Ugrás a tartalomhoz
  • 11

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében


anonymus

Kérdés

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében

Mi ez a projekt?

EU gazdaságfejlesztési programjának része a SZIP, hogy az ország minden területén minden háztartásban elérhető legyen a 30 Mbit/sec sebességű internet 2020. Szeptember 30.

Miből áll ez a projekt?

Több szegmense van az egész történetnek. Alapvetően minden szolgáltató minden évben valamennyire terjeszkedni szokott, anyagi lehetőségektől függően... Ehhez az állam is hozzáadott egy hazai forrást (Pest megye), illeve EU-s források is rendelkezésre állnak a projekthez (országszerte). Mivel Pest megye túlságosan fejlett, így oda nem adhattunk be EU-s forrásigényt, ezért volt szükség hazai forrásokra.

A Magyar Telekom európai uniós forrásokat nyert el vezetékes szélessáv-fejlesztésre a GINOP 3.4.1-2015 keretében

A Magyar Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodás alapján, a GINOP 3. prioritás keretében megjelentette a GINOP 3.4.1-2015 számú, Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázati felhívást. Ennek célja a kevésbé fejlett régiókban az újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal el nem ért igényhelyek lefedése annak érdekében, hogy az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák bővülése hozzájárulhasson az állampolgárok életminőségének, a vállalkozások versenyképességének és az állami működés hatékonyságának javulásához.

Támogatást nyert járások

Támogatást nyert járások

Közép-Mo nyertesei

Budakeszi-, Érdi-, Vecsési-, Szentendrei járások, valamint Kelet-Pest. 

Mikor kerül lefedettség alá a településem?

Ennek a kezdeményezésnek alapvetően az összes hazai szolgáltató a részese, azonban a kivitelezés konkrét dátumát hazai és EU-s források esetében is nehéz megjósolni... Egy biztos 2020. Szeptember 30 megtörténik a 30 Mbit/sec sebességű internet bevezetése országszerte.

NMHH jogforrások oldalán nyomon követhetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. 

Hol találhatom meg az aktuális lefedettséget?

Kifü térkép

Milyen paramétereknek kell megfelelni az internet sebességében?

Az alapvető elvárás hogy 30 Mbit/sec letöltésű (garantált 7,5 Mbit/sec) és 6 Mbit/sec feltöltés (garantált 1,6 Mbit/sec) internet legyen elérhető az egész országban. További elvárás hogy ezen hálózatoknak legalább 50%-ának képesnek kell lennie a jövőben a 100 Mbit/sec sebességű internet kiszolgálására is.

Milyen technológiát használnak ezen sávszélesség biztosítására?

 GPON hálózat kiépítésére kerül sor, amin akár 2000/1000Mbit-et nyújtunk előfizetőink részére.

Technológiától függően milyen sebességekre számíthatok?

Három eltérő technológiát használ a Telekom, és mivel 30 Mbit az alapelvárás, így a következő maximális lehetőségek jöhetnek szóba, amik a jövőben vDSL és Koax esetében is javulnak.

 

ewfwefewfewfew.png

Köszönöm @btz nek a segítséget!

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • Válaszok 1.9k
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

  • 1

Nekem is csak az idén emelték 20/2 -re a sebességemet. (Tavaly még 15/1 volt)

Budapest 18. és csak ADSL-t adnak (pedig vdsl hgw-t kaptam)

Egyenlőre nemis látszik hogy ez tovább emelkedne a következő években. Sebaj, minden év végén meghosszabbítják 1 évvel a határidőt.. Talán csak 2030-ban lesz itt a lakóparkban 30Mbps..  :(

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1
Ekkor: 2019. 10. 18. at 7:12, ApaFia írta:

Erre a üzenetre sokan várnak még! ;)

  Valahogy nagyon nehezen jön össze a dolog !Várnom kell még mindig !

  Szegény szerelővel meg is beszéltünk mindent hogy és mint lesz majd  ! Utána szembesült vele hogy nincs jel az oszlopon lévő  dobozban amit átkellet volna húzni a házhoz ! 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Ismeretlen
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1
9 órája, teherwagon írta:

Még az is lehet, bár remélem, hogy a lineárisnál gyorsabb lesz a csökkenés, illetve a külön VDSL kimutatás árnyalná a képet (az ugye határeset az új, 100-as minimum letöltési sebesség elvárás tekintetében). azt gondolom egyébként, hogy az 5G tesz majd a rézkiváltásra pontot (még előtte vagyunk, de a korábbi generációk egymáshoz képest egyre gyorsuló elterjedése és a mobilinternet fajlagos árának folyamatos csökkenése miatt azt gyanítom, hogy ***** gyorsan közel teljes lefedettsége és észszerű ára lesz, így a rezes területeken logikus lesz áttérni rá). meglátjuk

Rezes területeken már most is egyre inkább alternatíva a mobilinternet. Az 5G meg szerintem nem a vezetékes internettel szemben, hanem főleg az optika mellett fog terjedni. Hosszabb távon meg a koax csökkenésére számítok.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1
Ekkor: 2019. 10. 21. at 11:07, teherwagon írta:

Hello, találtam egy év eleji kimutatást. ez alapján látszik, hogy a réz csökken (sajnos nem elég gyorsan), a koax stagnál (minimálisan nő, de ezek csak új rendelések lehetnek, nem fejlesztések, mert erre már mennyiségileg senki sem fejleszt hálózatot, csak minőségileg), az optika pedig nő (szépen, de nem elég szépen). az a kérdés, hogy a réz mikor tűnik el végleg a másik kettő javára (azt gyanítom, nem 2020-ban :()

Az NMHH némi fáziskéséssel havi vezetékes gyorsjelentést ad ki, így van frissebb a februárinál.

Igen, ezek a meglévő előfizetéseket mutatják, nem azt, hogy ténylegesen jelen van, le van fejlesztve az adott infrastruktúra. Például nálam is elérhető az optikai hálózat immáron, de még VDSL-en vagyok.

2025-re körülbelül, de 2020-ban is "jó sok" település rézkiváltása fog megtörténni.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1
3 hours ago, btz said:

Például nálam is elérhető az optikai hálózat immáron, de még VDSL-en vagyok.

Nálam meg Pesten jelenleg csak ADSL érhető csak el, az 50Mbps-re való igényemet visszadobták régebben.

(Buda)Pest mikor kap már támogatást hogy legalább VDSL-re bővítsenek, mert ADSL-en a 20Mbps-nél elvileg se várható jobb eredmény, 30Mbps biztos nem lesz rajta. (Speedport entri 2i)

telekom1.png

dsl14.png

Kiegészítés: 4G bővítés se megoldás. Házon belül 4G-n 6-8Mbps érhető csak el (az is csak 800MHz-en) az se stabilan a környező épületek és fás rész miatt. Tudtommal kültéri antenna nem kapcsolható ahoz a 4G+DSL HGW-hez. Az utcán pár száz méterre persze már lenne 1800MHz-en 30+Mbps is 4G-n.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Tamas586
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

"A Szupergyors Internet Program januárban indult második fázisa, a SZIP 2.0 elsősorban az optikai hálózatok fejlesztésére fókuszál. A cél, hogy 2025-ig mindenhol legalább 100 megabit per szekundumra nőjön az internet sávszélessége.”

2025 a végső határidő !  Úgy mint a SZIP 1.0  2020 szeptember  ! Mindenhol az azt jelenti hogy Pesten is ! :)

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Ismeretlen
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1
16 órája, btz írta:

Újra nyitott, megújult formában a KIFÜ térkép. ITT érhetitek el. Mutatja a még lefedetlen lakossági, üzleti és közintézményi igényhelyeket. :) 

Akkor mi van, ha ezen a térképen sem és a régin sem szerepel a településem, de a környező települések sem?
Pedig sok olyan utca van, ahol max 8mbit/s a maximum sebesség... persze benyomták a gyorsító opciót, amivel rengeteg probléma van és ezzel el van intézve? Úgy volt, hogy a gyorsító opció nem válthatja ki azt, hogy nincs normális vezetékes lefedettség.

Akkor ez most mit is ábrázol és miért nincs rajta az aminek kellene? (pl. Bács-Kiskun megye - Akasztó és körülötte)

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

@zeli

Ahogy írtam, mutatja a még lefedetlen lakossági, üzleti és közintézményi igényhelyeket. 

November 15-ig volt lehetőség lakossági konzultációra. Jelezni, ha a térképen eltérés van a tapasztalatokkal szemben. 

Ha nem szerepelnek végpontok, akkor az azt jelenti, hogy papír szerint lefedett a terület. A régi térképen minden lakossági pont jelölve volt, legfeljebb világoskékkel, ha a lefedettség adott volt.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1
1 órája, btz írta:

@zeli

Azt mutatja, hol vannak igényhelyek 30mbps -re, szolgáltatás attól még lehet. 

Akkor miért nincs rajta pl. az említett település?

Illetve azt írtad, hogy ha eltérés van a térkép és a valóság között azt november 15-ig lehetett jelezni. Egyrészt ha most jelent meg a térkép, akkor hogyan? Másrészt komolyan a lakosságnak kell jelezni (akiknek tudomásuk sincs az egészről) hogy "hahó xy település felén nincs 30mbps" és aki jelzi oda visznek fejlesztést, aki nem oda meg nem?

Még én sem, aki a témában részben tájékozott vagyok sem tudtam erről.

Akkor most mi lesz? Ennyire vicc az egész térkép és ennyire nem tükrözi a valóságot?

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1
8 órája, Brada20 írta:

Sziasztok.

Mándok településen végre elkezdték az optikai kábelek elhelyezését az oszlopokra. Nem tudja valaki a projekt ütemezési dátumait, hogy mikorra várható a befejezés?

Ha minden fent van a helyén (kötődobozok, vezeték stb) akkor 1-6 hónap ?

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1
11 órája, btz írta:

Üdv!

Megnéztem a települést, a Telekom nyerte el az uniós pályázatot a járásban . Sajnos nálad nincsenek lefedendő végpontok a Szupergyors Internet program keretében. Nem szerepelt már 2016-ban sem a lefedendők listájában, és a jelenlegi KIFÜ térkép is ezt tükrözi.
Megvalósított VDSL2 hálózat van a településen, ami eléri a Szupergyors Internet Program 30mbps/s hálózat követelményét.  Tegyél fel te is vonali infós printscreent ide a fórumba, hogy látható legyen, hogy ténylegesen mennyit bír a vonalad.

Köszi a gyors választ :) jelenleg a sebességem: 20200092778.png  

 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1
1 órája, Tonyo92 írta:

Köszi a gyors választ :) jelenleg a sebességem: 20200092778.png  

 

Üdv!

Úgy látom még a régi 20/1-es csomagod van. Szerintem válts díjcsomagot NET S Pluszra és akkor megkapod a sebességet, ami VDSL-el elérhető. Ha jelenleg is ebben a csomagban vagy, akkor kérd, hogy VDSL2-t állítsanak be neked. DSL infós adatokat pedig a digitális elosztód adminisztrációs felületén találod. Abból több mindent ki lehet következtetni, mint egy egyszerű speedtest.net képből. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1
1 órája, btz írta:

Üdv!

Úgy látom még a régi 20/1-es csomagod van. Szerintem válts díjcsomagot NET S Pluszra és akkor megkapod a sebességet, ami VDSL-el elérhető. Ha jelenleg is ebben a csomagban vagy, akkor kérd, hogy VDSL2-t állítsanak be neked. DSL infós adatokat pedig a digitális elosztód adminisztrációs felületén találod. Abból több mindent ki lehet következtetni, mint egy egyszerű speedtest.net képből. 

Igen még a régi 20/1-es van igazából az a probléma ezzel hogy már egyszer felajánlottak egy lehetőséget hogy válthatok 30mbitesre viszont később küldtek egy levelet hogy sajnos nemtudnak átrakni a nagyobb csomagba technikai dolgok miatt illetve neten díjcsomagváltásnál pedig azt írja nincs nagyobb díjcsomag amire válthatnék mind 1 majd bemegyek személyesen beszélek velük hátha tudnak vmit intézni mégiscsak :)

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1
Ekkor: 2020. 01. 03. at 19:48, Busz írta:

Ez a KIFÜ térkép nálunk semmit nem mutat, semmiféle pontot sem, de réz van csak éppen 7 km-re a központ...

Ez azt jelenti, hogy elérhető 30mbps hálózat a településen. Ennek nem feltétlenül kell Telekomosnak lennie. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: btz
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1
Ekkor: 2020. 01. 03. at 14:11, Tonyo92 írta:

Igen még a régi 20/1-es van igazából az a probléma ezzel hogy már egyszer felajánlottak egy lehetőséget hogy válthatok 30mbitesre viszont később küldtek egy levelet hogy sajnos nemtudnak átrakni a nagyobb csomagba technikai dolgok miatt illetve neten díjcsomagváltásnál pedig azt írja nincs nagyobb díjcsomag amire válthatnék mind 1 majd bemegyek személyesen beszélek velük hátha tudnak vmit intézni mégiscsak :)

Próbáld meg mégegyszer elindítatni a csomagváltást. Nem tudom mikor próbáltad először, de azóta változhattak is a dolgok. NET S Plus díjcsomagot ír mindenkinek, akiél van elérhető szolgáltatás DSL technológián. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1
12 perce, Busz írta:

Cegléd külterület.

Úgy látom, hogy Cegléden a Telekomnak megvalósított VDSL és GPON fejlesztése is van, gondolom arra a külterületre ez már nem megy ki.
A Szupergyors Internetet egy másik cég nyerte el a ceglédi járásban, így az fog fejleszteni az igényhelyeken, ami magán Cegléden úgy látom tényleg nincs. Privátban megadhatod a pontos címet is.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1
Ekkor: 2015. 02. 27. at 19:33, btz írta:


Érdekes ez a térkép. Van egy utca és van 3 ház ahol nem elérhető, mellette meg mind piros, azaz 30 megabit felett, a túloldal meg mind sárga, azaz 30 megabit alatt.

Milyen házak ezek ? Simán benne van hogy nem elérhető, a nem mondhatom el melyik településen. (Sorry)  Több ilyen ház csoport kimaradt sajnos. Pusztán azért mert nem sikerül időben útbontási engedélyt szerezni.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...