Ugrás a tartalomhoz
  • 11

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében


anonymus

Kérdés

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében

Mi ez a projekt?

EU gazdaságfejlesztési programjának része a SZIP, hogy az ország minden területén minden háztartásban elérhető legyen a 30 Mbit/sec sebességű internet 2020. Szeptember 30.

Miből áll ez a projekt?

Több szegmense van az egész történetnek. Alapvetően minden szolgáltató minden évben valamennyire terjeszkedni szokott, anyagi lehetőségektől függően... Ehhez az állam is hozzáadott egy hazai forrást (Pest megye), illeve EU-s források is rendelkezésre állnak a projekthez (országszerte). Mivel Pest megye túlságosan fejlett, így oda nem adhattunk be EU-s forrásigényt, ezért volt szükség hazai forrásokra.

A Magyar Telekom európai uniós forrásokat nyert el vezetékes szélessáv-fejlesztésre a GINOP 3.4.1-2015 keretében

A Magyar Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodás alapján, a GINOP 3. prioritás keretében megjelentette a GINOP 3.4.1-2015 számú, Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázati felhívást. Ennek célja a kevésbé fejlett régiókban az újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal el nem ért igényhelyek lefedése annak érdekében, hogy az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák bővülése hozzájárulhasson az állampolgárok életminőségének, a vállalkozások versenyképességének és az állami működés hatékonyságának javulásához.

Támogatást nyert járások

Támogatást nyert járások

Közép-Mo nyertesei

Budakeszi-, Érdi-, Vecsési-, Szentendrei járások, valamint Kelet-Pest. 

Mikor kerül lefedettség alá a településem?

Ennek a kezdeményezésnek alapvetően az összes hazai szolgáltató a részese, azonban a kivitelezés konkrét dátumát hazai és EU-s források esetében is nehéz megjósolni... Egy biztos 2020. Szeptember 30 megtörténik a 30 Mbit/sec sebességű internet bevezetése országszerte.

NMHH jogforrások oldalán nyomon követhetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. 

Hol találhatom meg az aktuális lefedettséget?

Kifü térkép

Milyen paramétereknek kell megfelelni az internet sebességében?

Az alapvető elvárás hogy 30 Mbit/sec letöltésű (garantált 7,5 Mbit/sec) és 6 Mbit/sec feltöltés (garantált 1,6 Mbit/sec) internet legyen elérhető az egész országban. További elvárás hogy ezen hálózatoknak legalább 50%-ának képesnek kell lennie a jövőben a 100 Mbit/sec sebességű internet kiszolgálására is.

Milyen technológiát használnak ezen sávszélesség biztosítására?

 GPON hálózat kiépítésére kerül sor, amin akár 2000/1000Mbit-et nyújtunk előfizetőink részére.

Technológiától függően milyen sebességekre számíthatok?

Három eltérő technológiát használ a Telekom, és mivel 30 Mbit az alapelvárás, így a következő maximális lehetőségek jöhetnek szóba, amik a jövőben vDSL és Koax esetében is javulnak.

 

ewfwefewfewfew.png

Köszönöm @btz nek a segítséget!

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • Válaszok 1.9k
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

  • 3

@Kalimera

Tarnaszentmária az EU-s pályázat szerint optikai felhordó hálózattal elérendő település. A felhordó hálózat optika lesz az biztos, de az, hogy az elérési (hozzáférési) hálózat milyen lesz, az attól függ, hogy a Telekom a pályázatban mit vállalt a település tekintetében. (Lehet  VDSL2, optika, koax, de nem tiltott a különféle vezeték nélküli megoldások alkalmazása sem. A lényeg hogy elérhető legyen legalább a SZIP kompatibilis csomag.)

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Caligin
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 4

Augusztus elején az utolsó támogatási döntések is megszülettek a "Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése" (GINOP-3.4.1-15) c. pályázati felhívással kapcsolatban.

A napokban egy rövid cikk is szólt erről:

http://www.vg.hu/vallalatok/apro-falvak-hatalmas-megrendelesek-474299

Az érintett járásokról, konkrét támogatási összegekről azonban a Széchenyi 2020 felületen és a Magyar Közlönyben elég szétszórtan jelentek meg az információk a nyár folyamán, így megpróbáltam egy táblázatban összefoglalni a Magyar Telekom Nyrt. közvetlen pályázóként vagy konzorciumi tagként nyertes pályázatait.

A csatolt táblázatban megyei, járási szinten feltüntetésre került a döntés napja és a megítélt támogatási összeg. A támogatási összeg jellemzően a projekt nettó összköltségének 30, 50, 70 vagy 90%-a a járás fejlettségi szintjétől függően.

A települési adatok csak tájékoztató jellegűek arra vonatkozóan, hogy mely települések lehetnek érintettek a fejlesztések kapcsán. Tehát a járás fejlesztése nem feltétlenül foglalja magában járási szinten minden egyes település minden egyes igénypontjának (HP, home passed) lefedését. Némi támpontot nyújthat a nyitó hozzászólásban már említett térkép.

Az említett táblázat:

20160823_MT_Kimutatas_GINOP_341_15.pdf

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Caligin
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 4
23 órája, zoli62 írta:

Ebben én nem vagyok olyan biztos, látva azt, hogy az FTTH kiépítése is mennyire kitolódik.

Most már olyan sokat nem fog tolódni, egyre nagyobb ütemben ér el mindenhova az optikai kapcsolat. Szükség is lesz rá, mivel az 5G-t is csak úgy lehet megvalósítani, hogy minél több adótornyot optikai kapcsolattal látnak el, minél több adótornyot telepítenek hozzá, ezzel több nagy kapacitású mobilcellát hoznak létre, minél közelebb viszik a végfelhasználóhoz az optikai kapcsolatot.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 3

petocsaba

 

Ezt megerősítem én is, hogy Hódmezővásárhelyen Telekom kábelnete a legjobb minőségű és a műszerészek is jó fejek :D

Invitel semmit nem csinál fejlesztés nulla, szomszéd várost le optikázták ,ide meg csesztek jönni.

Centrum szimmetrikus LAN netét teszteltem, mérő oldalak kihozták a 80/80 tempót,de bárhonnan töltöttem le fixen 30/30-nak megfelelő sebességet produkált 48 órán belül kiköttetem :D

 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 3

@Sz.Dávid

A pályázat kiírása előtt készült egy felmérés 2014 december-2015 június között, amelyben valamennyi szolgáltatótól bekérték azokat az adatokat, hogy a lefedettségi területükön milyen sebességű szolgáltatást tudnak biztosítani. Illetve azt is, hogy 3 éven belül holt terveznek (vállalnak) önerőből olyan fejlesztéseket, amelynek révén elérhető válik legalább 30/6 Mbit névleges sebességű szolgáltatás.

Ennek eredménye lett ez a térkép, ami a nyitó hozzászólásban is szerepel:
http://szelessav.e-epites.hu/map-core/

A térkép nem csak a vezetékes (xDSL, optika, koax, LAN) szolgáltatásokat tartalmazza, hanem a fix telepítésű mikrohullámú, 4G/LTE (nem mobil), wlan, licenszelt sávú és egyéb vezetéknélküli megoldásokat is.

A felmérés zárásakor hivatalosan 499.034 igényhely maradt, ahová a szolgáltatók nem tettek önerős fejlesztési vállalást és jelenleg nincs szolgáltatás, vagy csak 30 Mbit alatti sebesség elérhető (sárga és fehér pontok) . Tartalmaz pontatlan adatokat is.

Ahol maradtak sárga és fehér pontok, azt úgy tekintették, hogy piaci alapon nem érdemes beruházást megvalósítani. Ezekre a pontokra írtak ki pályázatot a Széchenyi 2020 program keretében, a 2014-2020-as időszak Európai Uniós támogatások rendszerében. 2015.08.28-án jelent meg a pályázati felhívás, de benyújtani csak 2015.12.07 napjától lehetett. A Közép-Magyarországi Régióra nem igényelhető fejlesztési támogatás (Budapest közvetlen vonzáskörzetének gazdasági túlsúlya miatt a régió fejlettségi átlaga magas, és így az EU-s szabályok szerint nem támogatható. Hiába találhatóak fejletlenebb területek is  a régióban.)

Kizárólag a versenyszféra pályázhatott, azon belül is olyan vállalkozások, amelyek főtevékenységként távközlés, információ-technológiai szolgáltatás, információs szolgáltatás, műsorösszeállítás, műsorszolgáltatás tevékenységek valamelyikét végzik. Továbbá legalább 3 teljes lezárt üzleti év és 2014-ben legalább 2 fő átlagos foglalkoztatotti létszám volt az elvárás. Ezen kívül rengeteg egyéb feltételnek is szükséges megfelelni.

A járásokra országosan 2016.01.28-ig és 2016.02.23-ig lehetett pályázni. Az első támogató döntések még csak most születtek meg és remélhetőleg a többiről is hamarosan döntenek. A támogatott fejlesztések nagy része csak ezt követően fog megvalósulni.

A kábelek -amelyeket láttál- valószínűleg az önerős fejlesztés részei (pl. a 30 Mbit/s a régi hálózaton nem volt nyújtható), esetleg konkurencia, vagy saját kockázatra a megpályázott területen elkezdték a beruházást.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Caligin
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 3
1 órája, btz írta:

Igen ez magától érthetődő, hogy szerver oldalnak is támogatni kéne, és újfajta ont alkalmazására is szükség lenne, de nem hiszem, hogy a T-nél el akarnának indulni ebbe az irányba az IPTV mellett, csak érdekességként említettem.

Szerintem nem sok nagy péntekje vana DKT-nek. ;)

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 3

Érdekes cikk.

Az Európai Bizottság 19 tagállamot szólított fel arra, hogy a nagyobb szélessávú lefedettség érdekében hajtsa végre az árcsökkentésre vonatkozó szabályokat.

Az Európai Bizottság arra kérte fel Ausztriát, Belgiumot, Bulgáriát, Ciprust, Csehországot, az Egyesült Királyságot, Észtországot, Finnországot, Franciaországot, Görögországot, Hollandiát, Horvátországot, Lettországot, Litvániát, Luxemburgot, Magyarországot, Portugáliát, Szlovákiát és Szlovéniát, hogy hajtsa végre a nagy sebességű hálózatok kiépítési költségeinek csökkentésére irányuló intézkedéseket.

Ezek a szabályok a meglévő fizikai infrastruktúra különböző ágazatok (energia, szállítmányozás stb.) közötti megosztását és újrafelhasználását célozzák meg, és végrehajtásuk nyomán a nagy sebességű internetkapcsolat bővítési költsége várhatóan akár 30 százalékkal csökkenhet. A bizottság 2016 márciusában hivatalos értesítést küldött minden olyan tagállam számára, amely addig nem ültette át ezeket a szabályokat a nemzeti jogba, ezután közülük többen is jelezték, hogy teljes mértékben végrehajtották az irányelv rendelkezéseit.

2025-ös EU-s elvárás: 

  1. 2025-re minden főbb társadalmi-gazdasági tényező (például iskolák, egyetemek, kutatóközpontok, közlekedési csomópontok, a digitális technológiákra támaszkodó vállalatok, illetve valamennyi közszolgáltató, beleértve többek között a kórházakat és a hivatalokat is) rendkívül nagy – gigabites – sebességű kapcsolattal rendelkezzen (amely másodpercenként 1 gigabit adat letöltését/feltöltését teszi lehetővé a felhasználók részére);
  2. minden európai háztartás, legyen az vidéki vagy városi, legalább 100 Mbps letöltési sebességet biztosító, és Gbps-re bővíthető kapcsolattal rendelkezzen; valamint
  3. minden városi terület, így a főútvonalak és a vasútvonalak is megszakításmentes, 5G-s lefedettséggel, azaz a vezeték nélküli kommunikációs rendszerek ötödik generációs változatával rendelkezzenek.
  4. Köztes célként 2020-ig valamennyi uniós tagállam legalább egy nagyvárosában kereskedelmi forgalomba kell hozni az 5G-s technológiát.

A tagállamoknak 2016. január 1-jei határidővel kellett a nemzeti jogszabályokba ültetniük az irányelvet. A bizottság az ezt nem teljesítő 19 tagállamnak szeptember 29-én küldte el az utolsó figyelmeztetést.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Deino
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 3

30 Mbit/sec minden háztartásba 2018-ig konzultáció!

Mi ez a projekt?

A projekt célja egy állami kezdeményezés, hogy az ország minden területén minden háztartásban elérhető legyen a 30 Mbit/sec sebességű internet 2018 végéig.

Miből áll ez a projekt?

Több szegmense van az egész történetnek. Alapvetően minden szolgáltató minden évben valamennyire terjeszkedni szokott, anyagi lehetőségektől függően... Ehhez az állam is hozzáadott egy hazai forrást (Pest megye), illeve EU-s források is rendelkezésre állnak a projekthez (országszerte). Mivel Pest megye túlságosan fejlett, így oda nem adhattunk be EU-s forrásigényt, ezért volt szükség hazai forrásokra.

Mikor kerül lefedettség alá a településem?

Ennek a kezdeményezésnek alapvetően az összes hazai szolgáltató a részese, azonban a kivitelezés konkrét dátumát hazai és EU-s források esetében is nehéz megjósolni... Egy biztos 2018-ig megtörténik a 30 Mbit/sec sebességű internet bevezetése országszerte.

Hol találhatom meg az aktuális lefedettséget?

Ezen az oldalon megtalálható, azonban a térkép a 2015-ös lefedettséget mutatja... hamarosan újabb térképes nyilvántartásra lehet számítani.

Milyen paramétereknek kell megfelelni az internet sebességében?

Az alapvető elvárás hogy 30 Mbit/sec letöltésű (garantált 7,5 Mbit/sec) és 6 Mbit/sec feltöltés (garantált 1,6 Mbit/sec) internet legyen elérhető az egész országban. További elvárás hogy ezen hálózatoknak legalább 50%-ának képesnek kell lennie a jövőben a 100 Mbit/sec sebességű internet kiszolgálására is.

Milyen technológiát használnak ezen sávszélesség biztosítására?

2 általános eljárás van, az egyik a színtiszta optika, abban az esetben ha az adott településen nincsen régebbi infrastruktúra, pontosabban koax hálózat. A másik eljárás a koax és optika keveréke, az úgynevezett HFC / Deep Fiber eljárás. Utóbbi esetben külterületen, illetve néha önmagában is találkozhatunk ADSL-ről vDSL-re való fejlesztéssel is....

Technológiától függően milyen sebességekre számíthatok?

3 eltérő technológiát alkalmaz a Telekom, és mivel 30 Mbit az alapelvárás, így a következő maximális lehetőségek jöhetnek szóba, amik a jövőben vDSL és Koax esetében is javulhatnak:

paletta.png

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Deino
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 3
5 perce, géza22 írta:

mert jo tudom reklámnak minősül amit telekom internetes oldalon hirdeti szolgáltatását  ha nem tudja szolgáltani amit ir őszes előfiszetők számára hirdet ne hirdese telekom 

Fent már leírtam, hogy ez a gondolatmenet miért hibás. Olvasd el. Értelmezd.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 3
3 perce, géza22 írta:

 mért hirdeti telekom 1000 megabit internetet ere kelene válaszolni mindenkinek aki engem birál  telekom fórum

Hogy téged össze zavarjon....... De most tényleg egyik szolgáltatónak sincs egységes hálózata. Minden esetben adott címre való szűrés után tudják meg mondani mi fog menni a végponton. 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 3
53 minutes ago, géza22 said:

nem kel másikat lenézni amit ir  igazságrol  jo lene normálisan beszélnél  root én nem bántalak téged szégyeld magad

Olvasd már végig, miket írtál. Elmondták a superuserek, hogy mi a pálya. Képtelen vagy megérteni a 2 bites agyaddal. Jobb lenne, ha Inkább azzal foglalkoznál, hogy befejezd az általános iskolát. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 3

Szóbeszéd volt ...

Az „illetékes” se tud sokkal többet, de szerinte a településen áthaladó optikai kábelről lesz „lecsatlakoztatva”, amiről „körbemegy a falun”, Telekom alvállalkozó a kivitelező, ami már sokkal jobban hangzik.

Gyorsító opció:

„Az opciót kizárólag azok a lakossági előfizetők vehetik igénybe, akiknél legalább 10 Mbps és legfeljebb 20 Mbps sávszélességű otthoni internet érhető el.”

6 kilométerre a közeli városban levő telefonközponttól éjjel 3-kor mérhető 2 Mbit-et megközelítő sebesség, napközben az 1 Mbit is éppen hogy csak elmegy.

@Farao

Tarnaszentmária (a telefonközpont Verpeléten van)

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...