Ugrás a tartalomhoz
  • 11

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében


anonymus

Kérdés

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében

Mi ez a projekt?

EU gazdaságfejlesztési programjának része a SZIP, hogy az ország minden területén minden háztartásban elérhető legyen a 30 Mbit/sec sebességű internet 2020. Szeptember 30.

Miből áll ez a projekt?

Több szegmense van az egész történetnek. Alapvetően minden szolgáltató minden évben valamennyire terjeszkedni szokott, anyagi lehetőségektől függően... Ehhez az állam is hozzáadott egy hazai forrást (Pest megye), illeve EU-s források is rendelkezésre állnak a projekthez (országszerte). Mivel Pest megye túlságosan fejlett, így oda nem adhattunk be EU-s forrásigényt, ezért volt szükség hazai forrásokra.

A Magyar Telekom európai uniós forrásokat nyert el vezetékes szélessáv-fejlesztésre a GINOP 3.4.1-2015 keretében

A Magyar Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodás alapján, a GINOP 3. prioritás keretében megjelentette a GINOP 3.4.1-2015 számú, Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázati felhívást. Ennek célja a kevésbé fejlett régiókban az újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal el nem ért igényhelyek lefedése annak érdekében, hogy az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák bővülése hozzájárulhasson az állampolgárok életminőségének, a vállalkozások versenyképességének és az állami működés hatékonyságának javulásához.

Támogatást nyert járások

Támogatást nyert járások

Közép-Mo nyertesei

Budakeszi-, Érdi-, Vecsési-, Szentendrei járások, valamint Kelet-Pest. 

Mikor kerül lefedettség alá a településem?

Ennek a kezdeményezésnek alapvetően az összes hazai szolgáltató a részese, azonban a kivitelezés konkrét dátumát hazai és EU-s források esetében is nehéz megjósolni... Egy biztos 2020. Szeptember 30 megtörténik a 30 Mbit/sec sebességű internet bevezetése országszerte.

NMHH jogforrások oldalán nyomon követhetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. 

Hol találhatom meg az aktuális lefedettséget?

Kifü térkép

Milyen paramétereknek kell megfelelni az internet sebességében?

Az alapvető elvárás hogy 30 Mbit/sec letöltésű (garantált 7,5 Mbit/sec) és 6 Mbit/sec feltöltés (garantált 1,6 Mbit/sec) internet legyen elérhető az egész országban. További elvárás hogy ezen hálózatoknak legalább 50%-ának képesnek kell lennie a jövőben a 100 Mbit/sec sebességű internet kiszolgálására is.

Milyen technológiát használnak ezen sávszélesség biztosítására?

 GPON hálózat kiépítésére kerül sor, amin akár 2000/1000Mbit-et nyújtunk előfizetőink részére.

Technológiától függően milyen sebességekre számíthatok?

Három eltérő technológiát használ a Telekom, és mivel 30 Mbit az alapelvárás, így a következő maximális lehetőségek jöhetnek szóba, amik a jövőben vDSL és Koax esetében is javulnak.

 

ewfwefewfewfew.png

Köszönöm @btz nek a segítséget!

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • Válaszok 1.9k
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

  • 0

Az mindegy szerintem, hogy most mi hogy megy, én úgy számoltam, hogy a ti Sirok-Kőkút pusztai igényhelyeitek Sirokhoz vannak számolva, üzleti igényhely szerint pont kijött az a pdf-en szereplő 14 igényhely, de ha gondolod számold össze a lakossági igényhelyeket, szerintem az is stimmelni fog. Kb ~300 valamennyinek kell kijönni a két településsel.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Az időrend, és a kábeltípus miatt kérdeztem. Mert nem tudom, milyen szempontból számít, hogy melyik járás. De ha a forrás Eger, akkor a Péterkéhez tartozó vonalak egyike sem befolyásol semmit, viszont az Egerhez tartozók igen. Át kéne szabni a járáshatárt, nem csak emiatt. Amúgy az hogy van, hogy ha Kőkutat lekicsinyítem a bal alsó sarokba, akkor a gyárnál lévő sárga, és a tőle ÉK-re lévő kék pont, ha ránagyítok, fehérek lesznek?

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

@Gyulánk

Az EU forrásból történő fejlesztés alapja a járás. Tehát mivel a felmérésnél a ti igényhelyeiteket Sirokhoz passzolták, így az a valószínűb , hogy  időben és kábeltípusban kivitelezéskor, azt kapjátok és akkor mint Sirok. Azhogy most merről futnak telefonos törzskábelek az treljesen mindegy, mert lehet teljesen új hálózat lesz felépítve, teljesen másfelől futó kábelekkel. De ha csak sima VDSL-t kaptok, az azt kiszolgáló optikai háttérvonalat is inkább Sirokhoz kötik mint Egerszoláthoz. Igaz az Egri járásban is a Telekom nyerte meg a fejlesztési összeget, de ha nem ő lenne, még egy értelműbb lenne, hogy kihez jkapcsolnak hozzá fejlesztésügyileg.

Szerintem valami hiba, én nem vettem észre mikor megnéztem, de sokkal valószínűbb, hogy a fehér az igazi értéke a pontnak.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Én azt írtam, hogy Egerszólát felől mehet a gyári ponthoz, és onnan megy Sirokig, és Kőkútig, de tovább nem.
Szóval nem arról beszélek,hogy Kőkút Szólátról kapja-e, Sirok meg máshonnan, hanem, hogy mindkettő onnan kapja, mert máshonnan nincs semmi. Minden út végén elfogy az oszlop, és az erdőn is csak Szólát felé van csík valaminek. Szóval én a Sirok, és Kőkútpuszta együttes Szólátfüggéséről beszéltem, hogy arról jön, máshonnan nem. Vagyis, hogy össze van kötve az egri járással, és el van választva a péterkeitől.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Gyulánk
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

@btz

Igen és ezt nem is értem. Itt is azt írja a járásra hogy 6db igényhely.. de miért? DSL van az egész járás területén, nálam még pont elmegy az 50-es net dupla érpáron, de vannak még tőlem sokkal messzebb is ahol már csak 8 mbit megy a 10 es csomaggal, sőt a szomszéd utcában is a rokonoméknál már csak 10 -es net a max, és nagyjából az egész járásra ez a jellemző. Ugyanolyan fejletlen mint a többi.
Arra gondoltam esetleg hogy önerőből oldaná meg ezt a járást a T? Soltvadkerten ami ehhez a járáshoz tartozik, már történtek valami fejlesztések pár hete, de nem tudom pontosan hogy milyen technológiával.

Minimum 30 mbps minden háztartásba, azért gondolom csak nem hagynának minket ki, nem? 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

@zeli

Akasztó és a környék beli települések (főleg Akasztótól délre, beleértve Kiskőröst is) mind önerős fejlesztést fognak kapni, ezeket az önerős pontokat jelölik sötétkékkel a térképen, ezek olyanok mint a sárga, azaz <30mbps igényhelyek, csak itt a szolgáltató 100% önerőből, EU forrás nélkül fog fejleszteni.

Nem hagynak ki senkit, hisz a 30 mbps vállalás az unió felé országos, azaz az önerős térségre is vállalva van.

 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
Ekkor: 2017. 01. 21. at 23:18, btz írta:

Modem vagy HGW eszközzel tudod ezeket az adatokat megnézni. Saját tulajdonú routerben nem.

Tegnap kint volt a szerelő, és elmondta, hogy:
1. Nagyon távol vagyunk a központól és romlik a vonal ez az egyik ok amiért 3mbit-el jön.De nem ez a fő ok mert tudna 10-el is jönni hanem ...  2. A házban van valami a kábelrendszerrel mert ahogy bejön a házba az elosztó még tudna 10-et de mire a routerhez ér már csak a 3 a biztos.. Szóval új kábelrendszert javasolt amíg optika nem lesz (Minimum 1 [EGY hát nekem már elönti a ***** az agyamat lassan ] -2[!!] hónapra mondta)

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

 @btz Ahogy mondod... A szerelő rákötötte az egyik házon belüli elosztóra és míg beszéltünk mutatta, hogy 40000 volt a hibák száma és csak emelkedett. Szóval egy kábelszakaddzal ma megoldja a problémát. Amúgy az optikait is nagyban befolyásolja, hogy hány elosztás van/ milyen hosszú a szakasz házon belül?

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

@TelekomPls

Optikát nem nagyon ismerem. Annyit tudok róla ( bár ez a tudásom sem 100%-biztos),  hogy nem nagyon szokták toldozni, foltozni, osztani házon belül, nem lehet 90-fokban behajlítani, és 0 fok körül "blankolni". Igazából @anonymus fórumtárs tudna szerintem az optikai kábelről korrekt infót adni neked.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Nah hát kint volt a szerelő, nem cserélt kábelt hanem a régin igazított egy kicsit, majd mondta, hogy hívjam fel az ügyfél szolgálatot és kérjem meg, hogy húzzák vissza 3-ról, megvárja. Felhívtam őket majd a csaj egyfolytában hajtogatta nekem, hogy a központból nem lehet visszahúzni,azt helyszínen kell. Látta a szerelő, hogy nem megy, szóval felhívott valakit és 2 perc múlva 9el jött lefele. Szóval végül jó lett a net de mondjuk a kertészeket akik az ügyfélszolgálaton vannak le lehetne cserélni egy kicsit hozzáértő emberekre, azt megköszönném. 

 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

@TelekomPls

Akkor valószínűleg kaptál egy snr lockot, ezért lett volna jó rögtön képernyőmentést feltenni a vonali adatokról, szerintem itt a fórumon bárki megmondta volna, hogy snr lock van. Ennek ellenére így is azt mondom, hogy kábelcsere és szakasz rövidítés elférne. Ha sok a hiba a központ újra le fog szabályozni, újra snr lockot fogsz kapni, a hibák száma talán ezzl is csökkenthető. Illetve ne nagyon kapcsolgasd ki/be a hgw-t vagy modemet (attólfügg melyik van), mert azt is hibának veszi és szintúgy snr lockot kapsz miatta.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Ez mind szép és jól hangzik és én is örülnék, ha végre fejlesztenének már végre valamit az interneten, mert a mi falunkban Besenyőteleken még a 15mbit sincs meg és 20mbit-ért fizetek. Az idén már voltak változások a szomszéd faluba ami 5km-re van, oda behúzták az optikai internetet a mi falunkba miért nem ? 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Nézd meg a térképen, nálatok van egy csomó sárga pont, szóval ott fejlesztenek. A rossz hír hogy egy rész nálatok is világoskék, ami azt jelenti kész a 30+. Itt nálunk is ez a helyzet, elméletileg vdsl van, de konkrétan csak a központhoz közel tudja, mi a város szélén 20mbit kapunk, de itt sincs meg, általánosságban sehol se.

http://szelessav.e-epites.hu/map-core/

 

 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Amúgy csak kíváncsiságból (bocsánat ha nem egészen ide tartozik, de nem akartam csak ezért új témát nyitni) azt tudja valaki hogy a Telekom mi alapján dönti el hogy hol fejleszt és hol nem? Mert nekem mindig azt mondják hogy nálunk nem fognak, a falvakba meg fektetik a kábelt ezerrel (na jó, oda se ezerrel, de legalább ígérgetnek :P ). És számomra egyáltalán nem világos hogy ez milyen megfontolás alapján van így, hiszen egy faluban egyrészt messzebb vannak a házak egymástól, másrészt adott esetben az igény is kisebb rá. A városban meg, ahol feleannyi kábellel kétszer annyi emberhez juttatják el, meg se mozdulnak.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

@btz
Köszönöm a választ!

Ezek után már végképp nem értem hogy miért nem csinálnak semmit, vagyis szerintem 200 méter kábellel 12 házat elérni úgy hogy némelyik társasház, szerintem megérné nekik is, de lehet hogy én vagyok helikopter.

Az igényhelyek közé meg nem tudom mi alapján kerül be valaki, az ügyfélszolgálaton mondtam többször is hogy rosszul van megjelölve, de nem tudtak vele mit csinálni. Ha maguknak mérik be, akkor failtos, mert kb. azzal sincsenek tisztában hogy létezik ez a fele az utcának.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...