Ugrás a tartalomhoz
  • Szeretne hasonló avatart használni? A profilképként felhasználható avatarokat az alábbi linkről tudja letölteni.

    image.jpegimage.jpegimage.jpegimage.jpegimage.jpegimage.jpeg

Törölt_tag6051

Új tag
  • Tartalmak

    3
  • Csatlakozás időpontja

  • Utolsó látogatás

Bejegyzések, amit Törölt_tag6051 posztolt

  1. Szabó Ádam [szaboadam]  Kollégám (?) elsőnek írt válaszához képest (lásd itt is alul a releváns részt) én a deaktiválást-újraaktiválást feleslegesnek érzem, mert ha a támogató rendszer szerint (OSS, vagy aminek ma mondjátok) be van rendezve, akkor az nagyobb eséllyel az előfizető központjának a "tudása" szerint is fel van szerelve (aktivált).
    Ehhez képest sokkal fontosabb az a kérdés, hogy
    a) maga a készülék, más végponton jól működik-e a hívószámkijelzés terén?
    b) maga a fővonal valóban jól működik-e (nincs levezetés, 
    c) nincs-e olyan készülék párhuzamosan a lakásban (vagy máshol?!), amelyik befolyásolhatja a CLIP szolgáltatás fizikai működését:
    Bár vélhetően senkit nem érdekel - sajnos -, de röviden és közérthetően felírom a működési elvet: a csengetések szünetében (vagy a csengetések alatt) egy rövid "füttyögéssel' " adja ki az analóg telefonközpont a hívóra vonatkozó információt vagy azt, hogy ezt nem adhatja ki "Privát szám"), és a dátum-  és időadatokat. Ez a füttyögés' igen kis erősségű jel, tehát ha valami kótyavetye van a vonalon, és az beterheli a vonalat, az könnyen lehet olyan, mintha a kijelzős telefon lenne érzéketlen (hibás) a CLIP jelre.  Ugyanez fordul elő, ha a vonal (a réz érpár) zajos, az egyik ér a föld felé "levezet", vagy idegen feszültség van rajta (akár 230V is, ha balszerencsénk van), és nem kell, hogy ez "rázzon", elég, ha a feszültség megvan áramerősség nélkül.
    De még az is előfordulhat, hogy akár már gyárilag is rossz, vagy megrepedt valamiért a gyártás után egy 5 Ft alkatrész, az két darab, pár száz pF-os kerámiakondenzátor  közül az egyik, netán mindkettő, amelyik a vonal felé beépítve működik a telefonban a CLIP áramkör elején [2 db kell legyen, a 48-50 V-os vonali egyenfeszültséget nem engedi át, a 140 V-os 25-50Hz-es csengetőfeszültséget sem nem engedi át,  de az 1-2 kHz-es CLIP jelet átengedi]  . Ekkor az új telefon CLIP vételi funkciója nem működik, vagy nem a kellő (szabványban előírt) érzékenységgel működik. Azt viszont majdnem bizton állítom, hogy az analóg főközpontok előfizetői áramköre, tehát amelyik a CLIP jelet kiadja, gyakorlatilag nem lehet rossz.
    Még egy érdekességet említek: érdemes megnézni, hogy ugyanaz-e a hívószáma a vonalnak akkor, ha hívják és akkor, ha onnan hívnak. Volt már olyan a Telekom történetében - emlékeim szerint Siemens főközpont alatt -, amikor valami adatbázis hiba miatt nem is az a fizikai vonal volt az előfizetőnél, amit előfizetett, bár a megadott hívószámon őt el lehetett érni. Más kérdés, hogy hosszú évek múlva derült ki, hogy nem telefonált a számla szerint, pedig dehogyisnem, csak egy másik - talán nem is  aktív - telefonszámon realizálódott a kimenő forgalom :)
    Kollégám felvetésének másik elemét is javítanám: nem tudom ki és miért és milyen hibára ajánlotta, hogy a telefonvonalat pár percre le kellene választani és vagy megszűnik a hiba vagy nem, de a fizika mai állása szerint az analóg telefonkészülékek ha "kiakadnak" és így kell őket "megjavítani", akkor azokat hibásnak, a funkciójuk szerinti célhoz alkalmatlannak kell tekinteni. [Miért? Mert még a legbonyolultabb, hiperszuper kijelzős, hangrögzítős vagy üzenetrögzítés, de a vonal típusához képest analóg telefonkészülékeknél is a villa lenyomásakor  alaphelyzetbe-állítottnak (reseteltnek) kell tekinteni, és régen rossz, ha nem így van, mert pl. mi van, ha nem bontja a hívást és egy 2 perces nemzetközi beszélgetésből egy 168 órás, több milliós jogvita lesz? Volt már ilyen: 1992-93 felé, a hatására egyebek között jogszabályváltozás is történt. És pl. épp ezért is van ma itthon egy nagyon jó hírközlési szabályozás 8-) ]

    Szeretettel:
    Maus Robi

    ref.:
    " Mivel a készülék a "Külső hívás" üzenetet elvileg akkor jeleníti meg, ha a hívószámkijelzés nem aktív, ezért annak állapotát valamiért a készülék hibásan érzékeli. Mivel te az ott ajánlott első metódust - a készülék 1-2 percre történő leválasztását már megtetted, amikor kipróbáltad a dolgot a régi készülékeddel, érdemes lehet megpróbálni azt a dolgot, ami ennek a fórumozónak is segített mégpedig, hogy először deaktiválod majd újraaktiválod a hívószámkijelzés szolgáltatást."

  2. Ekkor: 2015. 06. 02., Deino írta:

    De mégegyszer leírom, ha esetleg meg tudnád magadnak oldani, és csak a kártya kellene, arra is felszámolnának X összeget olyan 500 Ft körül. Te egy új 2. TV-re illetve egy 3. TV-re kéred az adást, ami + pénzbe kerül.

     

    A Te előfizetési csomagod ármodosulás nélkül 1 TV-re szól. Vagyis ha lenne lehetőséged is venni sajátot, akkor is fizetnél jópárszáz forintot a 2. streamért.

     

    Egyébként: 2. és 3. Box egyésgesem 870Ft, felvétel opció 1.100 Ft.

    Elnézést kérek, de elvi alapon vitáznék: az kizárólag kereskedelmi (egyoldalú) döntés és nem műszaki tényen vagy lehetőségen alapuló objektív döntés, hogy egy adott előfizetőnek hány helyen "engedi meg" a szolgáltató, hogy a digitális, de multicast jellegű (tehát állandóan a vételi helyen amúgy rendelkezésre áll az összes szolgáltatott program, csak ebből nem feltétlenül mindegyik illeti az adott előfizető fogyasztót; szemben az iptv-vel, amely tudtommal pay per wiev jellegű, tehát mindig csak az az 1 db adás (bitfolyam) áll rendelkezésre fizikailag is a vételi helyen, amelyiket éppen megrendelt - egyszerűbben: kiválasztott a távkapcsolóval - az előfizető) hozzáférésből egyidejűleg egy adott előfizető fizikailag hány dekódolt vételi helyen (stb / kártyafogadós tévé) jogosult az előfizetett kínálatból tallózni. Nem? És hol van a digitális multicast rendszerű tévénél (tehát nem az iptv-nél) további bitfolyam?

    Szeretettel:
    Maus Robi
     

  3. Én két dolgot nem értek, ezért ha szabad - és van értelme 2015 júniusa óta - kérdezek mielőtt pofázom:
    1. miért? nem lehet visszaadni a nem IPTV-alapú digitális műsorterjesztési szolgáltatásnál a DVB vevőt (alias stb)?
    2. felmerült itt, hogy a 2. vevő azért díjköteles, mert annak külön sávszélesség kell (Deino 2015. jún. 2.), no de a "sima" digitális adás az adott, fix sávszélességet igényel tudtommal, és az adásmód sem dedikált (egy ad, mindenki vesz, vagy vehet), szóval legfeljebb is ha koaxon érkezik a jel (vö. optika), akkor is max a jelszint csökken a jelnek a több stb-re történő -szétosztással, nem?

    szeretettel:
    Maus Robi 

×
×
  • Új...