Ugrás a tartalomhoz
  • 11

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében


anonymus

Kérdés

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében

Mi ez a projekt?

EU gazdaságfejlesztési programjának része a SZIP, hogy az ország minden területén minden háztartásban elérhető legyen a 30 Mbit/sec sebességű internet 2020. Szeptember 30.

Miből áll ez a projekt?

Több szegmense van az egész történetnek. Alapvetően minden szolgáltató minden évben valamennyire terjeszkedni szokott, anyagi lehetőségektől függően... Ehhez az állam is hozzáadott egy hazai forrást (Pest megye), illeve EU-s források is rendelkezésre állnak a projekthez (országszerte). Mivel Pest megye túlságosan fejlett, így oda nem adhattunk be EU-s forrásigényt, ezért volt szükség hazai forrásokra.

A Magyar Telekom európai uniós forrásokat nyert el vezetékes szélessáv-fejlesztésre a GINOP 3.4.1-2015 keretében

A Magyar Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodás alapján, a GINOP 3. prioritás keretében megjelentette a GINOP 3.4.1-2015 számú, Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázati felhívást. Ennek célja a kevésbé fejlett régiókban az újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal el nem ért igényhelyek lefedése annak érdekében, hogy az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák bővülése hozzájárulhasson az állampolgárok életminőségének, a vállalkozások versenyképességének és az állami működés hatékonyságának javulásához.

Támogatást nyert járások

Támogatást nyert járások

Közép-Mo nyertesei

Budakeszi-, Érdi-, Vecsési-, Szentendrei járások, valamint Kelet-Pest. 

Mikor kerül lefedettség alá a településem?

Ennek a kezdeményezésnek alapvetően az összes hazai szolgáltató a részese, azonban a kivitelezés konkrét dátumát hazai és EU-s források esetében is nehéz megjósolni... Egy biztos 2020. Szeptember 30 megtörténik a 30 Mbit/sec sebességű internet bevezetése országszerte.

NMHH jogforrások oldalán nyomon követhetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. 

Hol találhatom meg az aktuális lefedettséget?

Kifü térkép

Milyen paramétereknek kell megfelelni az internet sebességében?

Az alapvető elvárás hogy 30 Mbit/sec letöltésű (garantált 7,5 Mbit/sec) és 6 Mbit/sec feltöltés (garantált 1,6 Mbit/sec) internet legyen elérhető az egész országban. További elvárás hogy ezen hálózatoknak legalább 50%-ának képesnek kell lennie a jövőben a 100 Mbit/sec sebességű internet kiszolgálására is.

Milyen technológiát használnak ezen sávszélesség biztosítására?

 GPON hálózat kiépítésére kerül sor, amin akár 2000/1000Mbit-et nyújtunk előfizetőink részére.

Technológiától függően milyen sebességekre számíthatok?

Három eltérő technológiát használ a Telekom, és mivel 30 Mbit az alapelvárás, így a következő maximális lehetőségek jöhetnek szóba, amik a jövőben vDSL és Koax esetében is javulnak.

 

ewfwefewfewfew.png

Köszönöm @btz nek a segítséget!

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • Válaszok 1.9k
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

  • 2

@pogacsa a vDSL is csak egy hosszban hasznos. Az a lényege, hogy adott távig, képes a ADSL sebességének többszörösére. Azon felül már szinte az ADSL sebességével azonos. DSLAM-tól való távolság a lényeg.

Bár amúgy ez is megoldható lenne igazából, kellenének olyan sűrűn DSLAM-okat kialakítani, hogy minden felé max 1500 méter legyen. Ha sűrűn lennének elhelyezve, akkor nem lenne ilyen gond. Ezen úton talán egy egészséges hálózat is alakulna ki, azaz talán még a sávszélesség emelés is megoldott lenne.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Deino
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

Februári hír a KMR régióval kapcsolatosan:

Pontosítások:

  • A pályázat benyújtási határideje 2017. február 28-ra módosult a január 20-án kiadott közleménynek megfelelően.
  • Nincs helye hiánypótlásnak, ezáltal a pályázat hiánypótlási felhívás nélkül elutasításra kerül.

Fontosabb lehet megjegyezni ezt a módosítást:

Eredeti: Nyilatkozat arról, hogy a pályázó a mapping felmérés során három éven belül megvalósítandó saját forrásból finanszírozott fejlesztési vállalást tett és erről szóló együttműködési megállapodás kötött a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal.

Javított: Törlésre került (nem hiánypótoltatható ld. Felhívás 4.5.2 a) pontja).

Illetve a január 20.-ai közlemény:

Pályázat társadalmi egyeztetése során a váci és szentendrei járásban szolgáltatói jelzés érkezett a december 22-én megjelent pályázati dokumentációban szereplő igényhelyekhez képest 377+136 igényhely lefedettségéről. A lefedett igényhelyek a csatolt dokumentumban zöld kiemeléssel szerepelnek.

Tájékoztatjuk a potenciális pályázókat, hogy az Európai Unió szélessáv-fejlesztésre vonatkozó szabályozása (a 651/2014/EU bizottsági rendelet 52. cikk (3) bekezdése) alapján azon igényhelyek esetében nem folyósítható állami támogatás, amelyeket valamely szolgáltató a társadalmi egyeztetés során megfelelő módon már lefedettnek jelzett. Kérjük a pályázókat, hogy a támogatási kérelmeik elkészítése során a fentieket vegyék figyelembe!

Csatoltam a dokumentumot a zöld sorokról Vác és Szentendrével kapcsolatosan.

KMR igényhelyek.xls

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Deino
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

@Deino

Amikor a térképes felmérés társadalmi egyeztetése történt, akkor ügyfélkapun jeleztem, hogy nem a valós helyzetet mutatja a településen. De gyakorlatilag "kékítették" az egész települést, mert egy szolgáltató lenyilatkozta, hogy tudja biztosítani a SZIP kompatibilis sebességet mikrohullámon. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ha valóban mindenki előfizetne 40/10-re, akkor kíváncsi lennék arra, hogy a program által elvárt garantált 7,5/1,6 minimumot tudná-e  egyáltalán biztosítani. Az ára is arra utal, hogy nem szeretnének sok előfizetőt a legnagyobb csomagra, csak a kisebbekre).

A térképpel kapcsolatosan az alábbi információk biztosak jelenleg:

- A térkép 2015.06.05 napján lezárt adatbázis szerint mutatja az adatokat. Jelenleg be van fagyasztva.

- Lakossági bejelentéseket nem fogadnak, csak szolgáltató jelenthet be eltérést (viszont ez a publikus térképen nem fog látszani jelenleg)

- Csak azoktól a szolgáltatóktól fogadnak el bejelentést, akik/amelyek szolgáltattak adatot a mapping időszakban vagy nyertes pályázók

 

A mapping eltérés bejelentéseket a HTMR adatlapon lehet megtenni (4 fő eltérési kategória):

1. Ismeretlen cím (mapping során nem feltárt)

2. Eltérő földrajzi koordináta (mapping során már lejelentett, de a tényleges koordináta jelentősen eltér)

3. Lefedettnek jelzett, de a valóságban lefedetlen helyek

4. Lefedetlennek jelzett, de a valóságban már lefedett helyek

 

Bejelentések feldolgozása:

1. A szolgáltató bejelenti az eltérést

2. A tervezést felügyelő mérnökök és az eNet Internetkutató ellenőrzi az eredeti adatszolgáltatást

3. Egyeztetés az érintettekkel

4. Eredmények rögzítése a HTMR-ben

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

Konkrétan úgy nézett ki januárban a dolog (költözés után), hogy telefonáltam, megrendeltem (a 120 megabitet), aztán kijött 2 ember egy autóval, kiszálltak, felnéztek  az égre (az oszlopra), majd közölték, hogy ez rézkábel, ők nem értenek hozzá, telefonáljak vissza az ügyfélszolgálatra, és kérjek rézkábeles csapatot, majd beszálltak és elhajtottak. Sokszori telefonálás után (az összes ügyintéző bizonygatta, hogy de de itt kell hogy tudjanak 120megát) ismét kijött egy ember, aki lelkesebb volt már, körbesétálta a mellettem lévő utcákat, majd szintén közölte, hogy itt nem tudnak 120megabitet, mert rézkábel van, de mielőtt elment megígérte hogy utánajár és visszahív. Még aznap visszaszólt, hogy maximum 1 megabitet tudnának, szeretném-e :D Mondtam, hogy köszönöm szépen nem élnék a lehetőséggel. De megnyugtatott, hogy majd egyszer jön az optika, és akkor majd minden jó lesz :) Úgyhogy azóta itt tart a történet, várjuk az optikát, hátha megszánnak minket. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

Ha fönt nincs akkor lent kell lennie kizárásos alapon, phuu hirtelen jó kérdés mit tudnék és mit nem tudnék intézni de, 

Képkivágás.PNG

ezt a képet a 39.hsz magaságában csináltam most. Ilyen vagy akna fedő van a te házad közelében az utcán ? 

 

Csak mert ez koax kötés, olyan tudok gondolni most így hogy kert felásás/utca burkolat bontás kéne. Mert ezt úgy szokták hogy onnen egy cső elindul ami jó esetbe a pincébe köt ki rosszab esetben a kertben vhol a föld alatt.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

Nem mindig szokták szeretni a koaxot, optikai után sóvárog általáb mindenki, sőőőt ha megjelnne koaxon nagyobb csomag is mondjuk 240 :D

Húsvét lévén senkit nem tudok kb megkérdezni hirtelen hogy ki mit tanácsol, szóval rendeld meg és verd bele a dobozba a szerelőnek az orrát. Jobb ötletem nincs hirtelen, holnap megpróbálok utána járni hátha kapok egy jó tanácsot. 

Annyit tudok max még igy tenni érted most hogy megmondom hogy te oldaladon lévő két szomszédodnál van é koax bevezetve v nincs. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

Ha semmilyen cső nem jön be a pincébe/kertbe akkor nincs más megoldás. Mert csak ezért nem fognak neked egy kebelt felhúzni  és légesen bekötni. Na akkor hogy szeretnének csomo átvezetési engedély kéne hozzá. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

Nos nézd "kedves" géza22 ha te 50 évig várakozni szeretnél te döntésed, viszon én a hejedben már most feladnám a várakozást. Hisz ezzel megspórolsz magadnak 50 évet! Lássuk be ez egy ember életében hatalmas előny, azt az időt amit 50 éven át optikára való várakzással töltöd fortísd másra és boldogabb leszel :D Kérdésedre válaszolva ED3 elátott területen laksz  koax lesz majd fejlesztve optika nem lesz. Kár ilyen és ehhez hasonló kérdésekre pazarolnod az időt, mert ezt már rég ki tárgyaltuk. Unios projektben válalt 30 Mbit nálad bőven megvan hisz megy a 120 mbit is. Ellenben sok előfizető 1-10-20 mbit maximum sávszéllel van csak elátva ami szakadozik is rossz minőségű. Ők sokkal fontosabbak!!!!!!

Szép napot

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...