Ugrás a tartalomhoz
  • 11

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében


anonymus

Kérdés

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében

Mi ez a projekt?

EU gazdaságfejlesztési programjának része a SZIP, hogy az ország minden területén minden háztartásban elérhető legyen a 30 Mbit/sec sebességű internet 2020. Szeptember 30.

Miből áll ez a projekt?

Több szegmense van az egész történetnek. Alapvetően minden szolgáltató minden évben valamennyire terjeszkedni szokott, anyagi lehetőségektől függően... Ehhez az állam is hozzáadott egy hazai forrást (Pest megye), illeve EU-s források is rendelkezésre állnak a projekthez (országszerte). Mivel Pest megye túlságosan fejlett, így oda nem adhattunk be EU-s forrásigényt, ezért volt szükség hazai forrásokra.

A Magyar Telekom európai uniós forrásokat nyert el vezetékes szélessáv-fejlesztésre a GINOP 3.4.1-2015 keretében

A Magyar Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodás alapján, a GINOP 3. prioritás keretében megjelentette a GINOP 3.4.1-2015 számú, Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázati felhívást. Ennek célja a kevésbé fejlett régiókban az újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal el nem ért igényhelyek lefedése annak érdekében, hogy az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák bővülése hozzájárulhasson az állampolgárok életminőségének, a vállalkozások versenyképességének és az állami működés hatékonyságának javulásához.

Támogatást nyert járások

Támogatást nyert járások

Közép-Mo nyertesei

Budakeszi-, Érdi-, Vecsési-, Szentendrei járások, valamint Kelet-Pest. 

Mikor kerül lefedettség alá a településem?

Ennek a kezdeményezésnek alapvetően az összes hazai szolgáltató a részese, azonban a kivitelezés konkrét dátumát hazai és EU-s források esetében is nehéz megjósolni... Egy biztos 2020. Szeptember 30 megtörténik a 30 Mbit/sec sebességű internet bevezetése országszerte.

NMHH jogforrások oldalán nyomon követhetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. 

Hol találhatom meg az aktuális lefedettséget?

Kifü térkép

Milyen paramétereknek kell megfelelni az internet sebességében?

Az alapvető elvárás hogy 30 Mbit/sec letöltésű (garantált 7,5 Mbit/sec) és 6 Mbit/sec feltöltés (garantált 1,6 Mbit/sec) internet legyen elérhető az egész országban. További elvárás hogy ezen hálózatoknak legalább 50%-ának képesnek kell lennie a jövőben a 100 Mbit/sec sebességű internet kiszolgálására is.

Milyen technológiát használnak ezen sávszélesség biztosítására?

 GPON hálózat kiépítésére kerül sor, amin akár 2000/1000Mbit-et nyújtunk előfizetőink részére.

Technológiától függően milyen sebességekre számíthatok?

Három eltérő technológiát használ a Telekom, és mivel 30 Mbit az alapelvárás, így a következő maximális lehetőségek jöhetnek szóba, amik a jövőben vDSL és Koax esetében is javulnak.

 

ewfwefewfewfew.png

Köszönöm @btz nek a segítséget!

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • Válaszok 1.9k
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

  • 1

@Caligin Köszi szépen, akkor a VDSL mindenképp javasolt akármekkora is lényegében a táv.

@anonymus Igen van gyorsítóm most is, ahogy @Virus-nak is. Csak nem értettem hogy neki ilyen vonalra hogy lehet 50 mega.

De ezek szerint, az én vonalamból (csatoltam a képet) is ki lehetne hozni többet VDSL-el, amit sajnot nem igazán szeretnek aktiválni. :)

@Deino 

... év végére meg-e lesz a 30 Mbps átlagsebesség...

Az átlag sebesség jelentősen nem fog változni szerintem, hisz sok embert hűség idő köt, nem tudnak csomagot/szolgáltatót váltani. Azt pedig nem kell elfelejteni hogy nem 30 megás lesz a legkisebb csomag, csupán azt vállalták a szolgáltatók hogy lesz olyan csomagjuk is ami tud ennyit.

A helyi szolgáltató január elsejével ezért módosította is a csomag kínálatot és bevezette a legnagyobb 40 megabites csomagot, potom 8610 Ft-ért. Ezzel ő már most teljesítette a vállaltakat, már csak a szolgáltatását kell kiterjeszteni hogy minden utcában elérhető legyen.

 

Képkivágás.PNG

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Farao
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

@Farao

Úgy látom, hogy nálad a csillapítás ellenére is elég szépen teljesít az ADSL2+. Bár maximális adási teljesítménnyel, ~6 dB target SNRM-mel éppen a határon van. Ha nem magas a CRC hibák száma és a DLM nem korlátozza olyan mértékben folytonosan a vonalat, ahogy nálam, akkor nem feltétlenül éri meg VDSL2-re váltani. Valószínűleg negatív irányba változna a leirányú szinkron sebességed.

Számomra csak azért érte meg, mert a vonalmenedzsment kevésbé drasztikusan lassítja az itteni vonalat VDSL2 módban. Ha nem ingadozna az SNR ennyire, akkor gyorsabb lenne ADSL2+ módban fel- és letöltési irányban is. ADSL2+ módban ~8000-9000 Kbit/s a becsült sebesség letöltési irányban, VDSL2 modulációval az eltérő bitallokáció és adásteljesítmény miatt max. olyan ~6000-6400 kbit/s-nél tetőzne, ha stabilabb lenne a vonal. A becsült elméleti maximális feltöltési sebesség is kisebb lett így (VDSL2 ~1500 Kbit/s, ADSL2+ ~2560 Kbit/s).

Esős nap volt, ezért jelenleg is eléggé ingadozik az SNRM, növekszik a CRC hiba, zajos a vonal. Ilyenkor kicsit lecsíp a letöltési sebességből, hogy stabilabb legyen, de a zavarok elmúltával visszaáll a korábbi magasabb sebességre. ADSL2+ módban nem állt vissza a sebesség, hanem úgy maradt végleg.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Még egy kis adalék az ADSL2+ vs VDSL2 hosszútávon szálhoz:

"Ha fognám magamat és sávszűrővel előállítanék egy olyan vonalat, ami vég 2,2MHz-nél, ergó az ADSL2+ működési tartományára limitálnám a vonalat, akkor sem kapnék rosszabb eredményt, épp ellenkezőleg: a fejlettebb pilot és framing struktúra miatt eleve jobb eredményt kapnék, ráadásul azonos vonalon a VDSL2 valamivel alacsonyabb SNR margin mellett tudja ugyanazt a bithiba arányt, mint az ADSL2+, az így nyert tartalék pedig sebesség formájában realizálódik. A szélesebb működési spektrumból következik az is, hogy az RF energia nagyobb sávban oszlik el, így a sávszélességre vetített teljesítmény kisebb, ergó az áthallás csökken. Nem beszélve az ATM elhagyásából fakadó 8-10%-os overhead csökkenésről. Az egyetlen dolog ami "romolhat" az a késleltetés, mivel a VDSL2 sokkal nagyobb interleave blokk méretekkel tud operálni. Persze ezért a 2-3ms veszteségért nagyobb sávszélességgel kompenzál a rendszer, és a késleltetés stabilitása is jobb, bár utóbbival DSL rendszereknél sosem volt gond." - forrás

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

@btz

Köszönet az "adalékért". Ez hasznos információ, jó elképzelés. Kár, hogy a Speedport Entry 2i esetében nem tudom kinyerni a részletesebb vonali adatokat. Kíváncsi lennék hogyan fest a vonal jelenlegi állapotában. A fejléc csökkenést viszont tényleg így is "érezni", s a hibatűrés is javult. Már tényleg minden kbit-nek örül az ember ilyen távolságban :).

ADSL2+ módban már alig tudott a 280-300 körüli vivőkből használni valamennyit, felette meg már semmit. Gyakorlatilag az ADSL 256 vivőjén felül csekély volt az átvihető bitek mennyisége. Az idézett forrás függvényében viszont tényleg kíváncsi lennék, hogy mi a helyzet most a vonalon, és az említett szűréssel mire lenne képes valós működési környezetben.

A környező utcákban még mindig van pár hely, ahol csak ADSL2+ képes eszköz található, ahol VDSL2-es van, ott is ADSL2+ módban működik. S akárhol néztem mindenhol maximális adásteljesítménnyel mennek. Az meg már csak extra, hogy valamilyen "véletlen" folytán a 3100 kbit/s lockot látom sok helyen.  Ha mindenütt migrálnának VDSL2-re, akkor lehet látványos lenne a javulás. A vektoring hatása ilyen hosszúságon már szintén nem jelentős, de az is javítana valamennyit. Kevésbé "kiabálnának" a hgw-k, csökkenne a zaj.

SZIP pályázat fejlemények:

Apropó... Nem tudom, hogy említette-e már valaki. Ha igen, akkor elnézést az ismétlésért. 2018.02.26-2018.03.21 között ismételten benyújthatóak az NGA pályázatok a konvergencia régiókban (Közép-Magyarországon kívüli és Budapesten kívüli területek).

https://www.palyazat.gov.hu/doc/4506

A "Segédletek" zip fájlban található "2e" elnevezésű mellékletet ajánlom azok figyelmébe, akiknek a szélessáv térképen "kék" (lefedett) a jelzése jelenleg és nem lehetett pályázni az előző körökben, vagy kimaradtak bizonyos utcák.

Számos olyan járási településen található utca pályázható most ebben a körben, amelyet a jelenlegi publikus térképen már lefedettnek jelöltek, valójában pedig nem az.  A "2d" elnevezésű mellékletben látható, hogy még a felhordó hálózatok is hiányosak elég sok járásban.

A zip fájl sajnos ilyen matroska jellegű (zipben-zip), mert archívumként tartalmazza a korábbi, már lezárt körök dokumentumait is.

Segédletek.zip->GINOP-3.4.1...zip->Segédletek->2e.zip fájlban található az aktuális járási-települési-utcai szintű bontás, ami pályázható.

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Caligin
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1
6 órája, Farao írta:

Arról nem is beszélve hogy az emberek nagy része nem tudja hogy lesz fejlesztés mit jelent ez stb. Amíg a boltba nem kérdez rá az eladó hűség idő hosszabbításakor hogy akar-e gyorsabbat addig nem.

Márpedig ha a konkurens cég fejleszt, nem fogja felajánlani a telekom hogy "miért nem mész el a másik szolgáltatóhoz hisz ő új hálózaton sokkal jobb netet ad." inkább szépen csendben megköti újra ugyanazt a pár megás dslt.

 

Erre valók az üzletkötők, akik egy új gyorsabb szolgáltatás bevezetésekor mennek kopogtatni, házalni, üzletet kötni ahol lehet, szórólapokat hagyni, ha esetleg valaki hezitál. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Zalaegerszegi járást illetően annyi infót kaptam a Telekomtól, hogy 1-2 hónapos csúszás várható a tervezetthez képest, de még ebben az évben meg fog valósulni a hálózatfejlesztés. Pontos dátumot nem közöltek. Alkalmazott technológiáról nem kaptam tájékoztatást; csak remélni merem hogy FTTH lesz.

Összességében engem már ez is bizakodással tölt el. :) Hajrá Telekom!

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1
48 perce, R3dy21 írta:

Gondoltam hogy nem 2 hét,de 3 hónap .... ¬¬ Én olyan 1 hónapra tippeltem.

Mit ülnek rajta 3 hónapot ?

-Adminisztálás

-Címrendezés 

-Nmmh az is megszabja mikortol engedi efi bekötést

- Műszere mérések azok dokumentálása

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1
6 perce, turkisch78 írta:

Pedig, ha jól értem a bejegyzés alapján is 2018 végéig kötelességük lenne minden állandó háztartásba a min. 30 Mbit/sec-os vezetékes netet biztosítani. 

@turkisch78

Ha az adott járásban nem a Telekom nyert el pályázati pénzt a fejlesztésre, akkor azon a részen nem a Telekom kötelessége eljuttatni a vezetékes min 30mbps hálózatot minden háztartásba 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

@turkisch78

Mint írtam, több variációt tudok elképzelni arra, hogy ki épített ott hálózatot, egy azonban biztos, hogy SZIP projektel kapcsolatban a Telekomnak nincs semmilyen kötelezettsége a városban (vagy falu?). 

Akkor vegyük át mégegyszer ezeket a lehetóségeket, amíg nem tudunk konkrétat. 

1. Az MVM építette ki a hálózatot és a felhordó hálózatot is, ezt a T bérli és így szolgáltat.

2. Az MVM építette ki a helyi hálózatot, megbízva a T-t a felhordó hálózat építésével vagy már régebbóta van ott a T-nek geric hálózata és erre ment rá az MVM helyi szakaszt építeni, majd ezen a helyi szakaszon a T bérelve szolgáltat.

3. Az MVM nem épített helyi hálózatot, hanem a T önerőből csinált egy fejlesztést helyileg, ami csak közvetetten kapcsolódik a SZIP-hez. Az MVM fejlesztései talán csak ezután valósulnak meg. 

 

Amúgypedig egy újépítésű területről van szó. Tehát az igényhelyek felmérésénél nem létezett ez a terület, így erre sem az MVM sem a T nem kaphatott támogatást pályázat útján, így az is elképzelhető, hogy az MVM-nek sincs kiépítési kötelezettsége a település részre. 

Én a helyedben az önkormányzatot is megkeresném ezügyben, talán ők is tájékoztathatnák az ott infrastruktúrával rendelkező szolgáltatókat, hogy új igényhelyek merültek fel. Gondolom az áram víz gáz szolgáltatókkal is kapcsolatban van az önkormányzatotok egy új településrész építésénél, nem hiszem, hogy távközlési hálózatot nem tervez oda az építető. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Ha lemegy szakértőire a címed és van is szabad kapacitás. Akkor 100.000 Ft keretig vállalja a T saját költségén hogy beköt téged. Ebbe az összegbe bele kell mindennek férnie.  Illetve ez az összeg CSAK ilyen speciális címek alapján játszik. Engedélyt kell szerezni, ez általában esetek 99%-ban a te dolgod.  Térkő műkő stb felbontását nem szeretik nagyon mivel 100%-ban nem helyre állítható. Megsüllyed nem úgy áll nem arra áll stb stb. Szakadás tényét zümivel meg ki tudja vizsgálni a szerelő 30m távig vagy ha ráadja a jelet és műszerrel rámér.  Távközlési segéd oszlop állítható, a te telkedre. De arra is valahogy fel kell jutni és ahogy olvastam az írásod abból az jön nekem le hogy alépes az egész utca és nincs oszlopsor. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...