Ugrás a tartalomhoz
  • 11

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében


anonymus

Kérdés

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében

Mi ez a projekt?

EU gazdaságfejlesztési programjának része a SZIP, hogy az ország minden területén minden háztartásban elérhető legyen a 30 Mbit/sec sebességű internet 2020. Szeptember 30.

Miből áll ez a projekt?

Több szegmense van az egész történetnek. Alapvetően minden szolgáltató minden évben valamennyire terjeszkedni szokott, anyagi lehetőségektől függően... Ehhez az állam is hozzáadott egy hazai forrást (Pest megye), illeve EU-s források is rendelkezésre állnak a projekthez (országszerte). Mivel Pest megye túlságosan fejlett, így oda nem adhattunk be EU-s forrásigényt, ezért volt szükség hazai forrásokra.

A Magyar Telekom európai uniós forrásokat nyert el vezetékes szélessáv-fejlesztésre a GINOP 3.4.1-2015 keretében

A Magyar Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodás alapján, a GINOP 3. prioritás keretében megjelentette a GINOP 3.4.1-2015 számú, Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázati felhívást. Ennek célja a kevésbé fejlett régiókban az újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal el nem ért igényhelyek lefedése annak érdekében, hogy az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák bővülése hozzájárulhasson az állampolgárok életminőségének, a vállalkozások versenyképességének és az állami működés hatékonyságának javulásához.

Támogatást nyert járások

Támogatást nyert járások

Közép-Mo nyertesei

Budakeszi-, Érdi-, Vecsési-, Szentendrei járások, valamint Kelet-Pest. 

Mikor kerül lefedettség alá a településem?

Ennek a kezdeményezésnek alapvetően az összes hazai szolgáltató a részese, azonban a kivitelezés konkrét dátumát hazai és EU-s források esetében is nehéz megjósolni... Egy biztos 2020. Szeptember 30 megtörténik a 30 Mbit/sec sebességű internet bevezetése országszerte.

NMHH jogforrások oldalán nyomon követhetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. 

Hol találhatom meg az aktuális lefedettséget?

Kifü térkép

Milyen paramétereknek kell megfelelni az internet sebességében?

Az alapvető elvárás hogy 30 Mbit/sec letöltésű (garantált 7,5 Mbit/sec) és 6 Mbit/sec feltöltés (garantált 1,6 Mbit/sec) internet legyen elérhető az egész országban. További elvárás hogy ezen hálózatoknak legalább 50%-ának képesnek kell lennie a jövőben a 100 Mbit/sec sebességű internet kiszolgálására is.

Milyen technológiát használnak ezen sávszélesség biztosítására?

 GPON hálózat kiépítésére kerül sor, amin akár 2000/1000Mbit-et nyújtunk előfizetőink részére.

Technológiától függően milyen sebességekre számíthatok?

Három eltérő technológiát használ a Telekom, és mivel 30 Mbit az alapelvárás, így a következő maximális lehetőségek jöhetnek szóba, amik a jövőben vDSL és Koax esetében is javulnak.

 

ewfwefewfewfew.png

Köszönöm @btz nek a segítséget!

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • Válaszok 1.9k
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

  • 2

@anett85

Szia,

A Debreceni járásban a Magyar Telekom Nyrt. nyert az EU-s forrásokból finanszírozható hálózatfejlesztési pályázaton 28.257.901 Ft-ot. Sajnos rossz hír, hogy a pályázat keretében Debrecenben mindösszesen 2 közintézményi helyen tud fejleszteni EU-s pénzből, gyakorlatilag csak Hajdúsámsont fejleszti a járásban.

A jelenleg elérhető felmérési térkép szerint Debrecen-Józsa településrész már ellátott legalább 30 Mbit sebességű internettel (kék):Screenshot_20170422_071653.png

 

Tehát valamelyik szolgáltató olyan adatszolgáltatást tett, hogy a Zsindely utcára nem szükséges EU-s fejlesztési támogatást allokálni. Még az látszik a térképről, hogy egy szolgáltató önerőből megvalósuló fejlesztési vállalást tett (sötétkék). A Zsindely utcán 1 db ilyen önerős vállalás látszik jelenleg. A térkép 2015.06.05 napján lezárt adatbázis szerint mutatja az adatokat. Jelenleg be van fagyasztva. A teljes térkép Itt érhető el:

http://szelessav.e-epites.hu/map-core/

 

Három eset lehetséges, amivel már találkoztunk itt a fórumon:

1. Hibás adatszolgáltatás történt a felmérési szakaszban (Sajnos ezt csak az adatszolgáltatók tudják korrigálni, lakossági bejelentést nem fogadnak)

2. Kimaradt házszámok a felmérésnél

3. Valamelyik másik szolgáltató, valamilyen más technológiával (pl. mikrohullám) szolgáltat a környéken legalább 30 Mbit sebességű internetet és ezért teljesen kék a településrész.

@Xaba

Ez érdekes. Pedig a  mapping eltéréseket a Hálózatfejlesztés Támogató Monitoring Rendszer (HTMR) adatlapon lehet megtenni. Nem kellett pályáznia vagy pályázati nyertesnek lennie ahhoz, hogy eltérési bejelentést tegyen. Ha adatot szolgáltatott a felmérési időszakban, akkor papírforma szerint jogosult eltérési bejelentést is megtenni. Ha viszont nem vett részt az adatszolgáltatásban, akkor valóban nem tud bejelentést tenni.

Sajnos közvetlen linket nem tudok adni, mert anno én is csak az Ügyfélkapun keresztül belépve tudtam még a lakossági egyeztetési szakaszban észrevételt tenni. Arra pedig már most nincs lehetőség.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Caligin
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

Üdv @anett85

Debrecen már 30 mbps-el ellátott terület (az egész Zsindely utca is ennek van jelölve), így sajnos a "30 mbps minden háztartásba" program keretében nem várható ott fejlesztés. Önerős fejlesztésekkel kapcsolatban jobban jársz, ha telefonon érdeklődsz vagy levélben a Telekom.hu oldalon található "Írjon nekünk" lapon.

Ha a 3 betűs 100 méterre van, akkor érdemes megkérdezni őket, hogy milyen lehetőségeid vannak a szolgáltatásukra.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2
Ekkor: 2017. 05. 05. at 17:28, Kalimera írta:

A településünkön nincs telefonközpont, a közeli városban levő 6 kilométer távolságban van, ami legfeljebb 1 Mbit sebességet biztosít.
Információim szerint hamarosan „kapunk egy Telekom tornyot”, ami majd vezetékes vonalra továbbítja az internetet.
Hogyan működik ez a rendszer?
Mi lesz az egyénenkénti üzemi internet sebesség?
Megmaradnak az eddigi vonalak és telefonszámok?
Bármilyen egyéb információ is érdekel.

 

https://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/internet/otthoni/gyorsitoopcio

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

@Kalimera

Üdv!

2017.06.22-től van ütemtervezve. Ha megkezdődnek a fejlesztések azt látni fogod.  Ha Június, Júliusban ez megtörténik, akkor körülbelül Augusztus fele már érdeklődhetsz az új hálózaton elérhető díjcsomagok iránt.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: btz
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

@szabob

Ezek kis települések, megcsinálják pár hét alatt, kivitelezik, ha megtörtént a kivitelezés, utána már biztos hogy nem fog további hónapokig ott álni a hálózat (mármint normál esetben, nem várt fennakadások lehetnek természetesen).

Nálunk is ugyanekkor lesznek elkezdve a fejlesztések (mint a fejlesztések nagyrészénél), rákérdeztem a Telekomtól és hivatalosan azt mondták, hogy Augusztusban már köthetőek lesznek a csomagok, hogy gigabitre lesz e lehetőség, azt egyéni címmegadással fogják tudni megmondani. Ez volt a válaszuk.

Az ütemterv szerint a befejezésre 2018.05.30-ig van lehetőség, tehát az Augusztusi érdeklődés abban az esetben értendő, ha már júni, júli-ban kész a kivitelezés. (Legalábbis @Kalimera esetéven, mert nálunk az az igéret, hogy jönnek már az elején, de mi megleszünk két-három hét alatt, gerincoptikát már most elkezdték huzigálni, mert nemrég felpakoltak egy mobiltornyot is 4G LTE-vel 102/40 mbps a mérési rekordom, ami már oda ver a jelenleg meglévő vezékes netnek, de alsó hangon is hozza a 30/10-et beltérben, csakhát a forgalmi limit....(nem a gyorsító opcióra gondolok)) De az ilyen kis falvakon gyorsan végig fognak futni őszig, remélhetőleg 2018-ra már tényleg csak a nagyon lehetetlen helyek fejlesztése kerül át.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

"mert ha a telekom nem fogja tudni biztosítani a sebességet, akkor a határidő lejárta után elengedi az ügyfeleket kötbér mentesen? "

Nem, mert ez a fejlesztés nem csak a Telekomról szól, de még csak nem is a kormányról. EU célja, hogy 2020-ra minden háztartás számára elérhető legyen a 30 Mbit/s. A kormány 2018-ra vállalta ezen cél elérését.
Ha a térkép alapján elérhető a 30 Mbit/s, tehát kék pontokkal van jelölve az adott település/utca, akkor az azt jelenti, hogy valamelyik szolgáltató úgy nyilatkozott, hogy ő képes nyújtani ezt a sebességet (még ha csak vezetéknélküli megoldással, az is ér). Előfordulhat olyan eset is, hogy téves adatok szerepelnek a térképen, bár ez a ritkább.
Gyorsító opciót miért nem engedik nálatok?

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: szabob
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

2017.06.15-én megjelent sajtóközlemény szerint júliustól komplex térinformatikai rendszer támogatja a Szupergyors Internet Program végrehajtását.

A HTMR rendszer nemcsak a kormányzati tervező és ellenőrző munkát támogatja, de a szolgáltatókat is segíti. A rendszer szolgáltatói moduljához mind a pályázati nyertesek, mind fejlesztéseket önerőből megvalósító vállalkozások hozzáférnek. A legkisebb szolgáltatók, akiknek eddig nem volt forrásuk saját hálózataik elektronikus nyilvántartására, a HTMR-t díjmentesen, saját nyilvántartó rendszerként vehetik igénybe.

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség 2017 nyarán ingyenes workshopokat szervez országszerte, melyeken az internet-szolgáltatók tájékoztatást kapnak az elektronikus kapcsolattartást lehetővé tevő modulok működéséről.

Teljes sajtóközlemény

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

Hálózat fejlesztési tervek üzleti titkot képeznek így minden esetben tagadás van az ügyfélszolgálat részéről akkor is ha már alá írt kiviteli engedély van és napokon belül kezdik a  munkát. + Benne van hogy a másik cég fejleszt nem a Telekom, és nekik kéne felrakni a térképre amit fel kell vaagy ami csúnyább sztori az az hogy a T gyorsító opcióval kívánja eláni azt a pár házat ami ott van a környékeden.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

Sziasztok azután érdeklődöm hogy Ságváron várható-e fejlesztés mert engem felhívtak a Telekomtol  100MB netet felajánlották én azt mondtam hogy jó. Ki jött egy alvállalkozó közölte hogy nem valósítható meg mert nincs ér pár. Ő felajánlotta a gyorsító opciót de közölték vele telefonba hogy a Telekom rendszere nálam nem engedi.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

Az optikai vonalak szerelése befejeződött 10 napja, amit holnap rákötnek a közeli kisváros rendszerére.

Itt még nem szerepel a településünk:

http://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/internet/otthoni/halozatfejlesztes

Ebben a listában csak akkor jelenik meg a településünk, ha már működik a rendszer és rendelhetőek az új szolgáltatások?

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...