Ugrás a tartalomhoz
  • 11

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében


anonymus

Kérdés

30 Mbit/sec minden háztartásba 2020-ig a Szupergyors internet program keretében

Mi ez a projekt?

EU gazdaságfejlesztési programjának része a SZIP, hogy az ország minden területén minden háztartásban elérhető legyen a 30 Mbit/sec sebességű internet 2020. Szeptember 30.

Miből áll ez a projekt?

Több szegmense van az egész történetnek. Alapvetően minden szolgáltató minden évben valamennyire terjeszkedni szokott, anyagi lehetőségektől függően... Ehhez az állam is hozzáadott egy hazai forrást (Pest megye), illeve EU-s források is rendelkezésre állnak a projekthez (országszerte). Mivel Pest megye túlságosan fejlett, így oda nem adhattunk be EU-s forrásigényt, ezért volt szükség hazai forrásokra.

A Magyar Telekom európai uniós forrásokat nyert el vezetékes szélessáv-fejlesztésre a GINOP 3.4.1-2015 keretében

A Magyar Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodás alapján, a GINOP 3. prioritás keretében megjelentette a GINOP 3.4.1-2015 számú, Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázati felhívást. Ennek célja a kevésbé fejlett régiókban az újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal el nem ért igényhelyek lefedése annak érdekében, hogy az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák bővülése hozzájárulhasson az állampolgárok életminőségének, a vállalkozások versenyképességének és az állami működés hatékonyságának javulásához.

Támogatást nyert járások

Támogatást nyert járások

Közép-Mo nyertesei

Budakeszi-, Érdi-, Vecsési-, Szentendrei járások, valamint Kelet-Pest. 

Mikor kerül lefedettség alá a településem?

Ennek a kezdeményezésnek alapvetően az összes hazai szolgáltató a részese, azonban a kivitelezés konkrét dátumát hazai és EU-s források esetében is nehéz megjósolni... Egy biztos 2020. Szeptember 30 megtörténik a 30 Mbit/sec sebességű internet bevezetése országszerte.

NMHH jogforrások oldalán nyomon követhetők a kiadott építési engedélyek, előzetes építési bejelentések, használatba vételi engedélyek a hálózat fejlesztések kapcsán. 

Hol találhatom meg az aktuális lefedettséget?

Kifü térkép

Milyen paramétereknek kell megfelelni az internet sebességében?

Az alapvető elvárás hogy 30 Mbit/sec letöltésű (garantált 7,5 Mbit/sec) és 6 Mbit/sec feltöltés (garantált 1,6 Mbit/sec) internet legyen elérhető az egész országban. További elvárás hogy ezen hálózatoknak legalább 50%-ának képesnek kell lennie a jövőben a 100 Mbit/sec sebességű internet kiszolgálására is.

Milyen technológiát használnak ezen sávszélesség biztosítására?

 GPON hálózat kiépítésére kerül sor, amin akár 2000/1000Mbit-et nyújtunk előfizetőink részére.

Technológiától függően milyen sebességekre számíthatok?

Három eltérő technológiát használ a Telekom, és mivel 30 Mbit az alapelvárás, így a következő maximális lehetőségek jöhetnek szóba, amik a jövőben vDSL és Koax esetében is javulnak.

 

ewfwefewfewfew.png

Köszönöm @btz nek a segítséget!

 

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: anonymus
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • Válaszok 1.9k
  • Létrehozva
  • Utolsó válasz

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

A legnépszerűbb tartalomgyártók a témában

Posztolt képek

Ajánlott posztok

  • 2

Érdekes ez a térkép. Van egy utca és van 3 ház ahol nem elérhető, mellette meg mind piros, azaz 30 megabit felett, a túloldal meg mind sárga, azaz 30 megabit alatt.

 

 

Nálunk is több utcában csak el vétve  van piros, pedig vdsl mellet van ED3 koax is amin T oldala szerint elérhető a 120 as csomag. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

érdekes, hogy 30 Mbit/s-et lőttek be, szerintem egy átlagos felhasználó, aki nem mozgat fájlokat a hálózaton akar 5-10 Mbit-en is el tud lenni...
annak aki viszont rendszeresen letoltogetne, yt videókat esetleg streameket nézne, es intenzívebben böngészik, ott valóban indokolt lehet a 30. Meg persze ha több gép/eszköz van a családban, akkor is...
kivi leszek mit hoznak ki ebből a gyűjtésből (remélhetőleg nem egy adatgyűjtés hogy aztán a sebesseg alapján vessenek ki valami adót, sarcot;) )
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Egy több tagú családban az a 30 megabit sem túl sok. Képzeld el hogy van 3 gyerek a családban és mind youtubeon hallgatja a zenét a tabletjén melllette a telefonján facebookozik, mellette megy még torrent egy pc-n az asszony meg pl a TV GO-n nézi a műsort. Ez alapangon 50 megabit.

Szép is lenne ha erre vetnének ki adót. Az megint a fejlődés szándékos hátráltatása lenne.
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Ilyen emberből szerintem egyre kevesebb van. 2018-ra pedig még kevesebb lesz.
Változnak "népszokások".
Én személy szerint nem ismerek olyat aki ne youtubeozna vagy ne töltene le időközönként valamit, ami nagyobb forgalmat igényel. Egyre jobban népszerűsítik a felhőzést is, ami a feltöltési sebesség növekedés szükségességét generálja.
Exponenciálisan nő az adatéhség. A youtubeon sem azt nézi az ember már amit 200X években. Már egyre több a HD 4K és 8K is van már fent. Ezek olyan adatmennyiségek hogy csoda ha lépést fog tartani vele a netsebesség növekedés. 30 megabit 2018-ra kb annyira lesz elég mint most 2015-ben 5-10 megabit volt elég.
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2

sztem neked is és anonymusnak is igaza van. hiába változnak az igények, de azokat nagyrészt csak a lakosság vékony rétege tudja kihasználni. azok akik a jó eszközöket megtudják vásárolni. ha egy régi asztalaigépe van vkinek az nem fogja tudni kihasználni a 50-100 vagy ennél is több Mbit/s-t. és azért elég sokat cikkeznek mostanában arról, hogy nő a mélyszegénység :womansad:. náluk hiába lesz szélessáv, ha nem kapnak további segítséget a lemaradásuk csak nőni fog. 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 2
Most is van jó sok olyan hely, ahol 10 vagy éppen 20 Mbit/s sebesség van egy komplett családnak, és simán elvannak rajta (valós sebesség meg sokszor ennél jóval kevesebb).
Csak saját vélemény és igény, de én pl. Csak filmeket nézek FHD-ban, azokat sem YouTube felületen. Ott klipek vicces videók 480-ban bőven jók, maximum 720-ban egyszer-egyszer.
Letöltésnél meg ugyebár össze lehet egyeztetni a dolgokat, ha a sávszél egy szűk keresztmetszet.
Hogy 3-5 év múlva hol járunk és milyen igények lesznek, na ez jogos felvetés és kérdés. Szerintem lesz egy jó nagy réteg akiknek a 30-as sebesség továbbra is sok lesz a FB olvasgatásához. A feltöltési sebesség meg újfent jogos, de nem lesz a szolgáltatók érdeke pikk-pakk, max. hosszútávon, több éves kifutassal, ha indítják a saját felhő megoldásokat.
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Még megnézni sem tudom a térképet,mert 404 Not Found hibaüzenetet kapok csak.(van ügyfélkapus regem).

 

Mindenesetre egy megyeszékhelyű város külső részén lakom ami itt kemény 2.5 mbit le 0.5 mbit fel.(Kaposvár)

SZÉGYEN !!!!

A város túlsó végén a paneleknél a bejött a DIGI 100/100 mbit-el .

Mikor megláttam a Speedtest.net weboldalát majdnem sírva fakadtam!!

 

Én meg még sem megnézni,sem jelenteni nem tudom,ezt a fost az adott weboldalon......

 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 3

petocsaba

 

Ezt megerősítem én is, hogy Hódmezővásárhelyen Telekom kábelnete a legjobb minőségű és a műszerészek is jó fejek :D

Invitel semmit nem csinál fejlesztés nulla, szomszéd várost le optikázták ,ide meg csesztek jönni.

Centrum szimmetrikus LAN netét teszteltem, mérő oldalak kihozták a 80/80 tempót,de bárhonnan töltöttem le fixen 30/30-nak megfelelő sebességet produkált 48 órán belül kiköttetem :D

 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Marcali ás környékén is ez a helyzet, bár ott kicsit távolabb vannak kevésbé közimertebb kábeles szolgáltatók a Balaton déli partjával párhuzamos közvetlen településeken.

 

De vannak olyan települések ahol nincs semmilyen kábelnetes opció pl. Balatonmária

 

Akiknek kábelnet van -legyen az a legkisebb falu- nincsenek szakadozási v. sebesség ingadozási problémái. Olyan helyekre lehet internetet kötni ahol korábban csak álmodtak. Egy barátomnak kis faluban van egy birtokat és ott IP alapon így lett megoldva a biztonságtechnika.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Somogyban tényleg van Telekom kábelszolgáltatás, de sok helyen nincsen. Szerintem ez a mostani szélessávú stratégia azt jelenti, hogy ott is legyen legalább 30 Mbs elérés, ahol eddig nem volt, vagy csak alacsony. A szomorú az, hogy a Magyar Telekom az Optinet projekt első öt éve alatt ott is épített optikát,ahol már volt más szolgáltató. Csak épp nem mérték fel megfelelően a fizetőképes keresletet. Például nálunk olyan körzetbe építették ki,ahol idősebbek laknak, ahol meg fiatalabbak, ott nem.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Marcali és környéke annyiban szerencsés, hogy akár a városban ki tudták váltani az elavult telefonhálózat miatti ADSL problémákat, illetve a környező falvakban a telefonhálózat miatt képtelenség volt ADSL-t igényelni. Bár ezen a környéken nagyon eloszlik a fiatalok és idősek száma, de viszont itt kifizetődőbb a sok külföldi által igénybe vett szolgáltatások miatt. Gyakorlatilag a környéken nem tudok más szolgáltatóval azonosan lefedett kábelnetes területet.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 0

Arra nincs szükség, hogy szolgáltatókra lebontsuk. Tény hogy a  lefedettség nagyrésze nem Digi. De nem is ez a fontos.

 

Egyébként pedig hiába hogy 30mbit nem lesz szükséges bizonyos esetekben, optikán azt fenntartani és piacra dobni olcsóbb, mint adsl-t. Egyébként is, ez csak az elérhetőséget mutatja. Előbb utóbb a Telekom is felhúzza a sávszélességet, és akkor itt is a legkisebb csomag nem 10mbit lesz, ugyanezen áron.

 

Vagyis láthatjuk, hogy hiába nincs szükség X mbitre, ha olcsóbb, akkor nem mindegy, hogy több, és nem tudod kihasználni?

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Új...