgáltatási területein, addig a gigabites csomagot csak az optikai vezetékkel lefedett területeken lehet használni."

Az XXL koaxon és optikán érhető el, DSL-en nem. Különben sem értem mit problémáznak ezen? Természetes fizikai korlátok miatt van ez, ráadásul a 120 sem egy rossz sebesség. Nemsokára bővül a hálózat, és sokkal több helyen is elérhető lesz.
Különben is, megnézem hogy hányan használnák ki azt az 1000 mbitet teljes egészében.  - Minden esetre ha megérkezik az optika, én csakazértis váltok az 1000-re. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
8 órája, zeli írta:

@Deino

Ráadásul *****séget írnak.

"Csak míg az XXL bárhol elérhető a Telekom szolgáltatási területein, addig a gigabites csomagot csak az optikai vezetékkel lefedett területeken lehet használni."

Az XXL koaxon és optikán érhető el, DSL-en nem. Különben sem értem mit problémáznak ezen? Természetes fizikai korlátok miatt van ez, ráadásul a 120 sem egy rossz sebesség. Nemsokára bővül a hálózat, és sokkal több helyen is elérhető lesz.
Különben is, megnézem hogy hányan használnák ki azt az 1000 mbitet teljes egészében.  - Minden esetre ha megérkezik az optika, én csakazértis váltok az 1000-re. 

Én azért ,hiányolom a 250, 500 Mb/s csomagokat! ;)

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...