Ugrás a tartalomhoz
  • 0

Saját router használata nethez


Jani_P

Kérdés

Jó Reggelt kívánok!

Nos a múlt héten hivatalosan is telekomos lettem. (1000-es net és iptv )

A következőben kérném a segítséget.

Előtte  digis voltam és az ont bridge módba volt kapcsolva és a saját router-em osztotta a netet, wi-fin és lan-on keresztül is. A mostani szerelő annyit mondott, hogy kapcsoljam ki a routeremben a dhcp szervert és a ppoe-t állítsam át dinamikus ip-re. S így nem kell bridge mód. Ez meg is történt. Viszont amit tapasztaltam, az az, hogy a gépem ami szintén lan kábellel van összekötve a routerrel azon volt net, viszont a tv-n (szintén lan) és vezeték nélküli hálózaton nem(fel se csatlakoztak rá a készülékek, pedig látták). Amint visszakapcsoltam a dhcp szervert a router-ben, akkor rögtön felcsatlakozott minden. Gondolkodtam és olvastam, hogy van a ppoe passtrough lehetőség(meg van a felhasználó név és jelszó is), de viszont ahogy olvastam ott az a gond, hogy duplán nat-ol ha jól értelmeztem, mert így csatlakozik a telekomos ont is és a routerem is.

 Hogy kellene ezeket a dolgokat a proper módon beállítani, hogy a routerem ossza szét a netet?

 

Még annyi kérdésem lenne hogy ha szeretnék gyári visszaállítást csinálni az Ont-on akkor lehet belőle bajom vagy arra az állapotra áll vissza ami beüzemeléskor volt?pl megmarad a ppoe username és password?

 

Köszönöm előre is a választ.

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Jani_P
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

2 válasz erre a kérdésre

Ajánlott posztok

  • 2

Üdv,

PH fórumos megoldás nem működött? PPPoE passthrough használata az optimális beállítás, ezesetben NINCS dupla NAT. Az igaz, hogy így csatlakozik a router és az ONT is, de 2 párhuzamos PPPoE session engedélyezett, szóval publikus IP-t kap a routered és az ONT is (nyilván különbözőt). Annyi, hogy az IPTV box-oknak közvetlenül az ONT-re kötve kell lenniük és mivel azok a ONT hálózatát használják, nem fogják látni a többi eszközödet, amik a routeredre csatlakoznak.

A dupla NAT pont hogy akkor lenne, ha a Router módban hagynád a routered, de kikapcsolnád az ONT-on a PPPoE passthrough-t, ekkor a Routered nem kapna publikus IP-t, hanem az ONT-től kapna egy belső IP-t.

A Dynamic IP-re állítás és a DHCP kikapcsolás egyáltalán nem javasolt, mert attól még hogy DHCP ki van kapcsolva a routeren, a dupla NAT nem fog megszűnni, csak éppen az eszközök nem fognak IP-t kapni. Butaságot mondott a szerelő. Van erre egy dedikált mód a legtöbb routerben, ha "AP - access point" módba állítod, ekkor nincs dupla NAT, viszont a router feladatokat az ONT végzi a teljes hálózaton, a routered csak "tovább szórja" azt a netet, elérési pontként funkcionálva. Ez a javasolt beállítás, ha azt szeretnéd, hogy az IPTV boxok is lássanak minden más hálózati eszközt. Ha ez nem lényeg, akkor a PPPoE passthrough, amit az elején írtam.

Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

  • 1

Hello, 

PH fórumos megoldás nem működött? 

Igazság szerint ott már a vége felé belekavarodtam, hogy legyen a Router Ap módban és ezt meg ezt ki kellene kapcsolni és DMZ  és manuális ip cím beállítás és társai... Ezért is gondoltam, hogy itt a telekomos fórumon is felteszem a kérdést :) Természetesen működött, de néha mintha ledobna pár másodpercre a net ezért is akartam biztosra menni, hogy nem én állítottam be rosszul  valamit. Amúgy is az a típus vagyok, aki többfelől érdeklődik :D 

 

Köszönöm a részletes válaszod így most már világos. Be is állítottam mindent úgy ahogy javasoltál. PPOE mindenhol beállítva (routeren és ont-on is). IPTV-k az ont-hoz csatlakoztatva és a ppoe pt bepipálva.

So far so good.

Speedtest up és download 941mb/s. Minden eszközöm csatlakozik a nethez. Szóval működik tökéletesen. 

ha azt szeretnéd, hogy az IPTV boxok is lássanak minden más hálózati eszközt

Na erre nincs szükségem.

 

Köszönöm mégegyszer a válaszod! 👏

Szerkesztve ekkor: Szerkesztő: Jani_P
Link kommenthez
Megosztás más oldalakon

Csatlakozz a közösséghez!

Posztolhatsz regisztráció előtt is. Ha már van regisztrációd, jelentkezz be itt.

Vendég
Válaszolj a kérdésre...

×   Formázással együtt illesztetted be a tartalmat.   Formázás eltávolítása

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linkedet automatikusan beágyaztuk.   Linkként mutatás

×   Az előző tartalmat tároltuk. .   Itt törölhetsz

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Új...