Ugrás a tartalomhoz
  • 11

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében


anonymus

Kérdés

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében

Mi ez a projekt?

EU gazdaságfejlesztési programjának része a SZIP, hogy az ország minden területén minden háztartásban elérhető legyen a 30 Mbit/sec sebességű internet 2020. Szeptember 30.

Miből áll ez a projekt?

Több szegmense van az egész történetnek. Alapvetően minden szolgáltató minden évben valamennyire terjeszkedni szokott, anyagi lehetőségektől függően... Ehhez az állam is hozzáadott egy hazai forrást (Pest megye), illeve EU-s források is rendelkezésre állnak a projekthez (országszerte). Mivel Pest megye túlságosan fejlett, így oda nem adhattunk be EU-s forrásigényt, ezért volt szükség hazai forrásokra.

A Magyar Telekom európai uniós forrásokat nyert el vezetékes szélessáv-fejlesztésre a GINOP 3.4.1-2015 keretében

A Magyar Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodás alapján, a GINOP 3. prioritás keretében megjelentette a GINOP 3.4.1-2015 számú, Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázati felhívást. Ennek célja a kevésbé fejlett régiókban az újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal el nem ért igényhelyek lefedése annak érdekében, hogy az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák bővülése hozzájárulhasson az állampolgárok életminőségének, a vállalkozások versenyképességének és az állami működés hatékonyságának javulásához.

Támogatást nyert járások

Támogatást nyert járások

Közép-Mo nyertesei

Budakeszi-, Érdi-, Vecsési-, Szentendrei járások, valamint Kelet-Pest. 

Mikor kerül lefedettség alá a településem?

Ennek a kezdeményezésnek alapvetően az összes hazai szolgáltató a részese, azonban a kivitelezés konkrét dátumát hazai és EU-s források esetében is nehéz megjósolni... Egy biztos 2020. Szeptember 30 megtörténik a 30 Mbit/sec sebességű internet bevezetése országszerte.

NMHH jogforrások oldalán nyomon követhetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. 

Hol találhatom meg az aktuális lefedettséget?

Kifü térkép

Milyen paramétereknek kell megfelelni az internet sebességében?

Az alapvető elvárás hogy 30 Mbit/sec letöltésű (garantált 7,5 Mbit/sec) és 6 Mbit/sec feltöltés (garantált 1,6 Mbit/sec) internet legyen elérhető az egész országban. További elvárás hogy ezen hálózatoknak legalább 50%-ának képesnek kell lennie a jövőben a 100 Mbit/sec sebességű internet kiszolgálására is.

Milyen technológiát használnak ezen sávszélesség biztosítására?

 GPON hálózat kiépítésére kerül sor, amin akár 2000/1000Mbit-et nyújtunk előfizetőink részére.

Technológiától függően milyen sebességekre számíthatok?

Három eltérő technológiát használ a Telekom, és mivel 30 Mbit az alapelvárás, így a következő maximális lehetőségek jöhetnek szóba, amik a jövőben vDSL és Koax esetében is javulnak.

 

ewfwefewfewfew.png

Köszönöm @btz nek a segítséget!

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • Válaszok 1.9k
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

  • 1
8 órája, teherwagon írta:

Hello @Farao, ez alapján év végéig. ha kimaradtok, akkor a majdani 5G (erre már van is utalás az oldalon) vagy önerős fejlesztések hoznak megoldást (tudtommal a Té mindenhol cseréli majd a rezet, de az idő, most még ők is a SZIP-es fejlesztésekre koncentrálnak)

Értem.
Közben keresgéltem egy kicsit a palyazat.gov.hu oldalon és a lezárt szabálytalanságok résznél ilyet találtam...(csatolt kép.)

Ha jól sejtem így a pályázatnak reszeltek, az én város részem pedig uniós fejlesztés ide vagy oda, ismét kimarad. A pályázó pedig elvette a lehetőséget hogy más normális vállalkozás itt hálózatot építsen.

Képkivágás.PNG

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1
8 órája, btz írta:

Igen. Lecserélik a rezet optikára. Legalább is ez a terv. 

Ez csak egy sacc per kb hozzávetőleges adat, semmi konkrét mikortól meddig mizériát ne gondolj mögé. 

Telekomostól van át infó, természetesen nem hivatalosan, szóval vedd úgy hogy mintha szimplán csak tőlem lenne. Illetve a Telekomos is azért mondja, mert ez így van. 

A SZIP 2025 végéig fog tartani, addigra minden háztartásba el kell juttatni a 100 megabites, a háztartások felébe a gigabites. Koaxal már nem nagyon fognak építkezni, így marad az optika. 

Körülbelül így jön ki az 1-5 év

Köszi szépen a részleteket! Akkor marad a várakozás és reménykedés. Lehetséges, hogy akkor ezért nem nagyon vonakodnak behúzni még egy plusz telefonvonalat, hogy loadbalancer routerrel növeljem a hálózati kapacitást.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

@teherwagon Köszi szépen igazad van de attól még bosszantó a helyzet. 

Tudom hogy más szolgáltatót nem illik említeni de ahogy te is írtad, így jobban érthetőbb a helyzet.

Pár hónapja beszéltem a szerelőjükkel aki azt az infót adta, hogy a cég számított rá hogy a kábelt ki húzhatják majd a villanykarókra, de az Eon ezt nem engedélyezte, mondván nem bírják el az oszlopok. Vagy allitson a kábel szolgáltató erős új közös oszlopot, vagy állítson újat magának.  Ez nyilván jelentős többlet költség a szolgáltatóra nézve.

Viszont ahogy látható a képen is, jelentős összeget felhasználtak a támogatásból. És hogy meddig jutottak? Gyakorlatilag semeddig. A varosban 10 éve üzemelő hálózatukat fejlesztgették, hogy a koax hálózat ne roppanjon össze este 8kor amikor mindenki a neten lóg. A város azon része(i) ahol nincs kiépítve semmi, ott nem kezdtek bele az ég világon semmibe. Pedig nem kis területről beszélünk.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1
5 órája, zoli62 írta:

A mi körzetünkbe 15 év után jutott el ADSL helyett VDSL, az optika meg a település egy egészen kis területén van, ezért a mindenhol 100 Mbs  sávszélességű végpont létrehozásának 2025-ös céldátuma legalábbis eléggé kérdéses.

A céldátumok már csak ilyenek. Ettől függetlenül én látok reális esélyt a réz 2025 végéig való teljes kivezetésére. Az 5G elterjedése miatt úgy sem lesz már sok haszna. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Közbe kis helyzet jelentés, csak az érdekesség kedvéért; 

Aki nálunk és a környéken nyert pályázatot. És mondhatni sehol nem végzett semmit. Csak a támogatás 90%át vette fel, az idő közben új céget csinált és új néven szolgálja ki tovább az ügyfeleket...

Így sajnos az én város részem ismét kimaradt a támogatásból ahogy 10 éve is...  Vajon hány pályázatot nyer meg ugyanarra a területre ugyanaz a vállalkozó mire egyszer elkészül a hálózattal? És vajon hány céget csődöltet be hozzá?

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1
  • Telekom
17 órája, lajosnagy17 írta:

Csorna és környékén (Farád, Rábatamási) mikor lesz a rézkábel optikára cserélve?  

Szia Jani! Köszönjük szépen megkeresésedet. Társaságunk jelenleg nem tervez fejlesztés a településeken, azonban 2022-ig terven vannak korszerűsítéseink országosan. A műszaki lehetőségek és a gazdasági források nekünk is határt szabnak, illetve a pályázatok elnyerésével (SZIP: http://bit.ly/2yrI1uj) és az önkormányzatok/NMHH engedélyével tudunk csak korszerűsítéseket elvégezni. Településenként is lehetnek emiatt eltérések, utcák szerint. Javasoljuk, hogy kövesd figyelemmel ide kattintva https://bit.ly/1UpDBJD pontos cím megadása után, mikor érkezünk el hozzád a legkorszerűbb hálózatunkkal. Együttműködésedet és megértésedet köszönjük. ^Noel

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1
3 órája, Telekom szakértő írta:

Jelenlegi információnk szerint Székesfehérváron jövő év közepe és vége felé várható hálózatfejlesztés, egyelőre sajnos pontosabb időponttal nem rendelkezünk. Jövő év február/március környékén érdemes újra érdeklődnöd, addigra remélhetőleg jobban körvonalazódnak az időpontok. ^Dániel

Köszönöm szépen! Akkor addig marad a döcögős internetezés. Remélem megéri várni. Mi mást is tehetnék.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

@tgabe25

Köszönöm ettől nem lettem okosabb. Viszont a napokban beszélt erről az egészről a polgármester. Tájékoztatása szerint a másik cég valószínűleg nem fogja már kiépíteni a halozatot hisz ott vezetőket tartóztattal le, és a támogatást is vissza vonta tőlük az állam. 

A telekom fejlesztésére annyit mondott hogy ez egy több éves project lesz.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Még megnézni sem tudom a térképet,mert 404 Not Found hibaüzenetet kapok csak.(van ügyfélkapus regem).

 

Mindenesetre egy megyeszékhelyű város külső részén lakom ami itt kemény 2.5 mbit le 0.5 mbit fel.(Kaposvár)

SZÉGYEN !!!!

A város túlsó végén a paneleknél a bejött a DIGI 100/100 mbit-el .

Mikor megláttam a Speedtest.net weboldalát majdnem sírva fakadtam!!

 

Én meg még sem megnézni,sem jelenteni nem tudom,ezt a fost az adott weboldalon......

 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Marcali ás környékén is ez a helyzet, bár ott kicsit távolabb vannak kevésbé közimertebb kábeles szolgáltatók a Balaton déli partjával párhuzamos közvetlen településeken.

 

De vannak olyan települések ahol nincs semmilyen kábelnetes opció pl. Balatonmária

 

Akiknek kábelnet van -legyen az a legkisebb falu- nincsenek szakadozási v. sebesség ingadozási problémái. Olyan helyekre lehet internetet kötni ahol korábban csak álmodtak. Egy barátomnak kis faluban van egy birtokat és ott IP alapon így lett megoldva a biztonságtechnika.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Somogyban tényleg van Telekom kábelszolgáltatás, de sok helyen nincsen. Szerintem ez a mostani szélessávú stratégia azt jelenti, hogy ott is legyen legalább 30 Mbs elérés, ahol eddig nem volt, vagy csak alacsony. A szomorú az, hogy a Magyar Telekom az Optinet projekt első öt éve alatt ott is épített optikát,ahol már volt más szolgáltató. Csak épp nem mérték fel megfelelően a fizetőképes keresletet. Például nálunk olyan körzetbe építették ki,ahol idősebbek laknak, ahol meg fiatalabbak, ott nem.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Marcali és környéke annyiban szerencsés, hogy akár a városban ki tudták váltani az elavult telefonhálózat miatti ADSL problémákat, illetve a környező falvakban a telefonhálózat miatt képtelenség volt ADSL-t igényelni. Bár ezen a környéken nagyon eloszlik a fiatalok és idősek száma, de viszont itt kifizetődőbb a sok külföldi által igénybe vett szolgáltatások miatt. Gyakorlatilag a környéken nem tudok más szolgáltatóval azonosan lefedett kábelnetes területet.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Arra nincs szükség, hogy szolgáltatókra lebontsuk. Tény hogy a  lefedettség nagyrésze nem Digi. De nem is ez a fontos.

 

Egyébként pedig hiába hogy 30mbit nem lesz szükséges bizonyos esetekben, optikán azt fenntartani és piacra dobni olcsóbb, mint adsl-t. Egyébként is, ez csak az elérhetőséget mutatja. Előbb utóbb a Telekom is felhúzza a sávszélességet, és akkor itt is a legkisebb csomag nem 10mbit lesz, ugyanezen áron.

 

Vagyis láthatjuk, hogy hiába nincs szükség X mbitre, ha olcsóbb, akkor nem mindegy, hogy több, és nem tudod kihasználni?

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Nem akartam új témát felvenni csak ezért,valamennyire ide is illik. A helyzet az ,hogy a nyáron lejár a hűségidőm a netre és a telefonra. A tv pár hónappal később jár le . Jelenleg azt írja a honlap,hogy ez a csomag már nem fizethető elő csak kisebb. Én azt nem szeretném. A kérdés az ,hogy mennyivel lesz több a net és a telefon díja ha nem kötök hűségidőt rá. Valószínű ugyanis hogyha a tv lejártakor sem lesz változás akkor kénytelen leszek szolgáltatót váltani amit megmondom őszintén nem nagyon szeretnék.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...