Ugrás a tartalomhoz
  • 11

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében


anonymus

Kérdés

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében

Mi ez a projekt?

EU gazdaságfejlesztési programjának része a SZIP, hogy az ország minden területén minden háztartásban elérhető legyen a 30 Mbit/sec sebességű internet 2020. Szeptember 30.

Miből áll ez a projekt?

Több szegmense van az egész történetnek. Alapvetően minden szolgáltató minden évben valamennyire terjeszkedni szokott, anyagi lehetőségektől függően... Ehhez az állam is hozzáadott egy hazai forrást (Pest megye), illeve EU-s források is rendelkezésre állnak a projekthez (országszerte). Mivel Pest megye túlságosan fejlett, így oda nem adhattunk be EU-s forrásigényt, ezért volt szükség hazai forrásokra.

A Magyar Telekom európai uniós forrásokat nyert el vezetékes szélessáv-fejlesztésre a GINOP 3.4.1-2015 keretében

A Magyar Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodás alapján, a GINOP 3. prioritás keretében megjelentette a GINOP 3.4.1-2015 számú, Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázati felhívást. Ennek célja a kevésbé fejlett régiókban az újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal el nem ért igényhelyek lefedése annak érdekében, hogy az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák bővülése hozzájárulhasson az állampolgárok életminőségének, a vállalkozások versenyképességének és az állami működés hatékonyságának javulásához.

Támogatást nyert járások

Támogatást nyert járások

Közép-Mo nyertesei

Budakeszi-, Érdi-, Vecsési-, Szentendrei járások, valamint Kelet-Pest. 

Mikor kerül lefedettség alá a településem?

Ennek a kezdeményezésnek alapvetően az összes hazai szolgáltató a részese, azonban a kivitelezés konkrét dátumát hazai és EU-s források esetében is nehéz megjósolni... Egy biztos 2020. Szeptember 30 megtörténik a 30 Mbit/sec sebességű internet bevezetése országszerte.

NMHH jogforrások oldalán nyomon követhetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. 

Hol találhatom meg az aktuális lefedettséget?

Kifü térkép

Milyen paramétereknek kell megfelelni az internet sebességében?

Az alapvető elvárás hogy 30 Mbit/sec letöltésű (garantált 7,5 Mbit/sec) és 6 Mbit/sec feltöltés (garantált 1,6 Mbit/sec) internet legyen elérhető az egész országban. További elvárás hogy ezen hálózatoknak legalább 50%-ának képesnek kell lennie a jövőben a 100 Mbit/sec sebességű internet kiszolgálására is.

Milyen technológiát használnak ezen sávszélesség biztosítására?

 GPON hálózat kiépítésére kerül sor, amin akár 2000/1000Mbit-et nyújtunk előfizetőink részére.

Technológiától függően milyen sebességekre számíthatok?

Három eltérő technológiát használ a Telekom, és mivel 30 Mbit az alapelvárás, így a következő maximális lehetőségek jöhetnek szóba, amik a jövőben vDSL és Koax esetében is javulnak.

 

ewfwefewfewfew.png

Köszönöm @btz nek a segítséget!

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • Válaszok 1.9k
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

  • 0

Nagyon vicces a Telekom.

Egyrészt az teljesen mellékes, hogy a kertet feltúrták majd itt hagyták mint eb a szaharát mondván, hogy 2 héten belül bekötik az egészet. Mindez már másfél éve. Az is teljesen mellékes, hogy tőlem 4 házzal odébb 2Gib/1Gib optikai hálózat be van kötve. Az is teljesen mellékes, hogy a házamtól 1.5 méterre van az optikai hálózat kiépítve és csak csatlakoztatásra vár. Az viszont már dühítő, hogy:

  • Az elmúlt közel 3 évben csak a hitegetés ment, hogy "pár hónapon belül bekötik, kiépítik, tervezik bekötni, stb..."
  • Egy kb. 100 méteres szakaszon nincs bekötve megyeszékhelyen, nem az istenhátamögötti utcában az optika, miközben körülöttünk mindenhol van már (igen, ott a ***** is szolgáltat, itt ezen a szakaszon csak földkábel van és itt nincs konkurrencia.. hümm hümm)
  • A többszöri megkeresés végére annyi lett a válasz panaszaimra (kert, sorozatos hitegetés, önellentmondásos kitérő válaszokra való rákérdezés)  adott válasz, hogy : "nincs optika"
  • Egy másik levélben ezzel kvázi - párhuzamosan azt közölték, hogy 2 éven belül TERVEZIK a bevezetését. Hehe... Közel 2 éve 2 hetet mondtak. 3 éve 1 évet a BEVEZETÉSRE.
  • Több csatornán való megkeresésre azt a választ kaptam, hogy "nincs igény az ingatlanomból arra, hogy optika legyen bekötve" (kifejtve: nem történt még igénybejelentés). Mondom mi a f...?! Nyújtsak be igényt. Ühüm, oké. Benyújtanám, de nem lehet, mert nincs optika. De az igény meg kéne ahhoz, hogy bekössék. Semmi baj. Egyébként ez szöges ellentéte annak amit a telekompót munkatársai itt a helyszínen mondtak mikor feltúrták az előkertet. Mert a náluk lévő papír szerint bizony van (volt) igénybejelentés... Hiszen telefonon is számtalanszor jeleztem.
  • Sosem hívnak vissza ha információt kérek, hogy jelenleg hol áll az egész, miért nem képesek bekötni a netet végre. Se technikus, se az ügyfélszolgálat.
  • Miért kellett a kertemet széttúrni és mindent úgy hagyni, ha egyszer nem csinálják meg?
  • Itt vagyunk 2023 végéhez közeledve és momentán már csak 15Mbit / 1.3Mbit sávszélességet kapok, holott 30/5Mbitért fizetek.

 

Az internetkapcsolat pedig döcög, akadozik. Ez 2023-ban egy megyeszékhelyen kritikán aluli.  A letöltési sebesség jobb napokon talán eléri a 14Mbitet, felfelé jó ha az 1Mbitet. A latency-ről meg ne is beszéljünk... 1 - 2mp-es latency azért nem kevés. Legutoljára 20 évvel ezelőtt volt ilyen internetkapcsolatom egy istenhátamögötti faluban.

 

Természetesen, folyamatosan jönnek a különböző promóciók, hogy szipiszupi optikai hálózat, meg mindenféle hálózati eszközt vegyek a telekompóttól, mert az milyen jó lesz nekem és milyen szuper lesz az internetem. Hát persze...

 

A következő lépés már a médiához való fordulás lesz. Index is milyen szépen cikkezett róla, hogy mennyire szuper a telekompót és mennyire fejlesztik a hálózatokat. Nah, egy ellencikk tényekkel alátámasztva, példákkal bemutatva biztos érdekes lesz majd. Talán utána majd összekapják magukat.

 

Mindezt 2023-ban, rengeteg uniós pénz elnyerését felemésztve. Az ember meg csak egy normális internetkapcsolatot akarna amiért ki is fizetné azt a pénzt. Nembaj. ***** mobilnetre 2 éves hűségidőt írtam alá ennek köszönhetően ahol már ha épp nem terhelt a hálózat, akkor 60/30Mbittel megy minden. Ha nagyon terhelt a hálózat, akkor 20/10Mbit általában.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
  • Telekom

Szia @ThomAce!

Szomorúan olvastuk hozzászólásodat és elnézésedet kérjük az okozott kellemetlenségért! :(

Ahhoz, hogy segíteni tudjunk Neked, kérjük, hogy írd meg privát üzenetben a pontos címet és írd le röviden a panaszod, hogy azon a felületen is lássuk a problémát! Megértésedet és együttműködésedet köszönjük! ^Zoltán

További kérdés esetén keress minket bizalommal, akár a weboldalunkon elérhető chates ügyfélszolgálatunkon vagy Facebookon privát üzenetben.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0
Ekkor: 2023. 10. 20. at 12:06, Telekom szakértő írta:

Szia @ThomAce!

Szomorúan olvastuk hozzászólásodat és elnézésedet kérjük az okozott kellemetlenségért! :(

Ahhoz, hogy segíteni tudjunk Neked, kérjük, hogy írd meg privát üzenetben a pontos címet és írd le röviden a panaszod, hogy azon a felületen is lássuk a problémát! Megértésedet és együttműködésedet köszönjük! ^Zoltán

További kérdés esetén keress minket bizalommal, akár a weboldalunkon elérhető chates ügyfélszolgálatunkon vagy Facebookon privát üzenetben.

Szia @Telekom szakértő!

Köszi, de már számtalan alkalommal jeleztem privát üzenetben is.  Segítséget sajnos eddig még nem kaptam, csak pár választ amivel már nem megyek sokra sajnos. Azt a pár szavas levelet is be tudnám scannelni és meg tudnám mutatni amit a hivatalos ügyfélszolgálattól kaptam... De tök fölöslegesnek érzem.

 

Az is vicces, hogy rákérdeztem ismerősnél, hogy mi a helyzet és ő sem látott igénybejelentést itt ezen a címen, illetve ezen a szakaszon. Mintha ez a rész kvázi nem is létezne a telekompót számára. Szomorúságos. Amint jön bármilyen másik szolgáltató, váltani fogok, ha nem kapja össze magát a T.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • -1

Nyilván nem engedhetik meg maguknak azt amit a két konkurens csinál. Meg persze ahol nincs konkurencia ott h...k lennének nem élni a lehetőséggel. Noszogatni kéne a többi szolgáltatót hogy jobban terjeszkedjen és vállaljon be olyan helyet ahol ellenfele lehet a Telekomnak. Persze nem fognak mert akkor ők sem bírnák tartani azt az ár szinvonalat, ami most van, fejleszteni kéne, meg lenne olyan hely is ahol nem lenne mindjárt profitjuk a dologból. És tudjuk hogy csak olyan helyre fejlesztenek, ahol azonnali profitot tudnak kiszedni a felhúzott hálózatból.

itt a U.C a nagyúr mert külvárosban évek óra kint a koax hálózata(tv,teló,net) viszont a szolgáltatásuk eléggé instabill, ott azért nem akartam előfizetést,D..I-ről váltottunk,ott a TV jó volt, de a net már f.s, mióta másodjára emeltek sebességet...így maradt a Telekom...kellemses csalódás volt ide átjönni,szolgáltatás minőségben lehadja mind2őt!

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Spityu85
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • -1

Hali!Hétvégén sikerült beszélnem egy T-s szerelővel és mesélte hogy milyen lesz nálunk az "új" net (22-es körzet) Eurocable cég tavaly húzta ki az optikát,idén a Kalásznet vette át..na de mindegy is!a lényeg amit mondott a szerelő,hogy úgy fog kinézni hogy 800 méterenként lesz egy "elosztó központ" (nem emlékszem pontosan hogy mondta) és ezeket ugye optikai kábel köti össze,viszont a házig már coaxon jön a net.. :(  akkor gondolom ez nem FTTH fajta net lesz hanem valami más?!magyarul ez úgy lesz mint pl :a 10 emeletesekben,csak itt több emberre (800 méterbe több ember "belefér") ? mert akkor ez nem lesz olyan jó mint gondoltam mert egy egy "rész" szét lesz osztva x ember között,gondolom a sávszál meglesz de laggos lesz mint állat!valaki vélemény,hozzászólás,észrevétel?köszi :)

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • -1

Hát elég kétes hogy miről beszélsz :D De ha házik koax megy, akkor az nem optikai hálózat.

Van nálatok jelenleg ADSL Telekomos internet?

Szia!Igen évek óta az van..és minden évben rosszabb lesz csak sajna :D magán az oszlopokon optikai kábel van.az tuti,tavaly dumáltam a csávóval mikor itt húzkodták.de most meg azt mondja a szerelő hogy a házig már csak coax-on fog bejönni..meg hogy 800méterenként lesz elosztva vagy valami ilyesmi.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • -1

Szerintem kicsit kavarod a dolgokat :)

Optikát kizárhatjuk, mivel a házba már nem optika fog bemenni. Mivel ADSL van most a városodban/falvadban/községedben/kiskuckódban ezért valószínűleg a szerelő neked vDSL-ről beszélt.

Egyelőre így csak 30 Mbit/sec (de ez nőni fog hamarosan) elérhető számodra majd. De ugyanúgy fog jönni mint az ADSL, csak majd kell egy modemcsere. Azt nem tudom hogy az IPTV vesz-e le a vDSL sávszélességéből, vagy ott már külön sávszél van neki fenntartva. Viszont az ADSL hátrányait hordozza, mivel a működési elve szinte megegyezik vele.

Hát pedig már reménykedtem hogy lesz normális net a városban/kiskuckómban :) (Enying amúgy) Iptv-nincs nem is kell főleg ezek után hogy vdsl lesz....eddig is a fő probláma az volt hogy ez a mostani adsl 20mb/s,(szembe van a posta 100 méter és ott a központ) 12mb/s tud,a felfelé a 0.80 kbs-ről nem is beszélve ami elég ciki szerintem a mai világban,de még ez haggyán is lenne hogy nem lenne instabil,szakad,esti belassulás,szar ping stb stb... akkor marad ez mert ez a vdsl ezek szerint egykutya,ugyan az a szitu picit gyorsabb talán de iptv meg felejtős rá mert ha 3 beltéri megy egyszerre akkor úgy gondolom nem kell a gép elé ülni.marad a sat tv.most kicsit elkeseredtem,csak azt nem értem mire volt jó akkor beoptikázni a várost.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • -1

Üdv!
Létezik olyan technológia, amiről a szerelő beszélt. Ez a HFC nevű csoda (Hybrid fiber-coaxial), a klasszik kábelTV hálózatok felturbózott verziója. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a koax hálózat gerincét optikára cserélik vagy eleve így építik ki. Abban hasonlít az FTTN/VDSL-hez, hogy csak az utolsó párszáz méteren van rezes átvitel (ami HFC-nél koax, FTTN/VDSL-nél csavart pár). Hogy melyik jobb, nem tudom, talán a HFC-ben van valamivel nagyobb fejlesztési potenciál.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • -1

Hali!a koax kábeleket lecserélték optikai vezetékre,a fő gerinc is az és minden utcában szintén optika van.ez biztos mert ismertem az egyik cég szerelőjét beszélgettem vele.most már a kalásznet cég "kezében" van a hálózat ami mint a weboldalukon is irják a Telekom partnere,gondolom majd felvásárolja vagy ilyesmi.csupán azt nem értik minek keverik bele itt a koax kábelt ha úgy "körbe" a városba mindenhol új optikai kábel lett húzva.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • -1

csupán azt nem értik minek keverik bele itt a koax kábelt ha úgy "körbe" a városba mindenhol új optikai kábel lett húzva.

Mert jelentős sebességnövekedést nem lehetne vele elérni, cserébe viszont drágább, macerásabb. Az előfizetői leágazások ki vannak építve, gondolj bele, minden házba új kábelt kéne kihúzni. Ráadásul az az optikai gerinc, amit építettek, nem alkalmas közvetlen bekötésre. Ahol ADSL volt/van, ott is sokszor inkább FTTN/VDSL-re állnak át, éppen ezért. Persze, van ahol FTTH/GPON hálózatot épített ki a T a saját telefonhálózatával párhuzamosan, de kétséges ennek az indokoltsága.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • -1

vDSL-en is akár több 100 Mbit/sec, a Telekom mégis csak 30-ad eddig még, amit habár hamarosan megemel... Szóval így nem lehet gondolkozni mint ahogy te csinálod :P Nem technikai adottságból adódóan merült fel a kérdés.

Nyilván egyenlőre azokat a sebességeket adják rajta amik jelenleg csomagban vannak vagy amik majd ezután lesznek és ez nyilván a technikai adottság alatt lesz, de gondoltam ezt mindenki logikusan ki tudja következtetni.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • -1

De mit következtetsz ki logikusan? :)

vDSL is bírja a 120-at mégis csak 30 van jelenleg.

Azt írtad hogy jó kérdés hogy mekkora lesz a sebessége ilyen esetben. HFC koax esetén. Erre mondtam hogy akár technikailag 512/22 is mint másik cégnél. Te erre mondtad, hogy ne technikailag gondolkozzak. Erre mondtam, hogy  nyilván ki lehet következtetni hogy min 10/0,5 max 120 /10, ha akár az 512/22 is mehetne. Ezt lehet kikövetkeztetni logikusan. 

Szerintem vdslnél kevés az optikai megtámogatás ezért nem adják ki a 120-at főleg, részben pedig hogy ne ütközzön kiannyira a technológia távolság függő sebesség mizériája.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • -1

nahát nahát lehet hogy ezzel a listával több gondot okoztak mint hasznot...

Írtam is egy emailt a T-nek, remélhetőleg nem csak sablonválasz jön, mert akkor írok egy újat. A Telekom szerint biztosan kész lesz a Településem, viszont a körzetben dolgozó alvállalkozó szerint szinte kizárt...

Én csak 2 dolgot nem értek:

  1. Ezek nem egyeztetnek egymással?
  2. Ha tényleg nincs fejlesztés itt, akkor minek hirdetik? Ezzel csak maguk alá ásnak...

Hát ezt mondtam már én is  korábban, a tájékoztatás nem a Telekom erőssége.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • -1

Újra elérhető a városra kattintva a feliratkozás. Nem változott valóban semmi.

Én azt hittem hogy hiba, közben pedig nem az, valószínűleg azért volt rossz a megrendelési felület is, meg ez is, mert valami miatt nem akartak pár napig rendelést/feliratkozást fogadni weboldalon keresztül, így inkább kilőtték mindkettőt. Lehet valamiféle beállítási változás miatt vagy nem tudom.

Remélem a régi feliratkozások nem tűntek el, de lehet majd újra kitöltöm.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...