Ugrás a tartalomhoz
  • 1

Trükkös hívások nem ismerős, külföldi számokról


teherwagon

Kérdés

Hello, a tegnapi adathalász történet után érzékenyítve utánamentem még egy trükknek. szakállas, meg logikusan nem is könnyű beleugrani, de figyelmetlenségből már nem nehéz, ráadásul annyi (hmmm, a csúnya szó szűrés miatt talán :)) felkészületlenséget hallani, olvasni, hogy gondoltam, megéri. van egy cimbim, aki kereskedőként és szervizesként folyamatosan a Facebook-on lóg ("üzlet, haver, nem szórakozás", mondja mindig :)), így rendszeresen szállítja nekem az éppen felkapott nagyvárosi legendákat, kacsákat. tőle halottam először...

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

1 válasz erre a kérdésre

Ajánlott posztok

  • 3

Vigyázz, ha Afrikából hívnak, ne vedd fel, mondta, emeltdíjas, több tízezerbe kerül. jó, legyintettem, majd nem fogom. a korábbiak alapján (nem sokkal előtte sütötte el pl. az impotenciát okozó repülőkondenzcsík elméletet) nem foglalkoztam vele, elkönyveltem ezt is kacsának. aztán hónapokkal később engem is elkezdtek mindenféle fura számról hívogatni éjjelente. na ráfáztak, mert éjjelre némítom a telefonom, így nyilván nem vettem fel egyiket sem. aztán azért sem volt szerencséjük velem, mert van egy különös hobbim. visszahívás előtt megnézem a számokat, különösen a külföldieket, és a Google alapján (országhívó, körzetszám) megpróbálom belőni, családtag, barát, kolléga vagy ügyfél lehet-e. ha olyan számról hívnak, ahol közülük senki sincs, akkor vagyok annyira gonosz, hogy nem hívom vissza. márpedig Afrikában tudtommal egyelőre senki sincs közülük (hacsak nem nyaral, de akkor meg minek zavarjam :D), így rá se hederítettem hívásokra, próbálkozzanak csak (ekkor már sejtettem, hogy nem véletlen, valami trükk lehet mögötte). aztán hétfőn megint elkezdődött. most a +2693364129-ről. no, Google segítségével pillanatok alapján meglett a terület, Comore-szigetek, Afrika.

oké, elkezdem Google-ban keresni, és jött minden. emeltdíjas. nem emeltdíjas. ha felveszed, fizetsz. nem, csak akkor fizetsz, ha visszahívod. ha felveszed, megtámadják a telefonod. nem is hívhatsz külföldi emeltdíjast. na ezek alapján döntsd el, hogy mi van. végül az Indexen találtam egy cikket, ami hihetően és viszonylag jól bemutatta a hátterét.

  • szóval, itthon a fogadott hívásokért nem kell fizetnünk, így ha felvesszük, nincs semmi.
  • aztán nem hívhatunk külföldi emeltdíjast sem, így a többtízezres elmélet is megdőlt.
  • viszont ha visszahívjuk, akkor zónától és a hívás idejétől függően fizetünk valamennyit (ugye az országok zónákba vannak sorolva, és minden zónának megvan a maga percdíja). a fenti szám az ötös zónába tartozik, így az előfizetésemről a Ténél 319 Ft/ perc lett volna a visszahívása. ha nem szólnak bele, vagy beleszólnak, de sikomor nyelven (a Comore-szigeteken bizony így beszélnek, vagy arabul, esetleg franciául, mindegy, mindegyik kívül esik a komfortzónámon), akkor nem számíthatnak hosszas csevelyre. legfeljebb egy percet fizetek, mert biztosan korábban leteszem :) ráadásul nem nekik, hanem a Tének. ebben az a buli (és volt az igazán új számomra), hogy a hívás több telefoncégen keresztül jut el a trükközőkhöz, és valamelyiknél részesednek a továbbviteli díjból (minden résztvevő cég felszámol valamennyit, és állítólag vannak olyanok, ahol lehet szerződni részleges visszacsorgatásra). ez pár 10 vagy 100 Ft nyereség lehet hívásonként, de sok kicsi ugye... :)
  • egyetlen igazán aljas trükköt vethetnek be, amivel többet tudnak kihúzni belőlünk. ha visszahívásnál a telefonkalózok nem beleszólnak, hanem a megszokott csengetési hangot adják. mert ilyen is van állítólag (egy meghekkelt hangpostával nem tűnik bonyolultnak kivitelezni). ekkor ugye a türelmünktől, fáradságunktól függően egy percnél is hosszabb lehet, mire leesik, kutyával sem fogunk beszélni.

összegezve ez kevésbé veszélyes, mint ha beugrunk egy adathalásznak, de pár száz forintunk rámehet, ha figyelmetlenek vagyunk...

 

 

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Új...