Ugrás a tartalomhoz
  • Szeretne hasonló avatart használni? A profilképként felhasználható avatarokat az alábbi linkről tudja letölteni.

    image.jpegimage.jpegimage.jpegimage.jpegimage.jpegimage.jpeg

icsaba

Tag
  • Tartalmak

    11
  • Csatlakozás időpontja

  • Utolsó látogatás

Bejegyzések, amit icsaba posztolt

  1. 2 hónapja rendeltem LTE gyorsítót 50 megabites vdsl2 előfizetés mellé. A gyorsító opcióra nincs hűség, bármikor lemondható. Múlt hét péntek délelőtt csomagváltást indítottam az új "Otthoni 100"-as csomagra, ami miatt le kellett mondanom a gyorsító opciót, mivel az új csomagok mellé nem rendelhető. Abban egyeztem meg az ügyfélszolgálattal, hogy az új előfizetés aktiválásáig marad a gyorsító. Ennek ellenére péntek este óta nem működik rendesen. Nem épül fel a DSL tunnel, az alábbiakkal van tele a hibanapló:

    2017-08-16 15:13:17 System Error DSL network error <406>.
    2017-08-16 15:13:17 System Error DSL Tunnel Request do not receive respond.

    Mivel jövő elején jönnek az új netet bekötni (VDSL2 bondinggal) ezért nem erőltettem, hogy vegyék fel hibajegyre. Most egymástól függetlenül működik a DSL és az LTE szál eltérő külső IP-vel. Alapból az LTE szálon megy az adatforgalom, de szerencsére az új firmware-ben beállítható, hogy a csatlakoztatott gépek közül melyek használhatják az LTE gyorsítást. Ha ez nem lenne, akkor napi 10 gigával kellene gazdálkodnom..

  2. Egy hete van gyorsító opciós XL-es internet csomagom. Tegnap vettem észre, hogy leállt az LTE tunnel, és nincs bonding (50 megabitnél annyira nem feltűnő). Rájöttem, hogy a bonding visszaállításhoz nem kell a teljes HGW-t restelni, hanem elég az INTERNER_R_UMTS1 leállításnál rányomni a reset gombra. Kb 2 másodperc alatt helyreáll az LTE és bonding.

     

    Reset_LTE.png

  3. Tegnap óta üzemel nálam a gyorsító opciós internet. Sajnos a HGW az LTE kapcsolat szempontjából nem a legmegfelelőbb helyen van. Bár itt is egész jól gyorsítja a netet: letöltés irányba: + 40 megabit, feltöltés irányba + 6 megabit. Kérdezném, hogy a HGW áthelyezésével lehetne ezen javítani? Egy átkábelezést nekem megér, ha lehet még ezen gyorsítani.

  4. Szerintetek van arra belátható időn belül reális esély, hogy az XXL-es csomagot elérhetővé tegyék a VDSL-el lefedett területeken? Vagyunk néhányan, főleg vidékiek, akiknél nincs más szolgáltató a telekomon kivül. Jelenleg az XL-es 50/15-ös csomagra fizetek elő, és bonding alkalmazásával jó eséllyel ez a sebesség duplázható lenne. Ennek a műszaki hátterével nem vagyok teljesen tisztában. Pl. a 17a profillal + bondinggal + a jelenlegi központ oldali eszközökkel mi a max. adható sebesség a gyakorlatban?

    1995-ben árnyékolt dupla érpárt húztak be a lakásomig. A második érpár soha nem volt használva, a központban és az ide jövő törzskábelen is van szabad kapacitás. Nem gond a magasabb havidíj sem, szóval csak a telekomon múlik a dolog.

  5. Tapasztalom, hogy gőzerővel folyik vidéken az optikai kábelek lefektetése. Olyan falvakba is behúzzák, ahova a madár is 3 napi hidegélelemmel indulna el. Ez nagyon jó dolog! A kérdésem az, hogy az idén beoptikázott falvakban csak a Magyar Telekom fog internet szolgáltatást nyújtani, vagy engedni fogja a rátelepült szolgáltatókat is, mint ahogy a DSL internetnél is teszi? Ill. az optikát, behúzzák a lakásokig FTTH, vagy inkább a kültéri FTTC kabinetek telepítése a cél? A itteni falvakban elég jó állapotban van a réz hálózat.

  6. Van már konkrét időpont arra, hogy a lakossági előfizetők mikor vehetik igénybe a Bonding VDSL-el nyútható gyorsabb XL vagy XXL-es csomagokat? 2db közös árnyékolású csavart érpár van bekötve a lakásomig, melyekből 1 érpár nem használt. Jelenleg 30/5-ös telekomos VDSL2 internet előfizetésem van. A vonalam mostani eszközzel is lazán vinné az XL-es csomagot, de egyelőre nem fizethetek elő gyorsabb csomagra. Bonding megoldással talán menne az XXL-es csomag is. Szívesen tesztelném, ha lenne rá lehetőség! ;-)
    tmezei írta:
    Jelenleg a Bonding bevezetésén dolgozunk, amivel közel dupla sebességet tudunk biztosítani VDSL-n, persze megfelelő HGW-vel. A vektoring a következő lépcsőfok lesz a történetben.



  7. Egy telekomos munkatárs megsúghatna egy "mikort"! ;-) Én abban sem vagyok biztos, hogy lesz e egyáltalán sávszélesség emelés. Bár józanul gondolkodva, most hogy a különböző felhő szolgáltatásokat tolják az orrunkba, igencsak szükség van a gyors uplinkre.

    azért azt szép lesz ha 30 megás nethez 10 megás feltöltés tartozik majd az már haladás most 5 van de elég az is egy ideig

     

  8. JamesWagner írta:

    Tegnap kijott egy kedves T-Home munkatars, es lecserelte a modemem egy VDSL kepes Speedport tipusra. Most vegre jon a 20Mbit teljes sebesseggel. Ez eddig ADSL2+ -on csak 13Mbit korul ment. Termeszetesen beallitottam hogyncsak modemkent uzemeljen. A tobbit a sajat eszkozeim kezelik. Igy nem lesz gondom a tuzfallal, es portot is tudok nyitni. ☺

    Feltöltést milyen sebességre állították? Maradt 1 megabit?

    A speedport HGW szerintem egy kiváló, elég nagy hálózati terhelést lekezelni képes eszköz. Gigabites ethernet portokkal, 300 megabites 2,4 GHz "n"-es + 5 GHz-es wifi AP-vel. A telekom lehetőség szerint frissíti a szoftverét.  A legújabb firmvware-el (09021601.00.634) már minden funkció tökéletesen működik.

     

    Valaki tudja már, hogy mi a helyzet a VDSL feltöltési sebességek emelése ügyében? Szerződést kell hozzá hosszabbítani, vagy automatikusan megtörténik minden érintett előfizetőnél?

    Még az is megfordult a fejemben, hogy kamu a dolog, mivel semmilyen szolgáltató felőli megerősítést, vagy közleményt nem tettek közzé.

    A jelenlegi vonalamon stabil 60 / 30 megabit simán adható lenne kb. "3 kattintásnyi beruházással", amiért szívesen vállalnám a magasabb havidíjat. A telekom, ki tudja miért, eddig csak max 30 / 5 megabitest internetet ad a VDSL rendszereken. A feltöltési sebességek emelése egy nagyon jó lépés lenne a részükről.

     

  9. dragontwin19 írta:

    Jók és hasznosak a linkek, @icsaba :) 

     

    Egyébként még valami comtrend kütyü is van vdsl hálózatra az általad felsoroltakon kívül

    a HGW menüjében viszont szerintem nem fogod látni a csatlakozás/hálózat milyenségét, hogy az vdsl vagy sima réz... (de ha dobsz screent, akkor meaculpa:))

     

    Korábban, a VDSL bevezetésekor természetesen más típusú HGW-ket osztogattak. Ma már szinte csak ezt a két típust hozzák. Nekem először egy ZTE ZXDSL 931VII V2-es volt, amit egy közeli villámcsapás hazavágott. Ekkor kaptam a mostani Speedport W724V-t.

    Én kb. 650 - 700 méterre lehetek a központtól. A HGW-k státusz menüjéből azért elég sok mindent meg lehet tudni.

     ZTE-vel így nézett ki.

    ZTE HGW volnali paraméterek

     

    Speedportnál pedig ez a helyzet. Lényeges változás, hogy a letöltés adásteljesítményét majd a negyedére csökkentették, ami még így is bőven elég a 30 megabites kapcsolathoz.

    Speedport status

     

    amúgy ha rezes területen laksz, ott reális kb az általad vázolt sebesség, DE ha nagyon közel dekkolsz a központhoz, akkor a 20-as vonalon a 20-as sebesség kihajtható, igaz lehet, hogy kb. fehér holló jelenség lesz ez, így nem érdemes erre vadászni :)

     

    Anno 20-as ADSL2+ volt nekem is, "bruttóban" 20 megabit feletti sebességgel (pl. 21235 kbps) szinkronizált, de "nettóban" 18,5 megabit volt a max. Ugyanezen a rézkábelen. Erről is megvan még a vonali spektrum kép. :smileywink:

    ADSL2+ DMT

  10. btz írta:
    V20 ADSL Legacy – 1024 helyett a maximum, kb. 1200
    V20 ADSL MSAN – 1024 helyett 2M
    (AnnexJ képes HGW esetén, egyébként a Legacyval megegyező)
    V20 VDSL – 1024 helyett 5120


    Ezek között mi a különbség? Honnan tudom hogy itt felénk melyik van. Én a 20 megabites csomagban vagyok pont.
    http://hu.wikipedia.org/wiki/ADSL
    http://hu.wikipedia.org/wiki/VDSL
    http://logout.hu/cikk/adsl_haladoknak/teljes.html
    Ez utóbbi kötelező olvasmány! ;-)
    2013-ban a telekom nagyon sok vidéki központját, elosztóját VDSL képessé tette. Aki VDSL rendszeren kapja az internetet, mostanában az alábbi 2 végberendezés (HGW) egyikét kapja otthonra.
    1.  ZTE ZXDSL 931VII
    2.  Speedport W724V
    Persze olyan is előfordul, hogy ilyen eszközt adnak annak ellenére is, hogy ADSL központra csatlakozol. ADSL2+ üzemmódban 20 megabites csomagnál a legjobb esetben 18 megabit a max elérhető "nettó" sebesség, általában ennél kicsit kevesebb. Ezt méred a speedtest.net oldalon. Ha itt a 20 megabit csutkára megvan, akkor biztos lehetsz benne, hogy VDSL rendszerre csatlakozol.
    A legbiztosabb módszer persze a HGW webes felületén, az xDSL Status menüben megnézni a csatlakozási adatokat. 192.168.1.254-es címen tudtok belépni, a szükséges (user/pass) páros a HGW hátsó adatlapjára van felírva.
×
×
  • Új...