Ugrás a tartalomhoz
  • 11

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében


anonymus

Kérdés

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében

Mi ez a projekt?

EU gazdaságfejlesztési programjának része a SZIP, hogy az ország minden területén minden háztartásban elérhető legyen a 30 Mbit/sec sebességű internet 2020. Szeptember 30.

Miből áll ez a projekt?

Több szegmense van az egész történetnek. Alapvetően minden szolgáltató minden évben valamennyire terjeszkedni szokott, anyagi lehetőségektől függően... Ehhez az állam is hozzáadott egy hazai forrást (Pest megye), illeve EU-s források is rendelkezésre állnak a projekthez (országszerte). Mivel Pest megye túlságosan fejlett, így oda nem adhattunk be EU-s forrásigényt, ezért volt szükség hazai forrásokra.

A Magyar Telekom európai uniós forrásokat nyert el vezetékes szélessáv-fejlesztésre a GINOP 3.4.1-2015 keretében

A Magyar Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodás alapján, a GINOP 3. prioritás keretében megjelentette a GINOP 3.4.1-2015 számú, Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázati felhívást. Ennek célja a kevésbé fejlett régiókban az újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal el nem ért igényhelyek lefedése annak érdekében, hogy az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák bővülése hozzájárulhasson az állampolgárok életminőségének, a vállalkozások versenyképességének és az állami működés hatékonyságának javulásához.

Támogatást nyert járások

Támogatást nyert járások

Közép-Mo nyertesei

Budakeszi-, Érdi-, Vecsési-, Szentendrei járások, valamint Kelet-Pest. 

Mikor kerül lefedettség alá a településem?

Ennek a kezdeményezésnek alapvetően az összes hazai szolgáltató a részese, azonban a kivitelezés konkrét dátumát hazai és EU-s források esetében is nehéz megjósolni... Egy biztos 2020. Szeptember 30 megtörténik a 30 Mbit/sec sebességű internet bevezetése országszerte.

NMHH jogforrások oldalán nyomon követhetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. 

Hol találhatom meg az aktuális lefedettséget?

Kifü térkép

Milyen paramétereknek kell megfelelni az internet sebességében?

Az alapvető elvárás hogy 30 Mbit/sec letöltésű (garantált 7,5 Mbit/sec) és 6 Mbit/sec feltöltés (garantált 1,6 Mbit/sec) internet legyen elérhető az egész országban. További elvárás hogy ezen hálózatoknak legalább 50%-ának képesnek kell lennie a jövőben a 100 Mbit/sec sebességű internet kiszolgálására is.

Milyen technológiát használnak ezen sávszélesség biztosítására?

 GPON hálózat kiépítésére kerül sor, amin akár 2000/1000Mbit-et nyújtunk előfizetőink részére.

Technológiától függően milyen sebességekre számíthatok?

Három eltérő technológiát használ a Telekom, és mivel 30 Mbit az alapelvárás, így a következő maximális lehetőségek jöhetnek szóba, amik a jövőben vDSL és Koax esetében is javulnak.

 

ewfwefewfewfew.png

Köszönöm @btz nek a segítséget!

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • Válaszok 1.9k
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

  • 0

Biztos hogy lesz. Az 1000 Mbit csak azért van bent, hogy legyen valami most, ami nagyon szuper :D és ha megnézed az árát, akkor valóban szuper!

Csak két dolgot mindenki elfelejt:

  1. 120 Mbit drágább, mint a gigabit, szimplán azért olcsóbb most, mert van rajta egy havidíjkedvezmény visszavonásig.
  2. a gigabit is csak promóciós jelleggel van bent elvileg.

Szóval ha ezt összegyurmázzuk, akkor kell hogy legyen majd itt változásnak :) 

Kérdés csak a mikor-on van. Bár igazából én eget rengető változásra nem gondolok, tekintve a DSL részlegre. vagy esetleg ők csak egy csomagot fognak tudni igénybe venni és esetleg úgy. Mindenesetre én nagyon kíváncsi vagyok, hogy egy ilyen egységesített hálózatban hogy és milyen csomagkínálatot hoz elő majd a T, de mondjuk a koax sem bír jelenleg 120-nál többet.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Deino
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

A térkép szerint 30Mbit vagy felette az utcában, de nálunk jel sincs. Pedig a központhoz közelebbi végén lakom az utcának. :D

Ha csomagot szeretnék váltani is csak a 20-ast engedi max., ami jelenleg is van! Természetesen vidék, dunántúl

1000???? :/ 

Pedig egy többtagú család szerintem is elviselne egy minimum 50 körülit!? Több wifis eszköz, tv

És van a T-nek ezzel kapcsolatban valamilyen kötelezettsége??

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Lui
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
2 órája, Lui írta:

Határidő van? 

2018 vége lett a magyar vállalás, de uniós törvény szerint 2020 a határidő. Vidék még jobb helyzet, hiszen többnyire optika lesz mindenhol.

Nagyobb városok környékén még épül HFC megoldás, illetve néhol a rezet fejlesztik... de előfordul olyan is hogy HFC koax + réz egy településen.

30 Mbit/sec vagy felette nem feltétlen azt jelzi, hogy ez a Telekomra vonatkozik, a térkép az szolgáltatófüggetlen... lehet hogy más biztosítja ezt a sebességet ott. Nincs olyan törvényi előírás, hogy 2020-ig minden szolgáltatónak minden településen 30 Mbit/sec-et kell garantálnia... hanem csak olyan van hogy minden településen elérhetőnek kell lennie... de elég akár csak 1 szolgáltató által.

Ha a járásod EU-s forrással finanszirozott, akkor 2018 okt. 1 a végső átadási dátum. Persze ez csak végső dátum, nem biztos hogy oda fogsz beesni.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Deino
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Azt gondolja hogy az ő koaxos területe is benne lesz a listában mert azt hiszi hogy az itt felsorolt települések mind-mind optikások lesznek.

De már eleve leírtam neki hogyha náluk koax van ne is keresse a települését a listában, hiszen az már bőven 30 Mbit/sec és felette van, nincs szükség ott fejlesztésre az EU-s 30 Mbit/sec elváráshoz.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Valamilyen szinten a koaxnak is optikát kell tartalmaznia, nem tudom mik ennek a pontos technikai feltételei. Hiszen csak HFC van mint lehetőség. Legtisztább az lenne ha házig/oszlopig optika lenne majd egy eszköz átalakítaná ezt koaxra. Így az előfizetők sem éreznének semmi zavarást, a meglévő eszközök is használhatóak lennének továbbra is, a végleteket sem kellene újra húzni, ezáltal nem kéne minden  ügyfelet zaklatni azzal hogy a szerelők bemenjenek behúzni az optikát, hiszen bent maradna koax. Nem kéne egy rakat új eszköz sem, hiszen a usernél lévő cuccok továbbra is jók lennének a docsis miatt.

Előnye pedig a stabilitás, és az Optikai tulajdonságok egy jelentős része / hiszen az oszlopig/házig / olyan lenne az egész mint az optikai hálózat. Ezzel a technológiával koaxon is simán kiadható lenne legalább az 500 Mbit rögtön. ED 3.1-el pedig a gigabit is nevetve.

Megnézzük ez elég költséghatékony koax fejlesztés és a jövőben könnyen fejleszthető optikára. Ennél jobb elgondolás nincs, ha koaxfejlesztésről beszélünk.

Más is kivitelezhető, de nem éri meg, akkor inkább olcsóbb az ha teljesen csere van optikára. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Deino
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Szerintem nem lenne most ez gond, ha a Telekom a 2000-es évek elején nem hoz olyan stratégiai döntést, hogy koax hálózatot hoz létre mintegy saját magának konkurrenciát teremtve. Nem tudni,melyik megoldás a leggazdaságosabb, területfüggő is.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: zoli62
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
9 órája, zoli62 írta:

Szerintem nem lenne most ez gond, ha a Telekom a 2000-es évek elején nem hoz olyan stratégiai döntést, hogy koax hálózatot hoz létre mintegy saját magának konkurrenciát teremtve. Nem tudni,melyik megoldás a leggazdaságosabb, területfüggő is.

Ha az akkori szabalyozoi kornyezetett figyelembe veszed csak ezt tehette.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
Ekkor: 2016. 11. 20. at 16:55, Deino írta:

De egyelőre még nem lesz optikára való csere, az üres települések élveznek prioritást, illetve a DSL rendszerek minimalizálása/kiváltása.

koax még marad koax, hiszen még most is épül bizonyos helyeken újonnan.

Én úgy tudtam, hogy ahol más szolgáltatótól elérhető a minimum 30Mbit ott nem kötelező fejleszteni. Természetesen örülnék neki ha nálunk is lenne valami változás mert vdsl-en is csak 20Mbit érhető el maximum. Ezért kellett más kábeles szolgáltatóhoz mennem. Szívesen váltanék T-re ha lenne megfelelő sávszélesség.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...