Ugrás a tartalomhoz
  • 11

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében


anonymus

Kérdés

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében

Mi ez a projekt?

EU gazdaságfejlesztési programjának része a SZIP, hogy az ország minden területén minden háztartásban elérhető legyen a 30 Mbit/sec sebességű internet 2020. Szeptember 30.

Miből áll ez a projekt?

Több szegmense van az egész történetnek. Alapvetően minden szolgáltató minden évben valamennyire terjeszkedni szokott, anyagi lehetőségektől függően... Ehhez az állam is hozzáadott egy hazai forrást (Pest megye), illeve EU-s források is rendelkezésre állnak a projekthez (országszerte). Mivel Pest megye túlságosan fejlett, így oda nem adhattunk be EU-s forrásigényt, ezért volt szükség hazai forrásokra.

A Magyar Telekom európai uniós forrásokat nyert el vezetékes szélessáv-fejlesztésre a GINOP 3.4.1-2015 keretében

A Magyar Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodás alapján, a GINOP 3. prioritás keretében megjelentette a GINOP 3.4.1-2015 számú, Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázati felhívást. Ennek célja a kevésbé fejlett régiókban az újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal el nem ért igényhelyek lefedése annak érdekében, hogy az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák bővülése hozzájárulhasson az állampolgárok életminőségének, a vállalkozások versenyképességének és az állami működés hatékonyságának javulásához.

Támogatást nyert járások

Támogatást nyert járások

Közép-Mo nyertesei

Budakeszi-, Érdi-, Vecsési-, Szentendrei járások, valamint Kelet-Pest. 

Mikor kerül lefedettség alá a településem?

Ennek a kezdeményezésnek alapvetően az összes hazai szolgáltató a részese, azonban a kivitelezés konkrét dátumát hazai és EU-s források esetében is nehéz megjósolni... Egy biztos 2020. Szeptember 30 megtörténik a 30 Mbit/sec sebességű internet bevezetése országszerte.

NMHH jogforrások oldalán nyomon követhetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. 

Hol találhatom meg az aktuális lefedettséget?

Kifü térkép

Milyen paramétereknek kell megfelelni az internet sebességében?

Az alapvető elvárás hogy 30 Mbit/sec letöltésű (garantált 7,5 Mbit/sec) és 6 Mbit/sec feltöltés (garantált 1,6 Mbit/sec) internet legyen elérhető az egész országban. További elvárás hogy ezen hálózatoknak legalább 50%-ának képesnek kell lennie a jövőben a 100 Mbit/sec sebességű internet kiszolgálására is.

Milyen technológiát használnak ezen sávszélesség biztosítására?

 GPON hálózat kiépítésére kerül sor, amin akár 2000/1000Mbit-et nyújtunk előfizetőink részére.

Technológiától függően milyen sebességekre számíthatok?

Három eltérő technológiát használ a Telekom, és mivel 30 Mbit az alapelvárás, így a következő maximális lehetőségek jöhetnek szóba, amik a jövőben vDSL és Koax esetében is javulnak.

 

ewfwefewfewfew.png

Köszönöm @btz nek a segítséget!

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • Válaszok 1.9k
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

  • 1

Nekem azt mondták, hogy ha összeszedek 100 embert aláírással együtt, akkor meggondolják a fejlesztést. kb 1100 fős településről van szó, ahol sok az idős ember.  De szerintem ma sem jönne össze ennyi ember. Persze ezt ők is jól tudják. Na meg milyen dolog már ez, hogy én szedjem össze nekik az embereket? :)

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Szeretem látni ezt a nem olvasottságot.

 

Az a link amit te beillesztettél az közel sem a valós információkat mutatja. A Telekom alvállalkozókkal dolgozik.

Szóval ekkora hülyeséget még egyszer ne írj le. Példának okáért: Monorierdő, Bugyi, mindkét helyen folynak a fejlesztések majd, már ki is plakátólták, sőt utóbbin már kábeleket is húznak.... Még sincs rajta a te általad linkelt oldalon, mivel még nem került átadás közelébe a terület....

 

Júliusi hónapot írunk. Senki se tudja, hogy merrre mennek, és egy nagy várossal 2-3 vagy még több hónap is szükséges lehet, hogy elvégezzék a megfelelő kiépítést. Szóval ha nálatok pl. elkezik Novemberben, az már 2016-ra csúszik, ugyanis kb január február környékén lenne reális a lakossági bekötés. Szóval ez a része egy nagy butaság részedről.

 

De ha visszaolvastál volna 1 oldalt, megtaláltad volna ugyanezt a hozzászólásomat, szóval ki is az aki nem olvas?

 

A másik részére, hogy FULL HD, ezt te se gondoltad komolyan... optikán elérhető az összes csomag, és ahol nincs jelenleg internet (Telekom) ott csak optika épül. Az pedig 120 mbitet is tud. Másrészt pedig a TV az külön sávszélt foglal az internettől, ADSL-nél lehetnek problémák, mivel az kötött. ADSL vDSL fejlesztés szerint lenne értelmes.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Úgy tudom saját pénzből megy az egész, ez még egy szerencsés eset is mert bőven 1km alatt van az előfizető és valami 90-100 mbit-et bír a vonala. Többet nem tudok, ennek a cégnek a fejlesztési tervei kint vannak weblapjukon csak le van jelszavazva. Talán a Ph-n több infóhoz juthatsz, Telekom is tudna ilyesmi sávszélt adni ahol bírja a vonal.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

A garantált sávszélesség nem azt jelenti, hogy stabilan annyit kell kapnod. Két érték van, a normális sávszélesség, és a garantált. A minimum értéknek el kell érnie a garantált sávszélt, viszont annak sem szabad 5-6 napig garantáltnak maradnia.

De ez mindenhol így van, ha nem ellenkezel a garantált ellen, lehet nem is fognak semmit sem csinálni. Megpróbálják majd gondolom bemesélni hogy a garantált bőven elég. De közben ezzel nem értene egyet az NMHH sem.

A jelenlegi szolgáltatóm engem többször át akart verni, mindig ő húzta a rövidebbet :) Ezért is várom a T-t, mert már elegem lett belőlük.

Ha jól tudom a szabályzat szerint névlegesen nem szabad más szolgáltatókat megemlíteni. Úgyhogy ezt itt hanyagoljuk szerintem.

De a 22 mbps feltöltés olyan nagy letöltésnél mindentől függetlenül tényleg egy sovány kategória

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Deino
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Nem lehetne hogy U és D helyett egyszerűen egy konkurencia szót használd?! Ez megint az hogy megnevezed a szolgáltatót... nem akarom játszani itt az igazságosztót, de egy Telekom fórumon már engem is zavar ez.

Megyeszékhelyek meg önmagában túl nagyok hogy vDSL maradjon, úgyhogy valószínűleg majd optika lesz ott is. Budapestet is optikázzák, pedig ott is lehetséges lehetett volna a vDSL (mivel volt ADSL), mégis optikát húznak, mivel túl nagy. De a kis településekre is vonatkozik ez az elv, az meg túl kicsi.

érdekes, a megyeszékhelyek túl nagyok...roppant érdekes... más szolgáltatóknak nem volt túl nagy hogy beotpikázzák,csak a telekomnak... ugye milyen érdekes :D

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

megyeszékhelyen lakom...mondjuk lekopogom,a telekom a legstabilabb eddig,mind otthoni szolgáltatásban mind mobilban...mint már korábban írtam,  nincs bajom a szolgáltatásokkal, csak az áraikkal....

Nyilván nem engedhetik meg maguknak azt amit a két konkurens csinál. Meg persze ahol nincs konkurencia ott h...k lennének nem élni a lehetőséggel. Noszogatni kéne a többi szolgáltatót hogy jobban terjeszkedjen és vállaljon be olyan helyet ahol ellenfele lehet a Telekomnak. Persze nem fognak mert akkor ők sem bírnák tartani azt az ár szinvonalat, ami most van, fejleszteni kéne, meg lenne olyan hely is ahol nem lenne mindjárt profitjuk a dologból. És tudjuk hogy csak olyan helyre fejlesztenek, ahol azonnali profitot tudnak kiszedni a felhúzott hálózatból.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Szia!Igen évek óta az van..és minden évben rosszabb lesz csak sajna :D magán az oszlopokon optikai kábel van.az tuti,tavaly dumáltam a csávóval mikor itt húzkodták.de most meg azt mondja a szerelő hogy a házig már csak coax-on fog bejönni..meg hogy 800méterenként lesz elosztva vagy valami ilyesmi.

Szerintem kicsit kavarod a dolgokat :)

Optikát kizárhatjuk, mivel a házba már nem optika fog bemenni. Mivel ADSL van most a városodban/falvadban/községedben/kiskuckódban ezért valószínűleg a szerelő neked vDSL-ről beszélt.

Egyelőre így csak 30 Mbit/sec (de ez nőni fog hamarosan) elérhető számodra majd. De ugyanúgy fog jönni mint az ADSL, csak majd kell egy modemcsere. Azt nem tudom hogy az IPTV vesz-e le a vDSL sávszélességéből, vagy ott már külön sávszél van neki fenntartva. Viszont az ADSL hátrányait hordozza, mivel a működési elve szinte megegyezik vele.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Csepel Királyerdőnek nevezett kertes övezeti részére várhatólag jövőre érkezik az optikai net (FTTH). Az lenne kérdésem, hogy a Telekom honlapján lévő alábbi információ igaz?

http://www.telekom.hu/otthoni/lakossagi/segitunk/gyakori_kerdesek/1383/mit_kell_tudnom_a_letesitesrol__ha_optikai_halozaton_rendelek_szolgal*****sokat_?appid=tudasbazis&tudasbazis-eventType=8

"Vezetékezés lakáson belül:

  • az optikai kábel technológiai okokból szinte minden esetben csak falon kívül vezethető el,"

Nem lehet fali védőcsőben vezetni a kábelt? Vagy lehet, de csak akkor ha nincs benne más (UTP, koax kábel)?

 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

2015. november 11-étől a vezetékes internet szolgáltatáshoz kínált NetMánia S és NetMánia M csomagokhoz - megfelelő vezetékes és mobil hálózati feltételek megléte mellett igénybe vehető - 20Mbps sebességű Gyorsító opció kerül bevezetésre (5/C (értékesíthető) Melléklet).

Forrás

Felkerült a friss ászf benne a részletekkel...

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Idén lesz sávszél növelés? vagy csak jövőre? feltöltési is fog változni?

Az utolsó információim alapján automatikus sávszélesség növelés nem lesz. Új csomagok lesznek koaxon és optikán, amire lehet váltani új hűségidővel. Hogy mikor, azt nem tudom, de hallottam már olyanról aki tudja, tehát valószínű, hogy pontos dátum van már terbevéve az új csomagok megjelenését illetően.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...