Ugrás a tartalomhoz
  • 11

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében


anonymus

Kérdés

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében

Mi ez a projekt?

EU gazdaságfejlesztési programjának része a SZIP, hogy az ország minden területén minden háztartásban elérhető legyen a 30 Mbit/sec sebességű internet 2020. Szeptember 30.

Miből áll ez a projekt?

Több szegmense van az egész történetnek. Alapvetően minden szolgáltató minden évben valamennyire terjeszkedni szokott, anyagi lehetőségektől függően... Ehhez az állam is hozzáadott egy hazai forrást (Pest megye), illeve EU-s források is rendelkezésre állnak a projekthez (országszerte). Mivel Pest megye túlságosan fejlett, így oda nem adhattunk be EU-s forrásigényt, ezért volt szükség hazai forrásokra.

A Magyar Telekom európai uniós forrásokat nyert el vezetékes szélessáv-fejlesztésre a GINOP 3.4.1-2015 keretében

A Magyar Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodás alapján, a GINOP 3. prioritás keretében megjelentette a GINOP 3.4.1-2015 számú, Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázati felhívást. Ennek célja a kevésbé fejlett régiókban az újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal el nem ért igényhelyek lefedése annak érdekében, hogy az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák bővülése hozzájárulhasson az állampolgárok életminőségének, a vállalkozások versenyképességének és az állami működés hatékonyságának javulásához.

Támogatást nyert járások

Támogatást nyert járások

Közép-Mo nyertesei

Budakeszi-, Érdi-, Vecsési-, Szentendrei járások, valamint Kelet-Pest. 

Mikor kerül lefedettség alá a településem?

Ennek a kezdeményezésnek alapvetően az összes hazai szolgáltató a részese, azonban a kivitelezés konkrét dátumát hazai és EU-s források esetében is nehéz megjósolni... Egy biztos 2020. Szeptember 30 megtörténik a 30 Mbit/sec sebességű internet bevezetése országszerte.

NMHH jogforrások oldalán nyomon követhetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. 

Hol találhatom meg az aktuális lefedettséget?

Kifü térkép

Milyen paramétereknek kell megfelelni az internet sebességében?

Az alapvető elvárás hogy 30 Mbit/sec letöltésű (garantált 7,5 Mbit/sec) és 6 Mbit/sec feltöltés (garantált 1,6 Mbit/sec) internet legyen elérhető az egész országban. További elvárás hogy ezen hálózatoknak legalább 50%-ának képesnek kell lennie a jövőben a 100 Mbit/sec sebességű internet kiszolgálására is.

Milyen technológiát használnak ezen sávszélesség biztosítására?

 GPON hálózat kiépítésére kerül sor, amin akár 2000/1000Mbit-et nyújtunk előfizetőink részére.

Technológiától függően milyen sebességekre számíthatok?

Három eltérő technológiát használ a Telekom, és mivel 30 Mbit az alapelvárás, így a következő maximális lehetőségek jöhetnek szóba, amik a jövőben vDSL és Koax esetében is javulnak.

 

ewfwefewfewfew.png

Köszönöm @btz nek a segítséget!

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • Válaszok 1.9k
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

  • 3
33 perce, gyurka76 írta:

Sziasztok azután érdeklődöm hogy Ságváron várható-e fejlesztés mert engem felhívtak a Telekomtol  100MB netet felajánlották én azt mondtam hogy jó. Ki jött egy alvállalkozó közölte hogy nem valósítható meg mert nincs ér pár. Ő felajánlotta a gyorsító opciót de közölték vele telefonba hogy a Telekom rendszere nálam nem engedi.

Várhatóság kicsit bő kérdés, ezerrel dolgoznak a kiépítéseken, országszerte.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 3

Ha már oszlopokról van szó...

Múltkor beszélgettem egy helyi kábel TV szerelővel, hogy mi a helyzet a beígért hálózat fejlesztéssel... (Nem telekom, de ez most lényegtelen...)
Azt mondta hogy az E-on-tól nem kaptak oszlop használati engedélyt, mondván az oszlopok nem bírnák el. Csak abban az esetben kapják meg, ha át vállalják az oszlopok cseréjét, ami sok sok millió forint... Így pár hónapig jegeli a dolgot a szolgáltató.

A vicc az egészben hogy kb az összes oszlopot a város ezen részén pár éve cserélte az E-on, természetesen új masszív beton oszlopokról van szó. A város többi részén ahol még 2008-ban kiépült a hálózat, szinte mindenhol a villanykarókon csücsül a koax és az optika.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 3

Hello, találtam egy év eleji kimutatást. ez alapján látszik, hogy a réz csökken (sajnos nem elég gyorsan), a koax stagnál (minimálisan nő, de ezek csak új rendelések lehetnek, nem fejlesztések, mert erre már mennyiségileg senki sem fejleszt hálózatot, csak minőségileg), az optika pedig nő (szépen, de nem elég szépen). az a kérdés, hogy a réz mikor tűnik el végleg a másik kettő javára (azt gyanítom, nem 2020-ban :()

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 3

 

 

Nem szeretném védeni a céget, de pár dologra tudnék reagálni. 

1 órája, Busz írta:

A rézhálózattal már újabban így bánik a telekom. 1-2 éve mikor még újbekötés volt a rezes ADSL akkor is se kötőelem, se szigszalag, simán összesodorta és eldobta a padláson. Aztán mikor meg ***** lett fél év után mindenki a másik szerelőre mutogatott. 

De az utcán is sorra látni nyitott, eső áztatta réz kötődobozokat, vagy fent az oszlopon nincs meg a kötést védő kupak, vagy nyitvavan stb stb.

Ez teljesen jogos, rézes hálózat éves két éves feémérése végignézése régóta nincs meg sajnos. Inkább csak életben tartás a cél legikább. Míg pl koaxon x időnként végigmennek a hálózaton.

 

1 órája, Busz írta:

De ilyen hogy gallyazás vagy akármi a telefonvezetékek alatt, soha semmikor. Majd ha leszakad megcsináljuk, majd ha kidőlt megcsináljuk. Én egyszer jeleztem nekik egy életveszélyes oszlopot.. *****ák... kikerült a tékozló homárra, 1 héten belül jöttek daruskocsival és kicserélték.
 

Kéne hogy legyen, sok engedély kell hozzá :(

 

1 órája, Busz írta:

Ahhoz képest itt a zsugorcsővel javított sérülés egész korrekt. :-)   Az hogy nem temették be majd szépen a "vasasok" majd levágják és kezdhetik elölről ... 

Műszakilag egy zselés gyantás zsugorcső az elvárt gyorsjavítás esetén. Vagy bogyózás és azt egy dobozba. 

Képkivágás.PNG

1 órája, Busz írta:

Bár a rezet lassan elbontani, leszedni kellene, csodálom hogy ahol van optika és átálltak ott még nem szedték le. 
 

Ahol  teljesen át lett már minden terhelve ott bontásra kerül. Idén több településen bontásra kerül a rezes leedő, ezekről sajnos nem adhatok bővebb információt.

1 órája, Busz írta:

De viszont ahol csak tehették az áramhálózati oszlopokra szerelték, így legalább a gallyazás meg a kidőlés nem az ő problémájuk. 

Elsődleges a meglévő oszlopra pakolni, de ebbe a településrendezési terv beletud szólni. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

Érdekes ez a térkép. Van egy utca és van 3 ház ahol nem elérhető, mellette meg mind piros, azaz 30 megabit felett, a túloldal meg mind sárga, azaz 30 megabit alatt.

 

 

Nálunk is több utcában csak el vétve  van piros, pedig vdsl mellet van ED3 koax is amin T oldala szerint elérhető a 120 as csomag. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

érdekes, hogy 30 Mbit/s-et lőttek be, szerintem egy átlagos felhasználó, aki nem mozgat fájlokat a hálózaton akar 5-10 Mbit-en is el tud lenni...
annak aki viszont rendszeresen letoltogetne, yt videókat esetleg streameket nézne, es intenzívebben böngészik, ott valóban indokolt lehet a 30. Meg persze ha több gép/eszköz van a családban, akkor is...
kivi leszek mit hoznak ki ebből a gyűjtésből (remélhetőleg nem egy adatgyűjtés hogy aztán a sebesseg alapján vessenek ki valami adót, sarcot;) )
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

sztem neked is és anonymusnak is igaza van. hiába változnak az igények, de azokat nagyrészt csak a lakosság vékony rétege tudja kihasználni. azok akik a jó eszközöket megtudják vásárolni. ha egy régi asztalaigépe van vkinek az nem fogja tudni kihasználni a 50-100 vagy ennél is több Mbit/s-t. és azért elég sokat cikkeznek mostanában arról, hogy nő a mélyszegénység :womansad:. náluk hiába lesz szélessáv, ha nem kapnak további segítséget a lemaradásuk csak nőni fog. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2
Most is van jó sok olyan hely, ahol 10 vagy éppen 20 Mbit/s sebesség van egy komplett családnak, és simán elvannak rajta (valós sebesség meg sokszor ennél jóval kevesebb).
Csak saját vélemény és igény, de én pl. Csak filmeket nézek FHD-ban, azokat sem YouTube felületen. Ott klipek vicces videók 480-ban bőven jók, maximum 720-ban egyszer-egyszer.
Letöltésnél meg ugyebár össze lehet egyeztetni a dolgokat, ha a sávszél egy szűk keresztmetszet.
Hogy 3-5 év múlva hol járunk és milyen igények lesznek, na ez jogos felvetés és kérdés. Szerintem lesz egy jó nagy réteg akiknek a 30-as sebesség továbbra is sok lesz a FB olvasgatásához. A feltöltési sebesség meg újfent jogos, de nem lesz a szolgáltatók érdeke pikk-pakk, max. hosszútávon, több éves kifutassal, ha indítják a saját felhő megoldásokat.
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2
  • Telekom

Sziasztok!

 

Igen, elég komoly beruházás lesz a közeljövőben. A kormánnyal is történt egy megállapodás, hogy a háztartásokba kerüljön be internet.

A 440 optikai végpont kicsit kevés:) Mondhatni semmi:)

A lényeg, hogy valamilyen technológia segítségével jelentősen bővülni fog a magyar háztartások internet ellátása.

 

Üdv:

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2
  • Telekom

Biztos, hogy meg fog térülni.

Egyébként jómagam is 29 körzetben lakom és **** a jó példa, hogy ha van vessző pénz paripa és akarás akkor kb 1 hét alatt be lehet optikával kábelezni egy várost!!!

Konkrétan Üllő 3 nap volt... Nem kicsit lestem, amikor elindultam a lakástól és majdnem minden utcában láttam egy ****-s autót...

 

Üdv:

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2
2 órája, norbi25 írta:

 

nálam még mindig ADSL 2+ van 

nem látom a optikai hálozat építésnek a jelét ,  és már MÁRCIUS közepe van !!! 

1KM belül vagyok 

5163797777.png

 

norbi25 : minden nap beírhatod bánatod, hamarabb nem lesz fejlesztés,légy türelemmel nem te vagy az egyedüli.Hol van még 2018. ;)

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2
Épp most, btz írta:

@crepleewolf

Azért pár helyen már elérhető és egyre több helyen. Ha az ügyintéző úgy látta volna, hogy nem érhető el, akkor gondolom, hogy nem tudtad volna megrendelni az 50 megabitet.

Melyik település ez konkrétan?

nagymányok.

csak a dsl-adsl listán szerepel,vdsl listán nem.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...