icsaba

Tag
 • Tartalmak

  11
 • Csatlakozás időpontja

 • Utolsó látogatás

icsaba a fórumon

 • Rang
  Tudományos tag
 1. kábelnet

  2 hónapja rendeltem LTE gyorsítót 50 megabites vdsl2 előfizetés mellé. A gyorsító opcióra nincs hűség, bármikor lemondható. Múlt hét péntek délelőtt csomagváltást indítottam az új "Otthoni 100"-as csomagra, ami miatt le kellett mondanom a gyorsító opciót, mivel az új csomagok mellé nem rendelhető. Abban egyeztem meg az ügyfélszolgálattal, hogy az új előfizetés aktiválásáig marad a gyorsító. Ennek ellenére péntek este óta nem működik rendesen. Nem épül fel a DSL tunnel, az alábbiakkal van tele a hibanapló: 2017-08-16 15:13:17 System Error DSL network error <406>. 2017-08-16 15:13:17 System Error DSL Tunnel Request do not receive respond. Mivel jövő elején jönnek az új netet bekötni (VDSL2 bondinggal) ezért nem erőltettem, hogy vegyék fel hibajegyre. Most egymástól függetlenül működik a DSL és az LTE szál eltérő külső IP-vel. Alapból az LTE szálon megy az adatforgalom, de szerencsére az új firmware-ben beállítható, hogy a csatlakoztatott gépek közül melyek használhatják az LTE gyorsítást. Ha ez nem lenne, akkor napi 10 gigával kellene gazdálkodnom..
 2. Egy hete van gyorsító opciós XL-es internet csomagom. Tegnap vettem észre, hogy leállt az LTE tunnel, és nincs bonding (50 megabitnél annyira nem feltűnő). Rájöttem, hogy a bonding visszaállításhoz nem kell a teljes HGW-t restelni, hanem elég az INTERNER_R_UMTS1 leállításnál rányomni a reset gombra. Kb 2 másodperc alatt helyreáll az LTE és bonding.
 3. Tegnap óta üzemel nálam a gyorsító opciós internet. Sajnos a HGW az LTE kapcsolat szempontjából nem a legmegfelelőbb helyen van. Bár itt is egész jól gyorsítja a netet: letöltés irányba: + 40 megabit, feltöltés irányba + 6 megabit. Kérdezném, hogy a HGW áthelyezésével lehetne ezen javítani? Egy átkábelezést nekem megér, ha lehet még ezen gyorsítani.
 4. Szerintetek van arra belátható időn belül reális esély, hogy az XXL-es csomagot elérhetővé tegyék a VDSL-el lefedett területeken? Vagyunk néhányan, főleg vidékiek, akiknél nincs más szolgáltató a telekomon kivül. Jelenleg az XL-es 50/15-ös csomagra fizetek elő, és bonding alkalmazásával jó eséllyel ez a sebesség duplázható lenne. Ennek a műszaki hátterével nem vagyok teljesen tisztában. Pl. a 17a profillal + bondinggal + a jelenlegi központ oldali eszközökkel mi a max. adható sebesség a gyakorlatban? 1995-ben árnyékolt dupla érpárt húztak be a lakásomig. A második érpár soha nem volt használva, a központban és az ide jövő törzskábelen is van szabad kapacitás. Nem gond a magasabb havidíj sem, szóval csak a telekomon múlik a dolog.
 5. VDSL2 bonding bevezetéséről valami hír? Több helyen megszellőztették hogy 2015 őszén elérhető lesz.
 6. Tapasztalom, hogy gőzerővel folyik vidéken az optikai kábelek lefektetése. Olyan falvakba is behúzzák, ahova a madár is 3 napi hidegélelemmel indulna el. Ez nagyon jó dolog! A kérdésem az, hogy az idén beoptikázott falvakban csak a Magyar Telekom fog internet szolgáltatást nyújtani, vagy engedni fogja a rátelepült szolgáltatókat is, mint ahogy a DSL internetnél is teszi? Ill. az optikát, behúzzák a lakásokig FTTH, vagy inkább a kültéri FTTC kabinetek telepítése a cél? A itteni falvakban elég jó állapotban van a réz hálózat.
 7. Egy telekomos munkatárs megsúghatna egy "mikort"! ;-) Én abban sem vagyok biztos, hogy lesz e egyáltalán sávszélesség emelés. Bár józanul gondolkodva, most hogy a különböző felhő szolgáltatásokat tolják az orrunkba, igencsak szükség van a gyors uplinkre.  
 8. Feltöltést milyen sebességre állították? Maradt 1 megabit? A speedport HGW szerintem egy kiváló, elég nagy hálózati terhelést lekezelni képes eszköz. Gigabites ethernet portokkal, 300 megabites 2,4 GHz "n"-es + 5 GHz-es wifi AP-vel. A telekom lehetőség szerint frissíti a szoftverét.  A legújabb firmvware-el (09021601.00.634) már minden funkció tökéletesen működik.   Valaki tudja már, hogy mi a helyzet a VDSL feltöltési sebességek emelése ügyében? Szerződést kell hozzá hosszabbítani, vagy automatikusan megtörténik minden érintett előfizetőnél? Még az is megfordult a fejemben, hogy kamu a dolog, mivel semmilyen szolgáltató felőli megerősítést, vagy közleményt nem tettek közzé. A jelenlegi vonalamon stabil 60 / 30 megabit simán adható lenne kb. "3 kattintásnyi beruházással", amiért szívesen vállalnám a magasabb havidíjat. A telekom, ki tudja miért, eddig csak max 30 / 5 megabitest internetet ad a VDSL rendszereken. A feltöltési sebességek emelése egy nagyon jó lépés lenne a részükről.