Ugrás a tartalomhoz
  • 11

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében


anonymus

Kérdés

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében

Mi ez a projekt?

EU gazdaságfejlesztési programjának része a SZIP, hogy az ország minden területén minden háztartásban elérhető legyen a 30 Mbit/sec sebességű internet 2020. Szeptember 30.

Miből áll ez a projekt?

Több szegmense van az egész történetnek. Alapvetően minden szolgáltató minden évben valamennyire terjeszkedni szokott, anyagi lehetőségektől függően... Ehhez az állam is hozzáadott egy hazai forrást (Pest megye), illeve EU-s források is rendelkezésre állnak a projekthez (országszerte). Mivel Pest megye túlságosan fejlett, így oda nem adhattunk be EU-s forrásigényt, ezért volt szükség hazai forrásokra.

A Magyar Telekom európai uniós forrásokat nyert el vezetékes szélessáv-fejlesztésre a GINOP 3.4.1-2015 keretében

A Magyar Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodás alapján, a GINOP 3. prioritás keretében megjelentette a GINOP 3.4.1-2015 számú, Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázati felhívást. Ennek célja a kevésbé fejlett régiókban az újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal el nem ért igényhelyek lefedése annak érdekében, hogy az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák bővülése hozzájárulhasson az állampolgárok életminőségének, a vállalkozások versenyképességének és az állami működés hatékonyságának javulásához.

Támogatást nyert járások

Támogatást nyert járások

Közép-Mo nyertesei

Budakeszi-, Érdi-, Vecsési-, Szentendrei járások, valamint Kelet-Pest. 

Mikor kerül lefedettség alá a településem?

Ennek a kezdeményezésnek alapvetően az összes hazai szolgáltató a részese, azonban a kivitelezés konkrét dátumát hazai és EU-s források esetében is nehéz megjósolni... Egy biztos 2020. Szeptember 30 megtörténik a 30 Mbit/sec sebességű internet bevezetése országszerte.

NMHH jogforrások oldalán nyomon követhetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. 

Hol találhatom meg az aktuális lefedettséget?

Kifü térkép

Milyen paramétereknek kell megfelelni az internet sebességében?

Az alapvető elvárás hogy 30 Mbit/sec letöltésű (garantált 7,5 Mbit/sec) és 6 Mbit/sec feltöltés (garantált 1,6 Mbit/sec) internet legyen elérhető az egész országban. További elvárás hogy ezen hálózatoknak legalább 50%-ának képesnek kell lennie a jövőben a 100 Mbit/sec sebességű internet kiszolgálására is.

Milyen technológiát használnak ezen sávszélesség biztosítására?

 GPON hálózat kiépítésére kerül sor, amin akár 2000/1000Mbit-et nyújtunk előfizetőink részére.

Technológiától függően milyen sebességekre számíthatok?

Három eltérő technológiát használ a Telekom, és mivel 30 Mbit az alapelvárás, így a következő maximális lehetőségek jöhetnek szóba, amik a jövőben vDSL és Koax esetében is javulnak.

 

ewfwefewfewfew.png

Köszönöm @btz nek a segítséget!

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • Válaszok 1.9k
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

  • 1
Épp most, btz írta:

@géza22

Nem tiltja semmijen törvény, hogy nem lehet olyan dolgot reklámozni, ami csak bizonyos területen érhető el. Ott van például a fenti Tesco-s csokinyuszi.

Meg az összes többi távközléssel foglalkozó cég is. Nálam szolgáltat a zöld is rézen hurok átadással csak 5 mbit és nem megy a 60 akkor máshol se adja ?

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

@Caligin, @btz

Köszönöm a válaszokat. Megnéztem a linkelt térképet, sajnos nincs is jelölve a mi telkünk. A Zsindely végén még el kell kanyarodni balra, van még ott 5 ház, de a másik szolgáltató csak a sarokig van. Minden évben próbálkozok velük, de nem hajlandóak tovább jönni, mert nem éri meg nekik. Mikrohullámú céget is kihívtam, de ők is azt mondták, hogy itt sajnos nem tudnak netet adni. (És egyébként is 15-ös a legnagyobb csomagjuk).

Eddig korlátlan mobilnetet használtunk, ez sajna megszűnik szolgáltató váltás miatt. Tegnap kötötték a gyorsító opciót, ez lassabb, mint a másik szolgáltató mobilnete.

A térképet átbogarászva egyébként sok új építésű rész nincs jelölve. Akkor akik nem 30 éves házakat vásárolnak, azok hosszú távon is érjék be gagyi nettel...remek.

És ha jól értelmezem, akkor nincs lehetőség arra, hogy az én jelzesem alapján korrigálják itt a dolgokat...

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

@Kalimera

Aminek nem optika manapság a felhordó hálózata, attól sok jóra nem kell számítani, akármi is lesz a végtermék. A kétezres évek elején voltak divatban az efféle megoldások. Nem hiszem, hogy ilyen hálózatot építene a Telekom. Ha valami kis helyi dzsunga szolgáltató lenne nem csodálkoznék, de a Telekom...(?)

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: btz
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Ennél kissé hosszabb ez a folyamat. Én egy olyan járásban vagyok, ahol papíron tavaly novemberben elkezdődött a kivitelezés, de még egy fűszálat se mozdítottak meg. Ha elkezdődik a tényleges munka, szerintem onnantól számolva is hónapokban mérhető amíg átadásra kerül a hálózat, illetve rendelhetővé válik a díjcsomag (ha eltekintünk az esetleges előszerződéstől).
Szerk.: Mármint a városomra értem, hogy nem történt még semmi. Járásban másik településen ki van plakátolva gazdagon, hogy helló népek, itt a Telekom. Azt nem tudom, ott hogy haladnak.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: szabob
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

@Kalimera

Szivesen

@noobi78

Több oka lehet. Például:

- Más szolgáltató tudja nyújtani ezt a 30 mbps-t ezt jelölte a térképen (a térkép nem csak a Telekom adatszolgáltatásán alakul)

- Hibás adat lett megadva a térkép készítésekor

- A Telekom adatbázisa nem stimmel, ezért mondanak vissza.

- Egyéb olyan technikai akadályozó tényező van, ami azóta alakult ki, hogy azt a térképet készítették (nem mai gyerek már az a térkép)

- Ezeknek kombinációja.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Üdv @szmihaly

Fentebb ha jól emlékszem,  @Caligin is írta, hogy újra pályáztatták, de ha ismét nem érkezik rá jelentkező a járásra, akkor 2017.12.05-ig meghosszabbításra kerül a pályázat beadási határideje. Sajnos valószínűleg ez a helyzet ál fent. Sajnos a többi kimaradt járásról sem tudni többet. A KMR nyerteseiről sem jön semmi infó, a netet is rendszeresen "szkennelem" a nyertesek után kutatva.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

@szmihaly

Ha van elérhető 30 mbps minimum sávszélességet biztosító szolgáltató, akkor a "kormány"... (dehogy a kormány, az Európai Unió) céljai teljesültnek tekinthető, vagyis már 2015-ben az volt (mert a térkép akkoriban készült, az akkori állapotok vannak belerögzülve), ilyen helyen a Telekomnak sem más szolgáltatónak nem kötelező ilyen hálózatot biztosítani, az EU pályázatnál sem szerepelt igényhelyként. Határidő azokra az építésekre vonatkozik, amelyekre a szolgáltatók pénzöszeget nyertek el egy egy járás igényhelyeinek fejlesztésére. Hűségidő után a Telekom elengedi az ügyfeleket kötbér nélkül vagy újabb hűségidő vállalása esetén ügyfélmegtartó kedvezményt biztosít.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: btz
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

@Xaba

Valahogy úgy rémlik, hogy a programban lévő szolgáltatók adhatnak be módosítást, ha nem jelentették be akkor pedig még megteheti. Már akkor is módosulna, ha mindegyik a saját szolgáltatására nézve bejelentené, hogy mit tud szolgáltatni (vagy azt hogy nem tud szolgáltatni), ha azt mondják, hogy eddig senki nem jelentett be oda semmit.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

@anonymus

Erről nem tudok konkrétumokat. Van valahol egy lista, amin szerepel, hogy melyik településnek hány lefedendő végpontja van, ha majd meglesznek a járásonkénti pénzösszegek, akkor abból ki lehet sakkozni nagyjából, hogy főleg melyik falura/városra lesz fordítva az összeg, hogy konkrétan melyikre mennyi, az még a SZIP I.-nél sem publikus nagyon, ott is csak járásra lebontva tudom (ph blogomon lista is van róla)

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: btz
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...