Ugrás a tartalomhoz

Irányelvek

Telekom fórum használati alapelvek

 

Üdvözlünk a Telekom fórum közösségében!

Azért hoztuk létre a fórumot, hogy Telekomos témákkal kapcsolatban megoszthasd másokkal a tapasztalataid, ismereteid, gondolataid, véleményed. A modell akkor működik, ha sokan és aktívan használjátok. Szóval ne habozz,

 • csatlakozz hozzánk,
 • keress,
 • ha nem találod, kérdezz,
 • ha tudod a választ, válaszold meg a kérdéseket.

 

Ha készen állsz, fusd át a lenti alapelveket, és regisztrálj - a regisztrációval elfogadod a Telekom fórum szabályzatait! A Telekom fórum működését három szabályzat írja le, mindhármat az Első és további lépések témakörben találod.

A regisztrációval – változásuk esetén a következő bejelentkezésedkor - automatikusan elfogadod mindhármat.

 

A használat során a pozitív - egymás tiszteletére, megoldások keresésére épülő - légkör fenntartása érdekében kérjük, tartsd be az alábbi egyszerű szabályokat:

 

Gondoskodj róla, hogy a Telekom fórum kellemes szakmai műhely maradjon

 • Legyél kedves és nyitott: szeretettel várunk mindenkit a közösségbe. Ezért kérjük, legyél nyitott az új gondolatokra, megoldásokra, úgy kezeld ezeket, illetve a közösség tagjait, mint ahogyan a saját megnyilvánulásaidat és téged szeretnéd, hogy fogadjanak. Kérjük, tartsd be az általános Netikett szabályokat is.
 • Legyél segítőkész: ha találsz olyan kérdést, amelyre tudod a választ, válaszold meg! A segítséged rendkívül értékes a kérdező és a válaszod olvasók számára. Legközelebb pedig lehet, hogy pont ők segítenek majd, ha neked lesz szükséged rá.
 • Köszönd meg: mutasd meg, hogy értékeled a közösségtől kapott segítséget, köszönd meg a kérdésedre kapott választ.
 • Kritizálj konstruktívan: az építő jellegű kritika rendkívül értékes, ez visz bennünket előre. Ha a válaszokban olvasottaktól eltér a tudásod, véleményed, kérjük, oszd meg a közösséggel, segíts fejlődni.
 • Érezd jól magad: szakmai műhely vagyunk, de szeretnénk, ha jól éreznéd itt magad. Szóval értjük a tréfát – csak jelöld hangulatjellel, ha viccelsz :D -, illetve vevők vagyunk az egyéni stílusra is.

 

Mutass jó példát

 • Keress, mielőtt írsz: ha a kérdésed feltevése előtt használod a Telekom fórum nyitóoldalán lévő keresőt, lehet, hogy azonnal választ is találsz, de mindenféleképpen elkerülheted az esetlegesen már meglévő kérdés duplikálását.
 • Kérdezz, kérdezz, kérdezz: a kérdések és a válaszok éltetik a közösséget, így nincs rossz kérdés, csak kevés kérdés :D Kérdezz hát bátran, kérjük, és kérdezz akkor is, ha a kérdésedre valamely más csatornán keresztül már megkaptad a választ. Utóbbi esetben akár azonnal válaszolhatsz is a kérdésedre. Ezzel mindenki nyer, hiszen a közösség hasonló cipőben járó tagjainak a későbbiekben már nem kell kutakodniuk a válasz után. Számodra is megtérül ez a pár perces pluszmunka, hiszen cserében a hasonló módon eljáró közösség a kérdéseikkel és az azokra adott válaszokkal biztosítja az információk rendelkezésre állását neked is.
 • Kérdezz a megfelelő helyen: a Telekom fórumon több kategóriába, azokon belül témakörökbe rendeztük a kérdéseket. A kategóriarendszer könnyebb áttekinthetőséget, a megfelelő kategóriában feltett kérdés pedig könnyebb kereshetőséget biztosít. Illetve mivel így juttathatod el a legbiztosabban az adott terület szakértőinek a kérdésed, így a legnagyobb az esélyed a válaszra.
 • Add meg a kérdésed tárgyát: segíts a leendő válaszadónak és a későbbi olvasóknak. Ha kérdezel, röviden foglald össze a kérdésed témáját, lényegét a tárgy mezőben. Például „Hogyan állíthatom be a SAT TV-m?”. A túl általános, pl. „Segítsetek, kérlek benneteket” vagy „Szakértőt keresek” tárgyú kérdésekre kisebb eséllyel kapsz választ, illetve az olvasók számára megnehezítik a keresést.
 • Legyél érthető: a kérdésekben és a válaszokban lehetőleg csak olyan rövidítéseket, szakszavakat használj, amelyeket mindenki ismer. Ha a kérdés/ válasz nem megy nélkülük, pár szóban magyarázd el a jelentésüket.
 • Minden részlet számít: minél részletesebben írod a kérdést vagy a választ, annál biztosabb, hogy a válaszadók és később az olvasók megértik, és érdemben reagálhatnak rá, használhatják.
 • Maradj a témánál: koncentrálj az adott problémára, kérdésre, válaszra. Ha szükséges, inkább tegyél fel egy új kérdést.
 • Elég egyszer: kérdezés előtt kérjük, használd a Telekom fórum keresőjét. Ha valaki korábban már feltette a kérdésed, ne tedd fel újra – a kérdés lájkolásával természetesen jelezheted, hogy te is hasonló cipőben jársz. Amennyiben még senki sem tette fel a kérdésed, csak egy témakörben kérdezz.
 • Távozz tőlünk Spam: a belső fórum használhatóságának, áttekinthetőségének megőrzése érdekében kérjük, tetszésed elsősorban a kérdések, válaszok lájkolásával fejezd ki. A témához nem kapcsolódó, illetve információt nem tartalmazó kérdésekkel, válaszokkal, hozzászólásokkal áttekinthetetlenné teszed a rendszert.

 

Fontos apróságok

Most jön a klasszikus „apróbetűs” rész. Mi sem szeretjük, de el kell mondanunk. Ha röviden szeretnénk összefoglalni, itt kell szót ejtenünk arról, hogy a Telekom fórumon felelős vagy minden tettedért, megnyilvánulásaidért. Amennyiben bővebben, akkor itt kérjük, hogy

 • A kérdéshez, válaszhoz csak jogtiszta anyagot használj, mellékelj.
 • Az esetleges mellékletekből takard ki a személyes adatokat – pl. a számítógéped Start menüjéből előhívható Paint vagy Képmetsző programokkal -, illetve a kérdésekben, válaszokban se írd le ezeket. Ha a megoldáshoz feltétlenül szükségesek, privát üzenetben, e-mailben vagy telefonon add meg, egyeztesd ezeket.
 • Ha idézel, másolsz valahonnét, add meg a forrást is.
 • Csak egy regisztrációt használj.
 • Felhasználóneved, avatarod, hozzászólásaid legyenek bármely korosztály számára vállalhatóak :D


Aztán az is ide tartozik, hogy ha bárki felhívja a figyelmünket egy a használati alapelveket vagy jogszabályt sértő tartalomra, az ilyen tartalmakat eltávolítjuk – ha ilyet találsz, kérjük, a bejegyzés dátuma melletti "Bejegyzés jelentése" hivatkozás használatával és lehetőleg pár szavas indoklással jelezd felénk. 

 

És persze folyamatosan fejlődünk, így a Telekom fórum felülete, valamint jelen alapelvek is változhatnak. 

 

Köszönjük, üdvözlettel:

 

Telekom fórum csapat

×
×
 • Új...