Ugrás a tartalomhoz
  • 11

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében


anonymus

Kérdés

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében

Mi ez a projekt?

EU gazdaságfejlesztési programjának része a SZIP, hogy az ország minden területén minden háztartásban elérhető legyen a 30 Mbit/sec sebességű internet 2020. Szeptember 30.

Miből áll ez a projekt?

Több szegmense van az egész történetnek. Alapvetően minden szolgáltató minden évben valamennyire terjeszkedni szokott, anyagi lehetőségektől függően... Ehhez az állam is hozzáadott egy hazai forrást (Pest megye), illeve EU-s források is rendelkezésre állnak a projekthez (országszerte). Mivel Pest megye túlságosan fejlett, így oda nem adhattunk be EU-s forrásigényt, ezért volt szükség hazai forrásokra.

A Magyar Telekom európai uniós forrásokat nyert el vezetékes szélessáv-fejlesztésre a GINOP 3.4.1-2015 keretében

A Magyar Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodás alapján, a GINOP 3. prioritás keretében megjelentette a GINOP 3.4.1-2015 számú, Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázati felhívást. Ennek célja a kevésbé fejlett régiókban az újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal el nem ért igényhelyek lefedése annak érdekében, hogy az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák bővülése hozzájárulhasson az állampolgárok életminőségének, a vállalkozások versenyképességének és az állami működés hatékonyságának javulásához.

Támogatást nyert járások

Támogatást nyert járások

Közép-Mo nyertesei

Budakeszi-, Érdi-, Vecsési-, Szentendrei járások, valamint Kelet-Pest. 

Mikor kerül lefedettség alá a településem?

Ennek a kezdeményezésnek alapvetően az összes hazai szolgáltató a részese, azonban a kivitelezés konkrét dátumát hazai és EU-s források esetében is nehéz megjósolni... Egy biztos 2020. Szeptember 30 megtörténik a 30 Mbit/sec sebességű internet bevezetése országszerte.

NMHH jogforrások oldalán nyomon követhetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. 

Hol találhatom meg az aktuális lefedettséget?

Kifü térkép

Milyen paramétereknek kell megfelelni az internet sebességében?

Az alapvető elvárás hogy 30 Mbit/sec letöltésű (garantált 7,5 Mbit/sec) és 6 Mbit/sec feltöltés (garantált 1,6 Mbit/sec) internet legyen elérhető az egész országban. További elvárás hogy ezen hálózatoknak legalább 50%-ának képesnek kell lennie a jövőben a 100 Mbit/sec sebességű internet kiszolgálására is.

Milyen technológiát használnak ezen sávszélesség biztosítására?

 GPON hálózat kiépítésére kerül sor, amin akár 2000/1000Mbit-et nyújtunk előfizetőink részére.

Technológiától függően milyen sebességekre számíthatok?

Három eltérő technológiát használ a Telekom, és mivel 30 Mbit az alapelvárás, így a következő maximális lehetőségek jöhetnek szóba, amik a jövőben vDSL és Koax esetében is javulnak.

 

ewfwefewfewfew.png

Köszönöm @btz nek a segítséget!

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • Válaszok 1.9k
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

  • 0

12.kerület Hegyvidéken is kirakták a fejlesztés reklámplakátjait pedig itt semmilyen fejlesztés nem lesz.

 

Értem én, hogy nem éri meg egy olyan dombos környéken fejleszteni, ahol nem panel dzsungel van és aránylag kevés lenne a szélessávot igénylő előfizető. De könyörgöm, kiplakátolni a környéket ezzel a fejlesztés reklámkampánnyal enyhén szólva pofátlanság.

 

Jó lenne ha konzultánának a megbízott reklámcéggel és leszedetnék ezeket a plakátokat, vagy mégjobb, lehetne egy "ELNÉZÉST, ITT MÉGSEM FEJLESZTÜNK" feliratot hozzábiggyeszteni a kiplakátolt reklámfelületre.

 

Természetesen ez egy utópisztikus gondolat volt.

 

Budapest egyik legelitebb környékén ADSL XS meg S szolgáltatást tudnak maximum nyújtani, ráadásul akire tudják még a kritikán aluli minőségű IPTVjüket is rátukmálják, amikor egyértelmű, hogy ilyen sávszélesség mellett élvezhetetlen bármilyen csatorna nézése, pláne ha internetezik mellette az ember.

 

Ez egyértelművé teszi, hogy még presztizs szinten sem érdekli a Telekomot, hogy a 10 éve lemaradásban lévő hálózatukat egy ilyen környéken fejlessze. Ebből kiindulva,  gondolom az sem érdekli a céget, ha ilyen nevetséges és bicskanyitogató helyzetbe hozza magát a plakátokkal kapcsolatban.

 

Végülis ebben is van logika, pláne ha monopol helyzetről van szó, mint amilyenben a Telekom van a Hegyvidéken. Az előfizető tehetetlen, kiszolgáltatott helyzetben van, kit érdekel a véleménye?

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Nem tudom, hogy a szélessávot igénylők, használók táborába tartozol vagy sem, de a válaszod inkább a nemtörödömséget sugallja. Remélem nem ez volt a célod.

 

Amennyiben neked már elérhető a szélessáv, lehetnél kicsit együttérzőbb velünk, 1-2Mbittel netező felhasznhálókkal. Viszont ha azok táborába tartozol akinek elég az 1-2Mbit, nem tudom hova tenni a hozzászólásodat.

 

Ha kérhetek ilyet tőled, legközelebb gondold bele magad a mi helyzetünkbe és ennek tükrében probálj meg hozzászólni.

 

Fejlesztés

 

A fenti linken hol szerepel a 12.kerület? Sehol

 

Az orrod alá plakátoznak, hogy FEJLESZTÉS, ÖSSZEKÖTJÜK EURÓPÁVAL stb., az ember mosolyogva megy haza, megörül hogy 10 év után történik végre valami, rákeres a kampányra a csigalassú netjével és kiderül, hogy a környék nem szerepel a fejlesztési területek közé.

 

Szerinted ez így rendben van?

 

Ja, hogy majd fejlesztenek, meg majd így majd úgy. Bocs de ezzel nem vagyunk előrébb, ezt mondják már10 éve és semmi nem történt azóta, hiába a petíciók. Most meg kapunk egy bicskanyitogató plakátot az arcunkba. Valakit biztos megmosolyogtat, A Telekomot látszólag egyáltalán nem érdekli hála a monopol helyzetének köszönhetően, minket viszont elszomorít és feldühit ez a kiszolgáltatott helyzet, pláne ha ilyen plakátokat látunk a környékünkön.

 

Pár gondolat a 2018/30Mbithez:

1. Még ha tudná is a rendszer a 30 Mbitet (ADSL biztos nem, max VDSL) mint maximális sávszélességet, mennyi lenne a garantált sebesség? 2Mbit ala Telekom?

2. Tegyük fel, hogy a 30Mbites sávszélünkből lesz 15-20. Figyelembe véve azt a tényt hogy a mai alap tévék is már FullHDs okostévék amikkel neten keresztül HDs műsorokat érhet el a felhasználó, ez 15-20Mbit nem elég, pláne ha valaki a családból még netezni is szeretne. Nem beszélve arról hogy 2018ban már FullHD tvt is alig lehet majd kapni.

 

Ennyit "A Fejlesztésről", legalábbis nálunk a Hegyvidéken.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

A fejlesztés 2015re vonatkozik, a terv szerint az év végéig 2 millió otthont érint. Hogy nem up to date a Telekom hivatalos oldala? Már megbocsáss de ezt egy érdeklődő honnan a rákból tudná? Nincs feltüntetve, hogy az adatbázis folyamatosan frissül, sőt, felkér arra, tekintsd meg hol lesznek fejlesztések 2015ben. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Mivel a TElekom alvállakozókkal dolgozik, ezért az egész csúszhat. Elmesélem Ócsa történetét.

 

Novemberben fedték le a várost, és kb áprilisban adhatták át, mert adminisztrativ gondok akadtak. Felelőletlen kijelentéseket a Telekom se fog tenni... A lista folyamatosan fog frissülni, majd meglátod.

 

vDSL-nek nem 30 mbit a teteje, hanem sokkal több. DSLAM kérdése a dolog.

 

A sírásod meg nem érdekel mert a 29-es körzetben ADSL-el indult (akkori csúcstechnológiaként) és a mai napig rengeteg előfizetőnek 2,5 mbitje van, köztük nekem is. vDSL2 sebességek:

 

  • 0,0 km – 250 Mbit/s
  • 0,5 km – 100 Mbit/s
  • 1,0 km – 50 Mbit/s
  • 1,0-1,6 km – a VDSL szabvánnyal azonos
  • >1,6 km – az ADSL2+ szabvánnyal azonos

Sima vDSL hálózat (amit már nem építenek)

 

  • 0,0 km – 100 Mbit/s
  • 0,5 km – 60 Mbit/s
  • 1,0 km – 40 Mbit/s
  • 1,5 km – 25 Mbit/s

Szóval ne is várd hogy megjelenik Hegyvidék, ha csak el nem indultak a fejlesztések a körzetedben, mivel ezt alvállalkozó dönti el, majd a Telekom veszi át tőle a területet, ezért ez sokszor a Telekom számára se világos, hogy merre hogy tovább. Így ha 2 hónap múlva megjelenik a területeden egy alvállakozó akkor a Telekom frissítheti a leírását és felkerülhet Hegyvidék az oldalra.

 

De én se tartom reálisnak 2015-ben a tájékodat, mivel a Telekom alvállalkozói több olyan városba sietnek ami nincs rajta a listán de még idén elkészül. A telekom is válaszlevélben közölte márciusban hogy az én tájékom előreláthatólag 6 hónap múlva esedések, ugyanakkor ez csúszhat. És mivel ha hónapokig csúszik egy dolog akkor nem biztos, így nem kerül a listára.

 

Szóval a lista az nem lista, az folyamatosan frissülő lista, okoskodhatsz de sokra nem mész vele. Nincs rajta Bugyi, pedig ott kezdték hónap elején a kábeles kihúzásokat szintén a Telekom alvállakozói. Nincs rajta Monorierdő, tele van platákolva Monorierdő, hogy Monor után jövünk! Monort most adják át, mármint az első ütemét.

 

Nézz rá a Fejlesztési oldalra, és szólj ha látod Bugyit, vagy Monorierdőt... Pedig mindkté település még ősszel át lesz adva!

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Addigra meg ha sikerül a vektoring és a bondig akár 200 megabitet is hozhatja a réz, több kilóméterre is.
Ha úgygondolta valaki hogy a réz technológiának nincs jövője, az akkor gondolja át újra. Ezt egy dsl hálózati hibafelderítő készülékeket gyártó cég powerpointos előadásának anyagában olvastam, ez volt a befejező dia.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Az egyelőre Biztos, hogy itt a 29-es körzetben Szeptember 1-én átadják teljesen Monort és Alsónémedit, ami rajta is van a listán. (A dátum egy kerekített időpont, mivel elvileg jóval hamarább átadják, de számoljunk a legkésőbbivel.) Utána ott van Monorierdő és Bugyit már elvileg jelenleg is kábelezik.

 

Táborfalván, Hernádon és Örkényen Ősz végére igérték a szolgáltatást. Ugye egy város kiépítésénél a lakosság is számít. Egy nagy város mint Monor 2-3 hónapba is bele kerül, míg egy kisebb város (az összes többi a felsorolásból 1-1 hónap alatt kész van, egyszerre több projectet futtatván.). Onnan már csak össze kell kötni a gerinccel, ami megint egy X idő lehet, de nem hónapok kérdése.

 

Vagyis ami biztos, hogy Szeptember 1-én nem állnak meg Monorierdő után. Vagyis eleve nem is lehet hogy a lista ne frissüljön.

 

Tény hog ynem fognak kiírni egy ilyen projectet, hiszen még a Démász is rendszerint kavar be, így pedig eltolodhat az egész, azaz saját magukat hazudtolnák meg, ha beleírnának 1-1 települést.

 

Vagy beírhatták volna Inárcsot is, de azzal meg az a gond, hogy független hogy úgy voltak hogy már rég készen kellene lennie, az önkormányzat egy másik szolgáltatónak adta meg az engedélyt, a Telekomot kizárván.

 

Szóval még ha tudnák is mi a helyzet, se írnák ki, felelőtlen kijelentések miatt addig amíg nem 100%-os a project, az pedig csak akkor lesz, amikor már legalább elkezdődtek a kiépítések.

 

btz: Külföldön már valahol GB-et tolnak rezen, igaz ez is távolságfüggő.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Úgy tudom saját pénzből megy az egész, ez még egy szerencsés eset is mert bőven 1km alatt van az előfizető és valami 90-100 mbit-et bír a vonala. Többet nem tudok, ennek a cégnek a fejlesztési tervei kint vannak weblapjukon csak le van jelszavazva. Talán a Ph-n több infóhoz juthatsz, Telekom is tudna ilyesmi sávszélt adni ahol bírja a vonal.

A Telekom árai jobbak, főleg a telefonos díjcsomagok tekintetében, amik ott nem lebeszélhetők, de optika és IPTV-nél is.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Csak jelezném hogy a Telekom.hu/fejlesztés oldalon újabb (jóval több) település került fel, ami választ adhat azoknak a személyeknek akik múltkor kérdőre vonták hogy "idén itt már nem lesz optika, nincs rajta a listán".

 

Új betűk és új települések is elérhetőek... Sőt... Ez még nem végleges!

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Már megkezdett munkák is hiányoznak róla, Monorierdő és Bugyi pl.


Annyira titkosan kezelik az egyes területeken folyó beruházásokat, hogy a konkurrencia nehogy értesülni tudjon róla, és hirtelen hlózatépítésbe fogjon. :) Egyébként  korábban is az volt a jellemző, hogy ezeket a fejlesztéseket a kivitelezőktől lehetett megtudni. Gondolom az engedélyeztetési eljárás miatt is csúsznak ezek az információk.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...